Inzerce

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

4. května 2007, PharmDr. Vladimír Finsterle   |   přečteno: 5456x

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před rakovinou prostaty. To však zřejmě neplatí o konzumaci rajčatových protlaků, jak se dosud vědci domnívali.

Studie vedená Fredem Hutchinsonem z Centra pro výzkum rakoviny v Seattlu ukázala, že třikrát denně podávaná zelenina snižuje u mužů riziko rakoviny prostaty téměř o polovinu. Zelenina jako brokolice, kapusta a zelí snižuje riziko dokonce ještě více. K těmto výsledkům se došlo díky dřívějším studiím zaměřeným na vztah rakoviny prostaty a užitečnost lykopenu -- karotenoidu, který se hojně nachází ve vařených rajčatech. Každý americký časopis pro muže totiž říká, že konzumace velkého množství "špagetové omáčky" omezuje riziko rakoviny prostaty.

Jak však vědci tvrdí, v posledních studiích se jim zmíněnou souvislost nepodařilo prokázat, čímž způsobili trhliny v řadě dosavadních studií, které hovořily o ochranném efektu lykopenu.

Vědci ale věří, že proti rakovině chrání zelenina obsahující široké spektrum fytochemikálií, což jsou v podstatě toxiny produkované k ochraně rostlin.

Při konzumaci zeleniny právě tyto fytochemikálie vyvolávají aktivitu enzymů detoxikujících složky podporující rakovinné bujení v těle. Výsledky podpořila studie provedená na 1230 mužích ve věku od 40 do 64 let ze Seattlu. Polovina vybraných mužů již měla stanovenu diagnózu -- rakovina prostaty. Druhá polovina jich byla vybrána náhodně. Výsledky pak ukázaly, že u muži, kteří jedli třikrát nebo i vícekrát denně zeleninu, zaznamenali o 48 procent nižší riziko rakoviny než u mužů, kteří zeleninu jedli méně než jedenkrát denně. Nejsilnější efekt byl přitom zjištěn u následující zeleniny -- brokolice, květáku, růžičkové kapusty, hlávkové kapusty a zelí - a to jak kysaného, tak třeba ve formě syrového zelného salátu.

Vědci tvrdí, že o co se zvýšil celkový příjem zeleniny, o to kleslo procento riziko rakoviny prostaty. Uvedená skupina zeleniny podle nich totiž obsahuje druh fytochemikálie, které zvyšují produkci druhu enzymů účinných zejména v prostatě. To, jak proces přesně probíhá, však vědci zatím neví.

Obdobně jako u rajčat, studie nenašla souvislost mezi příjmem ovoce, ani některých jeho druhů, jako jsou citrusy, a snížením rizika rakoviny prostaty.

Urology 2000, 55

autor: PharmDr. Vladimír Finsterle

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Broňa (Pocení rukou a nohou) 20. července 2017, 13:29:52

    Pocení rukou mě dost omezovala a brzdila v mé profesi. pak jsem se zmínila při jedné kontrole… Diskutovat

  • Mária PŠ (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 19. července 2017, 11:26:50

    Milá JiB, ťažko sa hľadajú slová v tejto chvíli... Za pár dní to bude už 18 mesiacov, čo… Diskutovat

  • Vláďa (Průjem) 23. července 2017, 16:52:24

    Dobrý den, pátý den mě trápí průjem nejdříve vodnatý, nyní už řídká stolice i s… Diskutovat

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.