Chlad jako nový luxus pro tělo i mysl. Od tří minut v mrazivé komoře přes ledové sprchy až po kryokosmetiku – práce s chladem se stává moderním rituálem regenerace, krásy i psychické pohody. Nastartuje krevní oběh, tlumí záněty a dává tělu jasný signál: je čas opravovat, obnovovat, zpomalit.
Zdravím všechny, kteří bojují s touto nemocí. Osobně jsem se s ní poprvé setkala v osmnácti letech. Léčbu už si přesně nepamatuji, ale vím, že mi jedna kožní lékařka pořád předepisovala kortikoidy. Ty vždy chvíli pomohly, ale ve finále způsobily jen zhoršení. Rozhodla jsem se tedy lékařku změnit. Od té doby jsem měla pokoj. Až předloni před zimou, ve 34 letech, se mi znovu tato per. dermatitida objevila. Šla jsem, po nějaké době, opět k té "nové" kožní lékařce. Řekla mi, že to budeme vysušovat. Předepsala mi nějakou bílou mast, kterou mi připravili v lékárně s pokynem 2x denně nanést na obličej. Na obličeji je samozřejmě vidět, takže jde použít jen doma. Pomohla jen částečně, tak jsem dostala ještě bílý zásyp - také míchaný v lékárně. Ten mi také pomáhal, ale řešení stále nebylo definitivní. Pod cca dvou měsících mi kožní napsala entyzol. Brala jsem ho v různých dávkách - podle pokynů - asi měsíc. Dermatitida beze stopy zmizela. Celý rok po ní nebylo ani památky. Až zase na podzim, v mých 35 letech, se mi udělala nejdřív na bradě, pak kolem nosu a trošičku i nad pravým obočím. Už jsem si nepamatovala účinky samoléčby a kortikoidů z mých 18 let, tak jsem je začala používat. Samozřejmě příznaky krásně ustupovaly. Vždy po několika dnech jsem zkusila vysadit. Vše se začalo zase zhoršovat, tak jsem mazala znovu. Po zhruba dvou měsících jsem se odhodlala jít opět na kožní. Zase jsem dostala onu bílou mast, kterou jsem hned začala používat a těšila se, že mi pomůže. Jenže co se stalo, to se nedá ani popsat. Myslela jsem, že zešílím bolestí, svěděním, pálením. Jak jsem vysadila ty kortikoidy, nastala nějaká bouřlivá reakce a myslela jsem, že na kontrolu nepůjdu po domluvených dvou týdnech, ale okamžitě. Jenže byl zrovna pátek odpoledne, tak mi bylo jasné, že to budu muset vydržet. Taky mi došlo, že to může být reakce právě na vysazení těch kortikoidů. A byla to pravda. Už po pár dnech bylo vidět zlepšení. Na kontrole jsem dostala zase ten bílý zásyp. Hodně vysušuje a pomáhá. Taky jsem si koupila Jarischův roztok, mám ho prý zkusit. Zatím tedy nemám ani omylem vyhráno, ale vidím, že to ustupuje. Zamýšlela jsem se nad tím, proč se mi dermatitida po roce vrátila a přišla jsem na tohle: pracuji, mám 3 děti a k tomu dokončuji VŠ. Na konci roku mám všeho hodně a k tomu hlavně nejvíc zkoušek, takže opravdu šílené stresy. Další věc je, že přes léto nepoužívám žádný make-up, protože sluníčko to prostě zařídí :). Na podzim už začínám používat tónované krémy a to může být také spouštěč (i když se nemoc projeví až s dloouhým zpožděním). Osobně nejvíc věřím tomu stresu. I kožní mi to potvrdila. Tak uvidím, jestli to bude za rok lepší, když už budu mít po státnicích. Každopádně mám být hodně opatrná na kosmetiku. Jestli můžu někomu poradit, tak si na obličej nedávejte žádné kortikoidy, protože to jen vypadá jako řešení, ale ve skutečnosti vám spíš hodně ublíží. Vysušujte a vysušujte. Dermatitidě bych poradila, když už má potřebu řádit, ať má soucit a neleze nám na obličej!!!

Přidat nový komentář