Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pomoc, nahmatal jsem si bulku! Co s tím?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13965x )

„Je lepší přijít desetkrát zbytečně než jednou pozdě,“ říká MUDr. Josef Stolz, MBA, primář pražského urologického centra UroKlinikum. Ačkoliv bulka, kterou si muž nahmatá na varleti, šourku nebo v tříslech, nemusí nic znamenat, je rozhodně na místě vyhledat co nejrychleji lékaře. Jedině odborník totiž dokáže přesně zjistit, o co se jedná, jak závažný nález je a co s ním dělat...

shutterstock.com

Zatímco o samovyšetření prsu se hovoří velmi často a většina žen jej zařadila do pravidelné péče o své tělo a zdraví, samovyšetření genitálu u mužů je méně obvyklým tématem – ovšem neméně důležitým! Pokud si při něm muž nahmatá bulku, ať už na penisu, v šourku, v tříslech či okolí, měl by zpozornět.
„Rozhodně ne za vším stojí rakovina. Ale je důležité se objednat na urologii a maximálně do týdne zajít na vyšetření,“ důsledně doporučuje primář Stolz a dodává, že laik nedokáže stav bulky správně vyhodnotit. Bulky, kuličky a výrůstky jsou často nezhoubné útvary, které vzniknou náhodně, mnohdy jako důsledek mini traumatu nebo úderu. A ani lékaři nedokážou pokaždé určit důvod vzniku. Existují i sexuálně přenosné nemoci, které se projevují právě bulkami a výrůstky na genitálu a v jeho okolí. Pokud se jedná o takzvaná condylomata accuminata, urolog vás pravděpodobně odkáže na dermatovenerologii. Zároveň však bulka může signalizovat i obávané nádorové onemocnění. Pacient se ovšem nemůže orientovat ani podle bolestivosti, obvykle totiž bolest není hlavní atributem nádoru. V počátečních stádiích rakovina nebolí.

Čtěte také: I zdánlivě zdravý člověk může mít rakovinu prostaty

Co vás čeká na prohlídce

K návštěvě urologa není třeba žádanka praktického lékaře, stačí se objednat. Pokud muž přijde k urologovi s podezřelým nálezem, zprvu proběhne u lékaře pohovor. Specialista se bude ptát na jeho anamnézu, popovídá si s pacientem o tom, kde si co našel. Dále lékař vyšetří pacienta ve stoje a vleže a prohmatá šourek.
„Vyšetření v UroKlinikum je včetně ultrazvuku, netrvá déle než 10–15 minut a je bezbolestné. Na základě všech vyšetření lékař na 99 % sdělí pacientovi, zda je vše v pořádku či nikoliv,“
popisuje MUDr. Stolz, jak návštěva v ambulanci urologa probíhá.

Čtěte také: První návštěva u urologa? Po 40. roce věku, i když nepociťujete potíže.

Strašák mužů: Rakovina varlat a penisu

Nádor varlat patří u mužů mezi častá onkologická onemocnění.
Postihuje dvě skupiny mužů: mladé muže okolo 18, 20 let a pak jsou to muži kolem 50 let. Nádorové onemocnění se často objevuje u mužů, kteří prodělali operaci pro nesestouplé varle v pozdějším věku,“ upozorňuje na rizikové skupiny MUDr. Stolz. Oproti nádoru varlat je rakovina penisu poměrně vzácná, v České republice se ročně zachytí méně než 100 nových případů. Nádor penisu se nejčastěji vyskytuje mezi 50. až 80. věkem života, obvykle postihuje předkožku a žalud penisu. V počáteční fázi se nádor projevuje jako zarudlá ploška na žaludu nebo na předkožce, která postupně přechází ve zvětšující se výrůstek nebo naopak ve vředovitě vyhlížející ložisko.
„Není-li nádor včas odstraněn, pokračuje v růstu a postupně může zachvátit celý žalud nebo i penis, případně se může rozšířit i do tříselných lymfatických uzlin,“ varuje MUDr. Monika Purmová z UroKlinikum. Pokud muž podstoupí obřízku před prvním pohlavním stykem, významným způsobem tím snižuje možnost přenosu HPV viru během pohlavního styku a prakticky vylučuje možnost mít karcinom penisu. A jaký bude další postup v případě, že lékař opravdu odhalí rakovinu penisu, varlat nebo jiné části?
V tomto případě je nutné přijít co nejdříve. Léčba je většinou operativní s následnou chemoterapií či radioterapií,“ dodává MUDr. Stolz.

Čtěte také: Rakovina prostaty: mýty a fakta o této nemoci

Pánové, udělejte si poznámku v kalendáři: Samovyšetření je důležité!

Ideální je provádět samovyšetření genitálií jednou za měsíc a stanovit si konkrétní den, abyste na něj nezapomněli. Kontrolujte stav genitálu nejen pohledem, ale také pohmatem. Varlata lze lépe prohmatat po teplé sprše. Prohmatávejte oběma rukama jedno po druhém a všímejte si zejména změny tvaru, velikosti, změn na kůži, ale také právě nerovností povrchu a bulek. Prohmatejte je odshora dolů a odzdola nahoru. Pokud objevíte jakýkoliv podezřelý útvar či změnu, neváhejte se co nejrychleji objednat na vyšetření k urologovi – čím dříve je onemocnění odhaleno, tím lepší jsou vyhlídky na uzdravení. Významnou roli hrají také preventivní prohlídky u urologa a nezapomínejte ani na obecnou prevenci nádorových onemocnění a zdravý životní styl spojený s fyzickou aktivitou, vyváženým jídelníčkem a absencí alkoholu i kouření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce