Inzerce https://www.lekarna.cz/pripravte-se-na-leto/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=pripravte-se-na-leto

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné nahradit tabletky Metamizol STADA 500mg za Novalgin. Oba léky obsahují stejnou účinnou látku, ve stejném množství, ale po Metamizolu mám z nějakého důvodu problémy s žaludkem. Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ano, náhrada je možná. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Prosím kolik se doplácí za tablety COSYREL 5 MG ,děkuji.

odpověď

Dobrý den, doplatek na Cosyrel se pohybuje kolem 85 Kč za balení po 30 tabletách. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den chtěla bych se zeptat co doktora všechno zjistí u mě raní moči. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Z moči lékaři mohou zjistit mnoho informací. Vyšetření můžeme rozdělit na: fyzikální: Zahrnuje posouzení barvy, zápachu, pěny a zákalu. Zkoumá se také pH, hustota, objem, osmolalita, na základě které probíhá i vyšetření koncentrační schopnosti ledvin. chemické: V moči se zkoumá obsah bílkovin, glukózy, hemoglobinu, ketolátek a žlučového barviva. V současné době se na mnohé vyšetření moči používají testovací proužky. Jejich pomocí lze stanovit v moči bílkoviny, glukózu, ketolátky, bilirubin, urobilinogen, hemoglobin, kyselina skorbová, leukocyty, pH, dusitany a hustota. Chemické vyšetření dokáže přesněji zjistit přítomnost jednotlivých sloučenin. další vyšetření: Provádí se ještě laboratorní vyšetření močového sedimentu, mikrobiologické laboratorní vyšetření moči (zjišťuje se přítomnost bakterií a jejich množství) a cytologie moči, je-li podezření na rakovinu v močových cestách.

otázka

Dobrý den potřebuju se zeptat možná to je nevhodné nebo divné, ale nikde jsem nic nenašla (odebírá se krev při povinné lékařské prohlídce před podáním přihlášky ke studiu? A jestli se odebírá krev při 15.prohlídce?) Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Při povinné lékařské prohlídce před podáním přihlášky ke studiu se zpravidla odběr krve neprovádí. V 15 letech se běžně odběry také neprovádí. Odběry může ale lékař udělat, pokud zjistí, že jsou z nějakého důvodu nutné.

otázka

Dobrý den, již od srpna 2016 mě trápí bolest v pod bříšku přímo uprostřed je to taková svírací bolest jde mi to až do zad do kříže,ale ty záda se dají ještě vydržet.Již jsem byla 2 krát na gynekologii na normálním ultrazvuku i na vnitřním také jsem byla na rentgenu páteře a asi 5 krát na sonu pod bříšku u různých lékařů,Vše bez nálezu také jsem chodila na rehabilitace i rehabilitační cvičení také vůbec nepomohlo byla jsem i v gastro poradně. Ted se budu objednávat ještě na mobilizaci páteře.Jsem už zoufalá nechodím ani do práce protože bych to někdy nevydržela jak to bolí.Bolí to každý den někdy se to dá vydržet a jakž takž fungovat,ale někdy jsem ráda,že jsem doma v posteli a nic nemusím.Bolí to víc když tlačím jako by ´´ na velkou ,, .Také je to citlivější když jsem ohnutá nebo zvedám těžší věci.Už jsem opravdu zoufalá můj obvodní lékař mi řekl,že už neví co semnou a prostě už mi vůbec nepomáhá už nemám kněmu ani chut jít protože pokaždé mi řekne,že už neví .Jsem z toho už i psychicky zoufalá.Když jsem po něm chtěla napsat tunel (mag.rezonanci )tak i řekl,že ne. Budu ráda za jakoukoliv pomoc. A děkuji za odpověd. Nicola 24let 85kg.

odpověď

Dobrý den, vážíme si Vaší důvěry, že jste se na nás obrátila se svým dotazem, bohužel Váš dotaz by měl být směřován spíše na lékaře. Pokud máte zájem o lékařskou konzultaci, můžete svůj dotaz směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však tento dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

otázka

Dobrý den, užívám dosti léků,většinu mi jich dává praktický lékař a některé odborní lékaři, kterým hlásím všechno co beru. Když si ale přečtu příbalové letáky, tak jsem dost zmatená a nevím jestli mi spíše neubližují. Beru ráno na lačno Emaneru, po snídani Zorem 10, Vasocardin 50 a Citalopram 20. Půl hodiny před obědem Letrox 125 a večer Vasocardin 50, Rosucard 5 a Caltrate. Ještě dopoledne inhaluji Relvar a večer Nasonex. Občas na spaní Zolpidem a občas při panické panice Diazepam. Hlavně nevím jestli nevadí Citalopram s Vasocardinem. Prosím sdělte mi, jestli beru léky správně, nebo jak je upravit. Děkuji vám

odpověď

Dobrý den, léky mezi sebou nevykazují žádné výraznější interakce. Užívání je možné. Užívání Citalopramu s Vasocardinem nevadí. Důležité je udržovat odstup při užívání Letroxu. Platí to v případě jídla, Emanery a Caltrate. Jelikož každé užíváte v jinou denní dobu, mělo by to být také v pořádku. Pokud byste potřebovala užívat Diazepam častěji, bude potřeba konzultace s ošetřujícím lékařem. Občas nevadí. Jen pozor na snížení pozornosti po jeho užití. Z doplňků stravy a stravy doporučuji se vyhnout grepům, třezalce, papáje, šišáku, produktům na hubnutí s obsahem pepřovníku a přílišnému pití zeleného čaje. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den.Užívám třezalku na zklidnění, zajímalo by mě, zda můžu užívat ataralgin, guajacuran a které léky se užívat nesmí. Děkuji

odpověď

Dobrý den, s třezalkou se nedoporučuje užívat antikoncepce, některá antidepresiva, Warfarin, theofylin, digoxin, cyklosporin,... Užívání Ataralginu nebo guajacuranu by vadit nemělo. Pokud užíváte více léků, doporučuji se o vhodnosti užívání třezalky poradit s ošetřujícím lékařem. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý, den chtěl bych se optat. Je mi přes 50 a beru doplněk stravy LIVOL Multivitamín Dospělí 50+. Mohu k tomu brát Preventan ? Děkuji

odpověď

Dobrý den, Ano, Preventan a Livol multivitamín můžete užívat současně. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den. Používám antikoncepci Nuvaring. Spletla jsem se ve výpočtu a ještě zapomněla včas vyměnit kroužek. Měla jsem ho 4 týdny a 4 dny. Jakmile jsem to zjistila, vyměnila jsem ho za nový. Kdy budu opět chráněná před otěhotněním? Děkuji. Ráchel.

odpověď

Dobrý den, Pokud jste měla kroužek zavedený déle než 4 týdny, může být jeho účinnost snížena a před zavedením nového kroužku je třeba vyloučit těhotenství. Doporučuji se obrátit na Vašeho gynekologa a konzultovat s ním tuto skutečnost. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Zdravím,je mi 15 let a už asi 5 měsíců mě trápí bradavice na nose. První 2 měsíce jsem si myslela,že to je normální beďar a tak jsem s tím nic nedělala. Nebyl červený ani tak , prostě tělový .Ale potom mě ta mini hora na nose začala štvát , tak jsme šli ke kožní, která mi to zmrazila tekutým dusíkem a řekla ,že jestli to nezmizí máme zase zajít. Měla jsem to 5 dní hodně tmavé , ale potom to odpadlo. Jenže problém byl ,že tam furt by takový malilinkatý vystupek,který se furt zvětšoval.Už sem byla na mrazení 5krát a furt se děje tohle dokola!! Teď jsem zrovna 3 týdny po vypálení a je to uplně nejhorší!! Kolem červené a uvnitř takové nažloutlé a jde to hodně vidět. Zkoušela jsem i domácí lečbu jako je ,čeneka ricinový olej. Už jsem fakt zoufalá a nevím co s tím . Za dva dny jdu zase na mrazení, ale bojím se , že to dopadne zase stejně,nevíte co by mi pomohlo abych se toho už finálně zbavila prosím ? :)

odpověď

Dobrý den, vážíme si Vaší důvěry, že jste se na nás obrátila se svým dotazem, bohužel Váš dotaz by měl být směřován spíše na lékaře. Pokud máte zájem o lékařskou konzultaci, můžete svůj dotaz směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však tento dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

otázka

Dobrý den. Lze nějakým lékem nahradit nedostatkový Dpreta prolong.

odpověď

Dobrý den, na doporučení EU s největší pravděpodobností v dohledné době dojde k zákazu prodeje léků s prodlouženým uvolňováním a obsahem paracetamolu. Proto není a nebude náhrada tohoto léku. K dispozici už je pouze Doreta bez prodlouženého uvolňování. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Manžel se léčí 3.měsíc se zlomeninou V.zanárt.kosti bez disl.,začínající se nyní hojit,má ortézu,cvičí.Po vysazení Clexane inj. má preventivně Stacyl tbl. 1xd..Je vhodná kombinace s Phlogenzymem?Stačil by Phogen. n. Wobenzym na ředění? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, současné užívání bez porady s lékařem a jeho současného dohledu se nedoporučuje z důvodu možnosti vyššího rizika krvácení. Wobenzym ani Phlogenzym na dostatečné ředění krve nestačí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den, prosím informaci, zda mohu s lékem ITAKEM 10 pít kopřivový čaj, případně jestli nějaké bylinky tomuto léku vadí. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, kopřivový čaj by neměl účinek Itakemu ovlivňovat. Problematická bylinka je především třezalka. Tu užívat nedoporučuji. U ostatních bylin není dostatek informací o možnosti ovlivnění. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Dobrý den, vím, že se kombinace alkoholu a antibiotik silně nedoporučuje, chtěla jsem se ale zeptat, jak je to v případě ušních antibiotik. Lékař mi na zánět zvukovodu předepsal Infalin duo (2 kapky 3x denně po dobu 7 dní). Představuje alkohol i v případě takto podávaných antibiotik zvýšenou zátěž pro organismus jako v případě antibiotik podávaných perorálně? V příbalovém letáku ani na internetu jsem tuto informaci nenašla. Předem velice děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, u ušních antibiotik by takový problém být neměl. Přesto platí i v tomto případě alkohol s mírou. Tj. 1 sklenička vína nebo piva by vadit neměla. Tvrdý alkohol doporučuji po dobu léčby vynechat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

otázka

Zdravím, je mi 42 a začali mě brát kolena, cítím je při změně počasí, přitom jsem žádné úrazy neměla. Praktický mi doporučil Dias, že mám pouze nedostatek kolagenu a je třeba to brát. Mohu mít opravdu jen nedostatek kolagenu nebo může jít o něco vážnějšího?

odpověď

Dobrý den, bez důkladného vyšetření nelze říci, co je příčinou bolesti kloubů. Může jich být více. Doporučuji vyzkoušet doporučený produkt a po 2-3 měsících zhodnotit, zda se stav zlepšil či nikoliv. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Vypadávání vlasů u žen v menopauze

Můžete doporučit vhodný šampón na vlasy, který je vhodný proti vypadávání vlasů u žen v menopauze?

Kovová pachuť v ústech má většinou jednoduché vysvětlení

Kovovou pachuť v ústech může způsobovat řada faktorů, od špatné ústní hygieny až po vedlejší účinky léků nebo těhotenství. Jestliže tento stav přetrvává delší dobu, může být příznakem vážnějšího onemocnění.

Antibiotika versus sluneční záření

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

Zasažení bleskem a jak se správně chovat za bouřky?

I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce