Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Očkování proti klíšťové encefalitidě: zdravotní pojišťovna část uhradí

( Renata Vyšínová | přečteno: 16096x )

Byli jste na houbách a přinesli si kromě plného koše i pár klíšťat? Možná to bude konečně důvod k tomu, abyste se nechali očkovat proti klíšťové encefalitidě, kterou mohou přenášet. Většina pojišťoven vám alespoň část ceny vakcíny vrátí zpátky!

Kdy se nechat očkovat?

Kdykoli, i když je sezóna klíšťat v plném proudu. Během prvních čtrnácti dnů po aplikaci první dávky ale nejste proti encefalitidě chráněni. Měli byste tedy být opatrní a klíště si "nepořídit". Každé očkování je náporem na imunitní systém a tak není dobré ho postavit do situace, kdy se bude muset kromě vakcíny vyrovnávat ještě s "pravou" nemocí.

Pokud se tedy chcete nechat očkovat v době sezóny, kdy jsou klíšťata aktivní, volí lékař zkrácené schéma očkování, aby se protilátky vytvořily co nejrychleji. Pro očkování v běžném schématu odborníci doporučují očkování v zimních měsících.

K tomu, abyste byli proti nemoci zcela imunní, je zapotřebí dostat dvě dávky vakcíny.

Jak očkování probíhá?

Očkovací schéma je následující:

Po první dávce vám o 1-3 měsíce později lékař píchne druhou a tu poslední dostanete 5 až 12 měsíců po té druhé (vždy záleží na druhu vakcíny).

Znovu připomínáme, že zhruba čtrnáct dní po první dávce ještě chráněni nejste, imunitu vůči nemoci zajistí zcela až druhá dávka. Po druhé dávce jste chráněni asi rok – právě proto by měla následovat třetí vakcína, po které jste proti nemoci odolní asi tři roky. Po tu dobu byste měli být proti klíšťové encefalitidě chráněni, výjimkou mohou být lidé se závažnější poruchou imunitního systému.

Proč se nechat očkovat?

Možná vám lépe odpoví fakta. "V loňském roce bylo v České republice hlášeno přes osm set případů onemocnění klíšťovou encefalitidou," upozornila lékařka Centra očkování a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Jana Vlčková. Oproti roku 2008 vzrostl výskyt onemocnění téměř o 30 %.

Encefalitická forma onemocnění má podle slov MUDr. Vlčkové velmi těžký průběh:"Dochází při ní k poruchám vědomí, zmatenosti, je nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, mnohdy je pacient napojen i na dýchací přístroj. Délka hospitalizace, rehabilitace a pracovní neschopnosti je v průměru devět měsíců a trvalé následky jsou velmi časté!" I zcela zdravý člověk může skončit s trvalou obrnou jedné ruky, i po vyléčení mu mohou zůstat chronické bolesti hlavy, nižší soustředění, deprese… O tom přemýšlejte, až budete uvažovat o tom, jestli není vakcína "drahá".

Přispívají zdravotní pojišťovny na vakcínu proti klíšťové encefalitidě?

Právě cena je argumentem, který v mnoha případech rozhoduje o tom, zda očkování podstoupíme, či nikoli. Jedna dávka totiž přijde na víc, než 600 Kč, bez poplatku za aplikaci. Většinou to dopadne tak, že rodiče investují do očkování pro své děti, ale na sobě šetří. "Přitom právě u nich a prarodičů je předpoklad, že onemocnění bude mít těžší průběh, více jsou ohroženi trvalými následky a u nejtěžších případů může dojít i k úmrtí," varovala MUDr. Vlčková.

Je tedy možná na místě se zeptat u své zdravotní pojišťovny, kolik na vakcínu přispívá. Možná pro vás bude překvapením, že dostanete zpět slušnou částku. Kolik to dělá? To se dočtete v dalším díle - Ordinace.cz se za vás zeptala několika zdravotních pojišťoven a zjistila podrobnosti.

Jste očkovaní nebo nejste - a proč jste se tak rozhodli? Napište nám do diskuse nebo mailem!

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pavlatko

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce