Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Poradna: dětská tupozrakost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2603x )

Moje pětiletá dcera má tupozraké levé oko, není pozdě tuto vadu léčit? A jak léčba probíhá? Šilhání tupozrakost vždy doprovází?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Pozdě určitě není. Vývoj vidění Vaší dcery ještě není zcela ukončen, je tedy dobrý předpoklad, že by se tupozrakost mohla správnou léčbou zmírnit, nebo v lepším případě vyléčit úplně. Základem léčby tupozrakosti je zakrývání lépe vidoucího oka. Jestliže má Vaše dcera tupozraké levé oko, je nutné překrývat oko pravé. Režim délky a četnosti zakrývání pravého oka by Vám měl určit ošetřující oční lékař v závislosti na stupni postižení tupozrakostí. Obnovu ostrého vidění levého oka je vhodné doplnit i cvičením. Možnosti a druhy cvičení jsou velmi rozmanité. Obecně jsou nejprospěšnější cvičení, která vyžadují spolupráci oka a ruky (případně i nohy) a zapojují i paměť. Vhodné jsou tedy například postupy obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, různé skládačky, pexesa apod. Poslední dobou se objevují i speciální počítačové hry pro cvičení dětí s tupozrakostí. Všechna cvičení musejí probíhat se zakrytým lépe vidoucím okem, aby se postižené oko nutilo zapojovat co nejvíce.

Čtěte také: Pečujte o dětský zrak aby děti dobře viděly na tabuli

Tupozrakost operovat nelze. Je to funkční vada zrakové dráhy vznikající nepoužíváním oka z důvodu například vyšší dioptrické vady nebo šilhání. Léčba tupozrakosti je možná pouze zakrýváním lépe vidoucího oka a vyšším zatěžováním oka postiženého. Jestliže nedojde k její léčbě do doby, než se upevní zrakové funkce (přibližně 8 let věku dítěte), je toto poškození nevratné. Ovšem i úspěšnost léčby není vždy stoprocentní, závisí na věku, ve kterém byla dítěti tupozrakost diagnostikována, míře závažnosti postižení, spolupráci dítěte a rodičů a dodržování léčebného režimu.

Čtěte také: Pokud tohle (ne)vidíte, zbystřete!

Na rozdíl od tupozrakosti šilhání u dětí léčit lze. Ovšem je důležité na začátku zjistit příčinu šilhání a podle toho uzpůsobit postup léčby. V případě šilhání způsobeného dioptrickou vadou se nejdřív korigují dioptrie. Při správné korekci oči nešilhají. S růstem dítěte se většinou dioptrická vada snižuje a tím se zmenšuje i šilhání. Zjednodušeně lze říci, že z šilhání způsobeného dioptrickou vadou dítě vyroste, nicméně nelze ho nechat „z vady vyrůst“ bez odborného vedení. Pokud není šilhání způsobeno dioptrickou vadou, přikračuje se k operaci. Podle směru šilhání se volí operativní zkrácení, prodloužení nebo přesunutí vybraných okohybných svalů. Rekonvalescence po takovéto operaci je krátká a výsledek je brzy viditelný. V obou případech léčby šilhání je důležité připojení ortoptické léčby. Ortoptická léčba má za úkol obnovení nebo naučení spolupráce obou očí. V případě šilhání způsobeného dioptrickou vadou lze ke cvičením přikročit ihned. Při šilhání bez dioptrické vady se s ortoptikou začíná až po operativním zásahu.

Odpovídá MUDr. Gabriela Pilková, Dětské oční centrum Kukátko, www.detskeoci.cz

 

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce