Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den. Mám asi 2 roky problém s lavým okom. Ak čítám text, pozerám do smartfonu alebo na blízko do monitora postupně vidím na lavé oko dvojito až rozmazaně s pribúdajúcím časom radovo po minutach straveným pozeraním nablízko sa stav zhoršuje. Ak na pol hodinu prestaněm čítat resp pozerat nablízko videnie sa upraví. Čo móže byt príčinou problému? Skryté skulenie? Navštívil som 5 očných lekárov nik nenašiel žiadnu leziu v oku.

odpověď

Dobrý den, pokud je dvojité vidění jen při pohledu jedním okem, pak se o šilhání nejedná. Nejčastější příčinou bývá šedý zákal nebo astigmatismus. Vzhledem k tomu, že se Vaše potíže mění v čase, tak by je mohla vyvolávat i porucha slzného filmu. Ale bez vyšetření mohu jen hádat, co je konkrétním důvodem u Vás.

otázka

Dobrý den mám dotaz z ničeho nic mi začalo levé oko šilhat a mám ho větší než právě a cítím trohu v něm tlak něco jako když máte malé vajíčko a zvětšuje se objem i ve vnitřku nevíte coto může být? A co mám dělat? Není to že stresu? Když mi nedávno umřela máma? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, neodkladně vyhledejte očního lékaře. Příčinou může být jak celkové onemocnění (štítná žláza, cukrovka), tak např. zánět či nádor v očnici.

otázka

Dobrý den. Upadla jsem a bouchla se do oka. Bělmo mám dost krvavé. Vidím dobře jen to mám i nateklé a modřinu pod okem.

odpověď

Dobrý den, určitě je vhodné nechat oko překontrolovat u očního lékaře.

otázka

Dobrý den. Je mi 48let a jsem zdravotní sestra na sále odběrů. Od 43let mám brýle na čtení P 1,5 L 1,75 ve 46 už to je 2,75 a 3,00 a po dvou letech se mi občas hůře vidí. Chci se zeptat, jak to může pokračovat zdá se mi to hodně vzledem k věku zastaví se to. Děkuji

odpověď

Dobrý den, zdánlivě vysoké hodnoty jsou pravděpodobně způsobeny tím, že máte i plusovou vadu do dálky (dalekozrakost). Na tu zatím brýle nepotřebujete, protože si ji dokážete doostřit, ale velmi pravděpodobně Vás časem neminou ani brýle na dálku. Protože neznám výsledky Vašich měření, nedokážu odhadnout, jak se budou dioptrie dále vyvíjet.

otázka

Dobrý den, od rána vidím "zrnitou skvrnu z barev které se mi míší kam se kouknu". Pěkně me to štve, hůř se mi čtě, to zrnění mám na levé části od středu a nelze zjistit z kterého oka.

odpověď

Dobrý den, určitě zajděte na oční, bez vyšetření těžko říct, co je příčinou (může se jednat např. o migrenózní potíže).

otázka

Dobrý den, je mi 27 a od loňského září mám problémy se zrakem. Od puberty nosím brýle, nyní 2 dioptrie. Problém začal v době, kdy jsem otěhotněla (nevím, jestli to s tím souvisí), ale v 6tt jsem potratila. Nicméně zrak byl stejný, byla jsem s tím několikrát u své očařky, ale po vyšetření nic nezjistila. Zkrátka na levé oko vidím, jako by mi do něj někdo svítil baterkou nebo jako bych se dívala do slunce. V lednu jsem otěhotněla znovu a teď se mi zrak rapidně zhoršil - stále levé oko. Podle gynekoložky to nemá vliv na porod ani na dítě, ale bojím se, že časem třeba oslepnu. Nevím, jestli má cenu jít opět ke své očařce, když po třech návštěvách nic nenašla a přitom je problém horší. Děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, takto podle popisu dost těžko odhadnout příčinu problému. Napadá mě snad, zda na postiženém oku nemáte rozšířenou zornici a tím pádem do něj opravdu dopadá více světla. Máte-li zájem o konzultaci, můžete se objednat k nám na kliniku.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné předepsat oční kapky nebo mast s prednisonem při oční rozacee? Nebo jestli máte nějaké zkušenosti s celkovou léčbou kortikoidy při oční rozacee? Hodně mě bolí oční víčka, zhoršilo se to po teplých obkladech a cvičení. Na bolest mi trochu pomáhá Nimesil. Na víčkách jsou viditelné žilky. Flarex, Hydrocortison, Cyklosporin na bolest víček moc nepomáhá. Oči mám hodně suché tbut 5 sekund. Doxyciclin 2 měsíce také nepomohl a způsobuje záněty dásní, kvasinkové infekce. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, s celkovou kortikoterapií při rosacee zkušenost nemám. Lokální léčbu (spíše kapky než masti) s kortikoidy určitě použít lze.

otázka

Dobrý den, můžu si po dobrání očních kapek Tobradex na zánět spojivek cca po 3 dnech po dokončení léčby nasadit čočky? Budu muset řídit a čočky jsou pro mě tudíž nezbytně nutné. Děkuji

odpověď

Dobrý den, můžete, pokud jsou již oči klidné a pokud čočky nebudou v očích dráždit.

otázka

Dobrý den pane primáři, obracím se na Vaši poradnu, upřímně řečeno, chci znát ještě jiný názor než od mé oční lékařky. 17.10. a 24.10.2019 jsem byla na operaci šedého zákalu. Při kontrole 3.1. 2020 mi byly doporučeny kapky Hylo duál a Recugel. Lékařka říkala, že medikaci mám stále stejnou. Už tedy tyto kapky beru od ledna, není to už moc dlouho? Je vhodná tato kombinace k dlouhodobému používání? Jsem seniorka,takže užívám ještě jiné léky. Moje současná medikace Pantomyl Mylan 40 mg / 1-0-0/ Eliquis 5 mg / 1-0-1/ Sertralin 50 mg / 1-0-0/ Mirzaten 30 mg /0-0-1/2 / Dva poslední léky beru po smrti manžela Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, HyloDual a Recugel patří mezi zvlhčující kapky a mohou se kapat dlouhodobě. Naopak je dlouhodobé kapání často žádoucí, senioři mívají velmi často potíže s vysycháním očí.

otázka

Dobrý den, pane primáři, chtěla bych se zeptat, jestli je možné šilhání v dospělosti korigovat pomocí okluzoru, nebo jestli je nutné chirurgické odstranění vady. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, v dospělosti lze šilhání korigovat pouze brýlemi (jen některé typy šilhání) a operací. Okluzor je účinný pouze v dětském věku.

otázka

Dobrý den, již cca 3 roky vidím rozmazaně na jedno oko jak na blízko tak na dálku. Hlava mě nebolí, závratě nemám. Někdy se to na několik měsíců zlepší, pak se to bohužel vrátí třeba i na několik týdnů nebo měsíců. Oční lékařka mi dělala několik OCT, nikdy nic nenašla, dostala jsem kapky Thealoz Duo s tím, že se jedná o únavu očí. Kapičky mi bohužel vůbec nezabírají. Je možné provést ještě nějaká jiná vyšetření než OCT nebo OCT by mělo být spolehlivé? Mám se zkusit obrátit např. na neurologa? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, vyšetření by mělo zahrnovat také vyšetření v rozkapání, OCT, perimetr (vyšetření zorného pole), případně tzv. evokované potenciály (měření elektrické odpovědi zrakových drah). Pokud se nenajde oční příčina, bývá obvykle na řadě neurologické vyšetření. Nic konkrétního Vám ale neporadím, další postup závisí na očním nálezu.

otázka

Dobrý večer, pane doktore, mám tu poruchu mazových žlázek na víčkách, už jsem se Vás tady několikrát ptala a vždy jste mi dobře poradil. Dnes se prosím Vás chci zeptat, zkusila jsem ty gelové brýle k nahřátí i brýle Posiforlit. A ty Posiforlit se mi zdají lepší, vydávají více tepla, jen se musí bohužel každý den vyvařit. A nedávám tam ten vlhky tampon. Ty gelové nevydají tolik tepla a bohužel i praskají po nahřátí v mikrovlnce dle návodu. Pane doktore prosím Vás, když mi vyhovuí ty brýle Posifortlit, mám uvažovat o nákupu těch Blephasteam brýlí? A nebo pořád dokola kupovat Posiforlit a vyvařovat? Co mi prosím poradíte? Moc Vám děkuji a mějte se hezky.

odpověď

Dobrý den, držel bych se toho, co se osvědčilo.

otázka

Dobrý den již přes 2 měsíce mám prakticky pořád bolesti hlavy,rychle se unavým a sem podrážděný. Byl jsem u různých doktorů (oční,orl,neurologie,CT mozku,EEG mozku,krevní testy,chodil sem na rehabilitace s páteří) Bez nálezu. Už měsíc jsem na neschopence a nemám žádný stres. Žádné léky na bolest nepůsobí. Jinak nosím brýle na dálku nonstop 3,25 a 1,0 cilindr. Oči mně nebolí. Mám oční hypertenzi,kapu si kapky do očí. Nitrooční tlak mám dle vyšetření pod kontrolou. Bolest hlavy je všude a prakticky pořád ,někdy jen na temeni,někdy v zátylku,okolo spánku(přímo ve spánku ale ne),nad ušima,ale většinou všude. Jedná se o tlak,který už ale skoro přechází do takového tupého píchání. Poslední dobou jsem si všimnul že mi vadí "nožky" brýlý kolem uší. Když brýle nemám tak je to "skoro" v pořádku ( bez brýlý být dlouho nemohu,jelikož potom mi zase bolí hlava a trochu oči jelikož špatně vidím)ale jakmile si je nasadím,tak cítím nepříjemný tlak v místech kde mám "nožky" od brýlý a až do vzdálenosti pár cm na všechny strany. Tlak je na obou stranách,na levé o trochu více. "Nožky mají jen mírný přítlak na hlavě.Pokud by byly volnější tak by mně už padali. Mám jedny brýle náhradní a to je ten samý problém. Moje otázka zní, jestli i mírný až skoro nepatrný přítlak "nožek" od brýlý za ušima může mít spojitost z bolestí hlavy. Věk.34, počet dioptrií a obroučky mám už řadu let stejné. Děkuji za odpověd

odpověď

Dobrý den, ano, je možné, že tyto potíže dělají postranice brýlí. Ale také by bylo vhodné pátrat po tom, zda máte opravdu v brýlích správné dioptrie (v tomto případě bych volil měření dioptrií v rozkapání, abychom dostali opravdu přesné hodnoty).

otázka

Dobrý den. Je mi 65 mám atrofii sítnice s diabetickou retinopatií vitreotomii na PO. Na LO mám slabou kataraktu. Jezdím autem na kole lyžích a denně 1,5 až 2 hodiny cvičím oči podle Schneidera. Problém je v tom, po probuzení vidím bez mlhy, začnu točit očima a v mžiku vidím mlhu. Trošku pomáhá palmink, ale né moc. Píchám si léta inzulín můj doktor tvrdí že ten to nezpůsobuje. Tak jsem v pasti. Je to začátek konce, nebo mám ještě nějakou šanci? Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud se Vám vidění zamlžuje až během dne, může to být způsobeno "banální" poruchou slzného filmu. Bylo by tedy vhodné, aby se Váš oční lékař při vyšetření cíleně zaměřil na známky syndromu suchého oka. Zatím zkuste několikrát denně kapat umělé slzy bez konzervačních látek, jsou volně prodejné v lékárnách.

otázka

Dobrý den, mám 2,5 roků problémy s oční rosaceou. V únoru 2020 jsem měla ošetření Rexon eye od té doby mám velké bolesti horních očních víček. Bolest se zhoršuje po teplých obkladech posiforlid (ale oční doktoři mi je doporučují kvůli tomu že se mi stále ucpávají meibomovy žlázy a celkově jsou moje oči velmi suché zvlášť po probuzení a PC, podráždění ve větru klimatizaci). Zhoršení bolesti je i po cvičení, nebo na slunci, horká pára atd. Kapu si cyklosporin, Flarex, měla jsem Hydrocortison a Maxitrol ale ani to mi moc na bolest nepomáhá. Nejvíc zabírá ibalgin. V září 2018 jsem měla IPL e-eye bez exprese meibomových žláz a poté jsem měla opět tuto samou bolest ve víčkách trvající několik měsíců. Minulý rok jsem měla několikrát IPL s expresi a dvakrát bez exprese a žádnou bolest jsem neměla. Chtěla bych se zeptat co byste mi na toto poradili? Nevím jestli mám opakovat IPL. Nevím jestli IPL nemůže zhoršit Rosaceu (bolest ve víčkách). Nebo jestli je na toto naopak vhodné? Nebo jak se této bolesti zbavit? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, bez vyšetření těžko radit, vyzkoušela jste široké spektrum léčebných metod. K opakování či neopakování IPL se nemohu vyjádřit, nemám s touto léčbou zkušenosti. Snad bych ještě zkusil antibiotickou léčbu, a to jak lokální (doporučuje se Azyter kapky), tak celkovou (doxycyklin).

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 554 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Dovádění ve vodě může škodit očím... 5 rad, jak se vyhnete nepříjemnostem!

K teplým měsícům patří osvěžení v podobě vodních radovánek. Jistě už se těšíte, až obléknete plavky a vrhnete se do náruče bazénů, rybníků, řek – a možná i moře. Příjemné chvilky strávené v objetí vln však může narušit následné pálení očí, zánět spojivek a další potíže. Poradíme vám, na co si dát při koupání pozor a jak eliminovat rizika poškození zraku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce