aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, mám prosbu. Mamince /1934 / již 2měsíce slzí oči. Oční doktorka ji doporučila kapat umělé slzy. Vykapala 3lahvičky, poté v lékárně doporučili oční kapky na alergii na pyl. Oči stále slzí a před týdnem se přidal tlak za levým okem a při prudkém pohybu zaznamenala i bolest, která zase odezněla. A před 3 týdny při jedné z návštěv pí dr. propláchla i oční kanálky. Maminka chce opět objednat u oční dr., ale mám obavy, že nám už pomoct neumí. Což již při poslední návštěvě poznamenala. Tak se obracím na vás, co doporučujete. Dočetla jsem se, že by mohlo jít i zánětlivé onemocnění v zadní části oka. Mamka bydlí v Mostku okres Trutnov. Moc děkujeme za váš čas .

odpověď

Dobrý den, nejčastěji je příčinou potíží opravdu syndrom suchého oka, přičemž v praxi mnohem častěji dochází k tomu, že oči nadměrně osychají než že by byla nízká produkce slz. Osychání očí je způsobeno ucpáváním tzv. meibomských žlázek na okrajích víček. Takže bych pokračoval v umělých slzách a přidal nahřívání víček (existuje speciální nahřívací maska Posiforlid, k dostání v lékárnách). Je-li podezření na jiné onemocnění (jak píšete např. retrobulbární zánět), měla by Vás Vaše lékařka odeslat na specializované pracoviště.

otázka

Dobrý den, mám -3,0 a -2,75 stabilně už asi 10 let. Brýle nosím jen pár hodin denně v práci, jinak jsem bez nich, kontakt. čočky netoleruji. Je mi příjemnější nevidět na dálku detaily než mít cokoli na obličeji. Chci se zeptat, zda z dlouhodobého hlediska očím nějak škodím (o případném dřívějším rozvoji presbyopie vím). Děkuji.

odpověď

Dobrý den, očím nijak nenošením brýlí neškodíte (pouze se u Vás, přesně jak píšete, dříve projeví presbyopie).

otázka

Dobrý den, syn 10 let, poprosím o vysvětlení zprávy: VOP: 1,1 nat., VOL: 1,0 nat. AROD: +0,75/-025 ax. 170, AROS:+1,00/-075 ax. 173, cyklo +2,25/-025 ax 176, cyklo +2,00/00, ortoforie, WS lehce suprese LO, stereo +, dop. vzhledem k věku a prostorovým funkcím bezs nutnotsi korekce či okluze. Je syn tupozraký?? Šli jsme preventivně, dozvěděli jsem se pozdě, že jeho děda je tupozraký. Děkuji moc za odpověď

odpověď

Dobrý den, vidění má v normě (levé oko 1,0 = 100%) a lehce nad normou (pravé oko 1,1 = 110%), významnou oční vadu nemá, ani v rozkapání, tedy tupozraký není, i když lehce preferuje pravé oko.

otázka

Dobrý den, oct mi zistil velkú megapapilu so zvýraznenou exkaváciou 0.5-0.6 obojstrane SNUQ kvandant pod 5%. Mám ADD, môže to byť vrodené?

odpověď

Dobrý den, s největší pravděpodobností ano.

otázka

Dobrý den, před 7 dny jsem se probudila s napuchlým a zčervenalým očním víčkem u vnitřního koutku, kde byla i malá boulička, pupínek. Ten během dne zmizel, ale zčervenání a drobné opuchnutí zůstalo. Hned ten den jsem začla užívat Ophtalmo septonex kapky(1.den pouze 3krát denně, poté už každou hodinu) a na noc Ophtalmo septonex mast(nejprve do toho oka, které bylo opuchlé a s bouličkou, teď už do obou). Oko se zklidnilo, už není opuchlé ani u koutku červené, ale pociťuji stále svědění, poté pálení, teď zase pocit nějaké nečistoty. Mám pocit, že se to teď přesunulo spíše na druhé oko, ale určitý diskomfort cítím v obou. Oči nejsou ale ani napuchlé, ani červené, nehnisají. Nosím normálně denne kont. čočky, během tohoto týdne jsem je měla jen 3 dny a jen na nutnou dobu, navíc jednodenní. Nepociťuji žádný rozdíl s nimi či bez, ale snažím se je teď nenosit. Do očí během dne občas kapu i Ocutein. Můžete mi prosím poradit, zda mám i dále užívat Septonex nebo jak postupovat? Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, spíše navštivte očního lékaře, pravděpodobně se jedná o nějaký zánět, který by měl být adekvátně přeléčen (možná i antibiotiky).

otázka

Dobrý den, prosím o radu. V den, kdy má proběhnout výměna čočky kvůli šedému zákalu, bude příbuzná dobírat poslední 3 tablety antibiotik ze 14tablet, které dostala před 5 dny na počínající uroinfekci, aby se nerozvinula a mohla zákrok absolvovat. Dle internistky po 5-ti dnech od zaléčení již může zákrok bez jakýchkoli obav podstoupit. Je tomu tak? Neradi bychom termín rušily, protože uroinfekce bývají opakovaně a nyní je vlastně stav po přeléčení. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud nejsou přítomny klinické známky uroinfektu (řezání při močení, teploty...), tak je možno operaci šedého zákalu provést.

otázka

Dobrý den potřebuji od vás odbornou radu. Jaké rizika mohu očekávat, když v očích v bělmu vznikají hnědé flíčky???? Moc vás prosím o odpověď. Děkuji

odpověď

Dobrý den. nejčastěji se jedná jen o neškodné pigmentace, ale je nutno je pravidelně kontrolovat kvůli případnému (byť nevelkému) riziku vzniku melanomu. Přesnější odpověď Vám však může dát jen Váš oční lékař na základě vyšetření, protože není hnědý flíček jako hnědý flíček.

otázka

Dobrý den, před 14tidny jsem prodělala oční mrtvici, měla jsem rozostření, běhaly jiskry před očima. K doktorovi jsem šla asi pozdě, protože už jsem měla černou šmouhu před očima. Po různých vyšetřenich mi oznámili, že se již nedá nic dělat. Mám strach, že postihne i druhé oko. Je mi 59let.

odpověď

Dobrý den, bohužel riziko, že se cévní příhoda bude opakovat i na druhém oku, tu je. Je nezbytná důsledná léčba cévních rizikových faktorů - vysokého krevního tlaku, cholesterolu, diabetu atd.

otázka

Dobrý den, prosím o radu, syn 3,5roku dostal brýle -0,5, nosit neustále, při vyšetření byl i rozkapán. Opravdu je potřeba u takto malých dětí korigovat brýlemi -0,5 dioptrie? Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, krátkozrakost korigovat vždy, protože nenošením brýlí hrozí o to rychlejší růst vady (a krátkozrakost vzniklá ještě v předškolním věku je vždy riziková - bohužel lze očekávat, že syn bude v dospělosti vysoce krátkozraký).

otázka

Dobrý den, poprosím o vás názor, začínám být zoufalý. Je mi 30 let. Od 7 let nosím brýle kvůli krátkozrakosti, později i astigmatismus. Od 10 let používám pouze kontaktni čočky. V 16 letech jsem měl úraz propiskou do pravého pka, kde se mi začal rozvíjet šedý zákal a poškodila sítnice. Ve 22 letech se mi vady na obou očích ustálily na 4,25 dioptricich a 1,75 a 1,25 cylindru. Chtěl jsem podstoupit laserovou operaci, avšak pro tenkou rohovku a šedý zákal to neproběhlo, bylo doporučeno sledování zákalu v čase. V roce 2021 jsem byl poslán oční lékařkou na ošetření sítnice. Měl jsem zájem o zbavení se zákalu a dioptrii a tak mi bylo zrovna uděláno vyšetření pro možnost implantovaní trifokální torické čočky. Po vyšetření bylo schváleno a zároveň doporučeno druhé oko neoperovat a ponechat Kč s dioptrii 4,25 a cylindr 1,75. Operace proběhla o měsíc a půl později. První dva měsíce trvalo, než si mozek zvykl, vidění na blizko i do dálky horší jak před operací. Po operaci zůstala zbytková dioptrie - 0,5 a cylindr - 1. Po pěti měsících laserová dokorekce, po které se však rapidně zhoršilo vidění do dálky a hlavně na blízko. Vznikla mi jedna plusová dioptrie a od té doby začaly čím dál větší potíže. Velikostní rozdíl vidění mezi oběma očima, 5 měsíců po dokorekci začala bolet hlava, závratě, motání hlavy, pocit dezorientace, tlaky nad očima, syndrom suchého oka. Ze dne na den se zhoršilo vidění levého oka, které do té doby vidění táhlo, dioptrie přitom naměřené stejné jako před operací druhého oka. Změna typu kontaktní čočky ani mírně zvýšení dioptrií nepomohlo. Na vyšetření chodím stále, u mé lékařky i na klinice se dozvím, že by má být, vše v pořádku. Čočky jsem nosil 20 let v kuse, i kontinualně. Teď jsem se dočetl, že přes operačním vyšetření by se neměly aspoň týden nosit, jelikož mi udělali vyšetření v podstatě v den, kdy jsem šel pouze na ošetření sítnice, tak jsem je den předtím měl nasazené jako vždy. A také jsem se dozvěděl, že když jsou změny na sítnici, není vhodná trifokální nitrooční čočka. Nevím, co dělat, dva měsíce v podstatě nežiju, do práce a domů ležet. Vidím čím dál hůř, závratě a motání hlavy jsou čím dál horší. Nevím, na koho se obrátit. Moc děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, s tímto těžko radit na dálku, takže chcete-li, můžete se objednat na konzultaci k nám na kliniku.

otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o názor..Syn(7rokov) bol vyšetrený na obvode Plusoptixem a na základe toho sme boli presmerovaný k očnému lekárovi. Syn dostal brýle -0,5 na jedno oko. Druhé je v poriadku. Problém je, že ich nechce nosiť do školy a kamarátka mi povedala aby som ho ani nenútila, že -0,5 nič není. Myslíte, že sa naozaj nič nestane, ak ich v škole mať nebude? A moja druhá otázka, je možné že sa mu zrak ešte napraví a nebude musiet ich nosiť vôbec ? Ďakujem za odpoveď.

odpověď

Dobrý den, v 7 letech bych doporučil brýle opravdu nosit - poslední výzkumy ukazují, že nenošením brýlí má krátkozrakost o to rychleji růst. V případě této vady (pokud byla správně změřena, tedy iv rozkapání) není bohužel šance, že by se dioptrie vrátily zpět na nulu, a je-li přítomna krátkozrakost už v tomto věku, pak hrozí, že může růst do vysokých hodnot.

otázka

Vážený pane primáři, velmi Vás prosím o odpověď na neobvyklý dotaz : Už několik let si aplikuji 2x denně do OO 1 kapku Betoptic S. Jak dlouho mně 1 lahvička toho léku asi vydrží ? Důvod dotazu : Jsem v ČR na déledobém služebním pobytu ; přitom objíždím různá místa na Moravě. Těch kapek jsem si do ČR kvůli možným potížím s celníky přivezla jen 2 lahvičky, ale nyní se můj pobyt zřejmě podstatně prodlouží, a já si je budu muset dát poslat přes naše velvyslanectví (to nám naše země doporučuje jako nejjednodušší řešení). Nikdy jsem si nevšimla, jak asi dlouho 1 lahvička vydrží (kapky mně obstarávala sekretářka prostřednictvím našeho podnikového lékaře), ale teď bych to potřebovala vědět. Děkuji Vám předem za odpověď ; naše firma Vám po mém návratu vhodnou formou poděkuje také.

odpověď

Dobrý den, standardně se počítá jedna lahvička na měsíc.

otázka

Dobrý den pane primáři, moc Vás prosím o radu ohledně mého pravého oka. Hodně mi slzí a to celý den a hlavně každý den. Ze začátku asi tak před 3 měsíci mi oko slzelo třeba jenom 2x do týdne, nyní je to už celý den a já si nestačím utírat slzy. Jsem z toho hodně špatná, neboť nevím, co s okem vlastně mám. Je mi 77 roků, jsem pacintkou kardiologického oddělení a diabetologického oddělení. Moc Vás prosím pane primáři, zda byste mi mohl říci, proč mi oko slzí a jestli by nepomohly nějaké oční kapky. Věřím, že mě odpovíte za což Vám předem velmi pěkně děkuji. Děkuji Vám mockrát.

odpověď

Dobrý den, objednejte se na oční vyšetření. Může to být ucpaný slzný kanálek, který si žádá zprůchodnění, anebo ektropium slzného bodu, kdy se do kanálku nenasávají slzy z oka, což lze řešit chirurgickou úpravou víčka.

otázka

Dobrý den pane primáři, Prosím Vás co znamená Macula deprese změkčená a minulé chyběla? Již cca 2 roky se mě opakovaně vrací centrální seriózní chorioretinopatie. Hůře vidím za šera a kontrast tmavých barev. To už mě asi zůstane že? Da se to nějak léčit i kdyby to pomohlo třeba jen o 10%? Děkuji

odpověď

Dobrý den, znamená to vymizení prohlubně centrální části sítnice (makuly), což je způsobeno otokem při centrální serózní chorioretinopatii. Po opakovaných atakách máte velmi pravděpodobně na sítnici trvalé změny, takže uvedené potíže s viděním bohužel zůstanou.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžu vidět špatně na jedno oko, když jsem do něj dostal pěstí.

odpověď

Dobrý den, ano, mohlo dojít k poranění očního povrchu nebo i nitroočních struktur včetně krvácení do oka. Vyhledejte očního lékaře.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

Zatím hlasovalo 54 lidí

Mohlo by vás zajímat

Brigáda v zahraničí a zdravotní pojištění

Chystáte se odjet na letní brigádu do zahraničí? Co musíte zařídit před odjezdem z hlediska zdravotního pojištění?

Alergická reakce na hmyzí bodnutí. Jak vypadá a jak se hmyzu vyhnout?

Pikniky, venkovní grilovačky, koupaliště a procházky ve volné přírodě. To vše patří k létu. Všechny tyto aktivity přitahují bohužel kromě dobré společnosti i hmyz, který může být pro alergika ohrožením – v některých případech i na životě. Jak vypadá alergická reakce na hmyzí bodnutí a jaké zásady dodržovat, aby se mu alergik vyhnul, radí specialista z portálu ProAlergiky.cz, Michal Závacký.

Letní migrény: Jak si užít sezónu s menší bolestí

Pro mnoho migreniků může být léto velmi nepříjemným a bolestivým obdobím roku. To, co by mělo být časem venkovní zábavy, může ve skutečnosti sloužit jako spouštěč migrény, protože výzkumy naznačují, že teplo má dopad i na jedince náchylné k migréně.

Plíseň na nohou a nehtech

Opakovaně se mi vrací plíseň mezi prsty na nohou. Co na to mám použít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce