Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Akutní infarkt myokardu - aneb jak ho znovu nedostat a žít do sta let?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12428x )

Souhrn opatření, která mají vést k tomu, aby nemocný po prodělaném infarktu či příbuzné chorobě byl co nejméně ohrožen rizikem opakování, nazýváme sekundární prevencí. Je vědecky dokázáno, že důsledné dodržování těchto opatření může snížit riziko recidivy (opakování) až několikanásobně. Každý nemocný po prodělané příhodě je považován za vysoce rizikového a vyžadujícího individuální přístup a léčebnou péči.

Dobrá rada
shutterstock.com

Sekundární prevence musí být pod dohledem lékaře

Nedílnou součástí sekundární prevence každého nemocného je farmakoterapie, tedy užívání několika skupin léků, proto je zcela nezbytné, aby péči vedl lékař. Na lékaři, přesněji většinou hned na několika lékařích, závisí do značné míry celkový výsledek a úspěch.

Čtěte také: Infarkt myokardu: příznaky a první pomoc

Pacient po prodělaném infarktu myokardu má být sledován u specialisty, nejlépe kardiologa, případně obecného internisty, který s kardiologem spolupracuje v případě nutnosti.

„Obecně velká kardiovaskulární centra nejsou schopna trvale sledovat všechny nemocné po prodělané příhodě, v Komplexním kardiovaskulárním centru VFN se snažíme, aby každý nemocný po prodělaném infarktu byl pozván ke kontrole do našich ambulancí. Při této kontrole s nemocným prověříme, zdali má svého specialistu a pokud ne, nabídneme mu sledování u nás – zejména u těžších případů,“ popisuje MUDr. Ondřej Šmíd, z II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK.

Prodělaný infarkt je bezpochyby vážným stavem, který si často vynutí změnu celého života nemocného. Naučit se žít v „nových“ podmínkách může pacientovi pomoci lázeňská léčba, během které mohou být pečlivě vysvětleny a nacvičeny mnohé nutné změny životního stylu, zejména pokud se stravovacích návyků a pohybové aktivity týče. České zdravotní pojišťovny poskytují nemocným po infarktu myokardu komplexní lázeňskou léčbu.

Čtěte také: Srdeční infarkt u žen může mít jiné příznaky než u mužů

Životní styl je základ

Režimová doporučení se v zásadě shodují se zásadami zdravého životního stylu. Některá opatření však nabývají zcela zvláštního významu a jiná je třeba poněkud modifikovat s ohledem na aktuální zdravotní stav.

Kouření

Ukončení případného kuřáckého návyku je zcela zásadní a je považováno za nejúčinnější (a přitom i nejlevnější) sekundárně preventivní opatření ze všech. Nemocný, který by nepřestal kouřit, má dvojnásobné riziko nové příhody.

Pohybová aktivita

Pohybové aktivitě po prodělaném infarktu je třeba věnovat zcela zásadní pozornost. Již během pobytu v nemocnici musí být pacient poučen o zásadách pokračování v rehabilitaci, která byla zahájena již v nemocnici. V důležité „posthospitalizační“ fázi rehabilitace (trvá 3 měsíce) může pomoci již zmíněná lázeňská léčba. Zpočátku je nejvýhodnější pohybovou aktivitou chůze, po zhruba 4–6 týdnech je dle vývoje možno přidat pomalý běh, jízdu na kole či rotopedu nebo plavání v bazénu. Nejsou doporučovány silové sporty a ani ty, ve kterých je nadměrná emoční složka. Na vrcholu zátěže má být nemocný příjemně unaven, určitý stupeň může/musí být přítomen, ale bolesti na hrudi mít nemá – při jejich výskytu by měl nemocný kontaktovat lékaře.

Sexuální aktivita

Často mívají nemocní nejasnosti ohledně sexuální aktivity po pro prodělaném infarktu myokardu a na tuto důležitou součást života se stydí zeptat. Většinou se uvádí, že jakmile nemocný vyjde bez zastavení 2 patra, nemusí se v běžných sexuálních činnostech omezovat. Je třeba varovat před svévolným užíváním léků na zlepšení sexuální výkonnosti, které jsou kontraindikovány při užití některých léků na srdce.

Užívání nejméně třech druhů léčiv je zcela nedílnou a zásadní součástí léčby po infarktu myokardu. Více než 95 % nemocných kombinaci léků dobře snáší, jako každý účinný lék však mohou mít i své nežádoucí účinky. Ty je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem a pokusit se najít vhodné řešení.

Čtěte také: Jak bolí srdce

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se chovat po infarktu?

Co se smí a nesmí dělat po prodělaném infarktu.Zjištěna angina pectoris.Po akutním infarktu provedena angioplastika.děkuji za odpověď

ČR má největší problém s kouřením, obezitou a nádory, naopak úspěšně léčí infarkty

Česku se nedaří omezovat kuřáctví a spotřebu alkoholu, zásadním problémem je růst obezity. Varovný je rovněž růst výskytu nádorů.

Infarkt myokardu

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

Sexualita po infarktu myokardu

Je možné provozovat sexuální aktivity po prodělaném infarktu myokardu? Zcela určitě ano. O této problematice se šíří řada pověr a nepřesností, což je dáno jistou ožehavostí tématu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce