Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně syna (6 let). Začal se zmiňovat, že pořád vidí černou mřížku. Říká tomu síťka. Upozorňuje na ní především, když se dívá na světlá místa, např. večer když uléhá do postele. Vzpomíná, že jí začal vidět cca před 2 měsíci, když byl nemocný (laryngitida). Byl na hlídání u babičky a tam se mohl dívat na tablet, vybavuje si, že tam jí na tabletu už viděl. Ale když se ho zeptám, jestli jí teď vidí, musí se zamyslet, ale vždy vidí. Vidí jí pořád, ale myslím, že jí nevnímá po celý den. Tvrdí, že úplně nejvíc jí vidí, když zavře oči. A je stále černá. Každý rok podstupuje ve školce oční screening, vždy v pořádku. Poraďte prosím na jaké vyšetření se objednat? Vzhledem k tomu, že se vada projevuje při zavřených očích, nemohlo by se jednat spíše o neurologický problém? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě syna objednejte na vyšetření k očnímu lékaři. Příčina může být neurologická, ale také v očním sklivci nebo sítnici.

otázka

Dobrý den, pane doktore, mám nedonošenou dcerku narozenou o 12 týdnů dřív, která z tohoto důvodu měla absolvovat kontrolní vyšetření očí v roce. Očekávala jsem kladný výsledek, protože jsem nepozorovala žádné náznaky, že by snad měla mít nějaký problém s viděním. O to větší byl šok, když nám bylo oznámeno, že má vysokou dalekozrakost a na každém očičku +7 dioptrií. Hned jsme dostali poukaz na brýle a prý máme počítat s tím, že brýle bude mít už napořád. Můj dotaz zní, zda je opravdu možné mít takovou vadu a nemít žádné projevy. Případně, čeho bych si měla všímat? Nešihlá, reaguje na nás, do ručičky zvládne vzít docela přesně i malý kousek piškotku apod. Jsou nějaké jiné méně nápadné příznaky? Dále se chci zeptat, jak tato vada vzniká. Já a manžel máme oči v pořádku a ani v rodině se nevyskytují oční vady v takové míře. A poslední dotaz směřuje k tomu, zda může výsledek vyšetření něco ovlivnit, např. pláč miminka nebo nemoc. Během vyšetření jsem sice ještě nepozorovala příznaky nemoci, malá jen hodně křičela, ale ještě týž den odpoledne po příjezdu domů se dcerce hodně spustila rýma a měla i teplotu. Napadlo mě tedy, zda toto nemohlo nějakým způsobem ovlivnit vyšetření, mohla mít už např. ucpaný nos a nemoc už v ní zřejmě byla. Nezlobte se, že se na vše ptám, po vyšetření jsem nebyla schopná slova, strašně nás to zaskočilo. Nechci zpochybňovat výsledky vyšetření, jen se chci zeptat na vše a vyloučit všechny svoje pochybnosti, protože je pro mě opravdu velmi těžké tomuto uvěřit. A nejraději bych, kdyby malou vyšetřil ještě jiný lékař, až bude úplně zdravá, abych měla větší jistotu a smířila se s tím. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud byly dioptrie měřeny v rozkapání, pak lze měření považovat za spolehlivé. Nemoc na měření vliv nemá. Spíš je otázka, nakolik dcera při svém velmi nízkém věku při měření sledovala fixační bod v přístroji, takže opakované kontrolní vyšetření (klidně i u jiného lékaře) není od věci. Dalekozrakost se typicky u dětí žádnými zjevnými problémy neprojevuje, je to vada, kterou si člověk dokáže do určité míry doostřit, ale právě ono stálé doostřování může vést k dalším problémům, např. k šilhání.

otázka

Dobrý deň, moja babka bola na odstránení polypov. Po operácii babka nevidí na jedno oko a ostalo jej na jednej strane, s okom vôbec nehýbe. Lekári nám uviedli že to bolo spôsobené vysokým tlakom. Je možné aby vysoký tlak spôsobil že jej oko ostalo na jednej strane že s ním vôbec nepohybuje len kvôli tlaku? Vopred ďakujem za odpoveď.

odpověď

Dobrý den, pravděpodobně došlo k cévní mozkové příhodě, která postihla zrakový nerv a okohybné nervy, což opravdu může být následkem vysokého krevního tlaku.

otázka

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Měla jsem zánět zubu, který je již vyléčen antibiotiky a zub je zachráněn a uzavřen. Od zánětu zubů v levo nahoře mám problém s okem a to pravým. Může to s tím prosím souviset? Vyloženě bolest to není, ale mám pocit trochu tupého vidění, jako kdyby v oku něco překáželo, ale nic neřeže a nebolí. Pocit únavy oka. Zrak a oko bylo vyšetřeno nic paní doktorka špatného nenašla😢.DĚKUJI PŘEDEM ZA RADU A VYJÁDŘENÍ.

odpověď

Dobrý den, pokud zánět zubu byl vlevo, je nepravděpodobné, že by měl souvislost s potížemi na pravém oku.

otázka

Dobrý den, malý 20měs si škrábnul očko a když jsme byli po 3 denní léčbě Uniflox a Recugel opět na kontrole, paní doktorka nám řekla že Recugel mu máme dávat ještě měsíc 2x denně. Ráda bych si ověřila zda je to bezpečné takhle dlouhou dobu kapat gelem očko. Také nám řekla ať se objednáme na prev. screen. vyšetření refrakčních vad + vizus. Je to běžné a nevyhnutelné vyšetření pro tak malé dítě které nemá problém se zrakem? Alespoň se tak jeví. Nerada bych ho zbytečně vláčila po doktorech, celkem to nemá rád. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Recugel je zcela bezpečný i při dlouhodobé aplikaci. U nás na klinice doporučujeme screeningové oční vyšetření u všech dětí kolem 3. roku věku, protože mnohé vady zraku právě u dětí nelze bez vyšetření rozpoznat.

otázka

Dobrý den pane doktore, 17.10. jsem byla na operaci šedého zákalu, 24.10. s druhým okem. 18.11. jsem byla na kontrole u oční lékařky. Brala jsem kapky DEXAMETHAZONE/2 x denně/ a HYPROMELÓZA / 3x denně. Včera po kontrole mi lékařka oboje kapky vysadila, vzhledem k tomu, že mi oči nějakou dobu po nakapání pálily. Chci se zeptat, zda vysazení kapek nevadí a za jak dlouho se mohu ohýbat. Už to trochu porušuji. Obracím se na poradnu, chci znát názor i jiného očního lékaře. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, vysazení nevadí, obvyklá doba kapání je 3-4 týdny. Ohýbat se už také můžete.

otázka

Dobrý den, pane doktore. Jsem rok po operaci PPV, pseudodefekt, peeling ERM. Po PPV se časem objevil šedý zákal, operace před měsícem, asférická čočka na dálku. Navíc byla zjištěna Fuchsova dystrofie rohovky a suprese. Stále vidím deformovaně, kontroluji na Amslerově mřížce. I po operaci šedého zákalu vidím operovaným okem mnohem hůř než tím zdravým, i na dálku je obraz rozmazaný a méně barevný. Na blízko vidím občas dvojitě, hlavně při čtení. Mohou to alespoň částečně vyřešit nové brýle na vetchozrakost, na které čekám? Nebo je problém v té supresi nebo rohovce? Pokud ano, jaké je řešení? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, spíše si myslím, že uvedené potíže jsou způsobeny stavem sítnice - ne vždy se podaří, aby se funkce sítnice po operaci ERM vrátila zcela k normálu. Jak na tom sítnice je lze poznat podle OCT.

otázka

Dobrý den, prodělal jsem zánět spojivek před 3 týdny, od té doby si pravé oko nemůže zvyknout na kontaktní čočku, vydrží 2-3 hod a začnu mít pocit cizího tělíska v oku. Oko nepálí, nebolí, ani není červené. Je možné že prostě oko přestalo snášet čočku? Děkuji

odpověď

Dobrý den, 3 týdny jsou krátká doba. Po prodělaném zánětu antibiotické léčbě bývá vždy narušen slzný film, což vede k nesnášenlivosti kontaktních čoček. Doporučuji kapat umělé slzy bez konzervačních látek až 5x denně a dobu nošení čoček prodlužovat dle snášenlivosti.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat.. Byla jsem na oční kontrole, našli mi - primární získaná melanóza v.s. Udělali se mi na bělmu hnědo žluté fleky. Myslíte, že je to vážné, nebo se v očích udělal jen pigment? Předem Vám moc děkuji za odpověď. Veronika.

odpověď

Dobrý den, primární získaná melanóza se může někdy transformovat v maligní melanom, proto je namístě pečlivé a pravidelné sledování (optimálně pomocí fotografického záznamu pigmentace) a pokud se melanóza mění, je třeba ji chirurgicky odstranit. V některých případech, jsou-li pochybnosti o její neškodnosti, se k chirurgickému odstranění přistupuje ihned.

otázka

Dobrý den! Mám velkou prosbu.Bratr byl včera na operaci čočky a šedého zákalu.Po ukončení operace mu lékař napsal-  Při transplantaci perforace ZP.!!! Můžu se prosim zeptat,co znamená a co se dá s tím dělat?Platil hotově 18tis.Předem děkuji

odpověď

Dobrý den, znamená to, že během operace vznikla trhlina v zadním čočkovém pouzdře (při operaci se odstraňuje přirozená čočka, přičemž se z ní v oku ponechává pouzdro, do kterého se pak implantuje čočka umělá). Ruptura zadního pouzdra nemusí mít žádný vliv na výsledek operace (zkušený chirurg si s ní obvykle dokáže poradit), ale může také znamenat zvýšené riziko nestability umělé čočky nebo sítnicových komplikací (pooperační otok rohovky, odchlípení sítnice). Dělat teď není třeba nic, pokud by se výše uvedené komplikace vyskytly, jsou léčitelné.

otázka

Dobrý den, prosím o váš názor, byla mi diagnostikována Kuganova distrofie a chtěla bych si pro vetchozrakost nechat vyměnit oční čočky za umělé. Bylo mi řečeno, že tato laserová operace pro mne není vhodná. Mám o tuto operaci usilovat, nebo ji mám radši vzdát a smířit se s brýlemi ? Předem děkuji za váš názor.

odpověď

Dobrý den, to bohužel nedokážu říct bez toho, aniž bych Vás vyšetřil. Roli hraje nejen pokročilost Coganovy dystrofie, ale také např. Váš věk. V případě zájmu se můžete objednat na naši kliniku ke konzultaci.

otázka

Dobrý den, již dva měsíce mě trápí cukání očí (nejdříve začalo levé oko cukat a poté i pravé) Po měsíci se přidalo i cukání svalů různě po těle. Cukání po těle trvá pár vteřin a poté odezní. V očích se cukání opakuje každých pár minut. Již měsíc beru B komplex. Jelikož cukání nepřestává byla jsem u obvodní lékařky, ta mi odebrala krev. Magnesium v pořádku a B vitamin na spodní hranici. Doporučila mi další dva měsíce užívat B komplex. Ve stresu z mého pohledu nejsem, jen strach jestli to nemůže být RS. V průběhu těchto dvou měsíců se mi stalo (asi 3x), jako kdyby mi tuhly tváře po obou stranách, také to vždycky trvalo pár vteřin a bylo to pryč. Můžete mi poradit? Jak dlouho trvá zvýšit hodnoty B? Nekouřím ani nepiji.Děkuji.

odpověď

Dobrý den, doporučuji dotaz směřovat spíše na neurologa.

otázka

Dobrý den, mám sjogrenův syndrom, trpím i na dutiny, v poslední době cítím teplotu v očích, kapu si vidisic gel, teplotu v očích mám každý den, když je venku zima je to ještě horší, oči jsou unavené, vyčerpané a je v nich teplota. Chci se zeptat, co to může způsobovat, co by tak ulevilo očím, aby v nich nebyla teplota, proč oči reagují na chlad a vítr, jak si chránit oči? Může být i od dutin? Chodím k očnímu, zrak mám v pořádku. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, zřejmě by byla vhodná specializovaná léčba syndromu suchého oka (kromě umělých slz např. léčba autologním sérem nebo novým preparátem Ikervis). Váš oční lékař by Vás měl odeslat na vyšší pracoviště do rohovkové poradny.

otázka

Prosím o radu a názor: zhruba před měsícem jsem byl na očním oddělení (cizí těleso v oku) a po ošetření mě paní doktorka nabídla celkové vyšetření očí. Výsledek: počínající šedý zákal, doporučená kontrola za dva měsíce. Následně - za tři dny - jsem šel na vyšetření k jinému očnímu lékaři. Výsledek: obě oči jsou naprosto bez jakéhokoli nálezu. Prosím o doporučení jak postupovat dál. Děkuji

odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste byl vyšetřen i v rozkapání. Počínající šedý zákal bez rozkapání nemusí být patrný. Každopádně kontrolou za doporučené dva měsíce nic nezkazíte.

otázka

Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla s dcerou 4,5let na kontrole.Kdy ve zprávě máme uvedeno,vidí pěkně na dálku i na blízko,bez brýlí,bez okluzoru,nešilhá.Optická media čirá,na levém oku nález synechií-muze být vrozené či pro proběhlé přední uveiditě,chybi však anamnéza,bez šilhání,vidění pekné bilat.,bez suprese oka.Astigmatismus oc.sin.,anizometropie.Dop.vzhledem k anizometropii již předepisuji brýle a okluzor jako prevenci vzniku amblyopie vlevo rp.celé brýle OD +0,50 OS +1 +1,50/70 okluzor nosit 2-3hodiny na pravém oku.Brýle nosit stále. Chtěla jsem se zeptat,zda je opravdu nutné,aby dcera nosila brýle,když zatím nemá žádnou vadu?Nezhorší se jí oči,když bude mít dioptrie?Aby pak nemusela nosit brýle stále.Prosím můzete mi odpovědět?Děkuji.

odpověď

Dobrý den, abych Vám na toto mohl odpovědět, potřeboval bych znát dioptrie naměřené po rozkapání očí.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 314 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Mohou nedioptrické kontaktní čočky poškodit zrak?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mi nedioptrické kontaktní čočky můžou nějak podráždit či poškodit mé oči. Jen se chci ujistit že je to bezpečné. Díky

Jakým způsobem se dají vyjmout kořeny z dásně?

Dobrý den, na pravé straně mám ulomené tři zuby, jeden dole a dva nahoře. Mám je ulomeny celé, pouze v dásni zůstaly "zbytky" zubů a kořeny. Jakým způsobem se kořeny z dásně dají vyjmout? Klasickou extrakcí to není možné, zbytky zubů jsou tak malé, že je kleštěmi nelze chytit a vytáhnout. Jaké je prosím možné řešení a je to hrazeno pojišťovnou? Děkuji

Cigarety a uzeniny jsou smrtelná kombinace – varují plicní lékaři

Kouříte a pravidelně si dopřáváte šunkové chlebíčky, klobásky a další uzeniny? V tom případě si podle pneumologů násobíte šanci na vznik chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), rakoviny plic a dalších plicních nemocí.

Chemoterapie již nemusí být utrpením: nevolnosti a zvracení se dá předejít moderní léčbou

Chemoterapie je základem léčby mnoha druhů zhoubných nádorů. Její účinek však bývá vykoupen nežádoucími účinky, především nevolností a úporným zvracením, které působí pacientům utrpení a děsí je často ještě před zahájením léčby. Lékaři však mají k dispozici moderní léky, které tyto nežádoucí účinky nejen mírní, ale umějí jim i předejít.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce