Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příprava na porod psychicky i fyzicky

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 41130x )

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu. Kromě fyziologických změn, růstu bříška a různých drobných nepříjemností,které poslední část těhotenství znepříjemňují (viz "Těhotenství, co je to...") a mnohdy mohou vést i ke zhoršení nálady, se navíc mohou objevit další obavy - obavy z porodu. Nervozita a určitá míra strachu patří ke všemu, s čím se člověk dosud nesetkal nebo s čím se setkává jen někdy. Těhotenství a porod do této kategorie patří naprosto samozřejmě. Ale pokud už od začátku budete věřit, že vše dobře dopadne, úspěch máte téměř zaručen. Narození miminka je sice záležitost bolestivá a poměrně dlouhá, ale na bolest a strach se naštěstí brzy zapomene a vám zůstane nádherná a ničím nesrovnatelná věc - narození děťátka.

Co tedy udělat pro sebe a své dítě, aby příprava pro porod uspokojovala vaše tělo i duši?
Základem je chtít se dozvědět o porodu co možná nejvíce. Zapomeňte na rčení "raději nechci nic vědět do čeho půjdu, měla bych větší strach...". Takto uvažující maminky jsou při porodu opravdu naprosto nepřipravené a velmi nešťastné. Překvapí je úplně všechno od pravidelných bolestí a délky až po vlastní porod. Minimálně polovinu doby porodu se "trápí " s tím, že si nevědí rady, než si "zvyknou" a porod mnohdy bývá delší než u mamin, které jsou připraveny. Z vlastního porodu mají potom víceméně negativní zážitek a jsou dalšími nositelkami "špatných zpráv" pro maminky, které ještě nerodily a ty pak zbytečně děsí. Můžeme tedy shrnout, že toto je první z rad pro ty maminy, které se vzdělávat chtějí - neposlouchejte rady "rodiček - mučednic". Je to jen vaše těhotenství a váš porod.

Kurzy předporodní přípravy

Naštěstí v mnoha městech, kde fungují porodní sály, probíhají předporodní kurzy. Jsou vedeny zkušenými porodními asistentkami, popřípadě lékařem. Jsou určeny pro oba partnery.

Kurzy obvykle obsahují část teoretickou a část praktickou. Probíhají ve více lekcích, které provázejí celé období těhotenství až do porodu. V teoretické části je popisován průběh těhotenství a porodu, porodní asistentka zodpoví na otázky budoucích rodičů v této problematice, takže mnohdy se jedná o příjemnou besedu. Teorie bývá doplňována obrazovou dokumentací a videem.

V praktické části je věnována pozornost těhotenskému cvičení, nácviků dýchání, použití dýchání při porodních bolestech, nácviku uvolňovacích poloh při porodu, nácviku tlačení při porodu děťátka, relaxaci. Součástí praktického výcviku je také pomoc tatínka při porodu, ale i masáže v těhotenství či "baby masáže".
Součástí předporodního kurzu by měla být také prohlídka porodního sálu a poporodního oddělení, aby budoucí rodiče věděli, do jakého prostředí se dostanou a jak bude probíhat pobyt v něm.

Cvičení pro těhotné

V rámci předporodních příprav nebo paralelně s nimi fungují cvičení pro těhotné (viz "Cvičení a plavání v těhotenství"). Mohou je navštěvovat těhulky od samotného začátku těhotenství až po porod. Procvičí si všechny svalové části těla zatěžkávané těhotenstvím a porodem, naučí se správně dýchat a relaxovat. Jsou zvyklé na určitou tělesnou zátěž a porod se jim snáší po fyzické stránce lépe. Mnohdy trvá i kratší dobu. Cvičení by měly vést opět porodní asistentky, aby mohlo sloužit zároveň jako jakási poradenská činnost pro maminy. Pokud budoucí maminky navštěvují cvičení pravidelně,získávají k porodní asistentce důvěru a mnohdy se svěří i s problémy, o kterých se stydí mluvit jinde. Ty jsou pak často vyřešeny a těhulka si může svého těhotenství užívat v klidu a pohodě.

Mnohdy se stane, že se mamina s porodní asistentkou z cvičení či kurzů setká na porodním sále a i to má velký vliv na klidné prožití vlastního porodu.

Literatura

V dnešní době naštěstí existuje velká spousta literatury popisující průběh těhotenství a porodu, takže těhulky mají z čeho vybírat. Je dobré přečíst si více publikací, protože každý odborník má na daný problém trochu jiný názor a vysvětluje ho podle svého. Vhodné je také zkonzultovat to co vám není jasné z literatury se svým gynekologem či porodní asistentkou.

Partner v těhotenství a u porodu

Ve většině případů je muž velmi hrdý na to, že bude otcem, a uvědomuje si, že těhotná žena potřebuje pomoc. Pomocí se rozumí mnohá činnost. Ať už se jedná o domácí práce, nákupy, tak i v psychické oblasti (viz "Psychika těhulky…").Těhotná žena může reagovat na obvyklé situace neobvyklým způsobem. Je samozřejmé, že klidný a pohodový průběh těhotenství je závislý na obou nastávajících rodičích. Úprava sexuálního vztahu v těhotenství je také nutná a vyžaduje vzájemnou domluvu při respektování přání partnerky.

Úloha partnera u porodu vlastně začíná ještě před vlastním porodem. Partner by se měl během těhotenství dozvědět o porodu co nejvíce, aby byl mamince při porodu opravdovou oporou a ne přítěží.

Sourozenec

Pokud už jste rodily, je potřeba připravit na příchod děťátka také svoje první dítě. Zdá se vám, že tato otázka sem nepatří? Podle mého názoru velmi. Váš první miláček vám totiž může znepříjemnit vaše těhotenství a potom období po porodu ze zcela přirozeného důvodu - žárlivosti a pocitu, že přichází o něco, co patřilo jen jemu. Připravujte tedy svého prvorozeného už od začátku, kdy se vám objeví bříško. Povídejte si s ním o miminku v bříšku-postýlce, nechte jej na bříško sahat, poslouchat miminko, vybírejte s ním oblečky a hračky pro miminko, nechte ho vybírat jméno mimina, berte ho s sebou na ultrazvuk nebo na kardiotokograf (záznam srdečních ozev plodu) a snažte se udělat z něj důležitého člověka, na kterém závisí, jak vy samy budete zvládat péči o děťátko.

Snažte se udělat ze svých dětí dobré kamarády a ne rivaly. Asi se nevyhnete po narození děťátka určité žárlivosti staršího sourozence, ale zkuste potlačit v sobě pocit, že na prvním místě je miminko a potom až zbude čas, vaše první. Děti jsou velmi vnímavé a role "velké sestry - bratra" se jim nebude líbit, pokud nebudou přesvědčeni o vaší lásce a pochopení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
1x

Dobrý den paní Dočkalová, nenašla jsem ve vašich článcích nic, co se týká těhulek, které mají plánovaný císařský řez, kdy už v těhotenství jsou seznámeni porodníkem, že vzhledem ke zdravotnímu stavu budou rodit s.c.Myslím si, že by porodní asistentka měla těhulku připravit i na císařský řez a říci jí, co ji čeká a co bude po této operaci.Přeji hezký den!Jana

Lee

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Romana

Dobrý den, jsem druhorodička a uprvního dítěte jsem se vůbec nezamýšlela nad tím, že bych mohla projít nějakým kurzem, který mi pomůže v těhotenství, u porodu a potom i při začátcích s miminkem... Taky to tak u porodu vypadalo. Tentokrát jsem nic nepodcenila a koupila jsem si kurz na porodbezobav s paní majkou a už jsem u 5 lekce a jsem absolutně nadšená!!! Pro tuto variantu jsem se rozhodla protože nemám čas docházet někam do kurzu a tohle si pustím když budu mít čas....když něco zapomenu, můžu si to pustit znovu a kolikrát chci...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce