Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

10 důvodů, proč používat ghí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2038x )

Ghí, ghee nebo ghíčko, to vše je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. Ajurvéda, 5 000 let stará indická medicína, považuje ghí pro jeho účinky na zdraví za elixír života. Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše babičky takto zpracovávaly máslo v době největší produkce mléka, aby se nezkazilo. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve sklepě velmi dlouho. Následující infografika vám dá hned deset důvodů, proč běžně v domácnosti používat ghí.


www.ceskeinfografiky.cz

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, navíc s dlouhou dobou trvanlivosti bez nutnosti chlazení. Díky absenci mléčné bílkoviny je také vhodný pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu; celiakům a lidem trpícím poruchami zažívacího traktu pomáhá doplnit vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích, a proto jsou obsaženy v ghí.

Konzumace přepuštěného másla podporuje zažívání a hubnoucí procesy v těle, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá tělo detoxikovat. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny obsažené v ghí mají pozitivní účinky na celou nervovou soustavu.

Ghí nemusíte používat jen v kuchyni, i v koupelně najde své zastoupení. Hydratuje podrážděnou kůži a usnadňuje její hojení. Udržuje zásadité prostředí pokožky, čímž působí antisepticky.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce