Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chronická myeloidní leukémie

(doc. MUDr. Luboš Petruželka CSc. | přečteno: 54441x )

Chronická myeloidní leukémie je zhoubné krevní onemocnění, dnes však již patří mezi skupinu zhoubných chorob, které lze v určitém procentu zcela vyléčit.

shutterstock.com

Podstata onemocnění spočívá v nádorové přeměně tzv. kmenové krevní buňky. Za normálních okolností vznikají v kostní dřeni z kmenové krevní buňky postupným vyzráváním všechny hlavní řady krvinek (červená řada - erytrocyty, bílá - leukocyty, destičková - trombocyty), a to v určitém množství a vzájemném poměru a po dozrání jsou vyplavovány do obvodové krve. Nádorovou přeměnou je přirozený vývoj kmenové buňky porušen a dochází k neúměrnému množení jednoho podtypu krvinek, v tomto případě leukocytů. Ostatní vývojové řady jsou postiženy méně. Nekontrolované množení krvinek provází i porucha jejich funkce, neboť se do obvodové krve uvolňuje vysoké procento nezralých, abnormálních leukocytů. Při významném zmnožení počtu leukocytů (100-800x) zaplavují nezralé bílé krvinky i některé orgány, zejména slezinu (90%) a játra. Několik měsíců až roků dochází v obvodové krvi k postupnému zvyšování počtu středně zralých leukocytů (chronická fáze onemocnění), vývoj neléčeného onemocnění se však dále urychluje a do krve se vyplavují i nejmladší formy leukocytů - myeloblasty. Množství nejmladších forem narůstá v krvi buď postupně, během týdnů až měsíců (akcelerovaná fáze), nebo velmi rychle, během dnů či několika málo týdnů (blastický zvrat). Neléčené onemocnění se v této fázi dostává do konečného stádia.

Čtěte také: Lék na rakovinu v tomto století nebude

Kdy mohu mít podezření, že se jedná o chronickou myeloidní leukemii?

Vývoj chronické myeloidní leukémie je nenápadný, chronická fáze může probíhat po celé měsíce prakticky bez příznaků, nebo má nemocný jen nevýznamné potíže, kterým nevěnuje pozornost. Takovým jevem může být zvýšená únavnost - často se skrývá za dlouhou a nedostatečnou rekonvalescencí po chřipce, jindy mívá nemocný pocit tlaku v levém podžebří (zvětšená slezina), chuť k jídlu může být kolísavá, stejně tak změna váhy. Ve více než polovině případů je diagnóza učiněna náhodou - vyšetřením krevního obrazu, při preventivní prohlídce nebo při návštěvě lékaře z jiné příčiny. Jen v 15% případů mohou být obtíže výrazné (dušnost, porucha zraku, sluchu, projevy zvýšené krvácivosti, močové obtíže..).

Pro včasné zachycení choroby v počátku mají velký význam preventivní prohlídky (tam patří vedle vyšetření lékařem i laboratorní vyšetření krevního obrazu), nepodceňování neurčitých obtíží, pro které není jasné vysvětlení, nebo obtíží, které i když nejsou závažné, trvají delší dobu.

Co je příčinou vzniku?

Prvotní příčina, která vede ke změně chování kmenové krevní buňky a tedy ke vzniku onemocnění, není známa. Při speciálním vyšetření je ve více než 90% zjištěna charakteristická změna chromozomů. Jde však o změnu získanou za života, nejde o onemocnění dědičné (i rodinný výskyt je mimořádně vzácný). Vyšší výskyt tohoto typu leukémie byl však zaznamenán v souvislosti s radioaktivním zářením (např. u Japonců ozářených při výbuchu atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki). Záření je faktorem, které zvyšuje pravděpodobnost chromozomálních změn, na základě kterých pak může vzniknout nádorové onemocnění.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba od samého počátku patří do ruky odborníkům. Klasickými metodami, tj. použitím protinádorových léků nebo léků s protinádorovou účinností nelze úplného vyléčení dosáhnout. Lze však dosáhnout mnoha let kvalitního života, tj. bez významnějšího omezení běžných aktivit, avšak za stálé kontroly u lékaře-hematologa. Jediným kurativním (tedy takovým, který vede k úplnému vyléčení) postupem je transplantace kostní dřeně, kdy v první fázi agresivní léčbou (spoočívá ve velmi vysokých dávkách protinádorových cytostatik event. v kombinaci s ozářením) dosáhneme zničení nádorových buněk, a v další fázi pak nemocnému nitrožilně vstříkneme krvetvorné kmenové buňky od zdravého dárce. Ani v tomto případě není výsledek úplně jistý, průměrně se dosahuje 50% úspěšnosti. Pokud není možné nemocnému provést transplantaci kostní dřeně, pak je - v chronické fázi onemocnění - v určitých časových intervalech léčen protinádorovými léky, a to jednak cytostatiky (např. hydroxyurea) nebo léky s protinádorovou účinností (interferony). Léčba blastického zvratu vyžaduje pobyt na specializovaném lůžkovém oddělení. Je potřeba zdůraznit, že žádné dietní režimy nebo homeopatické postupy vývoj nemoci neovlivní.

Jaká je možnost prevence?

Prevence vzniku onemocnění ze strany nemocného není známa. Prevence ve smyslu zajištění optimálních léčebných výsledků spočívá již na samém počátku nejistých obtíží, tj. ve včasné návštěvě lékaře, který velmi snadným a rychlým způsobem může zjistit onemocnění již ve velmi časné, počínající fázi. Při včasném záchytu vzrůstá i naděje na získání vhodného dárce kostní dřeně, a v případě jiné formy léčby ( interferon) mnohem delší bezpříznakové období a delšího přežití než u onemocnění zjištěného v pokročilé fázi.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
amanita
5x

CML se v chronické fázi léčí Glivecem a dá se tak s nemocí žít dlouhé roky bez komplikací. Asi jako s kompenzovanou cukrovkou. Vyléčit to nejde, ale už to není rozsudek smrti do 3-5 let. Ten článek je pěkně zastaralý. V roce 2007, kdy byl publikován, se už Glivec v klinické praxi používal! Dejte to prosím pryč nebo ho aktualizujte, ať nestrašíte zbytečně lidi!

elen

Dobrý den je mi 15 let a chtela jsem se zeptat. Dlouhodobě mě bolí hlava taky mě bolí dost často na levé straně břicha a pod paží levou a mám zvětšené levé uzliny taky jsem dost unavená ,poslední dobou moc nejím protože nemám hlad a hlavně se mi nějak změnil travici system ze prostě po kazdém jídle jdu na záchod a jsem bleda a moje normalni teplota je porad okolo 37,2 nevite co to muze byt


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická myeloidní leukémie

Chronická myeloidní leukémie je zhoubné krevní onemocnění, dnes však již patří mezi skupinu zhoubných chorob, které lze v určitém procentu zcela vyléčit.

Transplantace kostní dřeně

Transplantace kostní dřeně je léčebný výkon, při kterém je cílem nahradit vadnou vlastní dřeňovou produkci produkcí dřeně dárcovské - zdravé.

Deprese po transplantaci kostní dřeně

Mám kamaráda po transplantaci kostní dřeně při léčbě leukémie. Zdá se, že vše je na dobré cestě, i když kamarád má stále celou řadu různých obtíží, které se však lékařům daří úspěšně zvládat. Samotná transplantace byla úspěšná. Po celou dobu nemoci jsem s kamarádem v častém kontaktu a velmi obdivuji, v jaké dobré psychické formě tu dlouhou a velmi těžkou léčbu zvládal. Po propuštění z nemocnice domů se ale změnil, často reaguje velmi podrážděně a někdy až nepřátelsky, bývá smutný. Může to být deprese? Vím, že prodělal těžké stavy a chápu, že ho jistě trápí časté zdravotní komplikace, zřejmě ještě i nejistota a také dlouhodobá nečinnost. Mám ale obavy, co se to s ním najednou děje. Jeho občasnou nevrlost se snažím brát v klidu a potěší mě, když ho někdy zastihnu v lepší náladě. Jsou takové stavy při tak závažných onemocněních běžné? A jsou pouze dočasné? Můžeme doufat, že časem se zlepšujícím se stavem pominou? Moc mu držím palce, věřím, že se uzdraví, i když to bude asi dlouho trvat, a bude zase v pohodě na těle i na duši. Moc prosím, abyste můj dotaz nikde nezveřejňovali, a předem Vám děkuji za odpověď.

Se svou kostní dření darujete i život (díl 1.)

Kostní dřeň chtějí darovat lidé většinou ve chvíli, kdy ji nutně potřebuje někdo z rodiny, nebo kamarád. Je pravda, že dárce se u většiny transplantací najde v rodině. Ale pokud má pacient smůlu a s nikým blízkým si „nesedí“, musí se začít s pátráním po registrech kostní dřeně po celém světě. Jen v tom českém je bezmála padesát tisíc jmen.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce