Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Popáleniny: Jak je ošetřit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3938x )

Popáleninou se rozumí poškození kůže a podkoží v různém rozsahu. Může jít o popáleniny způsobené horkým předmětem, působením ohně, elektrické popáleniny, ale i chemické poleptání či opaření.

Dobrá rada
shutterstock.com

Popáleniny jsou typem poškození organismu, kdy dochází k poranění kůže či tkáně vlivem působení tepla. Závažnost popáleninového stavu závisí na intenzitě a době tepelného působení, na velikosti zasaženého tělesného povrchu, věku (horší průběh popálenin je u dětí (jemná kůže) a starších lidí (suchá atrofická kůže)) a zdravotním stavu postižené osoby.

Určení rozsahu poškození

Velikost popálené plochy můžeme orientačně odhadnout dle tzv. pravidla devíti. Při (velmi) malých plochách pak pomocí poměru 1% = plocha dlaně jedné ruky postiženého. Poškození více jak 15% u dospělých a 10% u dětí vede k rozvoji šoku.

pravidlo devíti

Popáleniny už nedělíme na stupně, ale podle jejich hloubky

1. Povrchové popáleniny (dříve stupeň I a II). Kůže je částečně poškozena, jsou zachovány vlasové folikuly, mazové a potní žlázky. Dochází ke spontánní epitelizaci a hojení.

2. Hluboké popáleniny (dříve stupeň III a IV). Jde o ztrátu kůže v celém rozsahu, někdy i o ztrátu podkoží. Hluboké popáleniny, i když malého rozsahu, se spontánně nehojí. Při jejich léčení často chybují praktičtí lékaři, ale i někteří chirurgové. Taková traumata by měla být ošetřena autotransplantací na specializovaném pracovišti.

První pomoc

Nejdříve odstraníme zdroj tepla, pokud je s ním postižený stále v kontaktu. Postiženého přesuneme z dosahu ohně, pokud má na sobě oděv nasáklý horkou tekutinou, šetrně ho svlékneme (pokud je přiškvařený ke kůži, nikdy oděv nestrháváme). Vždy myslete na svoji bezpečnost.

Nejdůležitějším úkonem je chlazení popálenin. Pokud popáleniny nechladíme, teplo se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje.

První pomoc - lehká popálení

  • Pokud dojde k drobné popálenině, dané místo dostatečně dlouho chladíme studenou vodou. Ideální je použít tekoucí vodu a chladit alespoň deset minut, do odeznění bolesti. Nepoužíváme led, ten poškození ještě zhoršuje.
  • V dalším kroku použijeme vhodné krytí, které zajistí vlhké prostředí, jenž je pro hojení rány nejoptimálnější (Flamigel, HemaGel). Gel je třeba přikrýt nesavým krytím (mastný tyl) a nakonec přikrýt polštářkovou náplastí, či gázou a následně převázat.
  • Hydrokoloidní krytí (Medisorb, Hydrosorb).
  • Alternativou jsou speciální náplasti  nebo krytí na rány na bázi mastného tylu.

Jestliže se rána hojí špatně nebo se nehojí vůbec, je nutné vyhledat lékaře.

První pomoc - závažnější popálení

  • V případě rozsáhlejších popálenin chladíme pouze nejdůležitější místa – obličej, krk, ruce a genitálie. Ostatní plochy zakryjeme co nejčistším materiálem a postiženého přikryjeme, abychom předešli podchlazení.
  • Na postižené místo neaplikujte NIC kromě studené vody. Nikdy popálené plochy ničím nemažte, nezasypávejte, nepoužívejte léky proti bolesti. Mohou zkreslit pozdější lékařskou diagnózu.
  • Každá popálená plocha je možným vstupem infekce do organismu, proto se popálenin dotýkáme co nejméně.
  • Zajistíme postiženému klid a zamezíme mu v dalším pohybu.
  • Dáváme obzvlášť velký pozor na příznaky šoku, u rozsáhlejších popálenin provádíme preventivní protišoková opatření.
  • Puchýře nepropichujte.

Pokud to ještě jde, sundejte postiženému prsteny, řetízky apod., protože popáleniny otékají a následné sundání je obtížné.
Pokud se jedná o popálenou končetinu, tak ji po ošetření šetrně zafixujeme.
Při poleptání pouze opakovaně oplachujeme vodou, nesnažíme se nijak chemicky neutralizovat.

Popálený by měl být rychle transportován na pracoviště specializované pro léčbu popálenin. Zvláště v případě, že jde o:

  • děti do 2 let s popálením nad 5 % tělesného povrchu;
  • děti ve věku 3–10 let s popálením nad 10 %;
  • děti ve věku 10–15 let s popálením nad 15 %;
  • dospělé s popálením nad 20 %;
  • děti i dospělé s menším popálením, ale lokalizací v obličeji, na krku, rukou, nohou, v oblasti genitálií a perinea (část mezi konečníkem a genitálem);
  • elektrotrauma;
  • popáleniny s podezřením na inhalační trauma;
  • popáleniny spojené s jiným poraněním;
  • radiační popáleniny;
  • popáleniny u osob postižených jiným závažným onemocněním (diabetiky, trpící hypertenzí, onemocněním ledvin, plic).

Popáleniny a opařeniny u dětí

U menších dětí dochází nejčastěji k opařeninám, u těch větších pak k popáleninám. Na prvním místě je nutné odstranit zdroj úrazu. Další postup závisí na stupni závažnosti postižení kůže, na velikosti postižené plochy tělesného povrchu a na celkovém klinickém stavu dítěte.

Pomatujte, že v odborné ambulanci by mělo být ošetřeno každé popálené dítě do dvou let věku, nezávisle na velikosti a rozsahu popálení, dále dítě starší dvou let věku s popálením v obličeji, na hýždích, genitálu a s popálením končetin.

První pomoc při menším popálení nebo opaření

  • má-li dítě oblečení prosáklé vařicí tekutinou, rychle ho opatrně vysvlečte tak, abyste se pokud možno nedotkli zdravé kůže jinde na těle
  • popáleninu rychle a krátce ochlaďte studenou (nikoli ledovou) vodou. To však pouze v případě, že velikost popálené plochy není větší než 5 % celkového tělesného povrchu a pozor si dejte na dobu chlazení, u dětí může jinak dojít k prochlazení, které by mohlo vyvolat šok.
    U závažnějších popálenin neochlazujte, mohlo by to vyvolat nebo prohloubit šok a další nežádoucí reakce organizmu. Odstraňte pouze zdroj úrazu a zajistěte co nejrychlejší odbornou pomoc.
  • máte-li tu možnost, postižené místo sterilně zakryjte a vyhledejte lékařskou pomoc
  • pozor na šok, ke kterému může u dítěte dojít - stále ho sledujte, udržujte v teple, aby neprochladlo a v případě ztráty vědomí postupujte jako při resuscitaci
Zdroj: www.prvni-pomoc.com
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce