Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, bylo by možné u nás namíchat v lékárně cyklosporinové kapky jako alternativa Restasis ? Nebo objednat Restasis speciálním dovozem? Ikervis nemůžu používat extremně pálí (zkoušela jsem to několikrát). Restasis mi vyhovuje. (Ale není v EU registrována). Mám hodně těžký syndrom suchého oka. V Německu je možné cyklosporinove kapky jako Restasis namíchat, ale v Česku nevím. Když jsem se na to ptala některých lékařů u nás setkávám se s nepochopením a výsměchem! V Německu nemám zdravotní pojštění a VZP mi nehradí žádnou léčbu spojenou s těžkým suchým okem. Děkuji za případnou pomoc.

odpověď

Dobrý den, myslím si, že pokud Ikervis prokazatelně nesnášíte, mělo by být možné, aby specialista požádal o mimořádný dovoz Restasis.

otázka

Dobrý den,tatínek je po operaci šedého zákalu obou očí. Před třemi lety vše proběhlo v pořádku, ale u druhého škrábání řezání..kapeme na suché oko, asi jak svařoval a má i spadlé víčko. U lékaře změněno na čtení 2 2,5 dioptrie. Nechali jsme si brýle udělat, ale u toho nového operovaného oka je dioptrie příliš silná. Zašla jsem s ním na měření znovu, prý má cylindry, tak mu udělali nové. Jen dotaz, cylindry už se časem asi nezmění nebo máme počkat s brýlemi třeba delší dobu. Operován 1.7.jinak mu změnili v optice na 2 1,5 s cylindry, ale opět vidí s brýlemi tak na 40-50 cm a pocit uskoku, bolí po delším nošení. Je možné, že v optice mu to špatně naměřili? Děkuji moc

odpověď

Dobrý den, refrakce už by měla být ustálená, a tedy by se dioptrie teď už měnit neměly. Bohužel bez vyšetření nejsem schopen odhadnout důvod, proč je vidění s jedněmi i druhými brýlemi špatné - nemá tatínek nějaký nález na sítnici?

otázka

Dobrý den. Moje babička trpí odumíráním sítnice a už vidí opravdu minimálně. Existuje nějaká léčba? Třeba i v zahraničí? Děkuji

odpověď

Dobrý den, to nedokážu bez vyšetření říct. Můžete ji objednat na konzultaci k nám na kliniku.

otázka

Dobrý den. Pane primáři, rád bych se zeptal. Mám obě oči operované pro kataraktu. Operaci obou očí jsem podstoupil pře sedmi lety. Nyní moje oční lékařka zjistila, že v pravém oku je sekundární katarakta. Je vhodné odstranit druhotnou kataraktu hned nebo až se zhorší vidění a nebude možno to srovnat dioptricky. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, sekundární katarakta se odstraňuje tehdy, když zhoršuje vidění.

otázka

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně očí. Asi týden po porodu se mi osypalo oko, což jsem přeléčila ophtalmoframykoinem vnitřně a ophtalmoseptomexem navenek, nebot svědění jsem pociťovala v obou případech, vnitřně i v okolí oka. Nyní mě i nadále svědí a pálí vnitřek už u obou očí, zejména u vnitřních koutků, a trápí mě i pocit suchosti. Může to být z unavy, z nevyspání, z nedostatku tekutin kvůli kojeni či z jiného důvodu? Jak problém řešit? Předem děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den, už jsem Vám na dotaz odpovídal v poradně na našich stránkách, takže toro úplnost zkopíruji - s hormonálními změnami i s nevyspáním to souviset může, mohla by to být blefaritida (zánět okrajů víček a mazových žlázek v nich uložených). Navštivte očního lékaře.

otázka

Dobrý den. Poslední dva dny mě bolí levé oko při pohybu do stran a když dám oči vsloup. Mohu se zeptat co by to mohlo být?

odpověď

Dobrý den, mohlo by to být nějakým zánětem např. v očnici nebo i zánětem zrakového nervu. Určitě doporučuji navštívit očního lékaře.

otázka

Dobrý den, mám dotaz ohledně rzi v oku. Našemu synovi něco spadlo do oka a okolo se mu udelal ring rzi. Oko bylo v nemocnici vyčištěno, dokonce mu brousili rohovku "vrtačkou", pak jsme ještě přes měsíc kapali různé kapky a byli na kontrole pouze krátce po vyčištění. Bohužel rez v oku zůstala, nezpůsobuje žádné problémy, ale je to normální, může to být? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, ano, někdy bohužel rez z kovového cizího tělíska nelze z rohovky úplně odstranit.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem u své oční lékařky, kvůli tomu že vidím v pravém oku pohyb nějakého útvaru, bylo mi řečeno že to nic není že to mají všichni, dále mi oznámila že mám v obou očích šedý zákal a že se teď s tím nic nedělá až se to ještě zhorší, úplně se mi změnili dioptrie na obou očích, jsem poradce a denně trávím spoustu času v autě, včera jsem na pravé oko viděla úplně rozostřeně, celkem problém na dálnici, dá se to nějak vyřešit?

odpověď

Dobrý den, pohybující se útvary jsou sklivcové zákalky, ty jsou opravdu běžné a neškodné. Co se šedého zákalu týče, operovat by se mělo, když pacienta změna vidění (může se zpočátku jednat jen o změnu dioptrií tak jako u Vás) obtěžuje. Vzhledem k tomu, že často řídíte, měl by se šedý zákal řešit včas, abyste nebyla nebezpečná sobě ani ostatním. Kdybyste měla zájem o konzultaci, můžete se objednat na naši kliniku.

otázka

Dobrý den, u preventivní prohlídky mi bylo zjištěno, že mám vysoké hodnoty 28_26. Moc tomu nerozumím, doktor mi říkal něco o zeleným zákalu. Jen se ptám, na kontrolu jdu za 3 měsíce, proč zatím nedostávám nějakou léčbu. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, jedná se o vyšší nitrooční tlak, který může do budoucna znamenat riziko zeleného zákalu. Léčba (kapky na snížení tlaku) se nasazuje v případě, že byl zelený zákal již prokázán nebo je riziko jeho vzniku vysoké (to vždy určuje lékař individuálně na základě dalších vyšetření). Kontroly vysokého nitroočního tlaku probíhají standardně v tříměsíčních intervalech. Jinak je možné, že pokud šlo o první vyšetření a byl jste ve stresu, může se jednat o falešně vyšší hodnoty (když je člověk v napětí, svírá víčka a to ovlivňuje měření), takže se může stát, že na dalších kontrolách bude tlak v pořádku.

otázka

Dobrý den, bude mi operačně odstraněn zákalek. Dovolil bych si Vás požádat o srovnání dvou metod: pars plana vitrektomie a laserová vitreolýza. S díky a pozdravem.

odpověď

Dobrý den, tyto dvě metody nelze tak úplně srovnávat, protože zatímco vitrektomie je univerzálním řešením jakýchkoli zákalků, laser lze použít jen v určitých případech (větší solitérní zákalky v přední části sklivce). Laser je na druhou stranu šetrnější a s menším rizikem komplikací (přece jen vitrektomie je nitrooční operace se vším všudy).

otázka

Dobrý den, na nedávné kontrole u očního lékaře mi byl zjištěn mírný astigmatismus v pravém oku a celkově zhoršený zrak na dálku. Dostal jsem tedy poukaz na dioptrické brýle. Po vyzvednutí těchto brýlí jsem zjistil, že v nich vidím lépe i na blízko (zřejmě kvůli tomu, že napravují astigmatismus v pravém oku). Přesné hodnoty dioptrií z lékařské zprávy nedokáži vyčíst, protože se v ní nevyznám, ale co si tak pamatuji, tak bych měl mít na pravém oku 1,5 dioptrie a na levém ještě o něco méně. Čočky v brýlích by měly mít jen 0,5 dioptrie. Bylo mi doporučeno brýle nosit například na přednášky ve škole, na řízení auta atd. Chci se tedy zeptat, zda je v pořádku tyto brýle nosit na blízko například při práci s počítačem?

odpověď

Dobrý den, astigmatismus je vada, která rozostřuje vidění do dálky i do blízka, proto je zcela v pořádku tyto brýle nosit i na počítač nebo čtení.

otázka

Dobrý den, již přes 12 let mám v obou očích hnisavý zánět. Mě to tak nevadilo kvůli bolesti nebo vidění. Žádná bolest, pálení či řezání, nejsou ani poruchy vidění kromě citlivosti na umělé světlo- zářivky, žárovky, obrazovky tabletu na telefonu Byl jsem již x- krát u x- různých očních lékařů, vždy bez úspěchu. Diagnostikovali mi buď syndrom suchého oka nebo chronickou konjuktivitidu, zánět očních spojivek. Jediné co jsem od nich dostal byla rada, ať si koupím v lékárně umělé slzy. A jedenkrát mi dala oční lékařka nějakou mast s atb, která však ani po 10 dnech neúčinkovala a měla nepříjemné účinky na oči, nemohl jsem chodit ven na slunce. Naposledy jsem navštívil oftamologa vloni na podzimu a zase nic, že jen syndrom suchého oka a mohu vyzkoušet jejich přístroj Eye-Eye za pět tisíc kůra,bez záruky jestli pomůže. V jednom očním centru se mi věnovali kvalifikovaně, tam kde měli paní lékařka dala tu oční mast s ATB, provedli mi stěry ze spojivkoveho vaku, kde našli pomnoženého stafylokoka epidermidis. Ale jak výše zmiňují, tato mast bez odezvy. Zánět přetrval a dokonce se po dobu užívání mírně zhoršilo vidění i sekret hnisu z očí. Před pěti lety jsme byl na chemoterapii a tam mi dávali kortikoidy. Tím se mi to na čas, asi 1,5 roku spravilo. A poté zase vrátilo. Četl jsem, že kortikosteroidy mají výrazný protizánětlivý účinek, tak to bylo asi tím. Ten hnis mi děla velké problémy, tvoří šupiny, ty dále celý prikrov suchého oranžového hnisu. Když si jej odstraňuji vším možným, zase mi padají oční víčka dolu. To mi způsobila jedna chamtivá laserová lékařka MUDr. Eva Remlova z Olomouce a má psychická labilita. Pane doktore, promiňte, že se zde tak doširoka rozepisuji, nechci mrhat Vaším drahocenným časem. Kdyby jste věděl, jak na to, jaké antibiotikum nebo něco jiného, budu moc rád a byl bych Vám velmi vděčen. Je to problém kosmetický a psychicky, když se mě upřímně lidé ptají, proč mám to žluté pod očima a kolem oči a sám to vidím v zrcadle, jak je to hnusné. Už se chci zbavit toho vleklého oranžového hnisu, jen za kým jít, když mi nikdo nepomůže a posílají mě domů, že mi vlastně nic není a otravuji je. Je to děs s některými takovými lékaři. Děkuji za Vaši odpověď

odpověď

Dobrý den, podle popisu bych tipoval, že Vás trápí blefaritida či meibomitida, tedy chronický zánět mazových žlázek na víčkách, jehož léčba je vždy poměrně komplexní a dlouhodobá. Ale bez vyšetření těžko radit, zvlášť když jste absolvoval již tolik vyšetření. Máte-li zájem, můžete se objednat na konzultaci k nám na kliniku.

otázka

Dobrý den,moc prosím o info popr. radu. Mamka byla odeslána na oční ambulanci po tom co byla u své oční lékařky pro silnějiší brýle byla ji zjištěna degenerace makuly,všude na internetu píšou že tato diagnóza vede k praktické slepotě, což je pro nás nepředstavitelné, na vyšetření je objednána až za týden i přesto že má na žádance napsané akutní. Chci se zeptat, i přesto, že by byla zahájena léčba může se stát že to skončí slepotou?A jaká je pravděpodobnost že bude postižené i druhé oko? Teď ji to bylo objeveno na jednom. Moc děkuji za jakékoliv informace k této nemoci a zodpovězení mého dotazu. Mamce je 57 let,není obézní ani nekouří, v rodině jsme tuto diagnózu neměli.

odpověď

Dobrý den, na Váš dotaz jsem již odpovídal v naší poradně, takže jen doplním odpovědi na další Vaše dotazy. Ano, bohužel i při včasném zahájení léčby není vyloučeno, že makulární degenerace vyústí v praktickou slepotu. Zdůrazňuji slovo praktickou - nejedná se o slepotu absolutní, kdy by člověk viděl jen tmu, ale o ztrátu tzv. centrálního ostrého vidění, tedy schopnosti zaostřit na čtení, lidské obličeje, detaily apod. Periferní vidění zůstává zachováno. Riziko postižení druhého oka tu samozřejmě je. Nicméně vyčkejte výsledků vyšetření, některé formy makulární degenerace zůstávají dlouhodobě stabilní a zrak je při nich téměř stoprocentní.

otázka

Dobrý den pane doktore, Prosila bych od Vás doporučení nějakého specialisty v Praze na keratokonus. Nejdříve jsem dojížděla do ordinace v Brně (bohužel si nevzpomínám na jméno původní paní doktorky). Poté jsem dlouhodobě žila v Londýně a docházela do Moorfield's hospital, kde mi také vyráběli (GPR) kontaktní čočky a co jsem zpátky v Čechách, nevím ke komu jít.. Budu vděčná za radu. Slyšela jsem o někom dobrém ve Vojenské nemocnici? Děkuji předem

odpověď

Dobrý den, mohu doporučit např. doc. Hlinomazovou (Evropská oční klinika Lexum).

otázka

Dobrý den. Manžela bolelo oko a mnul si ho tak dlouho až si z něho vytáhl něco průhledného a asi 2 cm dlouhého. Vypadalo to jako nějaký červ. Několik týdnů měl klid a teď ho začíná bolet oko znova. Pozná oční lékař,co oku je? Kam s tímto problémem zajít? Manžel nepobýval v exotických zemích. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, určitě k očnímu lékaři zajděte, takto na dálku problém nevyřešíme.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 71 lidí

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Jak mírnit příznaky a čeho se při léčbě vyvarovat?

Stále zůstává pozitivní zprávou, že valná většina lidí, kteří covidem-19 onemocní, má poměrně mírný průběh nemoci a není třeba je hospitalizovat. V takovém případě intenzivní příznaky choroby trvají zpravidla 4–5 dní. Jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči?

Porucha čichu patří k základním příznakům covidu-19

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Typicky se objevuje u jinak bezpříznakových pacientů, obvykle v mladší či střední věkové skupině. „V nynější koronavirové vlně se s poruchou čichu setkáváme ještě častěji než na jaře,“ říká prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Lidé s poruchou čichu se nyní mohou sami vyšetřit pomocí parfémovaných fixů, které jsou k dostání zdarma.

Brýle nebo kontaktní čočky? Proč je ideální je kombinovat?

Zastánci kontaktních čoček oceňují hlavně přirozený a nezměněný vzhled, brýle pak bývají oblíbené pro snadné nasazování. Obě pomůcky mají svá pro a proti, podle odborníků je však pro oči nejvítanější jejich kombinace. Proč? To vysvětluje optometrista VašeČočky.cz Jakub Odcházel.

Afty a opary? Zkuste na ně homeopatii!

Afty, prasklé koutky či opary dokážou pořádně potrápit nejen v zimě. Jak se s nimi vypořádat s pomocí homeopatik? To se dočtete zde.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce