Pro mnoho párů se cesta k rodičovství mění v trnitou stezku plnou zklamání a nejistoty. Neplodnost se stává stále palčivějším problémem, který zasahuje miliony lidí po celém světě. Proto se od 20. do 26. dubna koná Týden povědomí o neplodnosti, jehož cílem je nabídnout pomocnou ruku a šířit osvětu o této citlivé problematice.
Michaeli, děkuji, že mi chcete poradit, pomoci. Omlouvám se za svůj postoj, ale já s tímto slovem mám nepěkné vzpomínky na doktory, kteří použili slovo "pomáhat" a zavinili mi závislost, i když jsem neměl psych problémy, jen bolesti kloubů, nasadili BZD. Ke slovům "pomáhat" a "věřte mi" mám opravdu v tomto směru averzi. Riv jsem snižoval pomalu (17 měs. z dávky 0,5 mg), ne drasticky, jak píšete. Jsem bez něj 3 měsíce. Až na pár měsíců mě po celou dobu snižování doprovázelo špatné spaní, což je jeden z nejčastějších abst. příznaků. Zkuste si pročíst manuál Dr. Asthon https://www.benzo.org.uk/manual/. Nespavost nepodceňuji, ale není lék-AD, který by mi na nespavost pomohl, věřte, vyzkoušel jsem toho mnoho. Nakonec mi doktor-psych. chtěl na spaní dát hypnotika a dokonce i další BZD a to i přes to, že věděl, že snižuji a chci se BZD zbavit. Na toto jsem už nechtěl přistoupit a volil jsem raději nespavost. Plně si uvědomuji závažnost nespaní a věřte, že se obávám důsledků. Zastrašování ve směru, když nebude spát tak ......., jsem od psych. slyšel mnohokrát. Snad si myslel, že mi tím „pomůže“ a já budu spát. Naopak, děsil jsem se každé probdělé noci a slyšel varovná slova psychiatra. Už nechci, aby mi to říkal někdo další, který si neprošel odvykáním. Omlouvám se Vám Michaeli, věřím ale ve vaši snahu. Vy máte nějaké zkušenosti, které jste převzal od pacientů, či z literatury, tudíž u Vás jde o teorii. My, co vysazujeme, máme praxi s vysazováním a na rozdíl od Vás doktorů vše pociťujeme na vlastní kůži. Ale i tak nám nevěříte, co se s námi děje, i s tímto mám bohaté zkušenosti. Je to neskutečně hrůzný, bolestivý boj, ale víra v sebe sama nás posiluje a bojujeme. Co se týká Mirt. už jsem to tu psal. Před 10 lety mi jej napsal psych., aby mi „pomohl“, jak řekl, se snižováním Riv. Nakonec se snižování Riv nepodařilo, které bych já nazval „drastické“, protože mi řekl, že mám tabletu půlit, čtvrtit., a Mirt. už také nešel vysadit - stal jsem se i na něm závislý. Poslední 2 roky mi Mirt. už nepomáhal k lepšímu spánku, i když mi doktor chtěl „pomoci“ k lepšímu spánku tím, že navýšil Mirt ze 7,5 mg na 30 mg na noc. Takže mi opět „pomohl“ jen k vyšší dávce. Ale věřím, že to myslel dobře, záměrně se vyhýbám slovu „pomoci“. Nyní začínám s vysazováním a mám to naplánované na 7 měsíců. Nečekám, až se stabilizuji. Ne proto, že bych byl netrpělivý, ale proto, že u mě zatím „nehrozí“, že se stabilizuji. Melatonin objednán ze Slovenska, vyzkoušen několikrát, nepomohl. Rád vzpomínám na svůj předchozí život, před užíváním BZD. Spával jsem jako miminko, pořád a kdekoliv, byl to krásný čas a doufám, že se mi spánek vrátí. Všem přeji hodně sil v tomto boji. Co nás nezlomí, to nás posílí. P.S. Já se obávám, že jsem starý a moje tělo nemá tolik sil na takový boj, ale přes to bojuji. Všem přeji také hodně lásky v srdci.
Přidat nový komentář