Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Akné - jak ano a jak ne

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1375x )

Sebevědomí člověka, sebedůvěra a jistota při kontaktu s ostatními lidmi je nepříznivě ovlivněna, pociťuje-li člověk něco nepatřičného na svém zevnějšku. Právě proto znamená akné pro mnoho zejména mladých lidí závažný problém ...

Sebevědomí člověka, sebedůvěra a jistota při kontaktu s ostatními lidmi je nepříznivě ovlivněna, pociťuje-li člověk něco nepatřičného na svém zevnějšku. Právě proto znamená akné pro mnoho zejména mladých lidí závažný problém.

Proč akné vzniká? Příčin je několik, vzájemně spolu souvisejí a zesilují se ve svých účincích. Dědičné faktory patrně ovlivňují tvorbu kožního mazu a velikost mazových žláz. Velmi důležitý je sklon ke zvýšené tvorbě rohových buněk v jejich vývodech. Produkci kožního mazu regulují hormony. Do puberty jsou mazové žlázy poměrně malé a málo aktivní. Jejich růst a rozvoj je ovlivněn hlavně mužskými pohlavními hormony (androgeny), které jsou zastoupeny i v organismu ženy.

Akné je choroba, která postihuje tzv. pilosebaceozní jednotku. Ta je tvořena folikulem vyrůstajícího chloupku a příslušnou mazovou žlázou. Jejich společné ústí se u akné ucpává rohovinovou zátkou, pod kterou se hromadí maz.

Nejmírnějšími projevy akné jsou komedony - drobné tužší pupínky někdy na vrcholku s tmavší tečkou, která představuje neprůchodné ústí folikulu. Tlak hromadícího se mazu, chemické změny a vliv bakterií vyvolávají zánět, který se na kůži projeví jako různě velké červené pupínky s hnisavou neštovičkou na povrchu nebo hlouběji uložené bolestivé hrbolky. Hloubka a intenzita zánětlivého procesu a rozsah projevů určují závažnost klinického obrazu.

Ojedinělé červené pupínky a hnisavé uhříky se alespoň občas objevují prakticky u každého dospívajícího člověka. Každý z nich se s tímto problémem vypořádá po svém. Jen někteří vyhledají okamžitě odborné ošetření, často si spíše nechají poradit od zkušenějších vrstevníků, jiní se pod nátlakem podrobí péči rodiny. Všichni mají ale jedno společné: Přejí si - a nelze se tomu divit - řešit problém okamžitě.

Jak se akné léčí? Moderní kožní lékařství odmítá názor, že akné patří k dospívání a je jen kosmetickou vadou, která nevyžaduje léčení. Při terapii všech forem akné vycházíme ze současných poznatků o vyvolávajících faktorech nemoci. Nelze proto doporučit jeden léčebný postup pro všechny, koho tato choroba trápí. Všechny léčebné postupy jsou zaměřeny na omezení mazotoku, na uvolnění rohoviny z ústí mazových žláz a na působení proti mikrobům a zánětlivé složce onemocnění.

U mírných forem potíží často postačí správně vybraná léčebná kosmetika. Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které zajistí uvolnění přebytečné rohoviny a odstraní nahromaděný kožní maz. Tato hygienická část ošetření by měla být příjemná a neměla by vést k podráždění pleti. Působení různých kosmetických přípravků, které jsou běžně na našem trhu dostupné, je třeba zejména u citlivějších jedinců individuálně vyzkoušet. Případné podráždění bývá někdy vyvoláno nepřesným dodržením návodu k použití.

Jsou-li přítomny zánětlivé léze, je vhodné neztrácet čas a doplnit základní ošetření moderními zevně aplikovanými léčivy. Některá z nich předepisuje pouze lékař, jiné jsou také složkou komerčně vyráběných přípravků. Mezi nejúčinnější patří:

  • Látky odvozené od vitamínu A - retinoidy. Upravují rohovění buněk v ústích mazových žláz a brání tak jejich uzavření. Tato léčba však bývá někdy provázena vysušením a podrážděním pokožky, což vede k horší spolupráci pacientů při terapii.
  • Benzoylperoxid- potlačuje růst bakterií a působí protizánětlivě, současně omezuje tvorbu komedonů. V nižších koncentracích do 5 % procent je jeho snášenlivost velmi dobrá, a proto i celé léčení přináší dobrý efekt.
  • Kyselina azelainová- působí proti tvorbě komedonů a má i protibakteriální účinky.
  • Antibiotika - používaná jako součást lokálně aplikovaných emulzí nebo krémů. Tato léčiva se aplikují zejména u akné s převažující zánětlivou složkou onemocnění.

U převážné většiny nemocných vystačíme s lokální léčebnými prostředky, celková léčba je vyhrazena pro pacienty s těžší formou akné, která se projevuje sklonem k tvorbě hlubokých zánětlivých hrbolů a jizev. Před zahájením celkové terapie musí být pacient podroben celkovému vyšetření a v jejím průběhu má být sledován jeho klinický stav i výsledky laboratorních vyšetření.

Na závěr několik rad všem mladým pacientům

  • Pečujte o pleť pravidelně, zejména nárazové čištění stav spíše zhoršuje. Nikdy se nepokoušejte mazové zátky uvolnit pomocí nehtů nebo vytlačovat násilím obsah hnisavých projevů.
  • Sledujte, jak Vaše pleť reaguje na používané preparáty. Lehké vysušení a jemné olupování bývá součástí léčení. Vhodně vybraný nemastný krém tyto potíže zmírní.
  • Máte- li pocit, že se stav nelepší, vyhledejte pomoc u lékaře.

Mudr. Andrea Vocilková
dermatologická ordinace, Praha

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce