Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Byla mne doporučena operace šedého zákalu a měla bych dotaz: když by jsem chtěla provést zákrok Femtosekundovým laserem Lensx, zda Vaše klinika tento zákrok provádí a v jaké ceně. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, naše klinika operaci katarakty pomocí femtosekundového laseru neprovádí, domníváme se, že v případě zkušeného chirurga je přínos laseru minimální.

Otázka: Dobrý den, mám výrůstek na horním víčku který mi zasahuje do oka a dočetla jsem se že se to dá odstranit pouze vyříznutím s tím, žže pak neporostou řasy. Je možný jiný způsob odstranění? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pomohlo by foto, bez toho bohužel nedokážu navrhnout vhodné řešení Vašeho problému.

Otázka: Dobrý den. Mám šedý zákalek na obou očí. Letos mi zjistili na OTC oboustranně velmi lehké prořídnutí RPE? Oči se dost zhoršili na dálku, vidím písmo rozmazaně-neostře. Na ulici na dálku nevidím obličeje. Mám jít na operaci šed.zákalu? Zlepší se mi ostrost vidění? Dnes se říká, že se šedý zákal nemá odkládat-moc se mi jít nechce a bojím se, zda to nakonec nebude ještě horší.

Odpověď: Dobrý den, operace bych se nebál. Pokud je prořídnutí RPE jen "lehké", pak pravděpodobnou příčinou zhoršeného vidění bude šedý zákal a nikoli stav sítnice.

Otázka: Dobrý den, je mi 50 let a oční lékař mi zjistil degeneraci sitnice v obou očích. Doporučil mi přípravek Edemo. V lékárně mi nabizeli jiné s větším obsahem luteinu. Nevím, ale lékaři věřím, že ví co je nejlepší. Děkuji.Hezký den.

Odpověď: Dobrý den, neznám Váš přesný nález na sítnici, takže těžko radit konkrétní preparát. Edemo má výhodu v tom, že obsahuje i escin, který bývá lékem volby při degeneracích doprovázených otokem sítnice. Větší obsah luteinu sám o sobě neznamená, že lék je pro Vás lepší. Doporučuji tedy obrátit se s dotazem přímo na Vašeho lékaře.

Otázka: Je mně 65 roků, v r.2013 operace šedého zákalu v Gemini, rovněž zjištěn glaukom, kapu Monopost 50, tlak 19,20. Minulý týden záblesky a vznik většího zákalu na sklivci.V předchozích dnech jsem cvičila posilování břišního a zádového svalstva s činkami po operaci kyčle. Rovněž jsem prožila stres včetně pláče pro onemocnění v rodině a začala užívat asi 10 dní Stilnox. Je možné,že je to příčina vzniku zákalu, lékařka doporučila Wobenzym a klidový režim. Mohu to podpořit ještě nějakým dostupným lékem, aby se zákal změnšil. Sítnice je dle nálezu klidná.

Odpověď: Dobrý den, ani cvičení ani stres by neměly vyvolat odloučení zadního sklivce a vznik zákalku. Degenerativní změny sklivce přicházejí s věkem, někdy je může urychlit operace šedého zákalu (ale ani to u Vás nebude příčinou, protože jste po operaci již poměrně dlouho). Pokud na sítnici není žádný podezřelý nález, můžete být zcela klidná, stav by se měl zklidnit.

Otázka: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na nález z vyšetření u mého 11-ti letého a možnosti, které může ukázat MRI mozku, na které je syn odeslán. VOD 5/5sl AR OD+0,5 dsf-1,25 dcyl/81 VOS 5/5 OS+0,25 dsf -0,75 dcyl/95 F ODS papily jsou setřelých hranic, práva knoflíkovitě vyvýšena, neostrá, i levá neostrá, není ale elevována, sítnice norma, cévy bez městnání. Na vyšetření před třemi léty tento nález ještě nebyl. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, podle popisu má Váš oční lékař podezření na tzv. městnavou papilu - otok zrakového nervu způsobený zvýšením nitrolebního tlaku. To může mít více příčin, ale v první řadě je nutno pomocí MR vyšetření vyloučit růst novotvaru v dutině lební.

Otázka: Mám spadla víčka je to neurologická záležitost a má to název nevím jaký operuje se někde? U nás ve Zlíně nee. Dělají jen úpravu kosmetickou.

Odpověď: Dobrý den, operaci ptózy mohu doporučit např. ve FN Královské Vinohrady u dr. Krásného.

Otázka: Dobrý den, mé problémy začaly v červnu, kdy mě bolelo jedno oko, zašla jsem na oční kliniku, kde mi naměřili vysoký nitrooční tlak na jednom oku 23 a na druhém 21, káply mi do oka Azopt, prošla jsem vyšetřením OCT a perimetr, vše v pořádku. Když jsem se zeptala, zda bolest oka souvisí s tlakem, tak mi bylo řečeno, že ne, ť si dojdu na neurologii, že se takto může projevovat i RS, což mě úplně psychicky položilo.Druhý den jsem měla jít na přeměření a to už jsem tlak měla na jednom oku 25 a na druhém 33, měla jsem hrozný strach a ten den mi paní doktorka řekla, že mám glaukom. Dala mi tabletu Diluran a kápla Azopt. Byla jsem z celé diagnozy špatná, jelikož den předtím mi řekla, že glaukom nemám. Tentýž den mě začali brnět ruce, brnění trvalo 24 hodin. Pak ustalo, za dva dny jsem šla opět na přeměření, sdělila jsem vedlejší příznaky lékařce a ta se velice divila. Od téhož večera jsem začala pociťoval mravenčení ve všech končetinách a velkou únavu. Další den jsem opět jena na kliniku, kde mi pro jistotu mi změnili Azopt, který prý obsahuje stejnou látku jako Diluran. Dostala jsem Monopost. Jenomže mravenčení končetin a únava trvá dodnes. Byla jsem vyšetřena i na neurologii, kde mi dělali EEg, SSEP, magnetickou rezonanci mozku - vše v pořádku. Po předchozích zkušenostech na klinice, kde mi jeden den řekli, že nemám glaukom a druhý den, že ano a že musím být opatrná, že může dojít k oslepnutí jsem změnila lékařku. Monopost zanechala, v říjnu jdu na kontrolu. U ní jsem měla oční tlak 17 a 19 - po týdenním užívání monopostu. Chtěla jsem se vás zeptat, zda moje problémy nemohou být způsobené nežádoucími účinky. Předem velice děkuji

Odpověď: Dobrý den, účinná látka obsažená v Diluranu a Azoptu může vyvolávat brnění končetin. Je to dáno snížením hladiny draslíku v krvi (předcházet tomu lze právě podáváním kalia v tabletách).

Otázka: Dcera má nejspíše zánět očního nervu, zatím se čeká na poslední výsledky AQp4 jinak je vše negativní, ani na MR nic nebylo,vše se děje je v průběhu týdne a dneska už nic nevidí-má tmu/šero resp jen slabé stíny, jaké je nebezpečí nevratného poškození. Děsí mne jak je to rychlé.

Odpověď: Dobrý den, toto je typický průběh zánětu zrakového nervu, kdy během několika dnů dojde k téměř úplné ztrátě vidění. Poté následuje obvykle mnohatýdenní období, kdy se zrak opět vrací, velmi často i zcela k normálu, ale dopředu nelze odhadnout, zda zůstane nějaké trvalé poškození zraku. Důležité je vyloučit systémové choroby, které mohou za zánětem zrakového nervu stát (nejčastěji to bývá roztroušená skleróza). A jinak nezbývá než trpělivě čekat, čas ukáže, nakolik se zrakový nerv zotaví.

Otázka: Dobrý den, zvažuji změnu zaměstnání, ale vzhledem k tomu, že mám -9 a -12 dioptrií (horší oko navíc tupozraké) a jednalo by se především o práci s mikroskopem, tak se obávám zda by pro mě takovéto namáhání očí nepředstavovalo problém. Mohl by se mi po časté práci s mikroskopem zrak ještě zhoršit? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat, práce s mikroskopem zrak nezhoršuje.

Otázka: Vážený pane primáři,chtěla bych se zeptat,na jaře 2019 jsem byla na očním vyšetření s pocitem cizího tělesa v oku,nález negativní,pak jsem si ulomila zub a šla ke své zubařce,našla mi kromě ulomeného zubu ještě pod další plombou infekci,zub byl 14 dnů otevřený a léčený,chodila jsem k zubaři 3 měsíce,léčily jsme celkem 4 zuby,mám všechny svoje /74 let /pak jsem začala mít hrozný tlak v pravém uchu ,na ORL vyšetření kompletní ,pan dr,řekl at počkám až se usadí ty zuby a proto,že mě také trochu bolela a svědila hlava nad pravým obočím a pravá tvář,řekl že to bude porušený,nebo podrážděný trojklanný nerv a poslal k PL,beru Milgammu N,kapky do ucha/dělané / a kapky do oka Hylo Fresh,mám doporučení na neurologii,termín dlouhý,takže mezitím zůstal pouze občas tlak v uchu ale to oko slzí a někdy na něj hůř vidím ,,,,,test na mrtvici,úsměv,jazyk,citlivost a ruce předpažené vše v pohodě,nosím brýle od mládí dost silné a mám vrozený astigmatismus,moc se bojím,co s okem bude na to ucho hůře slyším,ale o oko se bojím ,,,,Děkuji za názor a asi slova psychické podpory.

Odpověď: Dobrý den, při dráždění trojklanného nervu opravdu dochází k slzení. O oko se tedy bát nemusíte a pokud by došlo ke zhoršení vidění, tak samozřejmě navštivte očního lékaře.

Otázka: Dobrý den, mám hodně těžký syndrom suchého oka. Navštívila jsem spoustu specialistů i v zahraničí a nikdo mi nedokázal pomoci. Suché oko mám 2 roky. Je mi 29. Na imunologii nebylo nic zjištěno. BUT mám 2 sec. Shirmer normální. Od začátku problému mi doktoři říkali že mám jen mírnou meibomitidu. Na meibomských žlázách nebyla vidět žádná velká obstrukce. Dělám teplé obklady od začátku potíží ale nepomáhají mi vůbec. Před rokem bylo ještě vidět jak z některých žláz vychází tuhé meibum které vypadá jako "špunt" nyní vývody meibomských žláz nejsou téměř vidět. Nikdy jsem neměla videtelné známky zánětu. Proto mě lékaři většinou "odbyli" a poslali mě domů s tím, že si mám kapat umělé slzy (které mi stejně nikdy nepomáhaly). Situace je ale stále čím dál horší. Na začátku potíží jsem měla Azyter, Tobradex ale nepomohl mi, spíš oči víc podráždil. Musela jsem se vzdát svoji práce a vzdělání. Nemůžu sedět u PC v klimatizaci. Mám pocit jakoby padání strepu do oci a odreni povrchu oci. Jsou to opravdu nesnesitelne bolesti. Pokud se situace nezlepsi budu muset zadat o eutanazii. Neni mozne s touto nemoci najit praci a psychicky to proste nelze ustat. Stale doufam ze v budoucnu snad bude nejaka moznost lecby transplantace meibomskych zlaz atd. Bohuzel v Ceske republice neni ani zajem ze strany ocnich lekaru tuto nemoc lecit a diagnostikovat. Nevim jestli je mozne v CR sehnat skleralni cocky pro suche oko, jestli se pouziva napr. amniova membrana pro suche oko atd? Podle meibografie v breznu 2019 mam meibomske zlazy zkracene o 75 %. Zlazy na kraji vicek produkuji malo meibomu v prostredku a na pravem oku neprodukuji zadne meibum tj. jsou asi odumrele. Nekolikrat mi byla doporucovana IPL terapie prvni jsem mela v rijnu 2018. Ale po 2 aplikacich jsem mela velkou bolest v ocnich vickach ( asi byla nastavena prilis vysoka teplota a nikdo me neinformoval o tom ze lze snizit- nevim jestli je mozne ze IPL terapie mohla meibomske zlazy znicit? Energie byla asi 13 J/cm2) Nebyla provedena meibografie pred a po zakroku takze nevim jestli IPL zlazy ponicilo. Vsechny leky na suche oko Ikervis, Xiidra i dalsi Maxitrol, Tobradex, Monopec, Softacord, Azyter zpusobuji hodne velke podrazdeni. Snazila jsem se je kapat tak jak mi bylo doporuceno 10 dni atd. Ale podrazdeni je opravdu nesnesitelne. Nevim jak dal oci lecit? Mam porad pocit jak kdyz by oci byly poskrabane a odrene nebo doslova poleptane nejakou chemickou latkou. Mam i tupou bolest oci boli me jakoby cela ocni bulva. I autologni serum ktere jsem si kapala rok nekolikrat denne mi vubec nepomohlo ani steroidni kapky kapala jsem 1x denne 5 mesicu od unora 2019. Plugy take nepomohly. Lipiflow v cervnu 2019. Dodrzuji protizanetlivou dietu. Nosim specialni bryle na suche oko Ziena ale stejne muj problem neresi. K oku nesmi prijit ani trochu vetru jinak jsou bolesti. Kdyz mam bryle prilis utazene tak se mlzi. Nemuzu v tomto stavu pracovat. Navstivila jsem vsechny velke kliniky v CR, VNKV, FKV nikdo mi nepomohl. Nevim co dal. Muzete mi nejak pomoci?

Odpověď: Dobrý den, už jste ode mě dostala odpověď i na jiných serverech a nic nového Vám bohužel neporadím, nejsem specialista na meibomské žlázky. Mohu Vám jen popřát co nejvíc trpělivosti a štěstí v léčbě a opakuji, že ve fázi těžkého syndromu suchého oka působí dráždivě jakékoli kapky, a je třeba tuto fázi vydržet, po zlepšení stavu spojivky a rohovky bude kapání již příjemnější.

Otázka: Dobrý den pane primáři, Brýle nenosím, ale dlouhodobě pociťuji slabší pravé oko. Za poslední týdny se mi ovšem zrak pravého oka dosti zhoršil. Např když čtu text (bez ohledu na vzdálenost ať kniha nebo dopravní značka či informační tabule), zhruba tak pátý, šetý, sedmý znak nevidím. Takových děr v obraze pravého oka mám několik. Dále po ránu po probuzení se mi obraz z pravného oka klepe (jako když bliká zářivka). V rodině jsme měli zelený zákal, před cca pěti lety mě švihla neteř větvičkou do oka - ošetřeno v nemocnici a neávno mě pohladil přes otevřené oko list ostružiny (bez bezprostředních potíží). Ještě mám diagnostikovaný syndrom suchého oka. Můžete, prosím poradit? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, určitě navštivte co nejdříve očního lékaře. "Chybějící" písmena mohou být známkou postižení sítnice a blikání obrazu obvykle souvisí s migrénou (nicméně ta je na rozdíl od onemocnění sítnice neškodná).

Otázka: Dobrý den. Před třemi dny jsem podstoupila operaci Femto Lasik. Hned po operaci mě začalo v levém oku řezat. Jedná se o velmi silnou bolest. Kapala jsem dle instrukcí atb kapky, umělé slzy jsem si kapala co 10 minut, abych alespoň na pár vteřin ulevila bolesti. Po operaci jsem na doporučení spala a další dva dny také. Každý den jsem šla na kontrolu, kde mi vždy řekli, že s okem nic nemám. Dokážu přesně určit místo, kde se řezání objevuje, bolest je stále na stejném místě a ozývá se, když pohnu okem. Jediná úleva je, když si chytnu víčko za řasy a jemně oddálím od oka. Což jsem si dovolila udělat dvakrát, abych něco nepokazila. Dnes mi i otočili na vyšetření víčko, ale také tam prý nic není. Mám podezření na poškození rohovky. Je možné, že bez kontrastní látky poškození není vidět a proto mi doktorky na klinice tvrdí, že 'mám oko v pořádku'? Bolestí se v noci budím, nejsem schopna normálně fungovat a je mi z bolesti i na zvracení. Nyní si mám aplikovat VitAPost. Mám strach, že mi nic nepomůže. Dá se ještě něco dělat? Mám raději navštívit ještě odborníka v nemocnici? Děkuji!

Odpověď: Dobrý den, pokud máte takto velké potíže, je konzultace s jiným lékařem jistě namístě. Vyšetření rohovky s fluoresceinem by bylo určitě vhodné udělat.

Otázka: Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně ječného (vlčího) zrna. Mám jej už asi cca půl roku, nejprve jsem měl předepsané kapky, ale ty mi nedělaly dobře, tak jsem je vysadil. Pak mě pan doktor předepsal mast, ale ta taky nepomohla. Bolelo mě to cca 3 týdny, teď vůbec nevím, že to mám. Pan doktor říkal, že by bylo lepší to vyříznout (šít se to prý nemusí). Když jsem byl minulý týden na kontrole, pan doktor tam nebyl a zastupující paní doktorka říkala, že pokud mi to nevadí esteticky, tak že se to snad řešit nemusí. Veškeré vyšetření na štěrbinové lampě, foto očního pozadí ap. bylo minulý týden v pořádku. Tak mě zajímá jestli se to musí nebo nemusí řešit? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, pokud Vám zrno nevadí esteticky, není třeba s ním nic dělat.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?
Zatím hlasovalo 6 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Peťa (Křivice - vitamín D) 11. listopadu 2019, 11:29:03

    My s vigantolem taky žádné problémy nikdy neměli, dáváme dětem vždy od narození, zkuste… Diskutovat

  • Denisa (Usta) 11. listopadu 2019, 14:50:02

    Dobrý den, jakou používáte zubní pastu a ústní vodu?  Diskutovat

  • Denisa (parodontologie) 11. listopadu 2019, 14:51:32

    Pomůže správný výběr zubní pasty?  Diskutovat

Inzerce