Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

"Hygiena" zdarma prověří alkohol, před Vánocemi hrozí víc otrav

( ČTK | přečteno: 2966x )

Lidé mohou nosit podezřelý alkohol na územní pracoviště krajských hygienických stanic, jsou ve všech okresech. Zdarma tam prověří, zda láhev neobsahuje jedovatý metylalkohol. Novinářům to řekl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Právě před Vánocemi podle něj hrozí, že přibude nových otrav metylalkoholem - lidé pijí o svátcích víc; na různých předvánočních trzích, oslavách i doma. Možnost bezplatného testování se netýká firem a podnikatelů.

Kromě toho uložil Valenta krajským hygienickým stanicím a zdravotním ústavům, aby v předvánočním období zintenzivnily kontroly. Při nich prověřují původ alkoholu i to, zda neobsahuje metanol. Valenta dnes spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) a ministerským náměstkem Ferdinandem Polákem (ODS) znovu apelovali na občany, aby nepili alkohol, jehož původem si nejsou jisti.
Ke kontrole mohou lidé přinést alkohol každý pracovní den. "Lihovina bude odebrána, 200 mililitrů zhruba, bude vyšetřena během tří až sedmi dní a bude oznámen výsledek. Zároveň bude sepsán protokol, kde budou data o lihovině a informační údaje osobní, kdo si to dal vyšetřit, abychom mohli výsledek oznámit, a kdyby byl pozitivní, aby mohlo být zahájeno šetření po původu závadného alkoholu," popsal postup Valenta.
Láhev dostanou lidé hned po odběru vzorku zpět a budou poučeni o možných rizicích, pokud by se z ní napili.
"Je to služba pro občany a zároveň vyslané varování, že nebezpečí není ještě za námi," řekl novinářům Heger. Připomněl, že otravy po masivní epidemii z průběhu září ustaly, ale stále se v průměru dvě tři týdně objeví. Ukazuje to podle něj na to, že lidé stále doma mají zásoby levného alkoholu. Riziko tak může trvat ještě i půl roku.
Testování uhradí hygienická služba, ministerstvo na propagaci akce a testy vyčlenilo zhruba deset milionů korun. Zdarma budou mít občané vyšetření jen v případě, že poskytnou údaje o sobě i původu alkoholu.
Za tři měsíce zemřelo v ČR podle dnešní informace policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové 38 lidí na otravu metylalkoholem, včetně jednoho úmrtí v květnu 2012. Polovina lidí zemřela mimo zdravotnická zařízení. V nemocnicích jsou nyní tři pacienti s otravou metylalkoholem, pacient v Benešově je ve vážném stavu. Celkem od září do dnešního dne bylo hospitalizováno 117 lidí.
Dosud bylo k léčení otrav použito 124 balení léku fomepizol, to je 620 ampulí. Zásoby léku jsou podle Poláka průběžně sledovány, k 3. prosinci mělo Česko 37 balení. V případě potřeby ministerstvo lék dokoupí, aby zásoby neklesly pod 30 balení.
Na sérii otrav reagoval stát v září vyhlášením prohibice na lihoviny s obsahem alkoholu od 20 procent výše. Kriminalisté objevili zdroj otráveného alkoholu po 17 dnech, poté zadrželi i hlavní podezřelé, kteří smrtící směs údajně uvedli do oběhu.
Vlna otrav ale neustala, což dokazuje listopadová série sedmi úmrtí. Ani policie netají obavy z toho, že v době předvánočních trhů a samotných svátků mohou přibýt další oběti.
V kauze je přes 70 obviněných, z nichž necelá polovina je stíhána vazebně. Podle policejních odhadů je v ČR stále 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu. Orgány ochrany veřejného zdraví provedly dosud 25.017 kontrol alkoholu.
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce