Inzerce

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, jsem po operaci pupeční kýly(branka na 2 prsty). Operaci mi provedli poze 2 stehy bez použití síťky. Je nějaký důvod proč síťku nedávat? Není pravděpodobné, že by se mi znova vytvořila? Děkuji Vrbický

odpověď

Dobrý den, je pravda, že operace pupečních ký se nejčastěji provádí klasicky, právě proto, že defekt v břišní stěně je většinou malý a při jeho sešití nevzniká v okolní tkáni prakticky žádné napětí. Použití síťky je pak indikováno u kýl s brankou větší než 2 centimetry. Ve Vašem případě se nejspíš jednalo skutečn ějen malo kýlu a pak je takové řešení naprosto psrávné. S pozdravem

otázka

co se deje,kdyz me boli pupecni kyla? a co mi od bolesti hned zabere?

odpověď

Dobrý den. Bolesti jsou způsobeny zvětšováním kýly, zejména při námaze, kdy se v podstatě kýla uskřinuje přechodně v malé brance a navíc namáhá i okolní tkáně, což pak vede k boelsti. Pokud se tyto potíže stupňují je to jistě stav, který by měl vést k operaci, která kýlu definitivně vzřeší a předejde tak skutečnému uskřinutí. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jsem v 22. týdnu těhotenství a v oblasti těsně nad pupíkem se mi objevila kýla.Je to taková hrčka asi kolem 2 cm. Ohrožuje tato kýla dítě nebo mě?Jaké existují možnosti?Mohu počkat na operaci až po porodu? Děkuji. S pozdravem

odpověď

Dobrý den. Pokud se skutečně jedná o kýlu, pak v tomto stupni těhotenství bych jistě operaci již nedoporučoval. V naprosté většině takové kýly nezpůsobují žádné vážné komplikace ani v průběhu těhotenství, ani při porodu, a to ani matce, ani dítěti. Jistě se kýla může dále zvětšovat, nebo pobolívat. Akutním stavem je její uskřinutí, doprovázené velkou bolestí a většinou i nevolností. Takový stav by Vás jistě přivedl k lékaři, ale jedná se skutečně jen o výjimky. Proto doporučuji nyní kýlu neřešit, jen se pokusit vyvarovat zbytečné námahy ( například při kašli si břicho přidržet a podobně ) Po porodu je pak vhodné počkat alespoň půl roku, jak se stav po zmenšení dělohy opět změní a pakeventuelně navštívit chirurga k posouzení nutnosti léčby, tedy nejspíš operace. S pozdravem

otázka

Dobrý den prosím o radu mám tzv. recidivilu kýly prosim o radu a jaky je postup pri laparoskopii? kde se provadi laparoskopie v bezne chirurgiceké oddeleni?a jak se provadi:? byl sem pred rokem operovanny na triselnou kylu obnovila se a nechci postoupit operaci nebot si mslim,ze byla provedena spatne nebot sem mel dlouhou pauzu 5 mesicu kllidu a znovu je tady proto bych se chtel obeznamit s laparoskopii kde bych rad timto zakrokem podstoupil....proto se Vás prosím ptam jak se provádi a jakou ma uspesnost... dekuju

odpověď

Dobrý den, laparoskopická operace kýly je jednou z nejlepších a nejmodernějších operačních postupů pro řešení tříselné kýly. Laparoskopie znamená operaci, při které chirurg operuje pomocí dlouhých nástrjů uvnitř dutiny břišní pod kontrolou kamery. Co se týká kýly, probíhá perace tak, že nejprve vtahneme kýlní vak zpět do břicha, následně na břišní stěnu zevnitř rozprostřeme síťku, která svou velikostí překlene celou tříselnou oblast, tedy všechna místa, kde by kýla mohla vzniknout. Ta se přifixuje v několika bodech k břišní stěně. Nakonec se přes síťku opět překryje pobřišnice. Celá operace trvá asi 45 minut. Její velkou výhodou je, že síťka skutečně kryje celé tříslo. Navíc se kontroluje i oblast druhého třísla, takže pokud je kýla oboustranná, pak se při jedné peraci spraví kýly obě. Další výhdou je pak beznapěťová technika, tedy při operaci není vytvářen tah okolních tkání, protože defekt se překlene síťkou a nezašívá se. Takže po operaci je pacient téměř bez bolesti, zároveň je i podstatně rychlejší rekonvalescence - tedy úlevový režim, s omezením fyzické námahy trvá jen 14 dnů a poté je již vše pevně zhojeno. Laparoskopické operace kýl se jistě prvádí v centrech pro řešení kýy - kontakty na www.kyly.cz, ale i na většině chirurgických pracovišť. Co se týká úspěšnosti, pak riziko recidivy je skutečně prakticky ulové. S pozdravem

otázka

Chtěl bych se zeptat , jsem po operaci tříselné kýly laparoskopicky v dubnu loňského roku , v současné době mám velké bolesti v pod bříšku v dolní oblasti , bolest přechází až do šourku a je velmi intenzivní ,někdy se mi i špatně sedí jak mám citlivé levé varle, poslední měsíce přetrvává i bez námahy , je mi 53 let a kýla byla na levé straně ,

odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu neplyne, zda je bolest na stejné straně, jako byla operace kýly, ani zda bolest pociťujete hned od operace, nebo se objevila až později. Nejčastějšími příčinami bolesti v třísle jsou namožené úpony stehenních svalů. nebo malé kýly, které se jakoby v třísle skřípou. Pokud vznikla bolest až po operaci, pak by se ohlo jednat i o takzvanou neuralgii, tedy bolest způsobenou drážděním nervu, který prochází tříselnou krajinou. Dráždění může být působeno svorkami, kterými se připevňuje při operaci síťka. V terapii je vhdné nejprve začít cílenou rehabilitací, kterou doporučí rehabilitační lkař. Eventuelně aplikací laseru, nebo akupunktury. Jsou li tyto postupy bez efektu je někdy nutná i další operační revize, při které je nutné nerv uvolnit. DOporučuji tedy jistě navštívit chirurga, který by měl podle vyšetření stanovit nejpravděpodobnější příčinu a vhodný další postup. S pozdravem

otázka

Dobrý den, byla mi diagnostikována drobná pupeční kýla (bolesti mám pouze v případě zmáčknutí břicha) a doporučena operace. Jsem rok po porodu a stále kojím. Navíc jsme s manželem chtěli v nejbližší době druhé miminko. Chtěla jsem se proto zeptat, zda by bylo lepší počkat s operací až po druhém těhotenství (četla jsem, že po operaci je vhodné těhotenství odložit od 6-9 měsíců) nebo zda by mohly v těhotenství nastat nějaké výraznější komplikace. Děkuji a přeji příjemný den Katka Kadlecová

odpověď

Dobry xen, toto je velmi casty dotaz. Co se tyka rizik spojenych s kylou v tehotenst i, vzhledem k vysokemu nitrobrisnimu tlaku hrozi jiste zvetsovani kyly, nebo v nejzavaznejsim pripade jeji uskrinuti, coz je stav indikovany k akutni operaci. Take cim je kyla vetsi, tim se hur operuje. Proto bych jednoznacne doporucil vyresit kylu pred dalsim tehotenstvim a tak se pripadnym problemum vyhnout. Odstup tehotenstvi od operace pak jiste staci 3 mesice, kdy je jiz rana dobre zhojena. S pozdavem

otázka

Dobrý den mám opakovanou pupeční kýlu velkou asi jako mužská pěst (asi 5 let), ale zároveň trpím i obezitou (BMI = 40). Rád bych si kýlu nechal odstranit. Jaká jsou rizika u lidí s nadváhou. Narkózu snáším bez problémů. Děkuji za Váš čas i i odpověď.

odpověď

Dobrý den, co se týká rizik operace, pak u osob s nadváhou je hlavním rizikem narkoza. Jde o to, že je vzšší riziko dechových obtíží, nebo pooperačního vzniku zápalu plic pro horší provzdušnění, při povrchním dýchání, které je s obezitou spojené. Jinak vlastní operace jistě technicky provést jde. Pokud je kýla již recidivující a navít tak velká, je jistě indikace k beznapěťové plastice, při které je do břišní stěny aplikována síťka, která vlastně nahradí pevnou vrstvu v místě defektu. PO operaci je pak ale nutné určotou dobu nosit kýlní pas, jako oporu břišní stěnz, aby se tato v klidu a dobře zhojila. U pacientů s nadváhou je pak taková doba 6 - 8 týdnů. Doporučuji tedy obrátit se na chirurga v místě Vašeho bydliště, který by se s Vámi jistě na nejvhodnějším postupu. Nebo je jistě možné obrátit se přímo na některé z center pro řešení kýly, kde mají s takovými operacemi bohaté zkušenosti a navíc používají nejmodernější postupy i materiály. KOntakty na tato pracoviště najdete na www.kyly.cz. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore, chtěl bych se na Vás obrátit s problémem stran boule, která se mě objevila na levé části hrudníku v jeho spodní části ( střední axilární čára ), jsem cvičící jedinec a tento nález je nebolestivý při palpaci a nikterak se nezvětšuje, na ultrazvukovém vyšetření byl vyloučen lipom a dva lékaři usoudili, že se jedná o špatně vypracovaný sval, který je barevným mapováním bez patologických změn. Je možné, že se jedná o svolové rozestoupení či jiný problém vlivem špatného cvičení, to samé se mi začalo tvořit i na zádech na svalu v okolí páteře vlevo a jedná se o podstatně menší útvar , který není narozdíl od předchozího vyditelný pod kůží, jen na dotek, přičemž ze začátku byl bolestivý jako modřina, nevím si s tímto rady a tak se obracím na vás, jestli se jedná jen o zranění vzniklé špatným zatěžováním, nebo to může mít i jinou příčinu, děkuji Vám, krásný den přeji. Martin

odpověď

Dobry den, Stav ktery popisujete neni typicky pro jakoukoli kylu, ty vznikaji vyklenutim pobrisnice a obsahem je cast nitrobrisnich organu. Pokud je tedy resistence na hrudniku, pak se temer jiste nejedna o kylu. Nejcastejsi pricinou takovych resistenci jsou lipomy, tedy ohranicena tukova tkan. To je ale vylouceno, dle vaseho popisu. Dalsi pricinou pak muze byt takzvana svalova kyla, coz je stav pri kterem dojde pri pretizeni, k poskozeni svalove povazky a nasledne k vyhreznuti svalovych snopcu. Proto z pocatku takovy stav boli, jako klasicke poraneni, casem se tkan adaptuje a jiz neboli. Diagnoza by se mela stanovit jednoznacne ultrazvukem, nebo pomoci CT, nebo MRI. Lecba je pak zavisla na obtizich pacienta - bud neni nutne stav nijak resit, nebo lze operacne opet sesit poskozenou vazivovou povazku. S pozdravem

otázka

S umělou chlopní(warfarin) jsem přes 3 týdny absolvoval laparoskopickou operaci tříselné kýly vpravo v jednom renomovaném zdr.zařízení. Po operaci byl v místě původní kýly velký hematom, penis byl celý modrý. Nyní viditelné hematomy odezněly, ale v místě původní kýly přetrvává vyboulení v poloze vestoje a vleže s tím, že vydutí je na omak tvrdé, jakoby bylo vevnitř něco o velikosti ořechu, co vydutí způsobuje. Při sedu vydutí jakoby mizí(jakoby se posouvá dovnitř). Lékař při návštěvě odhadoval, že problém do měsíce zmizí, manželka je skeptik a domnívá se, že operace byla chybně provedena a že to takto zůstane. V čem může být problém, co způsobuje vydutí (chybně provedená operace, sešití, shrnutí sítky nebo něco úplně jiného)?

odpověď

dobrý den. Stav který popisujete souvisí nejspíš právě s modřinami, které jste měl po operaci. U warfarinizovaných pacientů k tomu někdy dojde. Krev v podstatě vyplní místo, kde byl před operací kýlní vak. Tím vznikne resistence ve stejné lokalizaci. Vzhledem k tomu, že je ale tříslo po operaci uzavřeno bez defektu, nemůže se krev rozlít do okolí a zůstává tak v místě původního vaku. Resistence je pak hmatná bez závislosti na poloze, většinou nebolí. Co se týká dalšího vývoje, většinou se takový hematom skutečně za různě dlouhou dobu vstřebá. Pokud je obsah tekutý, pak lze vše urychlit punkcí, kdy je tekutá složka odsáta. Před tím je ale jistě vhodné sonografické vyšetření. Doporučil bych tedy nejspíš ultrazvuk, dle kterého se určí, zdaje obsah tekutý. POkud ano doporučil bych odlehčovací punkci, pokud ne, pak bych skutečně počkal a stav se jistě do 1 - 2 měsíců upraví. Skutečně si ale nemyslím, dle Vašeho popisu, že by se jednalo o časnou recidivu kýly, nebo jinou komplikaci. S ozdravem

otázka

Dobrý den. Dnes jsem byla se synem (6roků) u dětského lékaře, který mu diagnostikoval tříselnou kýlu. Dostali jsme doporučení na podrobnější vyšetření, kde nám lékaři řeknou, jak budou dále syna léčit - vím,že se kýla operuje. Dá se kýla u dětí léčit ambulantně nebo je nutná hospitalizace ??? A může se tříselná kýla po operaci znovu objevit v pubertě nebo v dospělosti ??? Děkuji za odpvěď. Eva Adámková

odpověď

Dobrý den, u dětí je nutná vždy alespoň krátká hospitalizace, protože perace se provádí v celkové narkoze a je dobře nechat dítě dospat pod kontrolou v nemocnici do druhého dne. Délka celé hospitalizace je tedy nejčatěji 3 dny. Záleží jistě i na zvyklosteh pracoviště. No a co se týká recidivy kýly v bdoucnu. U kýl operovaných u malých dětí k recidivě prakticky nedochzí, protože tříslo se velmi brzy zhojí a při dalším růstu je již zcela pevné a vyvíjí se anatomicky s celým tělem. S pozdravem

otázka

Dobry den pane Bureši. Předpokládám, že se u mě ojevila kyla u pupíku! Než ale půjdu k doktorovi chtěla jsem se zeptat: jsem v 10. týdnu těhotenství jak by jste to prosím řešil? Operace asi těžko nee! Děkuji Zuzka

odpověď

Dobrý den. V těhotenství se poměrně často objevuje pupeční kýa. Otázka perace závisí na stupn těhotenství, ale také na Vašich obtížch. Pokud je kýla malá a nebolí Vás, nebo se rychle nezvětšuje, není jistě operace v průběhu těhotenství ideální. Pokud ale máte s kýlo obtíže, pak bych doporučil ji řešit i v této době a po dokončení 3. měsíce pak co nejdříve. V tomto bdobí je již plod vyvinut a v podstatě již jen roste. Rizika narkozy jsou tedy minimální. NAvíc malou kýlu lze snadno operovat i v lokáln anestezii. S pozravem

otázka

Jsem druhý den po operaci tříselné kýly třemi vpichy, bolesti mám mírne ale nutí mě lékař brát injekčně Tramal - je to nutné pro uspíšení léčby? Mohu být s vámi v kontaktu po návratu z nemocnice. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Tramal je klasické analgetikum, tedy lék proti bolesti, který lze podávat v injekci,nebo i tabletách. Z vlastní zkušenosti není jistě nutné od druhého dne již aplikovat žádná analgetika injekčně. Pokud byste přece jen nějaký lék na bolest požadoval, stačí jistě tableta. K rekonvalescenci po operaci není takový lék vůbec nutný. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mohu cca tři týdny po operaci tříselné kýly pociťovat řezání v okolí rány a také v oblasti pravého varlete v šourku ? Operace byla na pravé straně.

odpověď

Dobrý den, takové bolesti po operaci tříselné kýy mohou být způsobeny drážděním nervu, kter probíhá oblastí jizvy.Většinou ustoupí v průběhu prvních 2 - 4 týdnů, pokud se tak nestane, doporučuji navštívit Vašeho chirurga, který buď může nerv znecitlivět aplikací analgetika do místa jizvy, nebo lze doporučit rehabilitaci - zejména lokální laser aplkaci, nebo akupunkturu, která je většinou s velmi dobrým efektem. S pozdravem

otázka

Dobrý den pane doktore, mému synkovi operovali tříselnou kýlu (v 1. měsíci), téměř 3 týdny po operaci stále pozoruji vyklenutí (tvrdou vybouleninu) v místě, kde kýla byla. Je výraznější při pláči, při prohmatání zřejmě nebolestivé. Je toto běžný pooperační stav? Jizva nehnisala, žádné komplikace. Děkuji

odpověď

Dobrý den, po každé peraci je nějaou dobu - asi 1-3 měsíce - jizva jakoby oteklá a pohmatově tuhá. TAkto nelze jednoznačně rozhodnout, zda se jedná o recidivu kýly, neb spíš jen o otok v oblasti jizvy. Doporučil bych tedy nejlépe kontrolní vyšetření dětským chirurgem. JInak ale obecně recidiva kýly u dětí je skutečně raritou. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore, mám tříselnou kýlu na pravé straně ,zatím bez komplikací. Po absolvování prohlídky v rámci domluvy termínu operace ( jaro příštího roku, první možný volný termín ) jsem se ptal na možnost laparoskopické plastiky. Bylo mi sděleno, že dávají přednost klasické metodě z důvodu výhody hojení vlastní tkání a k laparpskopii přistupují v případě pozdějších komplikací.Z obecných informací vyplývá, že laparoskopická metodaje šetrná a s minimem následných komplikací . Nějaká nevýhoda použití cizorodé látky ( síťka ) není zmiňována. Prosím Vás o stanovisko k tomuto problému. Děkuji Vám Zbyněk Urban

odpověď

Dobrý den. To je velmi správný dotaz. Ano, použití jakéhokoli cizrodého materiálu s sebou vždy nese určitá rizika, tím, kterého se vždy chirurgové obávali je zejména infekce, která apk vede k reoperaci a často i s nutností daný materiál odstranit. V operativě kýl je ale v posledních letech jednoznačný trend k beznapěťoý plastikám, s pouitím tzv. lehkých sítěk, částěčně vstřebatelných s dokonalou operační technikou a perioperační péčí. Jednoznačnou výhodou je naprosto minimální riziko recidivy, což je po klasické oepraci 7-15%, tedy poměrně vysoké. Naopak, při dokonalé technice a perioperačním zajištění je riziko infekce naprsto minimální! Z vlastní zkušenosti musím říct, že na našem pracovišti jsme měli takovou komplikaci v posledních 5 letech asi 3x z celkového počtu asi 1500 perací kýl, navíc jen v jednom přpadě bylo nutné síťku odstranit. statních případech se vše rychle vyřešilo lokální péčí a antibiotiky. Naopak počet recidiv výrazně poklesl a s tím i počet reoperací, při kterých ale již každý operaci se síťkou zvolí. Při tom operace recidivy je vždy technicky náročnější a tedy i riziko eventuelní kompliakce vyšší. bava z komplikací, způsobených síťkmi je tedy dle celosvětových i našich zkušeností naprosto zbytečná a výhody toto riziko vysoce převyšují. Proto závěrem osobně bych jistě doporučil již primárně operaci beznapěťovou s použitím síťky a ve Vašem případě pak tedy laparoskopickou. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jak snášíte vysoké teploty?

Zatím hlasovalo 266 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce