Obtíže při polykání, pocit tlaku nebo plnosti v krku či hmatatelná boule na krku – i takhle se projevují uzly ve štítné žláze. Některé člověku neškodí, jiné ale mohou způsobit vážnější komplikace nebo být i zhoubné. Lékaři zhodnotí, o jakou variantu se jedná, a případně je odstraní. Zatímco dříve musel člověk na operaci, nyní specialisté umí tyto uzly odstranit šetrněji – pomocí tepelného účinku elektrického proudu. To vše při plném vědomí pacienta a bez nutnosti delšího pobytu v nemocnici. Unikátní zákrok mají za sebou v Česku první desítky nemocných. Na nové možnosti léčby upozorňují odborníci u příležitosti Týdne štítné žlázy, který připadá na 25.–31. května.

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů, navíc s dlouhou dobou trvanlivosti bez nutnosti chlazení. Díky absenci mléčné bílkoviny je také vhodný pro osoby s intolerancí laktózy a kaseinu; celiakům a lidem trpícím poruchami zažívacího traktu pomáhá doplnit vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích, a proto jsou obsaženy v ghí.
Konzumace přepuštěného másla podporuje zažívání a hubnoucí procesy v těle, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá tělo detoxikovat. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny obsažené v ghí mají pozitivní účinky na celou nervovou soustavu.
Ghí nemusíte používat jen v kuchyni, i v koupelně najde své zastoupení. Hydratuje podrážděnou kůži a usnadňuje její hojení. Udržuje zásadité prostředí pokožky, čímž působí antisepticky.