Inzerce https://www.lekarna.cz/vse-za-99/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vse-za-99

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně rozmazaného vidění. Minulý týden jsem dostala nechtěně od synovce pěstí do pravého oka. Od té doby vidím rozmazaně a nemůžu zaostřit. Na oční ambulanci mi v oku nic nenašli, vše je čisté, ale dostala jsem kapky s kortikoidy. Po týdnu jsem šla na kontrolu a naměřili mi vysoký nitrooční tlak – 26. Mám nové kapky na snížení tlaku, ale stále se to nelepší a vidím rozmazaně. Prosím o radu. Děkuji

odpověď

Dobrý den, vysoký tlak je patrně způsoben kapáním kortikoidů (po týdnu to nebývá obvykle, ale někdo takto reaguje i na krátkodobou léčbu kortikoidy). Jinak doporučuji nechat si důkladně změřit dioptrie. Pokud je oko jinak v pořádku, je nejpravděpodobnějším vysvětlením, že na oku již dříve byla drobná dioptrická vada, které jste si dříve jenom nevšimla. Také bych zkusil kapat umělé slzy - oko může být následkem jak úrazu, tak léčby kapkami, suché, což se na vidění také projeví.

otázka

Dobrý den, mám 6 měsíčního synovce, zhruba týden pozorujeme intenzivní mrkání. Oči zarudlé nemá, nemne si je. Malý je kojen, dobře prospívá, dětský lékař na něm nic neshledal. Ukázali jsme mu i video, kde malý opravdu intenzivně mrká. Bylo nám doporučeno objednat se na oční. Tam se samozřejmě objednáme, jen nevíme, za jak dlouho nás vezmou. Máme obavu, nevíme o co se jedná...máte prosím zkušenosti s takto malými dětmi. Co by to mohlo být?

odpověď

Dobrý den, nic vážného to nebude, děti občas trpí na tzv. blefaritidu (zánět víčkových okrajů), která se projevuje přesně takto. Zkuste zatím víčka 2x denně nahřívat teplými obklady.

otázka

Dobrý den, čeká mě operace odchlíplé sítnice. Vzhledem k mému věku /brzy 78 let/ z ní mám velikou obavu. Prosím o doporučení místa, kde bych měla toto podstoupit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, operaci sítnice provádějí specializovaná centra, obvykle ve větších nemocnicích (fakultních, krajských) a také na mnoha zavedených soukromých klinikách. Váš ošetřující oční lékař Vám jistě sdělí možnosti ve Vašem regionu.

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor - partner, DM I. typu, od 23.1. potíže v L oku, mírný otok, nasazen Occusept, bez zlepšení a také mu natekla L příušní žláza. 26.1. navstiven PL, kde dg zanet spojivek, dostal Tobrex kapky i mast. Otok druhy den větší, oko zarudlé, jel na ORL pohotovost kvůli uzlině, která po zmáčknutí “povolila” otok oka. Z ORL v pohledu v poradku, dutiny dle rtg ciste, dostal injekci proti otoku a doporučeno vysetreni na očním. V neděli bez zlepšení, navštívil oční pohotovost dg zanet spojivek a možná zanet rohovky, doplněna terapie Oftsquix. Dnes večer pořád bez zlepšení, žádné další symptomy nemá - prostě veliký otok, zarudlé oko a slzení. Zítra má kontrolu, ale je mi zvláštní, ze žádné léky nezabírají a nemá typické projevy ani jedné z vyřčených diagnóz. Mohou být projevy zhorseny např i Tobrex kapičkami, které mají vzácné nežádoucí účinky - otok oka a vysokou slzivost? Máte tip na diferenciálním dg? Díky za Váš názor

odpověď

Dobrý den, zde bych asi nasadil antibiotika celkově, protože zánět bude nejspíš v očním víčku, ale nález na oku jsem neviděl, takže můj názor berte s rezervou.

otázka

Mám vysoký oční tlak, hraniční šedý zákal a hraniční zelený zákal. Nic neužívám. Je mi skoro 70 let. Jaký má význam kvartální měření zeleného zákalu? Dá se šedý operovat, když je současně i zákal zelený? Od 40 let jsem četla s brýlemi, v období konce kovidu jsem díky roušce zjistila, že na čtení brýle nepotřebuji, zato jsem při pohledu do dálky zjistila mlhu, zvláště před levým okem. Už jsem s tím psychicky srovnaná, jen se chci ujistit, že léčbu nevzdám, pokud by ještě byla nějaká naděje.

odpověď

Dobrý den, zelený zákal nijak nevylučuje úspěšnou operaci šedého zákalu, takže určitě doporučuji šedý zákal řešit. Kontroly zeleného zákalu každé 2 měsíce jsou v pořádku a zcela v souladu s oficiálními doporučeními odborných společností.

otázka

Dobrý den, dovoluji si Vás oslovit se žádostí o konzultaci. Léčím se s glaukomem, kapu si Xalatan, poslední měření tlaků 15/13 torr, perimetr vždy v pořádku. Momentálně mě na pravém oku trápí ucpaná ústí Maibom. žlázek. Pociťuji suché oko. Pan doktor mi předepsal kapky Softacort. Po přečtení info letáku jsem zjistil, kapky obsahují kortikoidy, opatrní v užívání by měli býti lidé s glaukomem. Důvěřuji svému očnímu lékaři, přesto jsem si dovolil se obrátit s dotazem na Vás. Můžu s klidem tyto kapky použít? Hezký den.

odpověď

Dobrý den, Softacort je poměrně slabý kortikoid, krátkodobá léčba Vám neuškodí, nitrooční tlak je samozřejmě třeba kontrolovat a při jeho zvýšení třebas i krátkodobě zesílit léčbu.

otázka

V levém oku se mi vytvořil chuchvalec nitek. Dá se to léčit nebo odstranit. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Je třeba hlavně oko vyšetřit. Příčinou jsou obvykle neškodné degenerativní změny sklivce (přesněji jeho odloučení od sítnice), ale v případě rizikových změn na sítnici může hrozit jejich odchlípení.

otázka

Dobrý den, včera nám zjistili u syna(3 roky), že má krátkozrakost a astigmatismus. Chtěla bych se zeptat, myslíte, že by se to časem mohlo zlepšit? Aby se nemusel mít brýle celý den? Dioptrie má -2,75 a -2,15. A chtěla bych se zeptat, syn rád kouká na pohádky na mobilu, máme to omezit nebo by mohl občas během dne? Nebo až bude mít brýle, má si je sundávat, když si bude číst knihy? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel krátkozrakost se obvykle s věkem zhoršuje. Brýle na čtení určitě nesundávejte, je důležité je nosit celodenně. Jako prevence zhoršování krátkozrakosti je důležitý dostatečný pohyb venku a omezení zrakové zátěže do blízka.

otázka

Byly mi předepsány silnější oční kapky na snížení nitroočního tlaku, Latanoprost timolol Olikla, kapat 1*d ráno, mám s tím problém (pálení, slzení), je to teprve 5 dní, myslím že by pro mě bylo lepší abych léčbu nepřerušila kapat večer. Prosím o Váš názor, předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, doporučuji kontaktovat Vašeho očního lékaře, může Vám předepsat jiné kapky s podobným složením co se týče účinných látek, ale s menším množstvím (či zcela bez) konzervačních látek, které budou lépe snášeny.

otázka

Vážení, je mi 73 let a obracím se na Vás s následující prosbou. Před 7 lety mi lékaři v Hradci Králové zjistili nezhoubný nádor na očním nervu v místě, kde oční nervy prochází tunýlkem a zároveň mi sdělili, že operace by byla velice riskantní. O něco později mi lékaři zjistili, že mám na tom oku šedý zákal. Na to oko již téměř nevidím, proto bych ráda věděla, zda by v tomto případě možná a jak riskantní by byla operace alespoň toho šedého zákalu. Předem mnohokrát děkuji.

odpověď

Dobrý den, operace šedého zákalu možná je a neměla by být riskantnější než stejná operace u zdravého oka.

otázka

Dobrý den jsem od narození slepý na pravé oko a nemohu kvůli tomu sehnat práci je nato nějaká možnost.

odpověď

Dobrý den, bohužel vrozená slepota léčitelná není.

otázka

Dobrý den, mám dotaz ohledně Schariothovy makulární čočky. Používá se již standardně při řešení věkem podmíněné makulární degenerace? Provádí tuto operaci nějaká oční klinika v ČR? Sháním informace pro svého 84-letého tatínka, který VPMD trpí. Děkuji. Hezký den.

odpověď

Dobrý den, pokud vím, implantují ji ve FN Hradec Králové, obraťte se tam.

otázka

Dobrý den, v roce 2021 operace odchlíplé sítnice s trhlinou na pravém oku změny na sítnici zatím bez trhliny. V roce 2023 operace šedého zákalu. Čočka počítána na slabou myopii tak, že na blízko vidím levým okem bez brýlí a na dálku s brýlemi. Dostala jsem torickou čočku do levého oka. Nitrooční čočka Acrysoft Toric. Edukce o změně brýlové korekce po operaci P oko výhledově na emoterapii, L oko na ametropie cca- 2.0 diop. Po operaci by P oko do dálky bez brýlí, na L oko do blízka bez brýlí. Můžete mi napsat, jak vlastně uvidím. Domluvené bylo do dálky bez brýlí na čtení brýle. Podle obvodní lékařky budu dál nucena nosit brýle na dálku. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud je plán, že pravé oko bude do dálky bez brýlí, tak byste měla vidět na dálku i na blízko OBĚMA OČIMA ZÁROVEŇ bez brýlí. Ale přijdete tím o prostorové vidění, pokud jste na takový dioptrický stav nebyla zvyklá už dřív, nedoporučoval bych to.

otázka

Dobrý den, je prosím nutné před operací šedého zákalu přestat brát potravinový doplněk Gingko prim max? Obsahuje Gingko bilobu+vit.B6. Za odpověď děkuji.

odpověď

Dobrý den, ginkgo před operací šedého zákalu vysazovat nemusíte.

otázka

Dobrý den, je dle vás, prosím, potřeba dát 4 léte holčičce brýle na celodenní nošení s těmito naměřenými hodnotami: Pravé: SPH 0, CYL -1, AX 180, PD 24,5 Levé: SPH 0, CYL -1, AX 0, PD 24,5 Oči nebyly rozkapávány. Předem děkuji za Váš názor.

odpověď

Dobrý den, je nutné dioptrie změřit v rozkapání, jinak to nelze posoudit.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce