karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, beru ráno (během jídla )Fokusin+Dutalan. Poté Concor Cor. Údajně všechny léky snižují tlak, který mám spíše nízký! Jak léky spolupůsobí a jak je ev. brát jinak. Dříve jsem bral na prostatu Duodart, ten jsem bral 30 min. po jídle?! Děkuji, M.Storch

odpověď

Dobrý den, snížení celkového tlaku způsobuje tamsulosin jen výjimečně či při předávkování. S Concor Cor nebyla žádná významná interakce zaznamenána. Pokud se náhodou ortostatická hypotenze projeví, doporučuji rychle nevstávat. Z lehu se pomalu přesunout do sedu a poté po chvíli pomalu vstát. Pokud by se stav opakoval, poraďte se s lékařem o případné změně léčby.

otázka

Dobrý den, byla jsem cca. 14 dní zpátky propuštěna z nemocnice z neurologickeho oddělení.. Zjistili mi že mám vyhřezlou plotýnku 8 mm. Na rezonanci. A dále léčím se praskámi.. zaldiarem a neurontinem. Jelikož zaldiar mi dochází a na první injekci do míchy mám jít ve středu ale ke svoji neurologovi jdu až 20. Března a jelikož mi dochází zaldiar a tak se ptám jestli můžu kombinovat tramal s neurontinem.. Jestli to nemá nějaký pro a proti.. Do té doby než mi neurologie předepíše zaldiar.. Protože zaldiar do té 20. Března to nevychází.. Jelikož beru to 3krat denně.. A bez toho já nemůžu mít.. Jelikož mívám pak záchvatovy bolesti.. A tak místo zaldiaru jestli můžu používat tramal.. Předem děkuji za zprávu.

odpověď

Dobrý den. Zaldiar obsahuje také jako jednu z účinných látek Tramadol. K překonání toho týdne, než Vám lékař napíše Zaldiar, můžete Tramal použít. Jelikož má více účinné látky v jedné tabletě než Zaldiar, může se stát, že budete více unavená, mohou se objevit závratě, poruchy koordinace, potíže s koncentrací. Pokud to je možné doporučuji užít Tramal v době, když nikam nepojedete a nebude potřeba,abyste se více soustředila. Pokud máte Tramal 50mg, můžete ho užívat 3x denně. V případě Tramalu Retard se užívá 1 tobolka maximálně 2x denně.

otázka

Dobrý den, beru ráno Fokusin a Dutalan (dle lékárny s jídlem). Po snídani Concor Cor 2,5, spíše na tep, než tlak, ten mám spíše nízký. Jak tyto léky spolupůsobí? Duodart, který jsem bral dříve, jsem měl brát min. 30 min. po jídle?! Děkuji

odpověď

Dobrý den, léky nemají mezi sebou žádné nepříznivé interakce. Kombinace tamsulosinu (fokusin) a dutasteridu (Dutalan) v porovnání s monoterapií (pouze 1 lékem) vede k rychlejšímu a trvalému zlepšení symptomů dolních močových cest a snížení rizika zhoršování benigní hyperplazie prostaty a tím i zlepšení kvality života. Doudart má tyto dvě látky v jedné tobolce. Proč došlo k jeho záměně za 2 samostatné léky?

otázka

Dobrý den, syn ( 17 ) je čerstvě po obřízce. Na oplachy nám byl doporučen mimo jiné i Kycol. V lékárně mi byl prodán Zlatobýl, s tím, že je to stejné, jen už se nepoužívá název kycol. Po příchodu domů jsem trochu zapátrala a myslím, že mi paní prodala něco jiného. Nicméně, můžeme na oplachy použít i ten Zlatobýl ? Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Zlatobýl můžete použít k oplachům pro lepší hojení po obřízce. Kycol neboli starček se již nesmí prodávat, jelikož je jedovatý a při vnitřním užití je považován za karcinogenní. Kycol se nepoužíval k hojení,ale zastavení krvácení, díky svým svíravým účinkům. Takže pokud potřebujete hojit, je zlatobýl i vhodnější bylinou k tomuto účelu.

otázka

Dobrý den,prosím po jak dlouhé době začíná účinkovat Lenzetto. Aplikuji 2 krát denně. Děkuji

odpověď

Dobrý den, účinek by měl být znatelný po cca 3-4 týdnech. Po této době by měl lékař zhodnotit přínos léčby, případně upravit dávku Lenzetta.

otázka

Dobrý den, vím, že nejůčinnější je tinktura, ale když už prostě doma mám sušený echinaceový kořen - co je s ním nejlepší udělat? Názory se liší. Totiž, někdo říká, že čaj, někdo radí odvar. Proto se ptám na váš názor. Je lepší nálev a nebo kořen chvíli povařit, nevadí to, nejsou obsahové látky termolabilní? Předem velice děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. U kořene doporučuji udělat odvar. Uvolní se více účinných látek. Pokud chcete,aby výsledný produkt déle vydržel, je možné ze sušeného kořene udělat i tinkturu. Nebude mít takovou sílu,jako z čerstvého kořene, ale vydrží déle než připravený odvar, který je vhodné do cca 48h zpracovat.

otázka

Dobrý den, prosím Vás pěkně o radu. Jaký preparát s obsahem vitaminu D mi doporučíte, aby byl finančně co nejvýhodnější - tedy "co nejvíce kalciferolu v přepočtu za co nejméně peněz." Prosím o jeden klasický produkt a druhý vhodný pro vegetariána, tedy bez želatiny. Děkuji mnohokrát.

odpověď

Dobrý den, nejlépe cena-"výkon" vychází doplněk stravy Vigantolvit. Bez želatiny může být např. Detritin. Oba obsahují 2000 UI vitamínu D3 v jedné tobolce(tabletě).

otázka

Chtěla jsem se zeptat zda mohu používat warfarin a stoptusin? Nebo radši Ambrobene a warfarin, mám laryngitidu, nemuvím a bolí mě v krku, nutí mě to ke kašli, ale nemůžu odkašlat. Děkuji

odpověď

Dobrý den, klasická antitusika a expektorancia (Stoptussin, Ambrobene, ACC, Mucosolvan,..) lze užívat současně s Warfarinem. K tlumení dráždivého kašle užívejte Stoptussin. Až začnete vykašlávat začněte užívat Ambrobene, Mucosolvan či ACC.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že menstruace vymizí, když je mi 30 let a jsem stále panna a tudíž moje tělo neprožívá sexuální akt a orgasmus si přivodím jen jednou za pár měsíců. Povšimla jsem si, že poslední dobou mám menstruaci velice krátkou, slabou a nepravidelnou. Děkuji za odpověď. I když sexuálně nežiji a nemám to ani v plánu, nerada bych o měsíčky předčasně přišla.

odpověď

Dobrý den. Doporučuji navštívit gynekologa.

otázka

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o názor na prostředek papiSTOP, je opravdu tak dokonalý ? Opravdu po něm zmizí papilony a bradavice ? Na netu v diskuzích čtu samá pozitiva, ale přesto ... ??!! Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, jelikož není tento produkt distribuován přes lékárny, ani přes žádný jiný český obchod, nemáme s ním zkušenosti. Neexistují žádné dokumenty o účinku tohoto krému. Rezenze na stránkách papistop jsou s největší pravděpodobností smyšlené. Když si najdete recenze na jiných stránkách, dozvíte se, že Papistop nezabral ani jednomu uživateli. Jeho objednání proto nedoporučuji.

otázka

Prosím o sdělení, pokud potřebuji injekce Panthenolu z Německa, zda je možné vystavit ještě ručně psaný recept, jako dříve. V minulosti jsem si je tímto způsobem zajišťovala a pomáhá mi to při padání vlasů ze všeho nejvíc. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Ano, lze vystavit ručně psaný recept a na jeho základě si vyzvednout Panthenol v jiné zemi EU.

otázka

Dobrý den. Mám 3 letou dceru která má na nohách červené vysušené fleky jeden dokonce se ji zvětšil a svědí štípe ji to když ji to namažu. Prosím vás můžete mi poradit co to může být a popřípadě co může pomoci. Máme doma excipial a dermalibour a ani jeden nepomáhá. Děkuji.

odpověď

Dobrý večer, může to být cokoliv - od atopického ekzému, přes lupénku po plíseň či kvasinkovou infekci. Takto na dálku se špatně radí. Doporučuji návštěvu kožního lékaře, aby zhodnotil stav a nabídl adekvátní léčbu.

otázka

Dobrý den. Nevím proč se mi zhoršila lupénka užívám pradaxu aulin lektrox. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, lupénku mohly zhoršit změna počasí a nedostatek slunce. Doporučuji přidat do stravy vitamín D a omega kyseliny. Například : https://www.lekarna.cz/protopan-omega-3-6-tob-60/ Vhodná je i lokální péče. Dobré zkušenosti máme např.s Kartalin mastí https://www.lekarna.cz/kartalin-a-mast-na-lupenku-a-alergodermatozy-100g/ Zhoršení by mohl způsobit i Aulin, který se však nedoporučuje užívat dlouhodobě, takže po jeho vysazení, by se stav mohl zlepšit. Případně doporučuji návštěvu kožního lékaře.

otázka

Dobrý den, mám jen dotaz, mám již přes 15 let diagnozu Lichen ruber planus, jelikož se mi to dostalo i do pusy na tváře a jazyk, dostala jsem na potírání 1krát denně mast Elidel 10mg. Po rozbalení letáku upozorňují, že se to nesmí dostat na sliznice a do úst. Je jasný, že když to potřu, tak to i spolknu. Mám to tedy užívat? Děkuju

odpověď

Dobrý den, dle výrobce by použití v ústech nemělo být až tolik problematické, jak se na první pohled z příbalového letáku zdá. Ovšem rozhodnutí je vždy na lékaři, který by měl mít s tímto používáním zkušenosti. Doporučuji konzultovat použití ještě jednou s lékařem.

otázka

Dobrý den mám lupenku prakticky poseta celá hlava,velice mi pomáhal Clarelux pěna,ale nikde není víc jak 3/4 roku,paní doktorka zkoušela různé změny,od šamponu ,masti atd,nic nepomáhá a nenahradí Clarelux,dá se někde sehnat nebo jeho výroba skončila nebo co poradíte místo této pěny? Děkuji

odpověď

Dobrý den, dle nejnovějších informací od výrobce, by měl být Clatelux k dispozici v průběhu listopadu. K dispozici je však Clobex, který obsahuje stejnou účinnou látku jako Clarelux. i ve stejném množství. Poproste paní doktorku, aby Vám předepsala Clobex.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

64%
36%
Zatím hlasovalo 626 lidí

Mohlo by vás zajímat

Alergie na vánoční stromeček

Trápí vás každý rok s příchodem Vánoc kýchání, rýma či kašel? Je načase začít přemýšlet o vánočním stromku jako o možné příčině vašich potíží.

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce