Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Letní rýma číhá v klimatizaci

( Redakce | přečteno: 19927x )

Klimatizace v autě, v obchodním domě, kanceláři – prostě chladnému vzduchu neutečete, ani když jsou venku tropická vedra. Čím je tepleji, tím více Vám hrozí prostydnutí a následná rýma. Až třetina Čechů přiznává, že jejich letní rýma má původ právě v tom, že jsou vystaveni klimatizaci. Náhlé prostydnutí organismu totiž sníží imunitu a viry, které rýmu způsobují, pak mají příležitost působit.

shutterstock.com

Za jediný letní den vystavíte tělo kvůli klimatizaci velkému teplotnímu šoku. Na chodníku může být kolem poledne i přes padesát stupňů Celsia, a když poté vejdete do klimatizovaného obchodu, kde je kolem dvaceti stupňů, jde o velký teplotní výkyv. Stejně tak pokud si v autě nastavíte „dvacítku“ a pak z něj několikrát vystoupíte do plného slunečního žáru. Není tedy divu, že pocítíte pálení v nose, sliznice zduří a objeví se rýma. Pokud se chcete letní rýmě vyhnout, hodí se dodržovat několik zásad prevence:

  • Klimatizaci nastavte na teplotu jen o 5–7 stupňů nižší než je venku. Proud chladnějšího vzduchu by neměl směřovat přímo na Vás.
  • V případě, že máte puštěný větrák, neměl by také mířit přímo na Vás.
  • Převlékejte se do suchého oblečení, když vylezete z vody. Pokud to není možné, zabalte se do ručníku a počkejte, až oschnete.
  • Zvlhčujte suchý teplý vzduch v bytě.
  • Nepijte v teplých dnech příliš studené nápoje, například ledové tříště, a buďte střídmí i při konzumaci zmrzliny.

Akutní rýma – s léčbou začněte ihned

Když veškerá prevence selže, měli byste začít rýmu co nejrychleji léčit, aby nenastaly komplikace, jako je bakteriální rýma, nebo dokonce zánět vedlejších nosních dutin.  „Akutní virová rýma je provázena vodnatým výtokem z nosu. Na ni ale může navazovat rýma bakteriální – viry oslabí sliznici v nose a ta pak neodolá nájezdu škodlivých bakterií.  Výtok z nosu zhoustne, zežloutne, až zezelená. Často také zaléhají uši, protože se ucpává Eustachova trubice, která vyrovnává tlak ve středním uchu. Bakteriální zánět v nose bývá spojen se zánětem vedlejších nosních dutin. Ten se projevuje bolestí čela a tváří nad postiženou dutinou,“ vysvětluje otorinolaryngolog doc. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Praze Motole.

Několik rad na léčbu rýmy:

  • Pořiďte si nosní kapky nebo sprej, které zabrání otoku nosní sliznice a zvlhčí ji. Díky tomu se Vám bude lépe dýchat.
  • Zvyšte příjem vitamínu C - posiluje imunitu. Nabídka produktů zde.
  • Hodně pijte – nejlépe teplé bylinkové čaje, skvělý je zázvorový čaj z čerstvého zázvoru.
  • Inhalujte slanou vodu.
  • Jestliže se už týden trápíte s rýmou a Váš stav se spíše zhoršuje, přidala se bolest hlavy, pocit ucpaných dutin a zalehlých uší, pak rozhodně navštivte lékaře. Virová rýma zřejmě přešla v bakteriální, která již vyžaduje odbornou léčbu.

S lékařem byste měli konzultovat i situaci, kdy rýmou trpí vaše děti a máte před odjezdem na dovolenou k moři. Může se stát, že vám lékař cestu nedoporučí – zvlášť pokud jde o rýmu bakteriální, kterou doprovází zvýšená teplota.  Pamatujte také na to, že je rýma infekční, takže nejméně prvních pět dní byste se měli chovat tak, abyste nenakazili okolí.

Přečtěte si také

Léky, které s vámi nesmí za volant

K čemu je dobrý vitamin C?

Proč máte potíže s dýcháním, zjistí spirometrie

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Na rýmu jsou super pastilky Herbalmed. Užívám je už celkem dlouhu a jsem spokojená.

Zlatka

Často cestuji vlakem, někdy je tam opravdu špatně nastavená klimatizace a pak se o mě pokouší škrábání v krku a rýma... Snažím se hodně pít (spíše teplé/vlažné) a do nosu si nejraději stříkám mořskou vodu Quixx na zvlhčení a propláchnutí. Pomáhá mi to.

Olinka

To je fakt, klimoška může být zrádná. Cestuji vlakem i s miminkem, a tak jsem pořídila mořskou vodu v kapičkách Quixx baby a kapeme preventivně. Protože čistý zvlhčený nos je méně náchylný na viry.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce