Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pečujte o své zuby, vaše tělo to ocení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 409x )

Pravidelná dentální hygiena nejenže chrání zuby před zubním kazem, onemocněním dásní a zajišťuje svěží dech, ale také zlepšuje celkový zdravotní stav. Chronické záněty v dutině ústní mohou být příčinou cukrovky, chorob srdce, plic i některých onkologických nemocí.

shutterstock.com

Zuby jsou jednou z prvních věcí, kterých si při rozhovoru s lidmi všímáme a do značné míry nás reprezentují. Také proto se většina lidí snaží o svůj chrup starat a pravidelně jej čistit. Důsledná prevence totiž vždy bolí méně než nákladná stomatologická péče. Někdy se však nevědomky dopouštíme chyb, které mohou naši snahu o zdravý chrup komplikovat.

1. Zuby si čistíte příliš krátce nebo dlouho a neefektivně

Podle průzkumů si většina lidí čistí zuby v průměru 54 sekund. Na to, abyste se zbavili zubního plaku, je to příliš krátký čas. Pomůže vám to sice docílit relativně svěžího dechu a krátkodobého pocitu čistých zubů, za efektivní čistění to však považovat nelze. Ani příliš dlouhé čistění není tím pravým ořechovým. Možná jste se setkali s doporučením, že je třeba si zuby čistit 8 – 10 min. Zuby by se ve skutečnosti měly čistit než se vám povede zbavit je zubního plaku a bakterií. Nejde tedy ani tak o čas jako o efektivitu a správnou techniku. Podle klinické studie si totiž většina lidí při čištění běžným kartáčkem odstraní jen 50 % plaku ze zubů a dásní.

Zubní plak se na zubech drží pomocí iontové vazby a lepší než „hrubá síla“ na jeho odstranění je narušení této vazby mezi plakem a zubem. Na trhu jsou nyní k dispozici zubní kartáčky, které generují záporné ionty a odpuzují tím plak od povrchu zubů směrem k hlavičce kartáčku. Čištění zubů tak zefektivní a zároveň ušetří čas. 

Čtěte také: Zápach z úst může zapříčinit špatná hygiena i zdravotní problémy

2. Utrácíte peníze za drahé pasty

Určitě už jste slyšeli o tom, že na čištění zubů nepotřebujete používat velké množství zubní pasty. V zásadě však zubní pastu na čištění zubů nemusíte používat vůbec. Dá se říct, že zubní pasta je jen doplňkem péče o zuby, který se postará o svěží dech stejně, jako například ústní voda. Při čištění zubů od plaku a zubního kamene pasta nesehrává zásadní úlohu. Některé chemickým látky, obsažené v běžně dostupných pastách, mohou být i škodlivé. Například takový fluorid, který je pro zdraví zubů důležitý, může při nadměrné a dlouhodobé konzumaci poškozovat naši nervovou soustavu, což může být nebezpečné zejména u malých dětí, které si na proces pravidelného čištění zubů teprve zvykají a rády pastu ochutnávají. Příliš fluoridu u dětí také může způsobit fluorózu zubní skloviny, která se projevuje bělavými a žlutohnědými skvrnami na zubech. Alternativou mohou být bio pasty na přírodní bázi, jejich nevýhodou je však horší dostupnost a vyšší cena.

Čtěte také: Obrušování zubů je defekt, kterým možná trpíte i vy

3. Čistíte si zuby v nevhodný čas

Všichni víme, že by se zuby měly čistit minimálně dvakrát denně ráno a večer, ideálně však po každém jídle. Pokud jde o ranní čištění zubů, názory lidí se rozcházejí v odpovědi na to, zda by se měly čistit před nebo po snídani. Nutkání k čištění zubů hned po probuzení kvůli mimořádně nepříjemnému pocitu v ústech může poukazovat na nedostatečnou nebo nesprávnou večerní dentální hygienu. Z praktického hlediska je totiž vhodnější čistit si zuby až po snídani. Co je ale podstatnější – při čištění zubů po jídle je potřeba dodržovat přibližně 30minutový interval mezi posledním jídlem a čištěním. Při jídle se totiž snižuje pH ústní dutiny a dochází k demineralizaci skloviny, která se dočasně stává měkčí. Mechanické čištění zubů by ji tudíž mohlo poškodit. Proces zvyšování pH lze však urychlit, a to například vypitím čisté vody, mléka nebo použitím žvýkačky či ústní vody.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

4. Nevyměňujete si pravidelně zubní kartáček

Jak často si měnit zubní kartáček? Mnoho lidí to řeší poctivě – nový kartáček si kupují tehdy, když mají pocit, že je ten stávající už dost opotřebovaný. Ale i v případě, kdy ještě nevidíte zjevně zničená vlákna, je důležité měnit kartáček za nový přibližně každé 2 měsíce. Nový kartáček byste si také měli pořídit po každém bakteriálním či virovém onemocnění. Důvodem jsou bakterie, které se v čase onemocnění nacházejí v ústní dutině, a tak se dostávají i na zubní kartáček. Pokud si s ním budete čistit zuby i po uzdravení, riskujete opětovné kontaminování organismu.

Čtěte také: Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky

5. Podceňujete význam péče o zuby

Čištění zubů si často spojujeme se zářivě bílým chrupem a příjemným pocitem v ústech. Zdraví zubů a ústní dutiny je ale důležité také pro imunitu a celkové zdraví. Imunita je totiž úzce spojená s trávením. 70 – 80 % našeho imunitního systému se nachází ve střevech. Při konzumaci jídla, pití nebo čištění zubů se určitá část bakterií z našich úst dostává do těla. Při vyvážené ústní mikroflóře to není žádný problém. Pokud však máme v ústech kvůli plaku, zubnímu kazu či zánětu dásní větší množství škodlivých bakterií, hrozí nám riziko vzniku dalších zdravotních problémů.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

6. K zubaři až s bolestí

Preventivní prohlídka u zubního lékaře je velice důležitým krokem a základním předpokladem k udržení zdravého chrupu. Je dobré ji absolvovat zhruba jednou za půl roku, pokud ošetřující zubař nestanoví jinak. U dětí by první návštěva stomatologa měla proběhnout, když se prořeže první zub a nebo nejpozději v období prvních narozenin. Zubní lékař vám poradí jak pečovat o zuby a provede vás základy prevence. Při návštěvě zubaře však nejde pouze o zuby, povinnou součástí těchto vyšetření je i onkologická prevence.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce