Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nezvladatelné dítě

( Jiří Holečko | přečteno: 18250x )

Co děti jedí a pijí může ovlivnit jejich chování, zvlášť jde-li o problematické či nezvladatelné dítě. A určitě to bude jednodušší, než speciální léčba či přístup, doprovod asistentů a podobně.

shutterstock.com

Jak s těmito poruchami u dětí jednoduše  bojovat?

V doporučeních renomované Mayo Clinic z Rochestru v Minnesotě v USA se píše, že lepší a úspěšnější než psychologické působení na dítě a rodiče a než léčba farmaky (léky) jsou plány dietologické, tedy to, co děti (a samozřejmě rodina) jedí a pijí.

Vlohy a strava

Je zřejmé, že na vrozených vlastnostech se podílejí i rodové vlohy. Prosím o přečtení ještě jednou. Většinou to není tak, že jsme něco nutně podědili, protože my jsme se takoví narodili, jsme jedineční. Tyto vrozené vlastnosti potom často nevhodnou životosprávou nesprávným směrem podporujeme, často od útlého dětství.

Je třeba zdůraznit, že ony rodové vlohy se u nás projevují jinak než u rodičů a prarodičů. Protože žijeme v jiné době, než žili generace našich otců či dědů. Nyní máme rozvinutou a globální civilizaci a civilizací pokřivené potraviny a nápoje.

A právě nabídka potravin a nápojů a jejich konzumace, v podmínkách rozvinuté civilizace, to jsou zřejmě ty hlavní, ty podstatné okolnosti vzniku všech těch „dys“ u školáků (i předškoláků). Za to často nemohou jenom rodiče, kteří jsou mnohdy v časovém „presu“ co a jak nakoupit (za omezené peníze) při reklamou pokřivené nabídce. Navíc bez možnosti alespoň nějaké konfrontace s oficiálními doporučeními.

Pozitivní rybí tuk

Je mnoho prací, které potvrzují pozitivní výsledky užívání omega 3 mastných kyselin. Je to tedy o tom, dávat dětem denně buďto kapsli tohoto potravinového doplňku nebo lžíci rybího tuku. To vše není potřeba v den, kdy dítě sní porci mořské ryby. Také je žádoucí, aby tento potravinový doplněk užívaly těhotné ženy. Bylo by ale pouhým zjednodušením myslet si, že jediný potravinový doplněk dokáže zázraky.

Jídlo a pití v rovnováze

Jedná se o složení stravy jako celku a také o pitný režim.

Předně je doporučováno mít v jídle dostatečné množství kvalitní bílkoviny. Za tu nejkvalitnější bílkovinu lze považovat pouze maso a vajíčko, z masa má vyšší kvalitu maso červené. Důležité je zde hledisko technologie. Čím méně technologie je v potravinách, které jíme, tím lépe. Pro názornost uvádím, že dětem nemohu doporučit jíst uzeninu (včetně šunky) ani jogurty, už vůbec ne ty ovocné.

Za minimální denní množství bílkoviny lze počítat 1 gram na 1 kilogram váhy, u dětí spíše 1,5 gramu. Pro představu:

1 vejce má asi 9 gramů čisté bílkoviny, 100g tepelně upraveného hovězího obsahuje asi 20 gramů čisté bílkoviny. Uvedl jsem záměrně potraviny s nejvyšším obsahem bílkoviny. Totiž 200 gramů tepelně upraveného kuřecího masa má asi 20 gramů čisté bílkoviny (stejně jako 100 g hovězího).

Cukry ven!

Snad největším stravovacím problémem současnosti je přemíra cukrů v jídelníčcích. Tím nemyslím jenom českou specialitu, totiž bezmasé dny. Patří sem hlavně slazené nápoje a také v nemenší míře obiloviny, zvláště ty technologicky zpracované (bílá mouka obsahuje více než 70 % cukrů, rýže více než 75 %). Navíc děti tyto cukry konzumují bez bílkoviny nebo jen s malým, nedostatečným množstvím. Takovými příklady z praxe mohou být kupř. tatranky s kolou ze školního automatu nebo „nudle“ s kofolou v bistru před školou. Nízkým obsahem bílkoviny a převažujícím složením z bílé mouky nevyhovuje ani pizza. Nevhodné jsou i džusy pro vysoký obsah cukrů a chemikálií. Nízkým obsahem cukrů vyhovují brambory (15 % cukrů)  a zelenina (5 % cukrů v průměru, rajče ale 2 %, zelí dokonce 1,5 %). Pro vysoký obsah cukrů v ovoci bychom měli upřednostňovat zeleninu (jablko 25-30 %, pomeranč 40 % cukrů, mrkev 6 %, paprika 2 % cukrů), hlavně v případech, když ovoce není čerstvé.

Při dodržování těchto tří základních výživových opatření, totiž dostatku kvalitní bílkoviny při výrazném omezení cukrů a při dostatečném přívodu omega 3 mastných kyselin, dochází u nezvladatelných dětí ke zlepšení nebo i výraznému zlepšení.

Můžeme si představit, že z „DYS“ se stane „dys“, nebo že vám paní učitelka na schůzce s rodiči sdělí, že Josífek již vyrušuje méně a je pozornější.

Přečtěte si také

Psychologové se shodují: Změnit jídelníček nás i našich dětí může být těžší, než se zdá.

Dětem se rozpadají zuby, na vině je i zdravá strava

Astma u malých dětí: záměna za virózu může být nebezpečná

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků) je nejčastější endokrinní poruchou u žen v plodném věku. Tento syndrom (PCOS) je pravěpodobně největší překážkou otěhotnění pro Pavlínu z projektu "Početí online!". Proto ji zajímaly podrobnosti. Souhrnný článek o diagnostice, možná léčbě a rizicích u těhotných s touto nemocí přinášíme i vám.

Sexuální život a poruchy plodnosti

Nedostatky v sexuálním životě se vyskytují asi v polovině neplodných párů. Naštěstí jen vzácně mají tyto sexuální poruchy přímý vztah k problémům s plodností. Článek doc. MUDr. Jaroslava Zvěřiny, CSc. také uvádí na pravou míru např. doporučovanou frekvenci pohlavního styku při snahách o otěhotnění.

Zhubnutí - snazší cesta k těhotenství?

Pokud trpíte nadváhou, je zdravé a přiměřené! zhubnutí skutečně jednou z cest, jak zvýšit svou šanci na úspěšné otěhotnění. Stejně jako přiměřená tělesná hmotnost, i zdravý životní styl může mít zásadní vliv na otěhotnění i průběh těhotenství. A opravdu nestačí změnit životosprávu až ve chvíli, kdy zjistíte, že jste těhotná.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce