Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Autotransfuze aneb darujte si krev

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9390x )

Jako autotransfuze je označován postup, při kterém je nemocnému vracena jeho vlastní krev odebraná buď před operací nebo i během operace. Nejčastější formou je plánovaná autotransfuze, kdy je s dostatečným předstihem před plánovaným operativním zákrokem nemocnému odebrána jeho vlastní krev do zásoby a ta mu je pak podána v průběhu operace nebo po ní.

shutterstock.com

Odběr autotransfuzí bývá doporučen u operací s předpokládanou velkou pravděpodobností podání krve, neboli tam, kde se předpokládají větší krevní ztráty během operace. Patří sem hlavně operace ortopedické /náhrady kyčelního a kolenního kloubu, operace páteře/, kardiochirurgické operace, cévní operace a také např. odběr autotransfuze u dárců kostní dřeně.

Z odebrané krve je možné připravit jakýkoliv transfuzní přípravek - červené krvinky, plasmu nebo plnou krev. V naší nemocnici odebíráme plnou krev bez dalšího zpracování na jednotlivé složky. K plánovanému operativnímu zákroku je možné odebrat i více odběrů.Obvyklý interval mezi dvěma následujícími odběry je 7 dní , poslední odběr se provádí minimálně 3 dny před plánovanou operací. Množství odebrané krve a odběrové schéma stanoví lékař na základě požadavku operatéra, výsledků laboratorního vyšetření, klinického stavu a hmotnosti pacienta. Jeden odběr zpravidla činí 450 ml, u žen někdy 350 ml krve. Krev odebranou k autotransfuzi nelze podat jinému nemocnému.

Jaké jsou výhody autotransfuze?

Každá léčebná metoda, tedy i autotransfuze má své výhody, ale je také nutno počítat i s určitými riziky. U autotransfuzí výhody převažují. Jednou z výhod, kterou řadíme na prvé místo, je zamezení přenosu závažných infekčních onemocnění, jako je onemocnění AIDS, potransfuzní hepatitida /žloutenka/ a jiné. Další výhodou je to, že u autotransfuze nemůže dojít k tzv. aloimunizaci, což je vytvoření protilátek proti červeným krvinkám, které by mohly být v budoucnu příčinou potransfuzní reakce. Tato situace nastává u pacientů, kteří dostávají opakované transfuze od dárců. Velkou výhodou bývá odběr na autotransfuzi právě u těchto pacientů, pokud jsou schopni si autotransfuzi darovat.

Další nezanedbatelnou výhodou je to, že neexistuje věkové omezení jako u klasických odběrů. To znamená, že autotransfuzi můžeme odebrat jak malému dítěti, tak i člověku staršímu 70 let.

Kdo si nemůže nechat odebrat autotransfuzi, neboli jaké jsou její kontraindikace?

Absolutní kontraindikací je sepse neboli generalizovaná infekce organismu, dále stav po infarktu myokardu minimálně 3 měsíce po prodělání, některá jiná onemocnění srdečního svalu, některé srdeční vady a neléčený vysoký krevní tlak. Odběr na autotransfuzi není vhodný u arytmií, epilepsie, cévní mozkové příhody, některých chorob krve a u osob v celkově špatném zdravotním stavu.

O doporučení k odběru autotransfuze rozhoduje ošetřující lékař nemocného, který zhodnotí jeho zdravotní stav. Nemocný před objednáním k odběru autotransfuze musí mít písemný požadavek indikujícího lékaře (žádanku se všemi údaji o jménu, rodném čísle,diagnóze...) spolu s požadavkem na počet odběrů, termínem operace a místem, kde se operace bude provádět.

Ošetřující lékař musí pacienta informovat o možných rizicích, o postupu při odběru u autotransfuze, o všech prováděných povinných testech, o použití alogenní /cizí/ krve v případě potřeby a o tom, že se eventuelně nepoužitá autotransfuze zlikviduje.V případě odběru autotransfuze u dítěte jsou informováni jeho rodiče.

Konečnou odpovědnost za odběr autotransfuze nese transfuzní lékař na úseku autotransfuzí.

Jak je vyšetřen nemocný před odběrem na autotransfuzi?

  • lékař se nemocného dotáže na předchozí prodělaná onemocnění (anamnéza)
  • provádí se základní vyšetření krevního obrazu k posouzení, zda odběr nemůže nemocného poškodit
  • vyšetření lékařem včetně vyšetření krevního tlaku
  • povinně dle předpisu se provádí laboratorní vyšetření na choroby přenášené krví (HIV, žloutenka typu B a C, příjice).

Jaké je možné riziko odběru?

Riziko, kterému je vystaven dárce krve, je velmi malé, konkrétně se může jednat o:

  • modřinu v místě vpichu, pokud místo po odběru nebylo řádně stlačeno
  • celkovou nevolnost až mdlobu po odběru, zvláště u pacientů, kteří chtějí rychle opustit odběrové křeslo, nebo u pacientů, kteří přišli k odběru nalačno
  • nehrozí žádné riziko přenosné choroby při odběru, jelikož veškerý materiál, s kterým nemocný přichází do styku, je na jedno použití (vaky,jehly, stříkačky).

Důležité upozornění pro nemocného před odběrem autotransfuze:

Nemocný se může před odběrem najíst. Jelikož se odběry provádějí převážně v dopoledních hodinách, doporučujeme lehkou snídani s omezením tuků. Den předem je vhodná i lehká večeře.Velmi důležité je i to, aby pacient den předem vypil alespoň 2 litry tekutin a v den odběru alespoň 0,5 l čaje, aby byl dostatečně zavodněn.Doporučujeme i vzít nápoj sebou k odběru. Samozřejmě je nevhodné požití alkoholu.

Přečtěte si také

Rodičky chtějí stále více ulevovat od bolesti

Otázky, které byste měli lékaři položit před operací

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace pokleslého víčka

Dobrý den, mám dotaz: mám pokleslé levé oční víčko, již jednou jsem na operaci byl je tomu 7 let a víčko mi začíná opět padat, má smysl operaci podstupovat znova, když mi pokles víčka zatím nekomplikuje vidění? Děkuji Mgr. R. Kučera

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce