Inzerce

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den pane doktore, jsem 10 týdnů po operaci menší pupeční kýly, klasickým způsobem s použitím síťky. Ovšem na horní hraně pupíku se mi vytvořil zvláštní tvrdý útvar, jasně viditelný a tvrdý na pohmat. Je to celkem esteticky nehezké a na dotyk nepříjemné. Jsem dosti hubená a tím více je to vidět. Jsem rok po porodu. Lékař tvrdí že mám dávat obklady a jedná se pravděpodobně o sešité vazivo. Obklady nepomáhají a útvar (tak jsem to pojmenovala, přímo boule to není) mi přijde čím dál větší. Nevíte o co se může jednat, není to nějaký zánět od síťky či něco podobného, na silnější pohmat ještě lehce i bolestivé. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, stav který popisujete je celkem častým jevem u štíhlých pacientů. Síťka je samozřejmě cizorodé těleso pro Vaše tělo a to se tedy snaží se s tím nějak vypořádat. Vytváří kolem síťky nové vazivo, které se často pak projeví jako hmatné a často i citlivé zatuhnutí, nebo vyklenutí v jizvě. Tento stav ale není komplikací. I sám zase zmizí, ale trvá to různě dlouho. NApomoci se dá tak, že budete dané místo jen tlakem několika prstů masírovat a jako rozmačkávat. Jizva se pak rychleji zklidní a i tento útvar vymizí. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane doktore, Mám po dvou porodech, druhý SC v květnu 2010... Rozestup břišních svalů mám pořádný a v něm kýlu. Na chirurgii mi řekli, že operace, ale jestli nechci, nemusím... Tak jsem si oddychla a až doma mě začlo hlodat svědomí.... Ta kýla je celkem velká - asi 5cm, vylejzá hlavně po jídle... Co si myslíte, mám se tam vrátit a domluvit si termín opérace nebo to mám sledovat jestli se to nemění...? Dr říkal že ta operace by byla jen na půl hodiny, že je to lehký zákrok, ale já se stejně bojím... Intubuje se při takové operaci? Chtěla bych vědět všechno co se toho týká, jak dlouho trvá než se budu moct zapojit do běžných činností (s prckama 4 a 1rok...) Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bohužel, pokud máte kromě rozestupu i kýlu, ak je jedinou možností, jak tento stav vyřešit operace, při které se musí uzavřít kýlní branka. Při velikosti kolem 5 cm je pak již jistě vhodné použít k tomu síťku, která celou stěnu břišní zpevní a pokud přetrvává i roestup svalů, pak je vhodné při jedné operaci vyřešit i ten. To ej ale jistě výkon přesahující 30 minut, jedná se o poměrně rozsáhlou oeraci, pokud má být provedena tak, aby jste již nikdy podobné obtíže neměla. Z mého pohledu je tedy jistě vhodné zajít nejlépe na specializované pracoviště ( centra pro řešení kýly ), kde se s Vámi podrobně domluví. JIstě bych ale stav nenchal ke sledování ale řešil bych jej, protože pokud budete čekat a břicho namáhat, pak se může kýla zvětšovat a technicky pak může být operace komplikovaná, nebo se dokonce může uskřinout a to je stav vedoucí k akutní operaci, která opět s sebou nese vyšší rizika než výkon plánovaný. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, Pane Doktore, mám bolesti v oblasti třísel na levé straně, nad tříslem mám bouli, která je viditelná a hmatatelná jen, když stojím. Byl jsem na vyšetření krvi, moči, kolonoskopii, u urologa, který mi dělal sono ledvin, na RTG a vše bylo v pořádku. Ale bolesti mám pořád. A teď je to asi 14 dní co se k tomu přidalo i dost velké bolesti na levé straně pod prsem a nahmatal jsem si tam malou bulku, tak nevim jestli to je vše spojené, zřejmě asi ne. Ale je mi 25let a nemohu vykonávat veškeré činnosti co jsem vykonával do posavaď. Hlavně mě mrzí, že se nemohu věnovat dětem jak bych si přál. Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Dle Vašeho popisu by se jistě mohlo v třísle jednat o kýlu. Co se týká hrudníku, moho být nejčastěji bolesti způsobeny zablokovanou hrudní páteří a jejich řešením je pak cílená rehabilitace. S tříslem bych doporučil navštívit chirurgickou ambulancí kde Vás vyšetří a stanoví jednoznačně zda se jedná skutečně o kýlu. Pokud ano, je jejím řešením jedině opeerace, kdy se pod břišní stěnu vloží síťka, která uzavře defekt v břišní stěně. Operace se provádí klasicky z řezu v třísle, nebo laparoskopicky, tedy pod kontrolou kamery. Pokud by se o kýlu nejednalo, je další častou příčinou bolestí v ntřislech namožení svalů stehna a jejich úponů právě v oblasti třísel. Řešením je pak opět cílená rehabilitace. S pozdravem

Otázka: ddobry den mam 2,5 roku po operaci trislene kyly a sem tam me boli v pravem podbrisku, vetsinou pri pohybu , na ktery nejse moc zvykly, pak to boli treba tyden, nyni jsem tahal cca pred mesicem plnou pracku asi o 30 cm v koupelne a od te doby me picha opet v pravem podbrisku, sem tam i pali a pod, nekdy je to horsi nekdy mene bolestive, co to prosim muze byt a co s tim, Da se temto bolestem predejit, a co take, kdyz to zacne bolet, da se to nejak lecit, oblkady, masti, prasky? diky moc

Odpověď: Dobrý den, z Vašeho dotazu neplyne, zda se jedná o bolesti na stejné straně, kde jste byl operován, ale předpokládám, že ano. Pak mohou být v podstatě 2 základní důvody bolesti - první je jistě jizva po výkonu, která přece jen změní anatomické poměry v tříselné krajině a tak může při větší námaze vést k bolesti, stejně jako jizva v jakékoli jiné namáhané oblasti. Druhým důvodem pak mohou být namožené svalové úpony přitahovačů stehna, které se právě v třísle upínají na stzdkou kost. V obou případech bych doporučil cílené vyšetření rehabilitačním lékařem, nebo ortopedem a doporučení cílené rehabilitace, tedy zejména specifických cviků, které vedou k posílení okolních svalů a úlevě svalů přetížených. Poslední příčinou může být i vznikající recidiva operované kýly, ale o tu se nejspíš nejedná, projevovala by se opět tlakem v třísle a zejména pak opět hmatnou, nebo viditelnou kýlou. S pozdravem

Otázka: Jsem po operaci 4 den tříselné kýly a mám zvětšené varle / oteklé/ , je to normální po operaci nebo co to znamená. Děkuji Mikyska

Odpověď: Dobrý den, při operaci tříselné kýly může dojít k zůžení tříselného kanálu a tak i ke stlačení seenného provazce, který kanálem provádí. Tak se může přechodně zhoršit odtok krve z varlete, což vede k jeho otoku. Tento stav je ale většinou jen přechodný. S tím jak se celá oblast hojí, tak i otok všech tkání ustupuje a tak odezní i útlak semenného provazce a otok varlete. Stav by se měl upravit asi do 2 - 4 týdnů. Pokud k tomu nedojde doporučuji konzultovat operatéra. S pozdravem

Otázka: Dobrý den. Pokud chci nejlepší kvalitu operace kýly,musím vyhledat dobrého doktora nebo se nejedná o náročný zákrok,který provede,,každý okresní doktor,který operuje kýlu''?Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Operace kýly patří k základním operacím, které provádí prakticky každý chirurg na jakékoli chirurgii. Co se týká kvality, záleží samozřejmě na zkušenosti a tedy vyoperovanosti chirurga. Tedy opět ani ne tak na velikostinnemocnice. V tomto ohledu doporučuji spolehnout se na reference veřejnosti. Co ale jistě mohu doporučit jsou centra pro řešení kýly, která kromě velkého počtu operací mají zejména výhodu garance používání nejmodernějších materiálů, tedy zejména druhů vstřebatelných lehkých sítěk a také upevnění sítěk pomocí lepidel a podobně. Kontakty na tato pracoviště pak získáte na www.kyly.cz. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, na základě SONO vyšetření mám zjištěno: "V měkkých tkáních pravého třísla drobná hernie 16x11mm,v měkkých tkáních levého třísla hernie 31x22mm. Nemám vyklenutí ani uskřinutí,pouze v pravém třísle a varleti občas pozoruji jakýsi lehký tlak a pocit nepohody (i v klidu. Urologické vyšetření bez nálezu,resp. zde byla diagnostikována kýla, potvrzena valsav.vyšetření. Vzhledem k popsaným obtížím jsem nejprve navštívil právě urologii. Jiné obtíže nemám,celkem se ani nevyhýbám námaze,hodně jezdím na kole.Prosím o radu,zda je nutná operace, případně jaký typ operačního řešení by byl nejvhodnější. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den. Pro jasnou diagnozu kýly je skutečně hmatný kální vak v třísle, který může být saamozřejmě u větších kýl i viditelný. Malé kýly jsu hmatné právě v tříselném kanále při zvýšení nitrobřišního tlaku ( např. kašel... ) - tzv. VAlsalvově manévru. Malé kýly pak velmi často působí obtíže zejména v sedě, kdy pacient popisuje tlak, nebo až bodavou bolest v třísle, často vystřelující do genitálu. SONO je pomocná diagnostická metoda, je ale pravdou, že často zavádějící. Protože v oblasti tříselného kanálu se velmi často vyskytují lipomy, tedy lalůčky tukové tkáně v průběhu semenného provazce, které na sonu vypadají prakticky stejně jako kýla, ale nejedná se o kýlní vak s obsahem břišních orgánů. A potom při operaci žádná kýla v třísle není. POkud tedy máte potíže, jako bolesti a dyskomfort a v třísle nemáte žádnou jasnou resistenci, nebo vyklenutí, pak bych nejprve doporučil cílenou rehabilitaci na tříselné vazy, které mohou podobné obtíže způsobovat také. Pokud ta nepomůže, indikoval bych laparoskopickou operaci, při které se jednoznačně potvrdí, nebo vyloučí, kýla a pokud by v tříslech opravdu drobné kýly byly, pak se současně obě spraví s použitím síťky, tedy beznapěťovou technikou. S pozdravem

Otázka: Dobrý den,chtěla bych sezeptat, po žlučníku se mi udělala kýla v jizvě, tu mi zašili, do 3 měsíců, se mi objevila další hned vedle jizvy,tak mi ji taky zašili, po další třech měsících se mi objevila pod jizvou a nad jizvou.Přesvědčila jsem doktory abymi dali síťku, tak mi udělali revizi břicha dalli mi jednu síťku a zbytek zašili. Jsem 4 měsíce po operaci , objevili se mi bolesti kolem pupku a jak zatnu sval, tak se mi tam objeví hrbek.Nen to velký, ale děsí mě, že by mně čekala další operace. Je fakt, že mámnadváhu, ale v poslední době jsem ani nepřibrala.Snažím se netahat nic těžkého, mám strach i sportovat. Dá se kýla vyřešit opravdu?Byla jsem během 2 let na operci kýly třikrát a začínám mít pocit, že raději budu žít s dírou v břichu a občasnými bolestmi.

Odpověď: Dbrý den, pokud máte opakovaně recidivy kýly, pak bych doporučil navštívit specializované centrum pro řešení kýly. Jistě lze kýlu definitivně vyřešit, je ale potřeba umístit do břišní stěny dostatečně velkou síťku až pod břišní svaly. Doporučuji se tedy obrátit na některé z center. Kontakty naleznete na www.kyly.cz. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, jaký je nejvhodnější kýlní pás mám-li břišní kýlu a kde ho lze v Brně pořídit? Děkuji za odpověď, s pozdravem Milan Fejfar

Odpověď: Dobrý den, kýlní pasy se liší dle lokalizace a velikosti kýly, ale také dle velikosti - tedy obvodu břicha. Pokud tedy mte kýlu někde v oblasti pupku, pak jsou to pružné pasy, které se zapínají na suchý zip a jsou různě široké. Může Vám ho napsat na poukaz chirurg v ambulanci, který také dle typu a velikosti kýly doporučí ten nejvhodnější. Takhle na dálku Vám bohužel přesný typ doporučit nemohu. Jinak jsou pasy pak k dostání ve zdravotních potřebách. S pozdravem

Otázka: Dobrý den.Při gastroskopii mi objevili brániční kýlu reflux-chronický zánět jícnu a žaludku.Trpěla jsem častýžm pálením žáhy a křečmi nad žaludkem-trvaly krátce,ale bolesti ti byly nesnesitelné.Užívám denně l helicid-pálení žáhy ustoupilo, ale křeče je občas objeví.Neměla bych jít na operaci bránič.kýly? Podstoupila jem však v unoru letos operaci chlopně a Maze-není příliž brzy na další operaci? Dík za odpověď.M.V.

Odpověď: Dobrý den, brániční kla je často spojená s refluxem a pálením žáhy. Nejprve se vždy postupuje konzervativně, tedy zejména úpravou životníh stylu a stravování, dále apk ve spojení s léky, které také již užíváte. Pokud po 3 měsících nedojde ke zlepšení, pak je indikována konzultace chirurga ohledně eventuelní oeprace. Vše by měl řídit gastroenterolog. Proto doporučuji se domluvit právě s gastroenterologem a pokud skutečně již není možné dále nějak konzervativně stav ovlivnit, pak by asi byla operace vhodná. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, mám již několik let tříselnou kýlu, která mi nijak nevadila, v průběhu následujích 2 let bych chtěla otěhotnět. Jsem aktivní osoba a ráda bych minimální dobu rekonvalescence. Původně jsem počítala s laparoskopickým řešením operace. Ale bylo mi doporučeno, z hlediska jizev a toho, že jde o tříselnou kýlu klasická forma operace. Přišní stěnu mám pevnou. Ráda bych se tedy zeptala, v případě, že plánuji těhotenství, zda-li je vhodná laparoskopie - zavedení sí´tky, či ne.

Odpověď: Dobrý den. Je pravda, že u žen není laparoskopie doporučována tak často jako u mužů, protože anatomie třísla je u nich trochu jiná a tříselný kanál je více uzavřený. Proto většina pracovišť provádí u žen standartně klasické operace jen se zašitím defektu. Dnes je ale jednoznačný trend a v podstatě standart beznapěťová plastika s implantací síťky, která je jednak spolehlivější co se týká rizika recidivy, zvlášť u fyzicky aktivních osob, a jednak má podstatně rychlejší rekonvalescenci. Proto bych jistě doporučil nějakou z těchto metod. A zda podstoupit operaci se síťkou laparoskopicky, nebo otevřenou cestou, závisí již spíš na Vašem rozhodnutí. Je pravda, že jizvy po lparoskopii jsou pod pupkem a 2 v podbřišcích, velikosti 1 - 2cm, při klasické operaci budete mít jen jednu jizvu v třísle, tedy třeba kosmeticky vhodnější do plavek, i když po zhojení nejsou ani jizvy po laparoskopii prakticky vidět. JInak efekt obou výkonů s implantací síťky je stejný a rekonvalestcence také, s doporučením omezení fyzické námahy na 2 - 3 týdny S pozdravem

Otázka: Dobrý deň, lekár mi zistil v pravej inguine vyklenovanie 3 x 3 cm. Operačná diagnóza: Hernia inguinalis 1.dx. indirecta K40. Operačné výkony: Herniotomia, plastica sec. Shouldice. Chcel by som vedieť či druh operácie bol správny. Mám už 58 rokov a neviem, či by nebola lepšia laparoskopia so sieťkou, vzhľadom na možnú recidívu. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpověď: Dobrý den, Operace dle Shouldice je celosvětově nejuznávanější operační postup napěťovou technikou, tedy bez použití síťky a je tak brán jako jeden ze zlatých standardů pro operace tříselných kýl s velmi dobrými výsledky. Proto jistě není chybou, že Vám byla provedena právě tato operace. JIstě že jinou možností jsou operace se síťkami, záleží ale zejména na pracovišti, se kterými technikami má největší zkušenosti a je-li oeprační výkon proveden zcela dle standardu, pak i u takové operace je riziko recidivy nízké. S pozdravem

Otázka: Dobrý den! Už témeř rok mám nad pupíkem malou kýlu, asi na špičku malíčku, objeví se při námaze, ale jde zasunout zpět. Moc se bojím operace, myslíte, že je to nutné? ráda bych i cvičila na zpevnění břišního svalstva, jsem štíhlá.Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, samozřejmě, že operace je nezbytně nutná jen v případě akutní komplikace, tedy uskřinutí kýly. POkud Vám kýla žádné obtíže nedělá, není sice operace nutná, ale bez oeprace kýlu odstranit a tedy vyléčit nelze. proto i tak bych Vám operaci doporučil. Jedná se u Vámi popisované kýly o výkon v délce asi 20 minut, kdy se jen uzavře kýlní branka. Operace tedy není nijak závažná a riziko jakýchkoli komplikací naprosto minimální. S pozdravem

Otázka: Vážený pane doktore. Chtěl jsem Vás poprosit o radu. Nemáte nějaké doporučení, jaký sport lze vykonávat s tříselnou kýlou? (Jestli nějaký existuje vůbec) Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, samozřejmě, že máte-li kýlu, pak nemohu jednoznačně žádný sport přímo doporučit. Naprosto nevhodné jsou sporty silové, kdy přímo zatěžujete břicho a hrozí tak zvětšení, nebo i uskřinutí kýly, naopak sporty kondiční, nebo aerobní aktivity nejsou tak nevhodné. Například plavání, nebo jízda na kole, nebo chůze a podobně by k žádné komplikaci vést neměly. POkud ale již kýlu máte, pak musím jen doporučit vyřešit tuto operačně. S pozdravem

Otázka: dobrý den, před dvěmi léty mi byla diagnostikována kýly, je oblasti pupíku bulka... kdy je vhodná operacea je možno ji provést laparoskopiicky... občas mám boles v oblasti pupiku. děkuji za odpověd

Odpověď: Dobrý den, kýla se dá vyřešit vždy jen operací. A čím dříve, tím je operace jednodušší a rychlejší. Musí se uzavřít kýlní branka. Pokud je kýla v pupku, pak je zbytečné provádět operci laparskopicky, protože k uzavření jednoho defektu - kýlní branky je u laparoskopie vyrtvořit 2 -4 nové vstupy a tedy potenciální místa vzniku nové kýly v jizvě. Doporučil bch tedy operaci včas a jistě klasckou cestu. Dle velikosti branky je pak indikace použít k uzavření defektu umělou síťkou. S pozdravem

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Co děláte, když vás začnou bolet záda?
Zatím hlasovalo 323 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Mgr. David Hrdý (Zdravotní židle) 10. listopadu 2019, 17:10:36

    Porafat se s kamarádkou přece nemá smysl :) Ale je dobře, že o zdravém sezení uvažuje čím… Diskutovat

  • Lenca (operace krční páteře) 10. listopadu 2019, 18:27:13

    Ahoj jo dám vědět .Přijedeme až večer máme to daleko jsem z Moravy až. Diskutovat

  • Katarínka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 10. listopadu 2019, 18:26:37

    Ahojte tak ako sa máte v tieto upršané dni? Ja celkom ok ako kedy a ako kde :-) Eli hlavu hore… Diskutovat

Inzerce