Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Za dětskou obezitou je většinou přejídání

( Pavla Skurovcová | přečteno: 19399x )

Jen u pěti procenta dětí stojí za obezitou hormonální nebo genetické onemocnění.

shutterstock.com
Jen u pěti procenta dětí stojí za obezitou hormonální nebo genetickéonemocnění, v ostatních případech, tedy ve valné většině, se na nadbytečných kilogramech podílí nevhodná strava a životní styl, zejména málo pohybu.

V České republice je přibližně devět procent dětí s nadváhou, počet obézních dětí dosahuje v současné době šest procent. Nadbytečných kilogramů přibývá u dětí již podle Alexandry Moravcové z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v mateřských školách. Výjimkou nejsou čtyřleté až pětileté děti s 50 kilogramy, sto kilogramů dosáhnou některé už ve 14 letech.

Problém s nadváhou a obezitou se celkově týká každého druhého dítěte z deseti. Situace se bude podle odhadů lékařů ještě zhoršovat. „Pokud se obezita neřeší již v dětí, osmi z deseti dětem zůstane i v dospělosti,“ dodává lékařka.

Nadváha zatěžuje pohybový aparát, který je době růstu a vývoji. Děti si často stěžují na bolesti kloubů, mají ortopedické problémy, ale také kožní a dýchací potíže. Dívky mívají také problémy gynekologické a poruchy menstruace. „U obézních dětí se také zvyšuje krevní tlak a přejídání živočišnými tuky má za následek zvýšená jejich hladiny v krvi,“ upozorňuje Alexandra Moravcová.

Jak lze s obezitou u dětí úspěšně bojovat? Základem je nastavit životní styl tak, aby mělo dítě rozumnou výživu, tedy vhodnou dietu a dostatek pohybu. V jídelníčku dítěte by mělo být hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, nízkotučných mléčných výrobků. Přednost by se mělo dávat tukům s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin – například rostlinné tuky, rostlinné oleje, olivové oleje a podobně. Jakákoliv úprava stravy v dětství však musí být podle slov lékařky přizpůsobená věku, aby by dítě dostávalo dostatek živin, které jsou nutné pro růst a vývoj. Dieta proto nikdy nemůže být tak striktní jako u dospělých. Dítě nemusí mít pocit hladu a úbytky na váze by neměly být více než půl kilogramu za měsíc.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce