Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Pleť pod rouškou trpí. Jak o ni pečovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 243x )

Možná trávíte s rouškou na obličeji jen krátký čas při nakupování. Pokud ji však máte na obličeji dennodenně delší dobu, může vaše pleť nepříjemně reagovat – začervenáním, svěděním, ale i výskytem akné.

shutterstock.com

Každodenní nošení roušky může u lidí s citlivou pokožkourosaceouekzémemseboroickou dermatitidou či akné vyvolat podráždění, svědění či zhoršení stavu pleti. Může docházet k lehkému zapaření pokožky, tření o roušku, ale i pomnožení patogenů, které oslabují přirozenou obranyschopnost pokožky.

Péče o citlivou pokožku

Snad největší problémy s pletí nyní zažívají v souvislosti s nošením roušek lidé s citlivou pokožkou, náchylnou k začervenání a praskání žilek. Jejich vznik je důsledkem snížené funkce elastických vláken žilní stěny. Ta postupně ztrácí pružnost, kvůli níž dochází k trvalému rozšíření kapilár, jež jsou pak viditelné pod kůží. Při nošení roušky mohou tyto projevy ještě zesílit. Pod rouškou se totiž hromadí teplo a vlhkost, současně také vzniká tření roušky o pokožku. Toto může způsobit porušení kožní bariéry a podráždění nervových vláken, což vede ke zvýšeným projevům citlivosti pleti.

Pokud tedy u své pleti pozorujete sklony k začervenání nebo už dokonce červené žilky máte, je třeba o ni soustavně pečovat a snažit se vyhnout všem situacím, které by stav zhoršovaly. Právě nošení roušky pleť dráždí a potřebujeme o ni o to více pečovat. Například dermokosmetikou, která obsahuje složky zpevňující cévky a zabraňující jejich dalšímu poškození. 

Nejdůležitější v péči o pokožku je její důkladné vyčištění. Poté naneste vhodný krém.

Maskné – akné pod rouškou

Maskné je vlastně nový typ akné, jehož název vznikl odvozením ze dvou anglických slov „mask“ jako rouška a „acne“ jako akné. Jde o vlastně o druh vyrážky, který je úzce spojený s nošením roušky. A protože v roušce trávíme poslední dobou i několik hodin denně, na pokožce našeho obličeje je to bohužel vidět.

Maskné vzniká kombinací různých vlivů, které mají vždy společného jmenovatele - roušku či respirátor. Pod ochrannou pomůckou dochází vlivem dýchání, pocení a mluvení ke kumulaci vlhka a teploty, a vytváří se tak ideální živná půda pro bakterie. V kombinaci s mechanickým třením pak dochází ke snadnějšímu pronikání nečistot a bakterií do kůže. Postupně následně dochází k zanášení pórů a vzniku různě závažných aknózních stavů.

Vzhledem k mechanismu vzniku se maskné může vyskytnout i u lidí, kteří za normálních okolností nemají s pletí problém. U osob s problematickou pletí se však během nošení roušky mohou obtíže zhoršit a návrat k bezchybné pleti je o to svízelnější.

Jak se maskné projevuje

Projevy maskné jsou různé — od ucpaných a zvětšených pórů přes drobné černé tečky až po nepříjemné aknózní cysty. Záleží vždy na typu pleti, sklonu k akné, důkladnosti v péči o pleť a také četnosti výměny roušky během dne. 

Jak předejít vzniku maskné

Základem je pravidelná výměna roušky. Pokud používáte látkovou roušku, volte vždy materiál ze 100% bavlny a pečlivě ji po nošení vyperte (vynechte aviváž, která by mohla dráždit pleť), vyvařte a následně vyžehlete. Ideální je nechat pleť během dne alespoň pár minut volně „dýchat“. Dalšími stěžejními body jsou samozřejmě také důkladná péče o pleť a volba vhodných přípravků.

Jak správně pečovat o pleť pod rouškou

Základem je důkladné vyčištění pleti a snaha o minimalizaci nežádoucího tření pokožky ochrannou pomůcku. Pleť ráno umyjte vodou a poté aplikujte (ideálně nejméně 20 minut předtím, než si nasadíte roušku) lehčí hydratační krém, který vytvoří bariéru mezi pletí a látkou a omezí mechanické tření. Volte nejlépe lehčí krémy s gelovou strukturou či séra, které neucpou póry a zbytečně nezatíží pokožku. Vyhnout byste se měli vazelíně a těžkým a hutným krémům, které podporují tvorbu mazu a zanáší póry. Po návratu domů pleť opět důkladně vyčistěte — velmi vhodné jsou přípravky s obsahem AHA nebo PHA kyselinek. Před spaním opět aplikujte lehčí hydratační krém. Jednou týdně pak pleti dopřejte hydratační masku.

Důležitý je samozřejmě také zdravý životní styl, dostatečná hydratace a pokud možno vyhýbání se stresu. Pokud se pupínky objeví, nevymačkávejte a celkově omezte dotýkání obličeje během dne.

S make-upem opatrně

Pokud chcete maskné předejít nebo ho trochu zklidnit, bude lepší vzdát se na čas make-upu, popřípadě použijte make-up na základě silikonů, které nejsou tak mastné a hutné. Nebo je nahraďte BB krémy, které jsou k pleti šetrné a hydratují ji. Pokud ale nemusíte, raději make-up na nějakou dobu vynechte. 

Základem čisté pleti je čistá rouška

Prevence podráždění pleti spočívá jednak v péči o kůži obličeje a jednak v péči o roušku. Ta by měla být při nošení absolutně čistá a suchá. Po každém použití bychom měli roušku vyprat – ideálně ji vyvařit. Roušku perte v nedráždivém pracím prostředku, pořádně vymáchejte a nepoužívejte aviváž. Sušit je možné v sušičce, žehlit s napařením a nechat ji pak volně proschnout.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce