Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, /je mi 76roků/, mám asi 10 let zelený zákal/xalatan/-1,5roku po operaci šedého zákalu, 7 měsícu mě slzí a pálí oči, kapu si umělé slzy. Dle mojí oční lékařky tyto potíže mám od zeleného zákalu a musím to vydržet. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, syndrom suchého oka se často vyskytuje po očních operacích i následkem dlouhodobého kapání antiglaukomatik, takže příčina Vašich potíží je kombinovaná. Kapání umělých slz je nutné, ale doporučuji také aplikovat teplé obklady na víčka (častou příčinou potíží bývají ucpané mazové žlázky na okrajích víček a jejich prohřátí výrazně zlepší kvalitu slzného filmu). A také by bylo vhodné přejít z Xalatanu na preparát bez konzervačních přísad (např. Monopost obsahuje stejnou účinnou látku jako Xalatan, ale je k oku mnohem šetrnější).

otázka

Mám voperovanou umělou oční čočku IOL Bunny Lens, platila jsem třitisíce korun, váhám, aby byla kvalitní, mám druhotný šedý zákal. Dotaz prosím, je to kvalitní oční čočka a zdali se dá operovat laserem můj druhotný šedý zákal při mém smíšeném nystagmu, pravé oko.

odpověď

Dobrý den, druhotný šedý zákal se vyskytuje i u těch nejkvalitnějších umělých nitroočních čoček. Předpokládám, že pokud nystagmus nebyl překážkou provedení výměny čočky, pak by měl být možný i laserový zákrok k odstranění druhotného šedého zákalu.

otázka

Dobrý den, několikrát do měsíce trpím bolestmi hlavy za levým okem i okem samotným. Bolest začne během dne a trvá do doby než jdu spát. Bolest občas proniká až k týlní kosti. Oko bývá v těchto stavech mírně červené a slzavé. Mohl by jste mi prosím poradit jaký by u mě mohl být problém?

odpověď

Dobrý den, na dálku těžko radit, příčina může být jak oční (např. vysoký nitrooční tlak), tak neurologická. Určitě se objednejte na oční vyšetření.

otázka

Dobrý den, již přes měsíc pociťuju bolest/píchání za levým okem. Oko je jinak v pořádku, není zarudnuté, neotéká, občas více slzí, ale bez problému i s kontaktními čočkami. Jen jsou obě oči velmi suché, večer již nezvládám polehávat, protože mě v nich řeže, v noci když se probudím, tak si musím nakapat do očí a ráno je to první věc, kterou dělám. Některé dny je bolest občas, některé naopak přetrvává celé dny. Mohla bych se jen zeptat, o co by se mohlo jednat? Moc děkuji za pomoc.

odpověď

Dobrý den, zřejmě se jedná o projev právě syndromu suchého oka. Je vhodné omezit nošení kontaktních čoček, zvýšit frekvenci kapání umělých slz a objednat se na vyšetření očí.

otázka

Dobrý deň, Mám parkinsona a vyskytol sa o mňa problém s očami. Zatárajú sa mi a začínam byť alergická na svetlo. Keď oči otvorím slzia mi. Prosím o radu čo s tým.

odpověď

Dobrý den, určitě je třeba oční vyšetření. Pravděpodobnou příčinou bude osychání očí, takže než se dostanete k očnímu lékaři, zkuste kapání umělých slz (optimálně bez konzervantů, 3-5x denně) a také teplé obklady na víčka (nejlépe pomocí gelových ledovacích polštářků nahřátých v horké vodě).

otázka

Dobrý den, prosím Vás, Už asi 2 roky se mi stává, že mám vizuální auru v oku. Podle toho co jsem se dočetla, tak by měla být doprovázena migrenou. Ale tu nemívám. V rodině jsme měli šedý i zelený zákal. Může to být předpoklad, že to zdědím? To blikání v oku je velice nepříjemné a trvá zhruba 20 minut. Mám s tím jít k lékaři? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po auře nemusí následovat migrenózní bolesti hlavy - pak se jedná o pouze oční migrénu. Doporučuji oční i neurologické vyšetření.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda může dojít k ablaci sklivce u krátkozrakého člověka (2dioptrie) pouze na jednom oku, nebo zda musí probíhat oboustranně.

odpověď

Dobrý den, ano, může se jednat o jednostranný proces s tím, že k ablaci na druhém oku může dojít třeba až za několik let.

otázka

Dobrý den, mám diagnostikovaný syndrom suchého oka a nyní jsem měla velké potíže s řezáním a pocitem písku v očích, pálilo mě i okolí očí a oči byly podrážděné. Pro potíže s očima jsem dostala kapičky Duccresa, které jsem ale nesnesla,tak byla výměna za Spersadex a samozřejmě umělé slzy, konkrétně teď mám Hylo care s kyselinou hyaluronovou a dexpanthenolem. Spersadex již neužívám,ale úlevu necítím. Když nakapu jakékoliv kapky do oka (momentálně jen ty umělé slzy), tak v okamžiku kápnutí a ještě nějakou dobu po se to zhorší a mám naopak větší bolest charakteru písek a řezání v očích. Myslím si ale, že po umělých slzách bych měla cítit úlevu,ale naopak mě to začne v oku bolet. Byla jsem znovu u oční lékařky a tentokrát jsme udělali i výtěr, jestli tam něco není. Mám totiž potíže se zlatým stafylokokem. Vždy, když mám nějaký někde problém, tak ve výtěru je tam. Už jsem ho měla v krku, v nose, na hnisajícím ložisku na kůži, naposledy v moči a teď mám potíže s očima. Podle toho, že mi vadí i kapky umělé slzy, tak si myslím, že pouze syndrom suchého oka to nebude. Momentálně mám pocit i mírné sekrece z oka, ale nevím zda jen po ránu nebo přes den také,to nemám kdy kontrolovat a ráno po nakapání cítím vždy větší bolest pod víčky než přes den. Je možné, aby toto způsoboval stafylokok? Bylo mi řečeno, že na něj žádná antibiotika nezabírají. Napadla mi i možnost alergické reakce na kapičky, ale antibiotické jsem dobrala již před týdnem. Hylo care může způsobovat nějaký problém pro oči, že by na to špatně reagovali? Může být reakce na kyselinu hyaluronovou nebo dexpanthenol? Jinak jsou kapky bez konzervantů a fosfátů,tak si myslím, že tady by problém být neměl. Vadí nějak dlouhodobé užívání kapek s kyselinou hyaluronovou a dexpanthenolem? Jakou vlastně funkci má dexpanthenol v očních kapkách? Pokud by se potvrdil ten stafylokok ve výtěru, který bude hotov za týden, tak je nějaká šance se ho zbavit? Paní doktorka říkala, že prý jí pacienti říkají že mají dobrou zkušenost s koloidním stříbrem, že je to stafylokoka zbavilo, tak nevím zda nezkusit, ale nevím zda užívat vnitřně nebo jsou i nějaké kapky do oka s koloidním stříbrem. Antibiotické kapky, které jsem užívala dříve do očí viz. výše mohou prý způsobovat kalcifikaci rohovky. Jak se toto projevuje? Mohla by být příčina i zde? Je problém při kalcifikaci užívání vápníku v tabletách? Trpím totiž nově osteoporozou Předem mockrát děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud máte opravdu těžký syndrom suchého oka, kdy je poškozený povrch rohovky, tak opravdu mohou pálit i umělé slzy. Po zahojení povrchu rohovky by mělo pálení ustoupit. Dlouhodobá aplikace kyseliny hyaluronové ani dexpanthenolu nevadí, ale ano, jsou popsány i případy nesnášenlivosti těchto dvou látek. Jediný způsob, jak to zjistit, je přejít na jiný typ umělých slz (zkusil bych třeba Thealoz Duo). Ke koloidnímu stříbru osobně nemám důvěru. Kalcifikace rohovky bych se neobával - aplikace kapek byla krátkodobá a léčba osteoporózy z tohoto hlediska není riziková. Já bych doporučil změnit umělé slzy např. za zmiňovaný Thealoz Duo a přidat na zklidnění očí kortikoidy (optimálně bez konzervantů, tj. preparát Softacort, můžete-li si ho dovolit - je na něj vysoký doplatek, tuším přes 400,- Kč).

otázka

Dobrý den, před asi šesti týdny ječné zrno u spodního koutku oka. Zůstal růžový nehojící se žlábek. Návštěva oční paní Dr. dána mast Maxitrol, mazat sedm dnů s tím, že mám přijít za rok na běžnou kontrolu. Po týdnu vznik červených žilek v bělmu, žlábek z růžové zčervenal, návštěva zpět oční. Aniž by se mi paní Dr.do oka podívala řekla, že mám s mastí pokračovat dalších deset dnů a pokud se stav nezlepší pošle mě na ambulantní zákrok. Je prosím někde možné si zaplatit lepší péči, po této zkušenosti si vše rád zaplatím. Děkuji

odpověď

Dobrý den, máte svobodnou volbu lékaře, takže pokud nejste spokojen, můžete chodit kamkoli. Např. u nás na klinice nové pacienty stále bereme.

otázka

Léčba oka zalitého krví po jeho několikanásobném promnutí při pocitu cizího tělesa. Děkuji předem za odpověď

odpověď

Dobrý den. Žádná, je třeba počkat, až se krevní podlitina vstřebá.

otázka

Dobrý den chtěla bych se zeptat žiju už 12let v Itálii léčim se na glaucom. Moje oční lékařka v Miláně mi předepsala oční kapky Latay latay coll 1 flaconi 2,5ml 0,005% latanoprost neopharmed gentili spa. Tady v ČR tyhle kapky nejsou, našla jsem na internetu kapky, které by měli být na stejné konzistenci. Můžete mi to prosím pomoci zkontrolovat, jestli by to bylo v pořádku kapky se zde jmenuji Latanoprost Apotex 0.005% oph.gtt.sol.1x2.5ml Ocní kapky obsahuji léčivou látku latanoprostum a jsou určeny ke snížení zvýšeného nitroocního tlaku u pacientù, kteří trpí glaukomem s otevřeným úhlem a oční hypertenzí. Děkuji moc.

odpověď

Dobrý den, ano, můžete použít Latanoprost Apotex, také např. Xalatan, také např. Vizilatan, Latanoprost Actavis, Latanoprost Stada, vše to jsou stejné preparáty.

otázka

Dobrý den, mám problém se slzením očí a občasnou bolestí. Mám oči velmi citlivé na světlo a velmi často mi slzí i když nosím zatmavovací brýle. Často mě po ránu bolí, a jen těžce je otvírám. Když někam jedu probudím se druhý den většinou se slzejícím okem a je to velmi nepříjemné. Doktor na očním mi říkal, že se jedná nejspíš o suché oko a mám používat kapky Sicoprotect. Což jsem již zkoušela, ale žádný velký efekt to nemělo a kapky mají celkem krátkou trvanilvost po otevření. Prosím co by jste mi doporučil? Jsou lepší kapky nebo gel Např. Oftagel? Pracuji u PC. Moc děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, v první řadě bych přešel na takové umělé slzy, které neobsahují konzervační látky (v tomto případě benzalkonium-chlorid), nejlépe s obsahem kyseliny hyaluronové. Vzhledem k potíží se slzením máte zcela jistě také ucpané mazové žlázky na víčkách, takže kromě kapání doporučuji i nahřívání víček 1-2x denně na 10 minut (můžete použít např. gelové ledovací sáčky nahřáté v horké vodě).

otázka

Dobrý den. Levým okem když se dívám tak vidím tak neostře jak kdyby byla venku mlha a ještě mi tam běhají čmouhy a pravým okem vidím čistě.

odpověď

Dobrý den, pravděpodobně máte degenerativní změny ve sklivci (nejspíš tzv. odloučení zadního sklivce). Je vhodné co nejdřívější vyšetření v rozkapání.

otázka

Dobrý den, často mě pálí oko (pouze levé 5 let po operaci šedého zákalu) tento týden píchání v oku, občas bodavá bolest, poté svědění v koutku a hned nato praská žilka, oko se zalilo krví k panence, do rána téměř vymizelo. Ale za dva dny se opakovalo totéž, asi po dvou hodinách opět oko pouze lehce červené.Zůstává červená čára těsně u panenky. Ale pálí stále.Stále přivírám, pocit sucha, kapky Hylo dual intenziv nebo Oculocin, kapu často. Krevní tlak spíše nižší. Bolí mě i hlava nad okem. Děkuji moc a omlouvám se, nevím si rady. Krásný den.

odpověď

Dobrý den, pokud nepomáhá ani časté kapání umělých slz, může se jednat o zánět. Nález by měl vidět oční lékař, aby nasadil cílenou léčbu.

otázka

Dobrý den, dostal 3 balení (na 3 měsíce) oční kapky, které jsou na lék.předpis - Jodit draselný/jodit sodný 20 mg/ml+20 mg/ml. Můžu po třech měsících opět požádat lékaře o předepsaní dalších balení nebo musí být nějaká pauza mezi dalším použitím. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pauza být nemusí, předpis na další balení můžete dostat ihned.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 185 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/pro-deti-13778/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_deti

Mohlo by vás zajímat

Chrapot nebo změna hlasu může mít mnoho příčin

Delší chrapot nebo změna hlasu můžou mít mnoho příčin, od lehčích, až po velmi vážné. Může se jednat o refluxní chorobu žaludku, ale i o rakovinu. Její včasné odhalení ovšem dává šanci na úplné vyléčení s minimálními dopady.

Návštěva lékaře v pracovní době. Kdy máte nárok na placené volno?

Ačkoliv bychom měli plánovat své návštěvy u lékaře mimo pracovní dobu, někdy to prostě nejde. Kdy máte nárok na volno s náhradou mzdy kvůli vyšetření u lékaře?

Moderní léčba migrény mírní dopady nemoci, dostává se k ní ale jen zlomek potřebných

Každý třetí pacient s migrénou v Česku čeká na účinnou léčbu více než tři roky. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu pacientské organizace Migréna-help. O moderní cílené léčbě navíc lidé mnohdy ani nevědí. Kvalitu jejich života přitom může zásadně ovlivnit.

Obliba tejpování roste nejen u sportovců. Zbavuje bolesti bez prášků a mastí

Barevné pásky na tělech sportovců vždycky budily pozornost. Je zraněný? Jak mu mohou pomoci ve výkonu? Kinesiotape umí ochránit před úrazy, tlumit bolest i urychlit hojení. Už dávno není doménou jen sportovců, ale hodí se do běžné domácí lékárničky. Manipulaci s pružnými dlouhými samolepkami zvládne i laik.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce