Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Syndrom vizuálního sněhu - Visual Snow

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6570x )

Syndrom vizuálního sněhu se dříve považoval za vzácné onemocnění, dnes ale postihuje odhadem 2–3 % světové populace. Postižení vidí ve svém zorném poli černobílé přeskakující tečky, barevné obrazce a poblikávání, a to nepřetržitě. Porucha se častěji objevuje u mužů, mnohdy v již časném věku. Jeho příznaky mohou připomínat migrénu s aurou.

shutterstock.com

Syndrom vizuálního sněhu (VS), také známý jako Visual Snow, je neurologický stav, který je klasifikován jako neurologická porucha  zrakového zpracování v mozkové kůře.. Pacienti vidí blikající světla, mihotající se tečky a statickou elektřinu, což vše blokuje jejich zorné pole. Žádná úleva pro ně není, ani když mají zavřené oči. To, co odlišuje příznaky vizuálního sněhu od jiných pomíjivých jevů, je to, že jsou konstantní, nikoli dočasné, což znamená, že nezmizí samy. Tento stav má také řadu nevizuálních příznaků.

Přesná příčina Visual Snow je stále neznámá. Výzkumy však ukazují, že existuje pravděpodobná souvislost mezi hyperaktivitou ve zrakové kůře mozku a původem tohoto syndromu. Navíc se jedná o neurologický stav (související s mozkem), nikoli oftalmologický (související s očima). Vizuální sníh je problém zpracování mozku, který ovlivňuje zrak jednotlivce, ale nesouvisí se strukturální integritou očí. Je možné, že VS závisí na environmentálních i genetických faktorech, ale výzkum tohoto stavu pokračuje a vědci doufají, že brzy budou mít definitivní odpověď.

Příznaky syndrom vizuálního sněhu

visualsnowPři visual snow syndromu se v celém zorném poli objeví drobné tmavé tečky jako sníh, které se však nepohybují a neměníEfekt je přítomen v obou očích a zabere celé zorné pole. Pro některé osoby trpící zrakovým sněhem jsou symptomy relativně mírné, ale pro jiné lidi jsou vysilující. Příznaky se mohou zhoršit, když jsou vaše oči a mozek unavené nebo když cítíte ve stresu.

Kromě vizuálního sněhu, který se ve vašem zraku projevuje jako statický opar (podobně jako stará rozladěná televize), se mohou obtíže projevit takto :

  • Tečky podobné sněhu po celém zorném poli nebo neostré zorné pole
  • Malé plovoucí předměty
  • Citlivost na světlo
  • Vidění obrazů v oku samotném
  • Zhoršené noční vidění
  • Obrázky jsou stále přítomné ve vašem zorném poli, i když už dávno nejsou vidět v reálném životě
  • Další vizuální efekty, jako jsou záblesky světla a dvojité vidění

Mohou se také projevit příznaky, které nejsou vizuální, jako jsou:

  • Tinnitus
  • Únava
  • Svalová bolest/bolesti hlavy
  • Závrať
  • Deprese
  • Úzkost

U pacientů s oslabujícím zrakovým sněhem je známo, že se u nich rozvíjejí tyto problémy s duševním zdravím, protože ztráta kvalitního zraku může být přirozeně traumatizující a stresující. Lidé s depresí a úzkostí nejsou nutně vystaveni vyššímu riziku rozvoje VS, ale tento stav může přinést problémy s duševním zdravím nebo je zhoršit u pacientů, kteří již jimi trpí.

Diagnostika není snadná

Diagnóza syndromu zrakového sněhu je obvykle obtížná, protože ačkoli postihuje oči, oftalmologická/optometrická vyšetření obvykle poskytují „normální“ výsledky. Nejde prokázat žádnými testy nebo zobrazovacími metodami.

Aby vám byl diagnostikován syndrom vizuálního sněhu, vaše příznaky musí být trvalé, nikoli občasné, trvat déle než 3 měsíce a zahrnovat ještě dva nebo více z těchto příznaků:

  • Citlivost na světlo
  • Zhoršené noční vidění
  • Pokračování ve sledování obrazu poté, co již není v zorném poli
  • Jiné vizuální změny, jako jsou plovoucí objekty
  • Příznaky nelze lépe vysvětlit jinou poruchou

Léčba syndromu vizuálního sněhu

Lékaři zatím nevědí, jak léčit syndrom vizuálního sněhu. U jednotlivých pacientů se osvědčily léky proti záchvatům a antidepresiva. Je však potřeba dalšího výzkumu.

Zdroj: visualsnowinitiative.org

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce