Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý deň. Moja mama má 75 rokov a na oboch očiach, bielkoch z oboch strán šedozelené škvrny veľkosti asi 2-3 mm.Okolie je výraznejšie prekrvené a má aj "hlien"(?)Má Parkinsonovu chorobu,môže to mať nejaký súvis? Nemá žiadne iné príznaky, nič ju nepáli, nesvrbí, nemá pocit cudzieho telesa a vidí normálne. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

odpověď

Dobrý den, myslím, že se jedná jen o lokální ztenčení bělimy, které je u starších lidí obvyklé.

otázka

Dobrý den,u mé 19m dcery se objevilo v cca 14m šilhání. V 15m vyšetřena a zjištěna vysoká dalekozralost na obou očích +7dioptrii,strabismus,od 16m nosí brýle a okluzor celodenně, 5dní na pravé oko, 2dny na levé oko. Po 2m kontroly upraveno na 3+3dny pravé i levé a jeden den bez. Prý zlepšení. Jelikož se mi zdálo, že dcera šilhá na to levé oko pořád víc než na pravé a chtěla jsem i jiný názor, šly jsem k jiné Dr, která i operuje. Její závěr byl +8,5dioptrie,nerozkapávala,byla si jistá. Prý je dcera tupozraká. Okluzor má nosit 2dny na levém oku a jeden den na pravém,vždy půl dne a takto střídat, že prý celodenním nošením by oko mohlo deprivovat. Nevím, jaký názor si tedy vybrat a jak je možné, že dva lidé mají tak odlišné názory a měření? První doktorka se ohledně tupozrakosti vyjádřila, že nelze říct, dokud nebude dcera mluvit a přečíst obrázky a vyšetřena na přístrojích. Prosím o váš názor, nerada bych něco zanedbala, zvlášť pokud se jedná o tupo zrakost. Děkuji

odpověď

Dobrý den, je pravda, že v současné době se od celodenní okluze již upouští a doporučuje se půldenní nebo 2-4hodinová, právě pro riziko deprivace zdravého oka. Nicméně bych nesouhlasil s měřením dioptrií bez rozkapání - u dětí si jisti být opravdu nemůžeme, pokud nerozkapeme.

otázka

Dobrý den, můj táta je 3 týdny po operaci šedého zákalu, stále mu silně slzí oči. Je to běžný jev - za jak dlouho může vymizet? Nebo se jedná o komplikaci a je potřeba vyšetření oka? V tom případě u běžného očního lékaře nebo přímo v nemocnici, kde proběhla operace? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, oči budou nějakou dobu po operaci citlivější, takže je to normální. Doporučuji na zklidnění kapat umělé slzy bez konzervantů.

otázka

Dobrý den, bude mi letos 74 let. Od dětství jsem krátkozraký a posledních 20 let používám brýle s multifokálními skly. Byl mi diagnostikován počínající šedý zákal a na podzim bych měl jít na operaci. Musím se nyní rozhodnout zda se zbavit brýlí na dálku a na čtení používat podle potřeby brýle. Uvažuji i o multifokálních čočkách, ale mám obavy, abych neměl podobné problémy jako s multifokálními brýlemi. Když něco dělám či opravují v omezeném prostoru a nemohu se na konkrétní místo dívat přímo tj. přes střed čočky, tak na střední vzdálenost špatně vidím a brýle si musím sundat. Je to obdobné tomu, jako kdybych chtěl číst noviny, které drží vedle mně sedící osoba. Sundáním brýlí si obvykle trochu pomůžu, multifokální čočky však "sundat" nepůjdou. Nyní přečtu bez brýlí i poslední řádek zkušebního textu. Co mi poradíte, abych se rozhodl co nejlépe.

odpověď

Dobrý den, uvedené potíže s multifokálními nitroočními čočkami mít nebudete (čočka je v oku a tedy se s okem hýbe, tudíž se vždy díváte přes její střed). Multifokální nitrooční čočky ovšem nejsou vhodné pro každého, doporučuji absolvovat před operací podrobnou konzultaci zaměřenou na posouzení toho, zda jste vhodným kandidátem pro tyto čočky. Pokud byste vhodný byl a rozhodl se pro ně, tak každopádně doporučuji jejich trifokální variantu, která zajistí dobré vidění i na střední vzdálenost. Pokud byste nakonec zůstal u tradiční monofokální čočky, pak bych doporučoval spíše si ponechat brýle na dálku a číst bez brýlí (protože jste na to takto zvyklý).

otázka

Dobrý deň p. doktor, syn (6 rokov) prekonal virozu s teplotami a bolestou hlavy. Pri pozerani TV mu odvtedy červenaju oči (cca po pol hodinke) pred týždňom sme absolvovali preventivnu prehliadku u dětskeho lekára, kde čítal z tabule, videl aj spodne riadky. Je stav prechodný, alebo máme navštívit očného lekára? Prípadně aké kvapky máme kupiť? Ďakujem

odpověď

Dobrý den, stav může být samozřejmě přechodný po viróze (mohlo dojít k souběžnému zánětu spojivek). Zkusil bych kapat umělé slzy bez konzervantů několikrát denně, pokud se během 1-2 týdnů stav nezlepší, objednal bych ho na oční vyšetření.

otázka

Dobrý den. Mám dotaz, jsem v 33t těhotenství a až dnes me napadlo, zda mohu rodit normálně nebo císařským řezem. Mám vrozenou vadu od malička - měla jsem vysoké dioptrie, postupem času v mladí se mi dioptrie zmenšily, ale věkem už jdou zase pomalu nahoru. Je mi 32 let rodit budu poprvé. Jedno oko ( SPH + 5,5, CYL - 1,75, AX 80, PD 31) Druhé oko (SPH + 5,75, CYL -0,75, AX 85, PD 31) Děkuji moc za radu :)

odpověď

Dobrý den, při vysoké dalekozrakosti můžete rodit přirozeně.

otázka

Dobrý den, už asi měsíc vidím před pravým okem při pohybu očima ve světlém prostředí něco jako malý, padající a pohybující se stín. Jinak vidím bez problémů, brýle nenosím a nikdy jsem potíže se zrakem neměla, k úrazu také nedošlo, pouze je to nepříjemný pocit. Může se jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

odpověď

Dobrý den, může to být neškodný sklivcový zákalek, ale ty většinou pacienti popisují jako tečky nebo mušky. Pokud se opravdu jedná o stín, může být problém také na sítnici, takže bych oční vyšetření doporučil, a to co nejdříve.

otázka

Dobrý den, prosím o radu, zda opět podstoupit operaci oka. Mám za sebou již čtyři operace odchlípené sítnice-PPV. Poprvé před rokem s plynem, po 14 dnech se sítnice znovu odchlípla, proto byl dán silikonový olej. Letos v lednu, tj. po půl roce vypuštění oleje s výměnou čočky a dán plyn. Po 14 dnech se mi sítnice opět odchlípla a dali mi zase silikonový olej a ještě k tomu 3 spojivkové stehy. Vydržet se stehy v oku bylo peklo. Myslela jsem, že mi nyní nechají olej v oku delší dobu. Lékař však chce olej opět po půl roce, resp. po 8 měsících (nechce operovat o prázdninách) vypustit. Prý nemá cenu olej v oku nechávat déle, že prý to sítnici k přichycení nepomůže. Kdyby sítnice nedržela, prý by mi nechali olej v oku zřejmě natrvalo. Prosím o informaci, zda je skutečně nutné olej po druhém půlroce z oka zkusit vypustit, jestli bude sítnice držet a jestli je skutečně nevhodné nechat olej v oku alespoň např. jeden rok. Prý není olej pro oko nic dobrého. Mám sítnici již značně poškozenou s velkým množstvím jizev a mám z další operace strach. S olejem už jsem se naučila žít a raději bych ještě s vypuštěním oleje počkala. Ráda bych slyšela ještě jiný názor odborníka z jiné kliniky. Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud silikonový olej nedělá v oku problémy (zejména se jedná o jeho emulzifikaci - rozpad na malé kapičky, které mohou ucpávat tzv. komorový úhel a zvyšovat nitrooční tlak), tak je možno ho ponechat dlouhodobě. Z mého pohledu bych - vzhledem k tomu, že se Vám sítnice odchlípila opakovaně - olej z oka nevypouštěl, pokud to nebude nutné.

otázka

Dobrý den pane doktore, omylem se mi podařilo si LED svítilnou o výkonu 1000 lumenů ze vzdálenosti asi 30 cm posvítit si do oka. I když se jednalo o malý okamžik, můžu mít nějakým způsobem trvale poškozené oči? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petr Velc

odpověď

Dobrý den, nebojte se, LED světlo zrak nepoškodí.

otázka

Dobrý den, od deseti let jsem krátkozraká, nyní je 42. Mám na levém oku 6,75 a na pravém 5,5 dioptrií + 0,25 cyl. Brýle snáším dobře, ale poslední, které mi udělali v optice mi nějak rozhazují oči, mám pocit, že v nich šilhám a nevidím ostře při pohledu dopředu. Tedy na jedno oko vidím ostře, ale na druhé rozostřeně. Když lehce pootočím hlavou, vidím na první oko rozostřeně a na to druhé ostřeji. V optice jsem je reklamovala, ale reklamace nebyla přijata. Je možné, že mi neplechu s očima dělá dělá špatně změřené PD číslo? Naměřili mi 30,5 a 31 a při domácím měření mi vyšlo na obě oči stejně 30,5. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, špatně změřené PD může být příčinou (ačkoli půl milimetru by nemělo činit tak velké potíže). Také může být problém, pokud Vám do brýlí dali cylindr, na který jste dřív nebyla zvyklá. Pokud Vám reklamaci odmítli, zkuste opakované vyšetření v jiné optice nebo u očního lékaře.

otázka

Dobrý den. Mám jít na operaci pars plana vitrektomii. Při vidění nám v pravém oku tmavou rozmazanou skvrnu a dle vyšetření se mi odchlipuje sklivec. Je mi 69 let a prosím o sdělení, zda by se mohla situace stabilizovat a operace by nemusela být, nebo zda by problém určitě pokračoval. Dále mám problém s případným pooperačním stavem, kdy vzhledem k problémům se žaludkem nemohu spát na břiše, tak jak je nutné po výkonu polohovat. Děkuji Vám předem za Vaši odpověď

odpověď

Dobrý den, záleží na tom, jak dlouho potíže máte. V případě odchlipujícího se sklivce se obvykle vyčká jeho spontánního kompletního odloučení, s čímž zároveň vymizí nebo se zmírní subjektivní příznaky. To může trvat i několik měsíců. Pokud se zároveň vyskytuje problém na sítnici (díra, trhlina, epiretinální membrána...), může být vhodné k operaci přistoupit dříve. Pokud máte omezení stran polohování, je třeba to probrat s operatérem, aby tomu přizpůsobil provedení operace.

otázka

Dobrý den,prosím o informaci. Při vyšetření mi zjistili hodně rozvlákněný sklivec,v zadní části sklivce hutnější vertikální zákal,papila ohraničena v ck odlesky ERM. Sítnice do periferie leží fol.v normě-CRT 499um. Prosím jak se to dá léčit/zdali operace/,jestli ambulantně,či s hospitalizací a jak dlouhou a poté jaká jsou omezení, plují mě před okem jako chuchvalce vlasu a hrozně moc takových černých jako mušek. Prosím o laické vysvětlení, a jaká by mě čekala případná operace. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, to, zda se takovýto nález operuje nebo ne, záleží na zrakové ostrosti a subjektivních potížích. Vzhledem k vysoké centrální tloušťce sítnice (CRT) předpokládám, že vidění je u Vás zhoršeno poměrně výrazně, takže řešením je tzv. pars plana vitrektomie, při které se odstraní celý sklivec (tím zmizí chuchvalce a mušky) a epiretinální membrána (ERM, což je patologická tkáň na povrchu sítnice, dalo by se to popsat jako "fólie", která pevně lne k sítnici a působí její deformaci, takže sítnice je jako zmačkaný papír a tím je zdeformovaný i obraz, který se na ní tvoří). Operaci lze provést i ambulantně, počítejte s určitým omezením (zejména co se týče fyzické námahy, ochrany oka před prachem, infekcí) po dobu 1-3 měsíců.

otázka

Dobrý den. Neprošel jsem na Mesotestu a potřeboval bych poradit jestli se to dá vyléčit. Četl jsem na internetu článek od doktora Pavla Stodůlky že se to dá operovat laserovou operaci trvale. Mohl by jste mi poradit na koho se mám obrátit a kde tu laserovou operací provádí. Děkuji

odpověď

Dobrý den, léčba závisí na příčině - může jí být např. šedý zákal. Pokud však máte horší vidění za šera jako vrozené, tak na to žádná speciální operace neexistuje. Netuším, co by se mohlo v tomto případě operovat laserem. Pokud mi pošlete odkaz na článek, budu Vám k tomu moci říct víc.

otázka

Dobrý den dělám řidičku autobusu a pořád mě bolí oči i za ocima ani brýle nemohu nosit ostrý světlo mi vadí jsem z toho nešťastná a doktor prý nic nevidí špatného.

odpověď

Dobrý den, nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti - syndrom suchého oka nebo skrytá dioptrická vada. Kupte si umělé slzy bez konzervantů a zkuste kapat 5s denně. Pokud to nepomůže, pak je nutné důkladné vyšetření zraku (u mladších lidí může být vhodné i měření dioptrií v rozkapání).

otázka

Dobrý den, synovi je čerstvě 6 let a v září jde do 1. třídy. Jednou ročně chodíme na pravidelné preventivní vyšetření očí přístrojem PlusOptix. Vždy byly výsledky v normě. Syn si na žádné potíže se zrakem nestěžuje, ani netrpí na bolesti hlavy či jiné obtíže. Nyní si po přeměření PluxOptixem paní doktorka vyžádala rozkapání očí a přeměření na přístroji. Vyšlo +0.75 dioptrie na každé oko. Dostali jsme poukaz na brýle s doporučením nosit při zátěži - tedy při psaní, čtení. Nosit jen při hodině, na přestávku sundat. Doma jen na psaní úkolů. Mohu se zeptat, zda byste při +0.75 dioptrie také doporučil korekci? Jde mi jen o to, že v odborné literatuře se uvádí, že do hodnoty 2 nebo 3 dioptrií do blízka se u malých dětí obvykle nošení brýlí neindikuje. Nezvyknou si oči na dioptrie? Zcela laicky řečeno - nezvyknou si oči a "nezleniví"? V mém okolí tento názor převládá. Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, při takto malé vadě bych brýle já osobně předepsal jen tehdy, když má pacient subjektivní potíže (problém zaostřit, bolesti a únava očí, bolesti hlavy) - což samozřejmě zjistíte, až začne školní zátěž.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 71 lidí

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Jak mírnit příznaky a čeho se při léčbě vyvarovat?

Stále zůstává pozitivní zprávou, že valná většina lidí, kteří covidem-19 onemocní, má poměrně mírný průběh nemoci a není třeba je hospitalizovat. V takovém případě intenzivní příznaky choroby trvají zpravidla 4–5 dní. Jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči?

Porucha čichu patří k základním příznakům covidu-19

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Typicky se objevuje u jinak bezpříznakových pacientů, obvykle v mladší či střední věkové skupině. „V nynější koronavirové vlně se s poruchou čichu setkáváme ještě častěji než na jaře,“ říká prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Lidé s poruchou čichu se nyní mohou sami vyšetřit pomocí parfémovaných fixů, které jsou k dostání zdarma.

Brýle nebo kontaktní čočky? Proč je ideální je kombinovat?

Zastánci kontaktních čoček oceňují hlavně přirozený a nezměněný vzhled, brýle pak bývají oblíbené pro snadné nasazování. Obě pomůcky mají svá pro a proti, podle odborníků je však pro oči nejvítanější jejich kombinace. Proč? To vysvětluje optometrista VašeČočky.cz Jakub Odcházel.

Afty a opary? Zkuste na ně homeopatii!

Afty, prasklé koutky či opary dokážou pořádně potrápit nejen v zimě. Jak se s nimi vypořádat s pomocí homeopatik? To se dočtete zde.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce