Inzerce https://www.lekarna.cz/vse-za-99/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vse-za-99

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den dcera(4,5roku) byla ve školce vyšetřena a přišla s tímto výsledkem Hodnoty z měření Pravé oko: -0,25 -0,50 166° Levé oko: 0,00 -1,00 10° Nález: Ano Ale moc moudrá z toho moc nejsem. Mohla bych poprosit o zhodnoceni ? Loňské výsledky byli takkvé Hodnoty z měření Pravé oko: +1,00 -0,50 173° Levé oko: +1,25 -0,50 175° Nález: Ne Děkuji

odpověď

Dobrý den, na levém oku je hraniční astigmatismus (to je ta hodnota -1,00 v ose 10°). Oční vyšetření určitě doporučuji. Vloni měla plusové hodnoty sféry, letos nulu a -0,25, což je u dětí typické (jako malé jsou dalekozraké a s růstem se "vada" srovnává).

otázka

Dobrý den. Byla jsem 10/23 na operaci katarakty a implantaci OI Vivity. Kontrola po OP byla v pořádku. Nyní na kontrole mi paní doktorka zjistila Drusis papilae n optici l.dx.v.s. Prosím jaká je léčba a jaké jsou vyhlídky tohoto onemocnění. Děkuji

odpověď

Dobrý den, drúzy na papile zrakového nervu se obvykle pouze sledují a často zůstávají dlouhodobě bez výrazných změn. V případě, že drúzy působí útlak zrakového nervu (lze zjistit perimetrem - vyšetřením zorného pole - a OCT), nasazují se kapky na snížení nitroočního tlaku.

otázka

Dobrý den. Nosím brýle na dálku (5 a 5,5 dioptrií), loni na jaře jsem byla u lékaře, který mi předepsal nová skla s vyššími dioptriemi, protože se mi trošku zhoršil zrak. V zimě jsem ale začala pociťovat, že se mi zrak dost zhoršuje a zdá se mi, že to stále pokračuje a je to horší a horší. S brýlemi stále vidím, ale už ne tak dobře. Poradíte mi, čím by to mohlo být? Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, rychlé zhoršování krátkozrakosti bývá u starších lidí známkou šedého zákalu a u mladších např. keratokonu - onemocnění rohovky. Je tedy třeba vyšetřit oči v rozkapání k odhalení šedého zákalu anebo provést vyšetření rohovky na Pentacamu, což je přístroj, kterým disponují specializovaná pracoviště (fakultní a krajské nemocnice, soukromá centra).

otázka

Dobrý den, pravidelně, teď častěji asi 1x za měsíc, mi otéká pouze levé okolí, kolem vnitřního koutku oka a někdy pod okem ( už asi 3 roky?), ale převážně v koutku. Začne to vždy svěděním, promnu si oko a do 10 minut se otok vytvoří, odezní asi do 2 dnů. Myslela jsem si, že jsou to ucpané dutiny, nebo kanálky, ale po navštívení očního lékaře, ORL a rentgenu mi nic neprokázali. Vše v pořádku. Obvodní lékař mi také prováděl krevní testy a také v pořádku. Už jsem opravdu zoufalá, kam s tímto problémem jít, protože mi nikde nic zatím neprokázali. Ještě jsem navštívila alergologii/imunologii s podrobným vyšetřením krve a výsledky dopadly také dobře. Nedokážu vypozorovat spouštěč. Jen že se otok dostaví spíše navečer. Ještě dodám, že jsem 4 roky po rhino a septoplastice nosu, ale otok se začal projevovat rok po operaci a při hodně větrném výletu v přírodě. Navíc na ORL vše v pořádku. Po asi třetím vyšetření očního lékaře, také nic nalezeno. Ještě se mi pan doktor zmínil o neurologickém vyšetření, tak jestli by mi tam zkusili pomoci? Foto otoku bych mohla zaslat na soukromý e-mail, pro představu. Moc děkuju za odpověď a Váš čas. Budu ráda za jakoukoliv radu.

odpověď

Dobrý den, v oblasti vnitřního koutku a pod ním bývá otok typickou známkou zánětu v slzném kanálku (navíc pokud jste absolvovala rhinoplastiku a septoplastiku). Takže bych se přikláněl k této diagnóze, i když vyšetření zatím nic neprokázala.

otázka

Dobrý den, mojí 83leté mamince se včera podařilo vstříknout si do obou očí spray na vlasy. Oči si ihned vymyla vodou a kape si oční kapky Hylo Comod, ale stále má oči oteklé a pálí ji. Poradíte, prosím? Děkujeme

odpověď

Dobrý den, je vhodné kapat HyloComod nebo např. Recugel několikrát denně po dobu několika dnů, do odeznění potíží. Oči jsou pravděpodobně pouze podrážděné.

otázka

Dobrý den, mám na vás prosbu. Dcera má 7 měsíců a byly jsme na plavání kojenců. Dceři se tam moc líbilo a celou dobu cákala takže měla hodně vodu v očích. Následně dva dny měla oči zarudlejší a max 3x za den se ji tam udělal jakoby žlutý ospalek. Jen ten ospalek, neměla zalepené oči po probuzeni jako u bakteriálního zánětu. Dva dny následující byli v pořádku, normálně si hráli se sestrou. Ovšem sestra pak další den dostala zánět spojivek se zalepené má oči po probuzení. Dostala antibiotické kapky do očí a už je vyléčena. Ovšem se to teď dostalo k té mladší. Takže kapeme také. Můj dotaz zní, mohla to domu přinést ta mladší z plavání v bazénu při kontaktu s nakaženou vodou? Nebo když byla po dvou dnech bez léčení v pořádku a rozjelo se to až po léčení starší ? Už jednou si z tohoto koupání pro kojence odnesla průjem, tak přemýšlím, že bazén zruším jestli to mohla přinést z něj. Starší už chodí do školky, takže to mohla klidně donést ona. Ale jde mi to dva dny po koupání mladší. Děkuji Vám mnohokrát.

odpověď

Dobrý den, původ nákazy bude spíše ve školce u starší dcery, pokud by si viry nebo bakterie přinesla ta mladší z bazénu, projevil by se zánět nejprve u ní.

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Na pravém oku v duhovce mám flek je jakoby rozpitý. Je možné vám poslat fotografii. Děkuji

odpověď

Dobrý den, nejlepší bude objednat se na oční, z fotografie se nedají posoudit všechny detaily. Může se jednat o pigmentový névus, který je třeba sledovat.

otázka

Dobrý den, před dvěmi měsíci jsem měla iridocyklitidu, bylo to náhle, zánět těžký s hypopyonem.Ze všech možných vyšetření mi byl zjištěn pouze hla b27 pozitivní gen. Klouby mě občas bolí, ale nikdy to není velká bolest, jen před menstruací mám větší bolest stehen a kolen, slabost. Tak nevím zda může souviset? Mám vývojovou vadu očí, kolobom duhovky a sítnice, takže mám strach aby se mi zánět neopakoval. Jak je to prosím pravděpodobné? A je možné udělat něco, aby se neopakoval? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, při HLA B27 pozitivitě riziko opakování zánětu je. Pokud by se tak opravdu stalo, tak by bylo vhodné nechat slabou dávku (např. 1x denně) kortikoidních kapek jako trvalou léčbu.

otázka

Dobrý den, mám dotaz ohledně Recugelu v těhotenství. Aplikovala jsem až 5x denně a nevěděla jsem, že jsem těhotná. A posléze při pálení očí i nadále v těhotenství, avšak bylo to až 3 měsíce od otevření a mělo by se přestat užívat po 6 týdnech od otevření. Hrozí nějaké riziko plodu a případně i mě, když jsem použila i po době spotřeby? Děkuji

odpověď

Dobrý den, Recugel je možno v těhotenství bez obav používat.

otázka

Dobrý den, oční lékařka mi změnila medikaci na léčbu vysokého očního tlaku. Předepsala mi Fixapost 50 mikrogramů/ml + 5 mg/ml a mám si kapat 2 x denně 1 kapku do každého oka. V příbalovém letáku se však píše, že dávkování je 1 x denně. Čím se má řídit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den, dávkování by opravdu mělo být 1x denně večer. Poraďte se tedy se svou oční lékařkou, zda se jen nepřepsala.

otázka

Dobrý den, mám zelený zákal / uzavřený úhel / a teď i šedý zákal. Kapu ráno Azop a večer Azop a Xalatan. Tlak LO 20 / PO 22. Prosím o radu zda se to dá nějak léčit. Je mi 76 let a mám strach o zrak.

odpověď

Dobrý den, doporučil bych odoperovat šedý zákal - tím dojde zároveň k otevření komorového úhlu a poklesu nitroočního tlaku.

otázka

Dobrý den, mám 2 ročního syna u kterého se po vyšetření dětským lékařem objevilo podezření na astigmatismus (hodnoty na hranici). Doporučeno bylo na nic nečekat a jít hned na oční. Chtěl bych se zeptat: 1. Když se astigmatismus potvrdí - má smysl u tak malého dítěte nasadit brýle a korekci když nemá žádný zásadní problém ve fungování? Čte, kreslí mluví, vývoj ve švem bez problému. 2. Je pravda že děti do 5 let mají vysokou incidenci astigmatizmu a to procento se pak ve věku nad 5 let snižuje, vada se sama zlepší? 3. Dá se pomocí brýlí astigmatizmus u takto malých dětí zlepšit? je nějaká výhoda oproti tomu když se brýle nenosí? Hrozí že "neléčený astigmatizmus" může něco způsobit? Nebo mají brýle sloužit jenom jako korekce zraku když je dítě potřebuje a astigmatizmus působí problém v běžném fungování? Děkuji

odpověď

Dobrý den, vše záleží na tom, o jak vysokou hodnotu astigmatismu se jedná a zda jsou hodnoty plus minus stejné na obou očích. Při mírném, stranově symetrickém astigmatismu brýle nebývají třeba. Pokud by však byly hodnoty vyšší a/nebo stranově asymetrické, pak hrozí vznik tupozrakosti a brýle jsou nutné. Ano, u malých dětí je astigmatismus častý a často z něj "vyrostou".

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala i jiného lékaře, než své paní doktorky, já ji věřím, dělá maximum, ale někdy mám v sobě prostě asi strach, co se mi ještě objeví. Mám +9,25 a +9,75 dioptrií a dalekozrakost (Používám na čtení lupu, vadí mi brýle na úplné blízko, tak mám brýle na blízko, rozšířené do dálky), pak jsem byla na vyšetření v nemocnici 2023 Fluorescenční Angiografií - FAG, do diagnozy mi pan primář napsal degenerace makuly a zadního pólu ve zprávě je i to, že mám cévní nález - na pozadí biomikroskopicky papila růžová ohraničená s volnou cévní brankou. V tomto roce mi přestala zabírat léčba i na zelený zákal tlak mi vyletěl na 19/23 a tak mě paní doktorka poslala na laserovou Iriditomií - pro mě to byla hrozná bolest, levé oko bylo tak citlivé, že jsem měla strach, praskly jen dvě malé cévky, pak to bylo ok na pooperační kontrole a změní mi kapky, kapala jsem Xalatan skoro 12 let. Bude mi 32 let. Ambulantně navštěvuji svojí paní doktorku. Všechno to začalo tím, že mě začalo bolet oko a zjistil se vysoký tlak v očích, vždy jsem měla 14/15 nanejvýš těch 16 a pak to začalo přelézat 20. Tak mi zkusí dát něco jiného, ale trochu se těch kapek bojím, aby neměli nějakou špatnou reakci - dostanu je až v dubnu. Aby to navazovalo na kontrolu. Vás bych se ráda zeptala na dvě věci. Co není vhodné při tomto co mám dělat? A jaké zaměstnání je vhodné, nedaří se mi najít zaměstnání, nejsem držitelem ZTP a ani OZP atp. Zkouším hledat práci na zkrácený úvazek, protože někdy vidím rozmazaně, někdy mi to déle všechno trvá. Nehledám noční směny skrz léky a ty kapky. Nevím jak to mám, nebo nemám řešit. Budu ráda za každou radu, ať už je jakákoliv, vím že tato kombinace nemoci očí je rizikovější, ale snažím se s tím zžít. Přeji Vám ať se Vám daří a děláte v oční medicíně stále ty největší zázraky, je dobré, že jsou aspoň ty lasery a můžete lidem pomoci aspoň i z části. Mějte pěkné dny.

odpověď

Dobrý den, stran běžného fungování žádná omezení nejsou. Není vhodné zvedat těžká břemena, hrát na dechové nástroje a např. při józe praktikovat cviky, kde je hlava níže než tělo.

otázka

Dobrý den, během posledního půlroku jsem měla 5x na oční rohovce herpes. Vždy jsem byla ošetřena na oční pohotovosti v nemocnici, u očního lékaře na kontrole. Jelikož se mi herpes vrací nyní už co měsíc a je to velmi bolestivá záležitost, ráda bych se zeptala, jestli je možná nějaká léčba, aby se opar již nevracel. Celkově jsem zdravá, s ničím se neléčím, krevní testy v normě. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

odpověď

Dobrý den, v takovém případě je vhodné dlouhodobě užívat Herpesin tablety v nízké dávce.

otázka

Dobrý den. Je mi 65 let. 25 let jsem po laserové operaci obou očí, 4 roky po iridotomii. Mám diagnostikovanou suchou formu makularni degenerace.Uzivam Ocutein. Před dvěma lety se mi vytvořila krevní sraženina ve vena centralis pravého oka. Léčba byla konzervativní. Sraženina se vstřebala. Po nějaké době mě vyděsil problém s viděním. Vidím jakoby světélkující vlákna po obvodu oka. Trvá to asi 10 minut. Pak se vše ustálí .U očního mě vyšetřili s tím, že je vse pořádku. 3 měsíce jsem byla v pořádku a nyní se mi znovu objevují tytéž problémy. Lékař mi nedokázal říct důvod. Mluvil o sklivci. Jsem z toho hodně nervózní. Nerada bych něco zanedbala. Můj dotaz tedy zní: "Je možné. že je to důsledek sraženiny nebo iridotomii? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, může to být také projev oční migrény, která bývá neškodná.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce