Srdeční infarkt neboli infarkt myokardu vzniká nejčastěji při náhlém uzávěru věnčité tepny, která přivádí krev a kyslík do srdečního svalu. Nedostatek kyslíku může způsobit odumření části srdečního svalu. Po prodělaném infarktu je důležitá tzv. sekundární prevence – soubor opatření, která pomáhají snížit riziko dalšího infarktu a dalších kardiovaskulárních komplikací.
Také přispěji svou zkušeností.. Tuto diskuzi jsem si četl až 2 dny po punkci, takže sem vůbec netušil, co se bude dít (od návštěvy doktora po LP v nemocnici uběhly asi 2h, takže sem se nestihl ani pořádně nadechnout a už sem měl kudlu v zádech). Lékař mě s podezřením na aneurisma poslal na UVN v Praze na vyšetření, dělali mi CT, CT s kontrastní látkou a následně LP. Jak tu už mnozí psali, samotná punkce není zas až tolik bolestivá, nepříjemná pro mě ale celkem byla. Nejdřív mě doktor zkoušel napíchnout v sedě, to asi po 4 pokusech vzdal a že to zkusíme ještě v leže. To sem už byl trochu nesvůj (jak by řekl Wallace z Pulp Fictionu, už sem byl pěkně rozm*danej), ale naštěstí v leže to bylo hned. Po LP nakázáno 24h ležet, z toho 5h na břiše. Dostal sem bažanta, hadičku s čajem a prý hodně pít. Druhý den mě bez bolestí pustili (výsledky sem měl ok). Byl sem trochu jak zpomalenej film, ale dostal sem se vpoho domu. Večer ovšem přišlo peklo, ve stoje mě příšerně bolela hlava až sem měl závratě, v leže jsem měl zase neskutečný křeče v břiše. První noc sem takhle přetrpěl, ale další den jsem se hned od rána ládoval paralenem. Ten pomohl na břicho, na hlavu ani náhodou. Po dalších 2 dnech sem zkusil paralen vysadit, bolest se mi přesídlila do hrudníku v menší intenzitě a postupně ustoupila. Na LP jsem šel v úterý, dnes je pondělí další týden a konečně můžu s mírnou bolestí chodit (hlava a za krkem). Do teď šlo fakt jen ležet, na záchod sem musel běhat, protože bolesti začínají cca 30s co si stoupnu, po lehnutí zase po chvíli odezní. Zkoušel sem pít kafe, energeťáky a kolu, ale nic moc to nepomáhalo.. Takže tak.. příště bych si řekl o atraumatickou jehlu, případně po zákroku o krevní zátku, ani o jednom mi doktor neřekl..

Přidat nový komentář