Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Echinacea neboli třapatka nachová

(Mgr. František Červenka | přečteno: 27705x )

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás? Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk.

Echinacea

Indiánské slunce

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás? Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk. Pro vědu ji objevil dr. Meyer koncem 19. století. Na jeho cestách mu prozradila jedna Indiánka, že echinacea roztlučená mezi kameny a přiložená na poraněné místo zhojí všechny rány.

Jméno echinacea je odvozeno z řeckého slova echinos, což znamená ježek. Echinacea připomíná svým květem naši dobře známou kopretinu, jejíž střed je ale plochý. U echinacei ze středu vystupují pichlavé, ježaté útvary, soubory drobných květů uprostřed složeného květenství, nastavené jako by k obraně.

Jak v těle působí?

Echinacea má celou řadu léčivých účinků. Po zevní aplikaci Vám zhojí rány a zranění. Mnohem významnější je však její vliv na zvyšování imunity organismu. Vede k aktivaci bílých krvinek, tzv. lymfocytů, které jsou schopny pohltit původce infekce přímo v organismu člověka a také produkovat protilátky. Díky tomu vykazuje značnou antibiotickou aktivitu, a to nejen proti bakteriím, ale také proti virům.

Echinacea

Co se používá?

Rostlina je využívána celá, nejúčinnější částí je kořen, potom květ a nakonec list. Kořen se sbírá na podzim, květ a list v době květu. Z rostliny se také lisuje olej.

Výhody užívání

Pravidelným užíváním zlepšíte prevenci infekčních onemocnění a celkově si posílíte imunitu. Pomůže Vám při léčbě zánětu horních cest dýchacích, chřipce, angíně obyčejném nachlazení a řadě dalších zánětlivých procesech.

Možná rizika?

Echinacea je netoxická, nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky. Opatrně nutno postupovat při sklonu k alergiím a v těhotenství. Echinacea může totiž způsobovat alergické reakce. Neužívejte Echinaceu když máte tuberkulózu, leukémii, cukrovku, roztroušenou sklerózu, AIDS, HIV infekci, nebo tzv. autoimunní onemocnění.

Mám ji užívat?

Máte problémy s hojením ran? Trpíte sníženou imunitou a jste často nemocní? Díky všeobecnému poklesu imunity vysoce civilizovaného lidstva se k této indiánské bylince upírají naděje světové farmacie. Kromě prevence infekčních chorob, která byla vědecky prokázána, patří k jejím přednostem i to, že se člověk při jejím pravidelném užívání subjektivně lépe cítí. K prevenci se používá jedna lžička tinktury ráno nalačno. V době, kdy kolem nás zuří chřipková epidemie, bereme jednu lžičku také večer. V době nemoci se doporučuje užívat jednu lžičku každé 3 hodiny. Na nehojící se rány aplikujte echinaceu ve formě masti.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Magda

Echinaceu denně užívám v e chinaceových kapkách od Imunitu. Beru je už delší dobu a musím uznat, že mě ještě nezklamaly.

Zuzana

Echinaceové kapky od Imunitu jsou jednička!! Jsou přímo z kořene, kde je největší síla a ikdyž chuťově nejsou nijak sladké, tak i tak jsem donutila přítele je užívat a má stejný názor ;-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce