Inzerce https://www.lekarna.cz/maminka-a-pece-o-dite/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=maminka-a-pece-o-dite

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Hezký den, jsem lektorka jógy a mé lekce navštěvují klienti i různými zdravotními potížemi. Co byste prosím doporučil/nedoporučil u lidí s vysokým nitroočním tlakem? (1 paní používá kapičky od lékaře a její n.tlak je v normě.) Většinou upozorňuji, aby nezůstávali v pozicích hlavou dolů déle než na 1 nádech výdech a nedělali stoj na hlavě. Měli by se vyvarovat i pozice svíčky? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, děláte to zcela správně. I v pozici svíčky dochází ke zvýšení nitroočního tlaku, i když ne tak výraznému jako u pozic hlavou dolů, takže určitě doporučuji cvičit s rozumem. Je vhodné se také řídit pokročilostí onemocnění - u pacienta s pokročilým glaukomem bych byl velmi opatrný, naopak pokud má někdo jen minimálně pokročilý glaukom a navíc dlouhodobě stabilizovaný, lze si dovolit víc. Nicméně je třeba zdůraznit, že zatím víme pouze to, že některé cviky krátkodobě zvyšují nitrooční tlak, ale nevíme, jaký vliv mají tato epizodická zvýšení tlaku na případnou progresi glaukomu.

otázka

Dobrý den, můj vnuk měl před týdnem v 8 letech operaci šilhání (esotropie). V propouštěcí zprávě je psáno : postavení oči v brýlích se skly diskr.pravostrannæ následná exo,ZZ z exo.. Prosím o vysvětlení pro laika. Děkuji

odpověď

Dobrý den, vnuk před operací šilhal dovnitř, bezprostředně po operaci má postavení očí mírně ven (časem se to srovná, až odezní pooperační otok).

otázka

Dobrý deň, zmenila som očného a ten mi našiel Cornea Guttatae čo znamená Fuchs diagnozu buniek mám ale ešte stále dosť 3000. Vidím tie duhové halo tvrdí, že to kvôli tomu nemôže byť ale na internete som našla, že v Amerike to ludia vidia pri začiatku Fuch. Chcem vedieť len Váš nazor lekár tvrdí môj kvôli tomu ešte to nemôže byť čo si myslíte ?? Dakujem

odpověď

Dobrý den, duhové halo bývá způsobeno otokem rohovky, ale při počtu buněk 3000 na mm čtvereční rohovka neotéká. Takže si myslím, že příčina bude jiná.

otázka

Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně syna. Je mu 11 let a poslední měsíc si stěžuje na bolest hlavy. Po preventivní prohlídce byl odeslán na oční. Jsme objednáni. Můj dotaz zní může být bolest hlavy spojena s očima. Tedy pokud má zhoršený zrak může ho od toho bolet hlava. Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, může tam být souvislost se skrytou dioptrickou vadou.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Během týdne jsem absolvoval měření zraku ve dvou optikách a v každé mi naměřili trochu jiné hodnoty. Jak je to možné? V první optice mi v podstatě řekli, že hodnoty současných brýlí mi vyhovují a vystavili poukaz. V druhé optice mi posílili pravý cylindr z 0.5 na 1 a vyladili osy na obou očích (na levém o 20stupňů, na pravém o 10). Vidění na dálku při čtení písmen bylo ostré, ale při koukání v prostoru po místnosti to bylo trochu nepříjemné. Nevím tedy teď jak se k tomu postavit, a jaký z těch dvou poukazů použít pro nové brýle když se hodnoty liší. Předem děkuji za Váš názor.

odpověď

Dobrý den, pokud jste se současnými dioptriemi spokojen, tak je možno je ponechat. Pokud máte potřebu o něco ostřejšího vidění, zvolte brýle se silnějším cylindrem, ale bude nutno si na ně zvykat. Zpravidla člověku není úplně příjemná plná cylindrická korekce, proto se cylindr obvykle lehce podkorigovává (předepisuje se nejnižší hodnota cylindru, se kterou má pacient 100% zrakovou ostrost).

otázka

Dobrý den, před cca rokem jsem začala šilhat - v únavě i mimo ni. Pokud oči fixují konkrétní bod, problém není, ale při pohledu do prostoru automaticky sjedou k sobě. Obraz je dvojitý, rozostřený, musím to rozmrkat, snažím se oči udržet. Vyšetření u očního specialisty ani neurologa nic neodhalilo, žádný nález. Nejde pouze o pocit diplopie, i okolí mě upozorňuje, že šilhám. 20 let trpím na migrény s aurou - souvislost se šilháním (zhoršení/zlepšení jednoho či druhého) nepozoruji. Jinak jsem zdravá, dodržuji oční hygienu. Máte prosím nějakou radu, co dál? Je to obtěžující, dioptrie nemám, na brýle to dle lékaře není a tak nevím, co s tím. Předem děkuji.

odpověď

Dobrý den, doporučuji vyzkoušet zrakový trénink k posílení okohybných svalů. Lze se obrátit na optometristky na naší klinice, pokud jste zdaleka, poptejte se, zda zrakový trénink nenabízí některá z očních optik v blízkosti Vašeho bydliště.

otázka

Byla jsem na očním a potřebovala bych poradit,zda je nutné nosit brýle. ATR OP -1,00 =0,5/113 ATR OL -0,75=-0,25/57 OP:0,8 nať. 1,0 s -0,5 OL:1,0 nat. Nevím co to znamená, dali mi na výběr, tak jestli se mi to nebude třeba zhoršovat bez brýlí.Předen děkuji.

odpověď

Dobrý den, máte mírnou krátkozrakost, nošení či nenošení brýlí na její další vývoj nebude mít vliv. Takže záleží hlavně na Vás, zda máte s viděním potíže a potřebujete doostřit.

otázka

Dobrý den. Mám 6 měsíční vnučku, má jedno očičko viditelně menší. Dětská doktorka řekla že se to samo srovná, ale pochybuji o tom. Jaký je váš názor a jak často se s tím setkáváte? Děkuji

odpověď

Dobrý den, určitě bych byl pro vyšetření u specializovaného dětského oftalmologa.

otázka

Dobrý den, jsem objednaná na hospitalizaci pro podezření zeleného zákalu, budou mě měřit nitrooční tlak během dne. Mohu se zeptat, zda toto vyšetření obnáší i tzv. rozkapání oka. Důvodem mého dotazu je, zda budu moci číst. Děkuji moc za odpověď.

odpověď

Dobrý den, při měření denní křivky nitroočního tlaku se nerozkapává.

otázka

Dobrý den. Snažím se přejít z brýlí na čočky, každé oko mám jiné dioptrie i cylindr. Zakoupil jsem si již 30 kusů jednodenních na levé oko, ale poté jsem zjistil, že by mi vyhovovali spíše čočky měsíční. Mohl bych tedy přes den nosit v levém oku jednodenní čočku a v pravém měsíční? Nebo mám spíše objednat jednodenní na pravé a na měsíční přejít až je spotřebuji? Je potřeba konzultovat změnu z jednodenních na měsíční s lékařem? Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě můžete kombinovat jednodenní čočky v jednom oku s měsíčními ve druhém. Změnu konzultovat nemusíte, pokud se jinak jedná o stejný typ čoček.

otázka

Dobrý den, můžete mi, prosím poradit coby expert, zda brýle proti modrému světlu skutečně chrání zrak v případě, že na pc pracuji více než 17 hodin denně? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, brýle s filtrem proti modrému světlu nezbytné, množství modrého světla produkovaného monitorem není pro oko nebezpečné. Může však narušovat rytmus spánku a bdění, takže pokud máte po práci potíže s usínáním, tak v tomto případě Vám brýle s filtrem proti modrému světlu mohou pomoci.

otázka

Dobrý den, naléhavě prosíme o konzultaci. Má 49-letá dcera trpí touto oční diagnozou: VOP:s-18,0//1,0ax95 = 0,5-0,6p. s add + 2,00 čteJ.č.1 VOP:s-18,25//1,0ax35 = 0,5 s add + 2,00 čteJ.č.1 Celková diagnoza zní: Myopia gravis degenerativa 1.utr. oc. utr. Chorioretinopathia myop. drg.oc.utr. Degerationes cetr. ret.1.utr.ERM 1.sin,retinoschosis 1.ut. Cat.presen.1.utr.incip. V důsledku toho, že se u ní k tomu všemu začal projevovat šedý zákal, tak jsme se domnívali, že půjde na jeho operaci. U lékaře nám bylo ale sděleno, že to není v důsledku myopických změn na sítnici možné a že snad bude možné až poději, až se jí zrak zhorší, aby měla z operace benefit. Nerozumíme tomuto rozhodnutí, vždyť ani později tyto myopické změny nezmizí -a najednou by to šlo? Máme o ní strach, vždy šedý zákal se musí operovat, aby nakonec neoslepla. Moc prosím o Váš názor na tento problém a předem od děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, operovat určitě lze, ale pokud má dcera postiženou sítnici, tak odstranění jen mírného šedého zákalu nepřinese zlepšení vidění. Je lepší počkat, až bude šedý zákal výraznější (tedy až bude hlavní příčinou zhoršeného vidění).

otázka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mé 9měsíční dcerky. Začala téměř ze dne na den šilhat. Jedno očičko se podívá do vnějšího koutku, ale druhé zůstane ve středu. Děje se to hlavně při kojeni, když se někam zadívá a zamyslí. Občas i při hře. Pediatr nám napsal žádanku, ale oční lékař nás objednal až za pět měsíců. Je možné, že se to dcerce nějak samo spraví? Že je to jen období? Nebo máme uhánět jiné lékaře kvůli dřívějšímu termínu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud se šilhání objevilo, jak říkáte, ze dne na den, pak by vyšetření mělo proběhnout co nejdříve.

otázka

Dobrý den, je mi 60 let a již od 4 let nosím brýle, nynější hodnoty +5.5 a +6, na čtení již +7.5 a +8, jsou pro mě vhodné multifokály nebo raději dvoje brýle, ještě od dětství strabismus.

odpověď

Dobrý den, pokud je strabismus neměnný, pak by určitě stálo za to multifokální brýle vyzkoušet.

otázka

Dobrý den. Ležím momentálně v nemocnici na psych oddělení, sestřička a doktorky mi v tomhle problému moc nepomáhají a daly mi vitamín b. Mám problém se zrakem, při světle vidím že světlo bliká ale přitom svítí úplně normálně. Dnes jsem telefonovala, hlavu měla rovně, oči nahoře a koukala do stropu kde bylo taky světlo a celý vrch očního okolí, zrak se mi chvěl. Dva až tři měsíce zpátky jsem prodělala vyšetření CT mozku, rezonanci mozku a míchy, EEG a všechno negativní, pouze lehce napřímená lordóza krční páteře a lehké pohmoždění disku mezi c5 a c6. S ničím se neléčím, beru jen eliceu 15mg a mirtazepan 15 mg. Prosím o odpověď co by tohle mohlo způsobovat, zdali jste se s tím už někdy setkali. Děkuji

odpověď

Dobrý den, tyto potíže jsou neurologického původu - typicky se takto projevuje oční migréna, vliv může mít i Vámi uváděné poranění krčních obratlů v minulosti.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce