Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Cestování v těhotenství? Ano, ale rozumně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4517x )

Cestování vlakem, autem nebo MHD nemá negativní vliv na zdraví nastávající maminky a ani miminka. Avšak i zde platí jistá omezení.

shutterstock.com

Krátké cesty můžete absolvovat denně. Například cesta autobusem do zaměstnání po městě nebo návštěva u příbuzných v nedaleké vesnici vám ani miminku neublíží. Pokud musí žena každý den dojíždět do zaměstnání vzdáleného 130 kilometrů od místa bydliště, měla by zvážit možnost přeřazení na jiné pracovní místo, případně se domluvit se zaměstnavatelem na dalším řešení.

Čtěte také: Zhoršil se vám v těhotenství zrak? Nezoufejte, zpravidla jde o dočasný stav.

Kdy je vhodné cestovat v těhotenství?

Za nejbezpečnější období pro cestování lékaři považují druhý trimestr, kdy ustupují počáteční nevolnosti a výrazně se snižuje riziko potratu. Naopak nejméně vhodným časem pro cestování je první trimestr, který provázejí nevolnosti, únava a možné komplikace v podobě krvácení, bolestí či rizika potratu. Ve třetím trimestru již existuje riziko předčasného porodu, jemuž může dlouhé a únavné cestování napomoci. Těhotné ve třetím trimestru se navíc cítí nemotorně a cestování pro ně může být velmi náročné. Rozhodnutí, zda se vydat na cesty během konkrétního stadia těhotenství, je vhodné konzultovat s lékařem. Raději ale nejezděte do horkých a vlhkých tropických oblastí. Váš krevní oběh totiž v toto období pracuje na plné obrátky, a horko by vám tak nedělalo dobře. Ideální místo pro vaši dovolenou je destinace, kde teploty nepřesahují 28 °C. Pokud se rozhodnete vyrazit do hor, nepobývejte ve výškách nad 1 800 metrů nad mořem. Kvůli nízkému atmosférickému tlaku byste mohla pocítit nedostatek kyslíku. A vaše miminko také. Obecně pak pro těhotné nejsou vhodné země se zvýšeným rizikem infekčních nemocí, jako je žloutenka nebo malárie. Pokud je pro některou zemi povinné speciální očkování, je lepší se jí vyhnout.

Čtěte také: Vysoký krevní tlak v těhotenství může ohrozit matku i plod

Cestování autem

V graviditě se nedoporučují dlouhé cesty autem. Z důvodu možných otoků způsobených dlouhým sezením by měly nastávající maminky dodržovat několik zásad - dělat pravidelné pauzy na protáhnutí a procházky, důsledně dodržovat pitný režim a doplňovat hořčík. Těhotným se při cestování autem dělá často nevolno, takže je velmi důležité také udržování přiměřené teploty ve vozidle a pravidelný přísun vyhovujícího jídla. Samozřejmostí pro bezpečnost těhotné i plodu je pak používání bezpečnostních pásů. Pro větší komfort si můžete pořídit cestovní těhotenský pás do auta, který vás v případě úrazu ochrání stejně jako klasický pás, avšak nedoléhá na břicho a neškrtí. Cesta autem by za jeden den neměla přesáhnout šest hodin.

Řídit automobil nedoporučují lékaři ženám ve třetím trimestru. Tělo nastávající maminky se totiž během těhotenství mění a kolísá krevní tlak, což zapříčiňuje závratě a snížení schopnosti rychlých reakcí. Ty jsou však pro řízení nezbytné. Těhotné aktivní řidičky by tedy měly přehodnotit svůj zdravotní stav a dobře zvážit, jestli jsou schopné řízení.

Čtěte také: Ranní nevolnosti v těhotenství. Jak na ně vyzrát?

Cestování MHD

V městské hromadné dopravě se vždy snažte zaujmout místo k sezení. Autobusy, tramvaje či vozy metra mají vyhrazena místa pro těhotné ženy a cestující by vás měli pustit sednout. Při nárazu nebo prudkém zastavení můžete upadnout a poranit sebe i plod.

Cestování autem či autobusem může být pro nastávající maminky v pokročilém stadiu těhotenství velice únavné. Pohodlnější variantou je vlak, který slibuje lepší možnosti protažení a více prostoru.

Cestování vlakem

Vlak je pohodlnější a bezpečnější než autobus. Abyste měla jistotu, že budete mít po celou cestu komfort, zakupte si raději místenku. Ve vybraných vozech můžete využít sedadla pro zdravotně postižené osoby a na nádražích čekárny pro cestující první třídy.

Čtěte také: Zácpa v těhotenství

Létání v těhotenství

Létání není v těhotenství zakázané, příliš se ale nedoporučuje ženám ve 3. trimestru, tedy od 28. týdne těhotenství. Je dokonce možné, že v takovém případě po vás aerolinka bude chtít lékařské potvrzení, že můžete letět. Je dobré si podmínky pro těhotné pasažérky nastudovat ještě před koupí letenek. Podobné podmínky mívají i lodní společnosti, takže se opět vyplatí se nejdřív dopravce na podmínky zeptat.

Tipy na cestování letadlem v těhotenství

  • Do letadla si vezměte kompresní punčocháče, které stimulují proudění krve v nohách. Těhotenství a dlouhé sezení v letadle totiž zvyšuje riziko hluboké žilní trombózy.
  • Klidně si zujte boty a aspoň jednou za hodinu se projděte v uličce.
  • Hodně pijte, ale vyhněte se nápojům s kofeinem.
  • Na mnoha letištích vás také přednostně odbaví nebo se můžete posadit do VIP či business salónku. Nikdy neuškodí se zeptat. 

I přestože samotný let zdraví neohrožuje, může dojít k určitému diskomfortu. Vlivem zadržování tekutin v těle mohou natékat nohy, budoucí maminky můžou pociťovat problémy s ušima nebo s překrvením nosní sliznice, což je dáno změnami tlaku vzduchu.

Kdy v těhotenství necestovat

Nedoporučuje se cestovat v případě rizikového nebo vícečetného těhotenství, když máte těhotenskou cukrovku, vysoký krevní tlak, potíže s placentou, špiníte nebo trpíte jakýmikoli těhotenskými obtížemi. Pokoušet náhodu byste neměla, ani pokud jste v minulosti předčasně porodila nebo potratila. 

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

Rizikové těhotenství

Při rizikovém těhotenství necestujte nikdy daleko od zdravotnického zařízení, kde plánujete rodit. Na cestě vás mohou postihnout komplikace spojené se slabým krvácením nebo hrozícím předčasným porodem, proto by měla být blízkost porodnice vždy na prvním místě.

Pokud vám hrozí abrupce placenty (předčasné odloučení placenty), odtok plodové vody nebo máte nepravidelné kontrakce, nikam necestujte! V autobuse či v autě mohou kontrakce díky houpavému pohybu zesílit, může se vám udělat výrazně nevolno a budete zvracet. Tento stav není dobrý ani pro vás a ani pro miminko. Raději cestu oželte a vydejte se na ni po skončení šestinedělí i s děťátkem.

Každé cestování, ať už jde o cestu autem, letadlem či dalšími prostředky, by měla těhotná žena zhodnotit sama na základě svého aktuálního zdravotního stavu a v případě potřeby se poradit se svým ošetřujícím lékařem. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce