Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat po atb se mi rozjel reflux jícnu(pálení na hrudi,nadýmání,těžko na žaludku)Byl mi ráno nasazen Pantomyl 40mg. Mohu se zeptat nepomohla by mi třeba Chlorella? Když si vezmu probiotikum mám pocit, že mám po nich potom reflux horší, takže probiotikum radši neberu.Tak se ptám na Chlorellu nebo co by mi mohlo rychleji pomoci k úpravě. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Pokud Vám probiotika nedělají dobře, Chlorella bude s největší pravděpodobností také dělat problémy. Zkuste místo "klasických" probiotik roztok Hylak. Užívá se 3x denně 2ml. S odstupem od Pantomylu cca 2h.

otázka

Dobrý den. Užívám Pantomyl 1x40mg. Mohu při něm užívat Hylak forte na obnovu trávení?Někde jsem totiž četla že by se Hylak neměl užívat při IPP. Prosím o radu. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Hylak a Pantomyl lze kombinovat. Hylak by se neměl užívat spolu s antacidy (soda, Rennie, Talcid,...). Doporučuji odstup od podání Hylaku a Pantomylu, zhruba 2h.

otázka

Dobrý den. Užívám každý den jeden sáček magnosolvu hořčíku na tetanii. Byl mi zjištěn reflux jícnu a nasazen Pantoprazol 40mg ráno. Mohu prosím užívat i ten magnosolv? Nebude pantoprazol rušit jeho účinky. A ještě bych se prosím chtěla zeptat. Četla jsem, že pantoprazol snižuje v těle železo.Mohla bych si teda koupit tablety železa v lékárně které obsahují 14 mg a železo s Pantoprazolem pro jistotu užívat? Nebo Pantoprazol a současné užívání železa se nedoporučuje? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pantoprazol a Magnosolv společně užívat můžete. Účinky se neruší. Pantoprazol jako takový železo nesnižuje. Používáním těchto léků dochází ke snížení kyselosti v žaludku, která je potřeba pro správné vstřebávání železa a vitamínu B12. Železo si pořídit můžete. Vhodné je to, které obsahuje i vitamín C. Ten zlepší vstřebávání. Vhodné je například https://www.lekarna.cz/salus-floradix-84-tablet/ , https://www.lekarna.cz/barnys-novoferrin-cps.30/ . Jen počítejte s tím, že zvýšený příjem železa může zabarvit stolici do černa a může vést až k zácpě. Při užívání zvyšte příjem tekutin. Oba uvedené produkty díky svému složení riziko zácpy minimalizují.

otázka

Dobrý den. Mohu se prosím zeptat jaké probiotika nebo co přesně by mi pomohlo na obnovu trávení? (nadýmání,pocit plného břicha). Užívala jsem Hylak forte,ale dostala jsem Nolpazu 1x40mg na reflux.Biopron 9 mám také, ale moc neúčinkoval. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Doporučuji užívat probiotika dlouhodobě. Dobré zkušenosti máme i s Probiolactem. Má speciální úpravu,aby laktobacily vydržely v trávicím traktu co nejdéle. https://www.lekarna.cz/probiolact-30-tablet/ . Kromě toho zvyšte příjem tekutin a doplňte vlákninu. Buď přirozeně (zelenina, ovoce) nebo Lepicolem. Ve Vašem případě bych volila Lepicol plus, který obsahuje navíc trávicí enzymy. https://www.lekarna.cz/vyhledavani/?query=lepicol . Dejte tomu zhruba měsíc. Pokud se ani po měsíci stav nezlepší, doporučuji opět konzultaci s lékařem.

otázka

Dobrý den, v pátek večer jsem zvracel z alkoholu, hned další den mě bolí levá část krku, je možné, že mi nějaká kyselina z žaludku podráždila krk? Také jsem si dnes (pondělí) všiml, že se mi v puse tvoří nadměrný počet slin, jde o nějaký problém? Přijde mi jako bych měl pořád kocovinu. Mám se něčeho bát?

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu není možné stanovit diagnózu. Pokud se tedy Váš zdravotní stav nezlepší, bude nejlepší, pokud navštívíte svého obvodního lékaře. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat jestli působí sanytol prací gel spolu s desinfekci na prádlo proti svrabu při praní na 40° a následném důkladném žehlení. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Na tuto otázku nedokážu přesně odpovědět. Při svrabu se doporučuje prát prádlo na 60°C (tato teplota by měla svrab zahubit) a vyžehlené prádlo, alespoň 3 dny nepoužívat. To znamená, že teplota 40°C a žehlení nebude 100% účinné. Zda ho zabije dezinfekční prací gel Sanytol je otázka spíše na výrobce. Doporučuji se obrátit přímo na něj. http://sanytol.cz/cs/kontakt

otázka

Dobrý den Byl mi zjištěn podrážděný reflux jícnu po atb. Ráno užívám Nolpazu 20mg a byl mi doporučeno probiotikum na obnovu trávení (bolest břicha,nadýmání) ale po tabletce je mi asi po 20minutách ještě hůře.Co by mi pomohlo více? Četla jsem že je lepší Hylak forte. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Po probiotikách ve většině případů hůře nebývá. Nejsou spíše problémy spojené s užíváním Nolpazy? Bolest břicha, nadýmání, průjem nebo zácpa, pocity na zvracení mohou být nežádoucí účinky Nolpazy. Zkuste si vzít probiotika v jinou denní dobu než Nolpazu a podle toho uvidíte, co Vám dělá problém. Pokud by byl problém opravdu v probiotikách, Hylakem určitě nic nezkazíte.

otázka

Zdravím prosím vás před devíti měsíci se mi stal úraz při práci na skládce se smrkovým dřevem řezal jsem dřevo po čtyřech metrech udělal jsem velikou chybu stál jsem pod tou hromadou klád a rozřezal jsem silnou a těžkou kládu a ona mi spadla na pravou nohu přímo na lýtkový sval noha mi okamžitě zmodrala strašně to bolelo a okamžitě jsem v tom místě kde mě to kleplo přes to lýtko ztratil cit dodnes tam ten cit nemám a poslední dobou mi v tom svalu neustále cuká samo od sebe když mám nohu ve volné poloze a nebo když třeba řídím auto hodně mě to štve nevím co s tím mám dělat a v tom místě kde mě ta kláda spadla mám ten sval trochu propadlý deformovaný do vnitřku udělal jsem velikou chybu že jsem to nijak neléčil přes doktory jenom jsem si to doma mazal nějakými mastičkama noha mě zhruba měsíc hodně bolela ale i tak jsem na ni trochu chodil byla celá modrá a časem fialová a ani jsem nebyl v klidovém režimu zhruba po měsíci když jsem se do toho místa nechtěně uhodil o nějakou větev v lese tak to strašně bolelo neuvědomoval jsem si že by to mohlo být nějaké poškození svalu teď mě to hodně mrzí že jsem s tím nebyl hned ten den v nemocnici na vyšetření a nepodstoupil jsem žádnou odbornou léčbu chtěl jsem se zeptat jestli by to šlo ještě nějak vyléčit aby ten lýtkový sval byl zase normální a aby mi v něm pořád necukalo hodně mě to znervózňuje a aby se mi do něj vrátil cit asi si s tím zajdu k lékaři aby se mi na to podíval a řekl mi co s tím mám a jestli to vůbec po tak dlouhé době ještě půjde nějak uzdravit. Moc děkuji za vaši odpověď

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka, který Vám na základě vyšetření bude schopen říci, zda je možné Váš problém vyřešit. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu by Vám ani lékař takto na dálku nebyl schopen cokoliv říci. Bude tedy nejlepší, pokud navštívíte svého obvodního lékaře, který Vás následně odešle ke specialistovi. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den.Užívám dvakrát denně omeprazol 20mg. Mohu k tomu užít i ostropestřec na podporu jater nebo radši ne.Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, ostropestřec spolu s Omeprazolem užívat můžete.

otázka

Dobrý den. Chtěla bych se prosim zeptat zda mohu užívat současně Esencial Forte kde se užívá 3x2 tablety denně s Ostropestřcem který se užívá 1x1 Mám bolesti v pravém podžebří. Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, ostropestřec užívat můžete, nic tím nezkazíte. Pokud bolest v podžebří během týdne nepoleví, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den. Jsem často unavená a jsem tetanicka.Byla jsem na testech kde mi lékař bral krev hlavně na hořčík a draslík.Prý je vše v normě, ale když jsem se pak dívala na hodnoty tak draslík mám 3,73 mol a hodnota je 3,8.Mohu si teda koupit draslík v tabletách v lékárně?Nebo bych se mohla předávkovat.Děkuji

odpověď

Dobrý den. Draslík si pořídit můžete. Pokud by se stav ani po jeho užívání během 3-4 týdnů nezlepšil, doporučuji znova návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den. Mohu prosím při potížích současně užívat Febichol a Pancreolan forte? Mám rozhozené trávení po atb a nevím zda bolí žlučník nebo žaludek. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Na rozhozené trávení po antibiotikách doporučuji nasadit probiotika ( laktobacily) alespoň na týden až 14 dní, případně je můžete užívat i dlouhodobě. Febichol a Pancreolan můžete užívat současně. Společné užívání nevadí.

otázka

Dobrý den.Užívám Doxyhexsal 200mg co 24 hodin,ale začal mě po nich strašně bolet a tlačit žaludek.Atb užívám v15:00 mohu užívat i omeprazol na úpravu žaludku třeba v noci.Děkuji

odpověď

Dobrý den, Ano, Omeprazol užívat můžete. Doporučuji spíše ráno na lačno půl hodiny před snídaní. Přidejte do stavy probiotika (laktobacily), pomohou ulevit od trávicích potíží způsobených antibiotiky. Probiotika užívejte s odstupem 4-5h od antibiotik. Tzn. ideálně také ráno (můžete s omeprazolem).

otázka

Dobrý den. Užívám ráno cipralex15 mg ale teď mi byl předepsán omeprazol 20mg na žaludek. Mohu omeprazol také užívat ráno nebo radši večer? V letáku píšou že by mohl zvyšovat účinky cipralexu. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Omeprazol opravdu může zvyšovat účinek Cipralexu. Pokud užíváte Cipralex ráno, Omeprazol můžete užívat večer před spaním (ideálně na lačno - půl hodiny před jídlem nebo 2h po jídle). I tak doporučuji sledovat, zda nedochází ke změně účinku Cipralexu a případně to konzultovat s ošetřujícím lékařem, který by upravil dávky Cipralexu.

otázka

Dobrý den, často mám problémy s ucpaným nosem, přičemž nejde nic vysmrkat, ale cítím silný tlak v nosu a hlavě. Pokaždé to mám spojené i se zánětem v krku a nemůžu téměř mluvit. Doktorka už mi na to předepisovala různé léky. Jsou to 2 týdny co jsem rýmu se zánětem opět prodělala a doufám vyléčila. Nicméně, doslechla jsem se o výplachu nosu pomocí konvičky Rhino horn. Je to pár dní co jsem si ji pořídila a mezití udělala 3 výplachy (1x denně). Je normální, že se mi po druhém výplachu spustila silná rýma a ucpal nos? Myslím si, že se asi uvolnila zadní rýma a teď to pracuje, ale nechci zase lítat po doktorech, proto se ptám nejdřív vás. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Konvička na výplach nosu je skvělá věc. Hlavně v případě, jak píšete, že máte nos ucpaný skoro stále. Je možné že došlo k uvolnění zadní rýmy nebo toho, co bylo nahromaděné v dutinách. Pokud by se stav po 3-4 dnech nezlepšil nebo dokonce se opět začal zhoršovat, doporučuji navštívit lékaře.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 201 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/darky-pro-muze/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_muzi

Mohlo by vás zajímat

Příběh Martiny: S migrénou bojuje čtyřicet let, úlevu jí přinesla až biologická léčba

Martina (47) z Hradce Králové zažila svůj první záchvat migrény už v šesti letech. Projevil se klasickými příznaky – bolestí hlavy, zvracením, světloplachostí a přecitlivělostí na zvuky.

Ztráta zraku po mrtvici

Jsem po mrtvici a došlo k porušení zraku na pravém oku, vidění není čisté, mám ho jako kdyby rozdvojené. Dá se něco s tím ještě dělat? Děkuji.

Jak ulevit očím? Pomohou brýlová skla s filtrem modrého světla

Mít unavené oči nebo bolesti hlavy z častého koukání na televizi, do počítače nebo telefonu není vůbec nutné. Tyto nepříjemnosti způsobuje tzv. modré světlo vyzařující z displejů, které ovšem dokážou blokovat speciální brýle. Můžete si je pořídit v dioptrické i nedioptrické variantě a ocení je také děti.

Moderní léčba migrény mírní dopady nemoci, dostává se k ní ale jen zlomek potřebných

Každý třetí pacient s migrénou v Česku čeká na účinnou léčbu více než tři roky. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu pacientské organizace Migréna-help. O moderní cílené léčbě navíc lidé mnohdy ani nevědí. Kvalitu jejich života přitom může zásadně ovlivnit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce