Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Zdravím měla bych dotaz … měla jsem to dostat 27.8 a ještě to nemám … ale v době co jsem to měla dostat jsem měla velký stres .. měla jsem přijít a o práci a rozešla jsem se s přítelem .. měla jsem problém i s jídlem .. nejsem těhotná ? Prosím o odpověď nechci si dělat zatím test 🙄🙄😟je mi 24 let

odpověď

Dobrý den. Stres může být příčinou vynechání menstruace, ale to, zda jste těhotná, Vám potvrdí právě těhotenský test, případně lékař. Mezi nejisté známky a příznaky těhotenství pak patří: zvýšená teplota (kolem 37°C), pocit napětí, zvětšení a bolestivosti prsů, sekrece bělavé tekutiny z prsů (kolostrum), zvýšená únava a spavost, změna chutí, nevolnosti a zvracení, změna nálady, častější, jinak nebolestivé močení, zvýšená pigmentace prsních dvorců, pigmentové skvrny v obličeji. Tyto příznaky registrují zejména ženy, které již s těhotenstvím mají zkušenost.

otázka

Mám silnou zácpu už od večera a ani čípek ani Duphalax 15ml. Prosím o radu

odpověď

Dobrý den. Doporučuji vyzkoušet razantnější projímadlo, např. Guttalax. Pokud ani ten nepomůže, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý večer, před 2dny sem si dělala těhotenský test vyšli mi dvě čárky u dvou testu. Dnes ráno ve 3h sem začala krvácet co to znamená. Vůbec netuším co mám dělat.

odpověď

Dobrý den, pokud se po pozitivním těhotenském testu dostavilo krvácení, je nutné vyhledat gynekologa.

otázka

Dobrý den mohou krotikoidy v intimní oblasti způsobovat pocit močení?

odpověď

Dobrý den. O jaký lék se přesně jedná?

otázka

Dobrý den, přítel si už několik let okusuje nehty tak, že nehet nemá kam růst a vrchní vrstva nehtu chybí. Jak by se mělo postupovat, aby se nehet obnovil a měl kam růst?

odpověď

Dobrý den. Nedokáži si úplně představit to "nehet už nemá kam růst". Každopádně je třeba přestat s okusováním nehtů, jinak se problém nevyřeší. Poté by měl nehet postupně dorůst, což může trvat i několik měsíců.

otázka

Čím je způsobeno brnění prstů u nohou?

odpověď

Dobrý den, brnění končetin může mít celou řadu příčin, od banálních až po vážnější. Může jít o nedostatek minerálů či vitaminů. Brnění může být ale i projevem různých systémových poruch; cévního, nervového nebo pohybového, ale i součástí celkových onemocnění. Pokud se brnění opakuje, obtěžuje a ruší při běžných nebo pracovních činnostech, eventuálně je spojené s dalšími příznaky, je na čase konzultovat praktického lékaře. Ten je schopen na základě anamnézy a základních vyšetření navrhnout opatření nebo zprostředkovat další odborné vyšetření, Na brnění je vhodné magnesium, nejlépe v kombinaci s B vitamínem.

otázka

Dobrý den, už 12 dní jsem nemocná, asi chřipka. Zároveň se delší dobu léčím se zánětem nosní dutiny a zubů. Nyní beru pátým dnem antibiotika Dalacin a nosní sprej Mometason. Jsem taky astmatik a alergik. Problém je, že už od začátku se mi drží teplota od 36.8-37.4, moje běžná teplota je asi 35.5. Brala jsem 6 dní v kuse 1x denně Panadol, neboť jsem měla i zimnici sem tam, bolest až brnění hlavy, slabost těla. Pak jsem na 3 dny vysadila Panadol a užívala jen antibiotika. Ovšem slabost těla, horko, zimnice přetrvávají a znovu jsem začala brát 1x denně Panadol. Dnes mi brněla levá ruka, na dotek dost horká a při pohybu křupe, ještě levý kotník mě píchá hlavně při pohybu, nevím jestli to souvisí. Chci se zeptat zda s antibiotiky dalacin a panadolem mohu užít i voltaren na levou ruku. Děkuji

odpověď

Dobrý den, Voltaren gel použít můžete.

otázka

Dobrý den, mohu užívat Traumeel na burzitidu v kyčli, když užívám Pradaxu na ředění krve? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Ano, Traumeel užívat můžete. S Pradaxou se neovlivňuje.

otázka

Chodím o holi, přesto mě chce doktorka v Kopidlně ukončit neschopenku, mám artrózu a je to chronické. Kde si na její postup mám stěžovat. Zdejší lidé na ni dost nadávají, za to její syn je vynikají doktor. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Pokud občan nesouhlasí s rozhodnutím lékaře o ukončení pracovní neschopnosti, může podat návrh na přezkoumání vedoucímu zdravotnického zařízení (a to ve lhůtě 3 dnů od sdělení rozhodnutí lékaře), který o něm rozhodne. Pokud mu nevyhoví, předloží jej jako odvolání odvolacímu orgánu, kterým je buď ministerstvo zdravotnictví (pokud je příslušné zdravotnické zařízení řízeno tímto ministerstvem) a v ostatních případech okresní úřad.

otázka

Hezký den, byla mi diagnostikována celiakie Marsh 3a-b. Již 30 dní držím bezlepkovou dietu, ale nepociťuji nějaké větší zlepšení. Je ještě brzo očekávat pozitivní výsledky, případně za jak dlouho se dostaví? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Lékaři uvádějí, že se jedná o dobu dlouho cca 2 – 12 měsíců. Jedná se o záležitost velice individuální, protože vždy záleží na míře poškození střeva, celkové schopnosti regenerace organismu jedince apod.

otázka

Dobrý den, jsem ročník 1950, léčím se s arytmií, beru: concor cor 7,5 mg furon 100 mg Apo panto 40 mg kalium chloratum 1000 mg milurirt 300 mg verospiron 50 mg xarelto 20 mg Co si mohu vzít na sražení tepolty (viróza, 38,3 °C), aby se to nekřížilo s léky? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, ve Vašem případě bude ideální lék s obsahem paracetamolu (Paralen, Panadol, Paramax,případně i Coldrex..). Jednorázová dávka paracetamolu je 500-1000mg, maximální denní dávka je 4g (tzn. max 8 tablet Paralenu 500). Jelikož užíváte kombinaci Verospiron a Kalium chloratum je třeba pravidelně hlídat hladiny draslíku v krvi. Předpokládám, že to Váš lékař dělá.

otázka

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu na noc vzít Neurol 0,25. Nemohu spát, v noci se vzbudím a pak usnu až ráno před budíkem. Myslím, že je to způsobené stresovým obdobím, které teď prožívám. Mohla bych takto jednorázově užít? Problém je ten, že se léčím s ulcerozní kolitidou, která je nyní v klidové fázi a beru Asacol 1600 1x denně a nevím, zda mezi těmito léky není kontraindinkace. Děkuji moc.

odpověď

Dobrý den, kombinace Asacolu a Neurolu je možná. Neměly by se ovlivňovat.

otázka

Jsou již nějaké léky na Histaminovou intoleranci? Účinné !

odpověď

Dobrý den, na trhu je Daosin, doplněk stravy, který napomáhá odbourávat histamin přijatý ve stravě.

otázka

Dobrý den, poprvé jsem prodělala vaginální mykózu. Kamarádka mi kromě čípků a krémů a probiotik poradila homeopatika Thuya Occidentalis 9C. Jak dlouho je mám po vyléčení používat aby se nemoc nevracela? Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Používání homeopatik u opakujících se problémů je vhodné konzultovat se zkušeným homeopatem, který vybere homeopatikum přímo Vám na míru. U homeopatie není, že co zabere jednomu, zabere i druhému. K homeopatii je třeba přistupovat komplexně a vybírat konkrétní homeopatikum konkrétnímu člověku. Thuya se u opakujících příznaků používá v první fázi, poté ale následuje kombinace dalších homeopatik, kdy každé řeší jiný konkrétní problém. Proto je třeba konzultovat Váš zdravotní stav se zkušeným homeopatem.

otázka

Dobrý den dostala jsem dvě injekce Clexane 0.4-do letadla mám Lei.mutaci a teď užívám i utrogestan mohu prosím brát i Neurol a ATD? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Utrogestan, Neurol a Clexane užívat můžete. U posledního léku bych potřebovala k relevantní odpovědi i název léku.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Vysoký tlak v plicích mohou mít i děti. Důležité je na to přijít včas

Nestačíte s dechem, bolí vás na hrudi? Nemusí to být jen nedostatkem fyzické kondice. Podobné příznaky s sebou může nést zvýšený krevní tlak v plicích neboli plicní hypertenze, která se může vyskytnout také u mladších pacientů, dokonce i u dětí. Pokud se chorobu podaří odhalit včas, mají díky inovacím v léčbě velkou naději na normální život. Experti na to poukazují u příležitosti Světového dne plicní hypertenze (5. května), který tradičně připomenou modře nasvícené významné budovy v Praze, Brně a Olomouci. Modrou barvu pro nasvícení volí proto, že pacientům kvůli nemoci často modrají rty.

Patní ostruha je poměrně běžným ortopedickým problémem

Jedná se o bolestivé a často na terapii rezistentní onemocnění, postihující pacienty různých věkových kategorií, především mezi 30-50 lety. Pacient trpí výraznou bolestí při došlapu s maximální intenzitou po odpočinku – nejčastěji ráno, při vstávání. Dochází k poruše pohybového stereotypu, s následnými bolestmi i jiných kloubů a páteře. Bolest limituje pracovní činnost i běžné denní aktivity.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce