Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, je mi 23 let a v dětství jsem prodělala 3 operace strabismu.V současné době je šilhání minimalní, ale přijde mi, že hůř vidím na dálku. Nechala jsem si změřit zrak v optice a hodnoty vyšly P: -0,5 -0,25 cyl a osa 175. L: -0,25 -0,25 cyl a osa 5. Pociťuji,že by mi brýle pomohly při studiu déle se soustředit, zejména kdyz koukam na tabuli nebo i při řížení. Nicméně mám obavu, aby se těmi brýlemi šilhání nějak nevrátilo zpátky nebo abych oku jinak neuškodila. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, oku určitě neuškodíte. Pokud se s brýlemi cítíte komfortněji, neváhejte a pořiďte si je.

Otázka: Dobrý den, nedávno jsme se synem navštívili dětského lékaře kvůli vrozené anizokorii. Oční pozadí měl syn v pořádku, ale při měření dioptrii paní doktorka zjistila hodnoty AR - 7,75/-2,0/43 a - 5,5/-0,75/124. Hodnoty nijak nevysvětlila, jen nás objednala znovu za e měsíce na kontrolu, kdy oči i rozkape, momentálně vyšetření dělala bez rozkapaní. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, co naměřené hodnoty znamenají a pokud by se potvrdily, jak je to vážné? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bez rozkapání nelze dioptrickou vadu u takto malého dítěte vůbec hodnotit, takže vyčkejte.

Otázka: Dobrý den, nosím kontaktní čočky -2 dioptrie na obě oči. Pravým okem vidím o něco hůř, ale při koukání oběma očima mi to nevnímám. Je v pořádku nosit méně dioptrií, než reálně mám, nebo vadí, že jedno oko vidí jinak ostře než druhé? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, v zásadě to nevadí, ale až budete kupovat příští čočky, doporučoval bych nasadit již správné dioptrie.

Otázka: Dobrý den. Mám dotaz na víčku se mi udělala boulička je to jako zduřelé a okolo červené. Oko při mrkání někdy jako když tam mám kamínek, u řas mě to trochu svědí. Boulička je spíš od prostřed oka jako váleček. Dávám si teplé heřmánkové obklady. V červnu jsem měla pod tímhle okem ječné zrno oko bylo oteklé a pomohli mi obklady z repiku. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, na ječné zrno v akutní fázi jsou opravdu nejlepší teplé obklady. Pokud se stav nezlepší po týdnu, navštivte očního lékaře.

Otázka: Dobrý den, před rokem byly mé čtyřleté dceři zjištěny oční vady. Byly nasazeny brýle a na jedno oko okluzor. Bylo nám řečeno že je možnost po nějaké době, zrak srovnat a přestat nosit okluzor i brýle. Na poslední kontrole nám doktorka řekla že se oči zlepšily, ale že brýle bude mít napořád, protože má nějakou vrozenou vadu, která nejde napravit. 1. dotaz, pokud se zhotovily brýle před rokem a oči se zlepšily, neměly by se upravit i brýle k aktuálnímu měření? nebo to je jedno, plus mínus půl dioptrie ? 2. dotaz mohli by jste mi najít v té zprávě od doktorky o jakou vrozenou vadu co nejde srovnat se jedná ? přepis první zprávy : VOP 4/5 nat ARM: +0,50/-1,00/9 VOL 4/10-5č.nat +1,25/-2,25/166 PD 52 mm CYKLO: +2,00/-1,00/16 +3,00/-2,00/172 PD 51 mm OPL :zevně klidné, spojivky klidné, rohovka transp., intaktní, PK čirá, přim. hluboká, duhovka klidná, zornice volná, isokorie, reakce přiměřené, čočka čirá FOPL: mydr. . papila v úrovni, ohran. , růžová, fyzol. exkavace, CK klidná, s FR OPL, CF OPL, sítnice růžová, bez ložiskových změn, na cévách přim. věku NT Tn OPL i v mydr. Z: hyperopia levis et astigmastismus o.l.utrq. ,pr.l.sin. amblyopia levis o.l.sin, v.s. fyziol oční nález na OPL Poukaz na brýle. PD:Sf=+0,5,Cyl.Dp.=-0,75,Cyl.Osa=10 LD:Sf=+1,0,Cyl.Dp.=-1,75,Cyl.Osa=170 poslední zpráva: ARM: +0,50/-1,50/9 +0,75/-2,00/168

Odpověď: Dobrý den, dcera má astigmatismus a mírnou dalekozrakost. Ke zlepšení došlo asi v tom smyslu, že se upravila tupozrakost, dioptrická vada se zdá stejná (byť se to bez rozkapání nedá říci jistě). Ve čtyřech letech je ještě dost času na to, aby dcera z vady tzv. vyrostla, i když podle mé zkušenosti je pravděpodobnější, že jí nějaký astigmatismus zůstane.

Otázka: Dobrý den, mám na Vás jednu otázku. Manžel má občas problém se zrakem a to takový, že se mu zdá naráz všechno velké a nebo malé. Stává se mu to jednou za čas. Nevíte prosím čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, může se jednat o součást migrenózních potíží. Každopádně bych doporučil oční i neurologické vyšetření.

Otázka: Dobrý den, může být zelený zakal i při normálním očním tlaku? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, bohužel ano, může a mívá zpravidla agresivnější průběh než zelený zákal při vysokém nitroočním tlaku.

Otázka: Dobrý den, před 4roky jsem při sportovní zátěži zjistil, že se mi zamlžuje pravé oko. Po 2-3 minut v klidové poloze se oko opět zaostřilo. Podstoupil jsem různá vyšetření na oční klinice u Dr. Leštáka v Praze, kde konstatovali, že oko mám v naprostém pořádku a ani magnetická rezonance nic neodhalila. Po 3 letech se pravé oko samo vyhojilo a vidím i při zátěži na něj perfektně, ale stejný proces probíhá teď v levém oku s tím rozdílem, že zamlžení je menší. Obvodní lékař se domnívá, že by se mohlo jednat o nedokrvení sítnice a nasadil by lék na ředění krve a tím problém možná vyřešil. Mám dotaz jaký na to máte názor.

Odpověď: Dobrý den, téměř jistě se jedná o cévní příčinu. Léky na ředění krve jsou tedy vhodné, mělo by se doplnit cévní vyšetření mozku a ultrazvuk magistrálních tepen (krkavic).

Otázka: Dobrý den. Již 20 let nosím brýle po celý den. Špatně vidím do dálky, ale mám problém někdy přečíst i cenu výrobku v obchodě za vitrínou. Chci se zeptat, zda by v mém případě šla provést operace na snížení dioptrií? A zákrok hradí zdravotnní pojišťovna? Mám 4 dioptrie na levém oku, na pravém kolem 3. Je mi 31 let. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, doporučuji objednat se na podrobné vyšetření na pracoviště, kde operace dioptrických vad provádějí - vhodnost operace u konkrétního jedince je nutno posoudit individuálně. Zákrok každopádně není hrazen zdravotní pojišťovnou.

Otázka: Dobrý den, téměř celou pracovní dobu strávím u počítače a několik posledních měsíců se mi stává, že po několika hodinách mám (nepřiměřené) problémy se zaostřením očí na text (i po pauze a dívání se z okna do dálky trvá stále delší dobu, než jsem schopný opět něco přečíst, a to i v tištěné podobě), oči mě bolí, občas pálí. Byl jsem u oční lékařky, která mi řekla, že mám oči v pořádku a ať si v lékárně koupím kapky na unavené oči. Monitor jsem umístil "co nejdále", upravil intenzitu osvětlení a vyzkoušel jsem již několik druhů očních kapek, ale přesto mám pocit, že se potíže příliš nezlepšily a zároveň si nejsem jistý, že je vhodné dlouhodobě takové kapky užívat. Našel jsem, že je možné zakoupit brýle s nedioptrickými skly, ale s filtrem proti "modrému světlu" - myslíte si, že by mohly pomoci? Mám obavy, abych neustálým díváním se přes sklo, byť průhledné, oči ještě více nazatěžoval a abych si zrak celkově nezhoršil. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, osobně si dle Vašeho popisu myslím, že příčinou bude nerozpoznaná dioptrická vada. Nechte se přeměřit nejlépe optometristou (např. v oční optice, kde tuto službu nabízejí), bude mít na Vás více času než oční lékař a může tak odhalit i to, co při běžném očním vyšetření nebylo patrné.

Otázka: Dobrý den. Chci se zeptat, zda je standardní postup, když oční lékař našeho syna již odmítá dále vyšetřovat z důvodu, že jsme jako rodiče odmítli brýle? Syn je nosil od cca 4 do 7 let věku (nyní je mu 10), ale neustále je zapomínal nasazovat. A protože se mu vada nezlepšovala a viděl bez brýlí stejně jako s nimi, usoudili jsme, že mu nechybí. Už tenkrát jsme se zavázali, že pokud si bude stěžovat na únavu očí, bolesti hlavy nebo problémy se zaostřováním, že okamžitě brýle nasadíme. Jedno oko měl dlouhé +0,5 D, navíc s cylindrem +1,25D a druhé dlouhé +0,5D s cylindrem +1D. Když jsem to lékaři oznámil, tenkrát se mu to asi moc nelíbilo, ale ještě to nějak toleroval. Pak syna vyšetřil při další kontrole znovu a zjistil zlepšení o 0,2D na každém oku a předepsal nové brýle, které jsme ale už nechtěli ani pořizovat, když stejně nenosil ani ty předchozí. Výsledek je takový, že už k němu nemáme chodit (vyslechla si to manželka, já bych se asi v ordinaci trochu více hájil). Rozhodně vím, že nemám znalosti jako pan doktor a rozhodně bych si ani nedovolil tvrdit, že vada se mu začala zlepšovat až teprve poté, co přestal nosit brýle (určitě na to mají vliv jiné věci jako růst atd.), ale není to od lékaře hodně radikální krok? Není pacient ten, kdo má poslední slovo, zda léčbu chce nebo nechce podstoupit, zvláště když se navíc ani zdraví nezhoršuje? Neumím si představit, že by mě odmítl např. zubař, protože jsem odmítl nosit rovnátka. Zároveň si jsem vědom, že mu asi není příjemné, že s ním běžný pacient vlastně tímto polemizuje, ale říkám si, nezažívá toto ve své profesi každý? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za zdlouhavý dotaz.

Odpověď: Dobrý den, určitě by léčba měla být výsledkem spolupráce a diskuse mezi lékařem a pacientem, i když v případě dětí je situace právně i eticky složitější (rozhoduje za ně zákonný zástupce, který se někdy může rozhodnout špatně). Lékař může odmítnout ošetřovat pacienta, má-li pocit, že ve vztahu není důvěra, ale musí zároveň doporučit lékaře jiného.

Otázka: Dobrý den pane doktore . Mám na Vás dotaz, snad mi bude zodpovězen, protože nevím co dělat . Mám dceru v prosinci 4,5let. Má oční vadu- šilhá na levé očičko, má tupozrakost a 12dioptrii to vše bohužel má na levém očku. Jezdíme do nového Jičína, tam mi paní doktorka řekla, že je pomalu slepá. Já tomu nevěřím, vím že na to oko reaguje, pohybuje se atd. Má nosit brýle a okluzor. Na brýle ji dala 6 dioptrii že uvidíme jak na to bude reagovat. Samozřejmě dcera prvně brýle vůbec nechtěla , okluzor už tím tuplem. Dávali jsme ten lepicí to byl boj, tak jsem koupila ten látkový na brýle. Ten se snaží nosit, ale ve školce pořad brýle zvedá nahoru protože chce vidět tím zdravým okem. Ale pro nás je úspěch, že to vůbec má a snaží se. Ale je to každodenní boj a od učitelek neustále poslouchám ať ji domlouvám a ať ji hlídam ať to nosí. Já se snažím, marně vysvětluji i učitelkám, že to opravdu nemá jednoduché a vidí opravdu dost špatně. U nás doma sice brýle nosím já ale začala jsem až v pubertě a mám 3dioptrie na dálku, nikdo jiný oční vadu nemá. Prosím co dělat, kam jet, aby nám pomohli? Jsem bezradná, chci aby to měla v pořádku. Je možná nějaká oční operace? Může se ji to někdy spravit nebo to už má na celý život? Za chvilku půjde do školy a toho se děsím. Děkuji moc jestli jste dočetl až tady, popřípadě za odpověď budu moc vděčná. S pozdravem Henkenova

Odpověď: Dobrý den, při takto velké vadě by určitě nemělo zůstat jen u okluzoru a brýlí, ale dcera by měla být i v péči ortoptistky, docházet na speciální cvičení. Bez specializovaného vyšetření ani neposoudím vhodnost případné operace. Zkuste se objednat např. do Fakultní nemocnice v Ostravě, případně do Dětské fakultní nemocnice v Brně. Vaše lékařka by Vám měla napsat doporučení.

Otázka: Dobrý den, 6leté dceři bylo po rozkapání zjištěno následující:op +2.0/-0.5ax168 ol +1,75/-1.0ax27.Oční lékařka doporučila brýle. Prosím, jaký na to máte názor? Jsou brýle opravdu nutné? Děkuji moc za odpověď

Odpověď: Dobrý den, pokud není sníženo vidění anebo nemá dcera (skryté) šilhání, pak bych asi brýle zatím nepředepisoval.

Otázka: Dobrý den, jedná se o syna, ročník 1971. Před dvěma lety navštívil naposledy oční lékařku, předepsala mu brýle na čtení , ovšem zvýšila mu dioptrie, bolela ho hlava, a začalo mu hodně šumět v uších. Zrak se mu natolik zhoršil, ale lékařku již nenavštívil. Nemá v ní důvěru. Rozhodl se pro operaci v Brně Neovize. Prostudoval si vše na internetových stránkách, a zdá se mu, že snad tato praktika by mu mohla pomoci. Ale snaží se ušetřit fin. částku 12.500,- Kč aby se mohl objednat na vyšetření a zbylou částku při domluvě doplatil. Moje otázka zní, doporučujete mu tuto operaci, může být bez obav, ale je jasné, že v první řadě musí projít vyšetřením. Je jeho rozhodnutí správné a nebo co byste doporučili Vy? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, o vhodnosti této operace je nutno rozhodnout přísně individuálně. Tzn. bez vyšetření k tomu nemohu nic říct. Při správném výběru pacienta jsou nicméně výsledky velmi dobré.

Otázka: Dobrý den, poprosím co přesně znamená tento popis? VOP – 0 VOL – 5/15 s +19,5 J.č. 2 s add+2,5 OP – spoj. Vak klidný, protézka vyhovuje OL – klidný bulbus rohovka čirá, PK bpn, hlubší, duhovka s úzkou zornicí sekludovanou k zadnímu pouzdru čočky ,střed s volným okénkem. Na fundu nález fysiol. Menší papila vertik. Oválná bez exkavace a jen světlejší NOT OL 18, 21 torrů Pachymetrie v prům 64 l Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, že jste po operaci vrozeného šedého zákalu a léčíte se se sekundárním zeleným zákalem jakožto následkem operace zákalu šedého je Vám nejspíš jasné. Monokulus = vidíte jen jedním okem. Takže: V OP, V OL je zraková ostrost pravého/levého oka - vpravo je nulová, tedy slepota, neboť pravé oko nemáte. Vlevo máte zrakovou ostrost na úrovni 30% s nejlepší možnou dioptrickou korekcí, na blízko s korekcí přečtete druhý nejmenší text. Vlevo máte srůsty duhovky s vazivovým pouzdrem, které v oku zůstalo po odstranění čočky. Sítnice je v pořádku, terč zrakového nervu je menší, ale bez známek postižení zeleným zákalem. Nitrooční tlak vlevo je v normě, máte vyšší tloušťku rohovky (641 um - norma je 520 - 580), což může zkreslovat měření nitroočního tlaku směrem nahoru. Protože přes úzkou zorničku (způsobeno srůsty duhovky) nelze vyšetřit periferní sítnici, je třeba ji vyšetřit ultrazvukem, zda se neodchlipuje (záblesky mohou být prvním příznakem).

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?
Zatím hlasovalo 46 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuze
  • Brigita (Kvalitní kontaktní čočky) 20. listopadu 2019, 11:04:29

    Několik měsíců jsem si kupovala taky čočky přes internet. Seděly mi, ale pořád mi přišlo že mám oči trochu vysušené. Teď nedávno jsem byla na přeměření v grandopticalu, kde mi zjistili více dioptrií, doporučili jejich kontaktní čočky a musím říct, že je to velký rozdíl. Suchost očí necítím a perfektně sedí. Diskutovat

  • Daniela (ElektroMyoGrafie neboli EMG) 20. listopadu 2019, 11:45:10

    Gratuluji všem, kterým EMG nedělá problémy. Nechápu, jak si tito lidé mohou dovolit zpochybňovat zážitek někoho jiného. Nikdo neví, jak to zrovna na vás, ve vašem zdravotním stavu bude působit. Takže se připravte, že to může bolet. Já to zažila dvakrát, Pokaždé jsem byla v šoku. Zkuste 10 - 15 minut přemáhat bolest. Na to je zvyklý málokdo. Odcházela jsem rozklepaná, v čekárně jsem se rozbrečela a nebyla schopná odejít....ruka a noha mě potom bolely několik dní. Přeji všem, ať EMG na ně takto nepůsobí. Já osobně na to už nikdy nepřistoupím, slíbila jsem to sama sobě :) Přeji hodně zdraví a důvěry v sebe a svůj úsudek Diskutovat

  • Eli (Dentální hygiena – nutnost, nebo marketingový trik?) 20. listopadu 2019, 15:54:35

    Dneska jsem měla instruktáž dentální hygieny, kde mi řekli, že např. bělící pasty s černým uhlím, co propagují všude možně, jsou v podstatě k ničemu, a že nejlepší způsob, jak si nechat vybělit zuby, je od dentální hygienistky. Prostě, jestli chcete mít bělejší zuby, zajděte si k dentální hygienistce.  Diskutovat

  • Jana (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 20. listopadu 2019, 18:47:55

    Kde všichni jste.  Diskutovat

  • Klára (Inkontinence žen pohledem gynekologa) 21. listopadu 2019, 13:49:14

    A když se jde na záchod? tak se to musí vytahovat? jak se to zavádí? Diskutovat

Inzerce