Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kožní lékař varuje: Jarní sluníčko je nejagresivnější

( aktualizováno 12. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1786x )

Slunečné dny nás lákají ven, vystavit kůži hřejivým paprskům. Právě v těchto dnech jsou sluneční paprsky nejagresivnější. Pocitově se může zdát, že slunce nemá takovou sílu, ale opak je pravdou.

shutterstock.com

Sluneční paprsky nejsou naším nepřítelem. Dodávají našemu tělu potřebný vitamín D, který je důležitý pro stavbu kostí nebo imunitní systém. Působí pozitivně i na lidskou psychiku. Na druhou stranu ale mohou způsobit také trable. Méně či více závažné. Pokožka, která je častěji vystavená UV záření stárne rychleji. Kůže je přesušená, může být zhrubělá, dříve a více se tvoří vrásky, zejména v obličeji a na místech vystavených sluníčku, dělají se pihy, mateřská znaménka a další pigmentové skvrny. Jedná se ale spíše o estetické důsledky, s nimiž se můžeme buď smířit, nebo se s tím dokážeme vypořádat různými krémy a korektivně kosmetickými prostředky.

Alergie na slunce

Jarní sluníčko vám může pořádně zavařit, kromě spálené kůže se může vyskytnout také sluneční alergie neboli solární ekzém, vznikající v souvislosti s expozicí slunečnímu záření. Díky tomu, že se sluneční aktivita zvyšuje, ozónová vrstva slábne, lidí, které tato nepříjemná reakce postihne stále přibývá. První příznaky solárního ekzému se zpravidla objevují u dospívajících a mladých dospělých, výrazně převažují ženy. Jedná se o reakci získanou, kdy příčina není zcela objasněna. Předpokládá se pozdní imunologická reakce na neznámý antigen, který je aktivovaný nejčastěji UVA zářením. Kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky) vznikají 24-96 hodin po oslunění. 

Pozor na melanom

Veškeré důsledky mohou být mnohem závažnější než jen kosmetické. Sluneční záření totiž přináší i zvýšené riziko kožních nádorů. Největší hrozbou je maligní melanom. Je nejzhoubnějším nádorovým onemocněním kůže. Nebezpečí spočívá především v neviditelné části slunečního záření označeného UV, které vyvolává kromě jiného zarudnutí kůže a změny kožních buněk, které jsou po spálení poškozeny tak, že se nemohou snadno a rychle regenerovat jako zdravá kůže. Spálení je nebezpečné zejména v místech, kde jsou už ve větší míře seskupeny buňky produkující kožní barvivo. Ty mohou reagovat nadměrnou tvorbou melaninu a způsobit vznik hodně tmavých pigmentových névů až melanomů. Proto je důležité chránit hlavně tmavší znaménka pomocí krému s vyšším ochranným faktorem.

Výskyt maligního melanomu v České republice se za poslední desítky let rapidně zvýšil. Smutná statistická data mají řadu příčin. Lidé tráví více volného času venku a na sluníčku a nedostatečně se chrání. Chodí často do solárií. Dovolenou tráví v exotických destinacích, kde je intenzita slunečního záření silnější. Navíc je stále více lidí, kteří do těchto krajin cestují nejen v létě, kdy už je kůže trochu opálená, ale třeba na Vánoce nebo v lednu, kdy kůže není na sluníčko zvyklá a intenzita záření může kůži poškodit. Nádory kůže nejsou otázkou jen starší generace. Nejen kvůli trendu módní opálené kůže přichází ve vzácných případech bohužel do ambulance i pacienti, kterým je diagnostikován melanom již po třicátém roku života, nebo dokonce i v mladším věku.

Naštěstí díky pokroku v medicíně a větší edukaci lidí jsou častěji kožní nádorová onemocnění diagnostikována ve velmi časném stádiu, kdy je největší šance na vyléčení. Když je podezřelé ložisko odstraněno včas, člověk je většinou vyléčen bez následků. 

Jak se před sluncem chránit?

Jak tedy předcházet vzniku kožních onemocnění včetně těch nejzávažnějších forem, které vznikají vlivem slunečního záření? Lékaři se shodují, že především je potřeba se před sluncem chránit – používat opalovací krémy, nosit dlouhý rukáv, klobouk nebo čepici, vyvarovat se pobytu na sluníčku v nejrizikovějším období kolem poledne, kdy je největší intenzita záření. Nejvíce exponovaná místa jako hlava, uši, zátylek, hřbety rukou, nárty v pantoflích apod. jsou pak při pobytu na slunci nejzranitelnější. Nebývají chráněna oděvem a zapomíná se u nich i na aplikaci krému s ochranným faktorem. Lidé jsou také na sluneční záření různě citliví. Jsou lidé, kteří se nikdy nespálí, vždycky zhnědnou, a ti, kteří se vždy spálí a nikdy nezhnědnou. Tito lidé musejí být obecně opatrnější a více se chránit, i když jdou na slunce za stejných podmínek, na stejnou dobu jako ostatní.

Jako prevence před poškozením slunce je vhodné preventivně užívat betakaroten, který snižuje riziko poškození kůže vlivem slunečního záření a také napomáhá opálení.

Opalovací krém s vyšším UV faktorem nebrání opálení

Lidé někdy nepoužívají krémy s vyšším ochranným faktorem s obavou, že se neopálí. Tak to ale není. Kožní barvivo, které se postupně vytváří při našem pobytu na slunci, chrání kůži před slunečním zářením. Než se vytvoří, trvá to určitou dobu. I při použití krému s nižším ochranným faktorem se můžeme na intenzivním slunci spálit. SPF faktor udává, kolikrát déle můžeme být na slunci než bez aplikace krému. Máme-li krém s ochranným faktorem 20, můžeme být 20x déle na sluníčku. To znamená, že bez ochranného faktoru bychom na jaře vydrželi bez spálení 10 minut, s ochranným faktorem 20 je to 200 minut (20x10).

V nabídce Lékárna.cz najdete různé druhy opalovacích přípravků - opalovací krémy, mléka, spreje, mlhy aj.

Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk

UV záření nemusí poškodit pouze vaši kůži, ale i zrak, a proto je třeba podobným problémům předcházet a chránit ho. Proto je vhodné si pořídit kvalitní sluneční brýle. Na ty bychom neměli zapomínat ani u dětí. Často se stává, že rodiče volí koupi levných brýlí ze stánku, nebo dokonce nedají svým dětem brýle žádné. Dětské brýle by měly mít 100% ochranu proti UV záření a co možná nejmenší propustnost světla. Měly by sedět co možná nejlépe na nose a za ušima. Budou tak chránit oči ze všech úhlů a děti si je navíc nebudou chtít sundávat a nebudou si stěžovat na nepohodlnost.

Zapomenout nelze ani na solária

Solária je potřeba používat s rozumem. Pořád se jedná o UV záření, byť umělé. V naší kůži se kumuluje a později se mohou projevit důsledky. Na druhou stranu některým lidem, kteří jsou zvláště citlivější na sluníčko, je možné návštěvu solária třeba před odjezdem na dovolenou k moři doporučit. Kůže je pak adaptovaná na pobyt na sluníčku.

Solární kosmetiku je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Včasná diagnostika je základ

Nejlepší prevencí jsou pravidelné kontroly vlastní pokožky, a především mateřských znamének. Za varovný signál jsou považovány nepravidelné okraje skvrny, asymetričnost, vícebarvenost, velikost větší než pět milimetrů a měnící se vzhled.

Pravidlo ABCDE

Na vznikající melanom může upozornit pravidlo ABCDE, které hodnotí varovné příznaky. Čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o rizikový projev.

A (asymmetry – asymetrie): skvrna nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

B (border – ohraničení): hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

C (colour – barva): není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter – průměr): pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

E (elevation – vyvýšení): pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou postupujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného přípravku, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Zdroj: litomysl.nempk.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce