Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den pane doktore. Mám dotaz jaká je prognóza opětovného dobrého vidění po operaci oka - makulární díra? Ještě jsem nepotkala člověka který by tímto prošel a mohl mi říci svou zkušenost.Naopak každý se diví co to je že to nikdy neslyšel.Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, dnes už je operativa sítnice na takové úrovni, že prognóza může být velmi dobrá (vidění téměř stejné jako na zdravém oku), ale vše závisí na vstupním nálezu. Je třeba počítat s tím, že výsledek operace lze definitivně hodnotit nejdříve za 3 měsíce po operaci.

Otázka: Dobrý den, dnes mi byl zjištěn vyšší nitrooční tlak. Za čtvrt roku mám přijít na kontrolu. Co může vyšší tlak způsobovat? Je mi 34 let, v práci denně využívám počítač, glaukom u prarodičů, ale až v pozdějším věku. Trpím nyní alergií na traviny a pyl. Může to mít vliv? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, vyšší nitrooční tlak může být rizikovým faktorem pro vznik glaukomu (zeleného zákalu), proto je nutné pravidelné sledování (zejména je-li glaukom v rodině). Také byste měla pravidelně absolvovat vyšetření zorného pole (perimetr) a některé z přístrojových vyšetření, které vyhodnocují stav zrakového nervu a nervových vláken sítnice (OCT, HRT nebo GDx), aby byl případný zelený zákal zachycen včas. Pokud nitrooční tlak není zvýšen příliš a pokud jsou ostatní přístrojová vyšetření v pořádku, není nutno ho léčit. Bohužel hodnota nitroočního tlaku je dána geneticky a ani alergie ani jiné faktory zevního prostředí na něj nemají vliv.

Otázka: Dobrý den, už týden vidím pravým okem černé "pavučinky." Dnes jsem navštívila očního lékaře a ten zjistil, že mám odchlípnutou membránu sítnice - ablatio membranae corporis vitrei oc.dex. kontrola za 14 dní vzhledem k myopické sítnici. Doporučen klidový režim., nic těžkého nezvedat, při pozorování záblésků, clony, kontrola ihned. Žádné kapky jsem nedostala, že by membrána měla za těch 14 dní sama "přilehnout." Moc se bojím o svůj zrak, můžu sama přispět nějakými doplňky stravy nebo co byste mi doporučil? Za měsíc odlétáme na dovolenou, můžu vůbec letět kvůli tlaku letadlem? Je mi 54 let, pracuji jako účetní. V roce 2003 jsem podstoupila laserovou operaci očí LASIK. Pravé oko mi operovali 2x. Viděla jsem špatně do dálky -4 dioptrie. Před 3 roky jsem byla na kontrole a vše bylo v pořádku. Mám to srovnáno téměř na nulu, brýle nenosím. Vidím dobře do blízka i do dálky. Žádné jiné potíže nemám ani neberu léky.Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, odloučení zadní sklivcové membrány je přirozený proces související se stárnutím sklivce. Obvykle je neškodné, ale může s sebou nést určité riziko odchlípení sítnice, proto je šetřicí režim a kontrola namístě. Doplňky stravy vliv nemají, letět letadlem můžete.

Otázka: Dobrý den pane primáři. Potřebuji poradit. 24/1 19 mi byla implantována do pravého oka, multifokální čočka LENTIS Mplus X (do levého oka tatáž pak 6/2 19. Z počátku bylo vidění v pravém oku dobré, ale ne ideální, objevovaly se velké mušky a místy jako by blanka přes oko a viděl jsem zamlženě. Chodil jsem na pravidelné kontroly k obv.oční lékařce. Nic se nelepšilo a paní doktorka mi řekla, že mám postiženou zadní stěnu pouzdra, že to vyřeší definitivně YAG las.kapsulotomie. Tu jsem absolvoval v pravém oku dne 4/6 19. Za týden jsem byl na kontrole, ale po laseru se vůbec nic nezměnilo, stále zamlžené vidění a velké mušky, které se měly změnit v malé a pak vstřebat. Byl jsem informován, že půjde asi o zákalky ve sklivci, že čočka visí dobře, kapsulotomii je udělaná dobře. Ty že mi částečně upraví jodové kapky. Ty jsem si kapal dva dny. 18/6 se mi vidění ještě zhoršilo, šedá mlha, a 19/6 jsem už viděl přes oko částečně od spodní strany jen černý flek. Má lékařka měla dovolenou a tak mě vyšetřili na očním oddělení v Opavě, diagnostikovali odloučení sítnice. Ihned v pátek zařizovali urgentní operaci ve FN Oční klinika Ostrava. Na té jsem byl v pondělí 24/6. Do operace jsem musel dodržovat režim, spánek na břiše, přísný klid, bez námahy. Vše jsem dodržoval. Ze zprávy FN, NO: Přijat k observaci a pooperační péči po operaci PPV na pravém oku pro rhegmatogenní amoci sítnice v LA. Kontrola za týden u oční OL, 31/7 kontrola ve FN oční odd. Ostrava. Při potížích ihned oční kontrola. Byl jsem poučen o režimu, spánek na břiše, přísný klid, bez námahy, v klidu. Vše pečlivě dodržuji, o oko se bojím. Momentálně je oko oteklé, zalité krví, pod operovaným okem hematom. Na oko vidím 4. den po operaci jen bílou mlhu typu mléko, rozeznávám světlo a stín. 5x denně kapu TOBRADEX gtt do operovaného oka. Jednalo se o makulární díru v LA. Oko je plněno plynem, náplň plynu 85%. Při propuštění: Pohyb, světlocit projekce certa, NT: 17 mmHg. Byl jsem poučen o dalším dodržování režimu, spánek na břiše obličejem dolů nebo vzpřímeně, i nadále klidový režim, +5x denně zmíněný Tobradex.Ve zprávě však není uvedeno, JAK DLOUHO JE NUTNO VŠE DODRŽOVAT PO OPERACI? Byl jsem poučen, že na oko uvidím nyní velmi špatně, díky náplni plynem, že upravovat se bude vidění s postupným vstřebáváním plynu.(jiná lomivost světla než silikonový olej). JAK DLOUHO SE MŮŽE TENTO STAV UPRAVOVAT PANE PRIMÁŘI? Prozatím vidím jen na oko levé. Ještě jeden dotaz, do veřejných bazénu asi ne spíš než po dvou měsících od operace? Mohu po operaci sítnice i nadále navštěvovat saunu? Chodím již dlouhá léta. Mohu vůbec do sauny a za jak dlouho prosím? Souhrn: OD: St.p. PPV25G+, Membrane blue, peeling ERM/ILM inverted flap, exocryo, 15%C3F8, v LA 24/619, dr.Němčanský - Rhegmatogenní amoce sítnice. Stp. YAG kapsulotomii, Opava 4/6 2019. ODS:Pseudofakie, Opava 1/19, LENTIS MplusX. Za odpověď na mé otázky moc děkuji pane primáři. Vpravo jsem hluchý, vlevo ztráta sluchu 20%, i když jsem se na vše ptal opakovaně a o poruše sluchu věděli, moc jsem toho neslyšel, bohu žel. Písemné informace jsou pro mě lepší. Ještě jednou MOC DÍKY za rady.

Odpověď: Dobrý den, polohování je nutné do doby, než se vstřebá plyn, takže aktuální informace vždy dostanete na kontrole u své oční lékařky. Cca měsíc byste se měl vyhýbat fyzické zátěži, prašnému prostředí, bazénu a sauně. Definitivní výsledek operace co se týče vidění je zřejmý nejdříve po třech měsících.

Otázka: Dobrý den, mám měsíční dceru a k tomu ještě o měsíc nedonošenou. Začalo nám hnisat očičko a paní doktorka nám napsala oční kapky kanamicin kapeme zatím jen 1 den, ale hnis stále vytéká a přijde mi že stále více. Je to normální nebo mám raději zajít opět za doktorkou. Děkuji za radu

Odpověď: Dobrý den, léčba zánětu zpravidla trvá týden, takže zatím s kontrolou vyčkejte.

Otázka: Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli mohu mít kontaktní čočky, když mám zelený zákal. Momentálně mám brýle 9 dioptrií. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, ano, kontaktní čočky nosit můžete.

Otázka: Dobrý den pane primáři, mohl byste mi vysvětlit záznam v lékařské zprávě : ležící sítnice. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, sítnice leží = není odchlípená.

Otázka: Dobrý den, v říjnu 2018 jsem podstoupila operaci šedého zákalu na obou očích. Levé oko je bez problémů, pravé oko po operaci vykazovalo blýskání a pálení, oční klinikou konstatováno bez nálezu s tím, že se vše upraví a byla jsem předána přísl. očnímu lékaři. Blýskání se upravilo, ale stále přetrvává palčivá bolest ve vnějším očním koutku, která je poměrně intenzivní. Absolvovala jsem 3 návštěvy očního lékaře, kdy bylo vždy konstatováno, že na oku není žádný nález. Při jedné návštěvě předepsán Maxitron, bez účinku, zakoupeny umělé slzy, bez účinku. Při poslední návštěvě mi bylo naznačeno, že mám přijít nejdříve za rok, protože oko je zdravé. Bolest ale stále trvá. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bez vyšetření Vám bohužel nepomůžu. Zkuste jiného očního lékaře, v případě zájmu se můžete samozřejmě objednat i k nám na kliniku.

Otázka: Dobrý den- pane primáři, náš tříletý chlapeček začal obě očka stáčet očka na jednu stranu- párkrát za den stočí obě oči na stranu, jakoby ustrne a pak se již dívá normálně- máme strach, jestli to není příznak něčeho ošklivého. Dělá to necelých deset dní. Děkuji za odpověď- jinak je to čiperný hošík.

Odpověď: Dobrý den, pro jistotu bych doporučil navštívit očního lékaře.

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je velký rozdíl v ochraně zraku u přilehlých sluneční CH brýlí, které obklopují oči ze všech stran a brýlí typu Wayfarer či pilotky, děkuji

Odpověď: Dobrý den, rozdíl určitě je, nejen co se týče paprsků, které se dostanou do oka, ale zejména v ochraně kůže kolem očí, která je náchylná na poškození UV zářením s rizikem vzniku různých kožních novotvarů. Pro běžné nošení ve městě však jistě není nutné nosit "uzavřené" brýle, to se týká spíše pobytu na dovolené u moře nebo na horách.

Otázka: Dobrý den, od 7.6. jsem používala oční kapky antibiotika Maxitrol + mast na noc kvůli ječnému zrnu uvnitř oka (zevnitř víčka). 14.6. jsem si kápla ráno naposled, protože jsem byla na poznávacím zájezdu a abych si šetřila oči kvůli sluníčku, nosila jsem sluneční brýle, bohužel jsem musela mít kontaktní čočky. Sem tam jsem si kapala aspoň na noc. Od 18.6. jsem si začala kapat znovu 5x denně. Vím, že kapky můžu používat max. 14 dní kvůli tlaku v očích.. Stále mě v oku škrábe, tak si nejsem jista, zda musím po třetí navštívit Dr. a jak dlouho mohu teď používat zase oční antibiotika když jsem měla ''pauzu''. Teď mám tento problém potřetí a nikdy jsem nevypozorovala, že by mne kapky pálily v oku, je to v pořádku? Děkuji za rady a odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Vaši lékařku určitě navštivte, jen ona může na základě nálezu rozhodnout, jak dlouho máte ještě pokračovat v léčbě. Jen podotýkám, že nepravidelné kapání antibiotickým kapek je nebezpečné, protože hrozí, že bakterie si vůči antibiotiku vytvoří rezistenci.

Otázka: Dobrý den, pane primáři, léčím se s glaukomem s otevřeným úhlem (byl mi předepsán Monopost 50). Současně trpím syndromem suchého oka. Protože mě zároveň trápila alergie (štípání a slzení jednoho oka po probuzení a nebyla zjištěna příčina), používala jsem zároveň kapky Hylo Dual. Nyní však mi začaly dráždit kůži okolo očí - zřejmě přítomnost boritanového pufru - dříve jsem takto reagovala na borovou vodu. Začala jsem proto místo něj používat Hylo Comod - zatím v pořádku ovšem ten neřeší alergické projevy. Proto jsem si zakoupila kapky Vividrin ectoin, v případě, že by se opět objevila alergie. Otázka zní, jestli se tyto kapky mohou používat při glaukomu (mají podobné složení jako kapky Hylo Comod, navíc je tam hydroxid sodný a chlorid sodný). Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Vividrin Ectoin můžete při glaukomu bez obav používat (stejně tak jakékoli jiné kapky proti alergii).

Otázka: Dobrý den, před pár dny jsem si začala všímat, že mám pravé oko často suché a podrážděné. Po chvíli to vždy přestalo, tak jsem jsem to nějak neřešila. Dnes jsem při sprchování opět začala cítit podrážděnost a když jsem se podívala do zrcadla, všimla jsem si, že, když se podívám do strany, u vnějšího koutku se vytvoří něco jako vrstva a mám pocit jako by v oku byl nějaký předmět a oko je suché. Momentálně mám silnou chřipku s kašlem a jsem alergik. Chtěla jsem se zeptat, jestli by to mohlo být něco vážného. Předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, může se jednat i o zánět spojivek v souvislosti s chřipkou. Určitě je vhodné navštívit očního lékaře.

Otázka: Dobrý den pane primáři, jakým vyšetřením lze zjistit odchlípení sítnice?Dnes se mi v levém oku objevili plavající tmavé skvrny,posléze zůstalo jen malé kolečko. Zašla jsem na pohotovost, kde mi oko rozkapali a vyšetřili něj. přístrojem a ultrazvukem. Ve zprávě uvedeno - sklivec rozvlákněn, papila ohr, na papiledrobná HE, sítnice do periferie bez lož, v CK drůzky.Závěr-nutno hlídat odchlípení sítnice-clona, padající saze, jiskření, při jejich výskytu neprodleně vyhledat lékaře! Na netu jsem našla vyšetření OCT, nevím, zda se tím dá vyšetřit tato vada a zda má k dispozici každý oční lékař. Jsem z Liberce. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, odchlípení sítnice se nejlépe zjistí přesně tím vyšetřením v rozkapání, které jste absolvovala. OCT naproti tomu příliš vhodné není. Skvrnka Vám přes víkend pravděpodobně nezmizí, obvykle nějakou dobu trvá, než subjektivní potíže způsobené ablaci zadního sklivce vymizí. Kontrolu doporučuji v případě potíží, které Vám vypsali do zprávy (clona, padající saze, jiskření).

Otázka: Dobrý den, 27.5. jsem byla na laserove operaci kvůli odstranění dioptrií. Hned po první kontrole jsem měla oči moc suché a proto mi byly vyrobeny kapky z vlastní krve, které kapu každou hodinu. 3x denně jsem také kapala kapky tobradex. Po týdnu na kontrole byly oči stále sušším a v levém oku dle zprávy tečkovitá epitelopatie. Na týden mi tedy byla nasazena terapeutická čočka a stále jsem musela kapat 3x denně tobradex a každou hodinu kapky ze séra nebo umělé slzy. Po dalším týdnu mi byla vyndána čočka a oko se prý zlepšilo, nicméně mě varovali, že se může zase zhoršit a že se může zhoršit i vidění, které mám od začátku v pořádku. Nadále mám kapat kapky ze séra a namísto tobradexu už pouze 2x denně flucon. Další kontrola má být za 14 dní. Poslední týden mě téměř každý den bolí hlava. Mohlo by to mít souvislost s očima? 2. července mám odjíždět na dovolenou, je nějaká šance, že se mi do té doby oči úplně uzdraví a budu si dovolenou moct užít bez omezení? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, souvislost bolestí hlavy s očima samozřejmě vyloučit nelze. Obtíže se suchostí očí mohou přetrvávat i půl roku po zákroku a u Vás se zdá, že jsou mimořádně úporné (soudě podle toho, že Vám rovnou nasadili sérové kapky - před operací jste žádné známky syndromu suchého oka neměla?), takže se obávám, že na dovolené ještě bez obtíží nebudete. Nicméně dobrá zpráva pro Vás může být, že pobyt mimo městské prostředí obvykle všechny výše uvedené potíže zmenšuje.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Chodíte naboso?
Zatím hlasovalo 22 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Petr st. (Rivotril) 17. srpna 2019, 11:43:10

    Ahojte kamaradi, uz mesic jsem na tom dost spatne. Totalni vycerpani z nevyspani. Jsem v polovine… Diskutovat

  • Michal (Rivotril) 17. srpna 2019, 19:38:43

    Peťo ahoj! To mě moc mrzí, ze máš takový zdravotní propad....doufám, ze se zase odrazís… Diskutovat

  • Marketa (Urologický problém?) 17. srpna 2019, 21:33:15

    Tohle si pores v lekarne, oni ti i dost poradi, me takto ve vsem radi v lekarne drmax.cz, takze i s… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce