Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Angína

( Redakce | přečteno: 577824x )

Dnes je tato komplikace již naštěstí poměrně vzácná. Včasná léčba streptokokové angíny a spály spolehlivě brání vzniku pozdních následků.

shutterstock.com

U praktického lékaře

Bolesti v krku při polykání provázené teplotami nebo bez teplot, škrábání v krku a pocit nepříjemně oteklého hrdla by Vás měli přimět k návštěvě praktického lékaře.

Lékař Vás nejdříve podrobně prohlédne. Podívá se Vám do krku a pokusí se nahmatat zvětšené mízní uzliny. Pokud vysloví podezření na bakteriální infekční postižení hrdla, obvykle Vám ještě udělá tzv. stěr - malou štětičkou se dotkne Vašich krčních mandlí - a vzorek odešle na zpracování k mikrobiologovi.

Odběr stěru může lékař doplnit vyšetřením vzorku krve na tzv. sedimentaci. Tato hodnota vypovídá o míře probíhajícího zánětu. Opakovanou kontrolou tohoto vyšetření je možné sledovat účinnost léčby.

Pokud má lékař podezření na streptokokovou angínu – při nálezu typických hnisavých čepů na zarudlých a zvětšených mandlích – většinou Vám nasadí antibiotika i bez výsledku stěru.

V antibiotické léčbě angín je stále jako lék první volby používán penicilin. Ostatní antibiotika jsou nasazována pouze při alergiích na penicilin.

Důležité je dodržet pravidelnost dávkování a celkovou dobu podávání antibiotika. Aby byla léčba dostatečně účinná a spolehlivá, musí trvat nejméně 7 dní.

Pokud se angíny často opakují a obtěžují Vás nadměrným zduřením mandlí, je možné krční mandle chirurgicky odstranit. Zákrok je poměrně nenáročný a zbavuje Vás obtíží trvale – krční mandle již znovu nedorůstají.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kristýna
46x

Z častých angín se mi rozvinul chronický zánět a momentálně mě trápí už od listopadu.Dostala jsem doporučení na koupi imunostimua mám si vystříkávat mandle.Nepoznávám rozdíl, spíš mi je hůř.pomohla by mi operace?

Soňa
18x

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, co mám dělat, když mám 6měsíců streptokoka a nemohu se ho zbavit, teď jsem začala užívat homeopatické léky, ale účinky se mi nedostávají, pouze nejsem tak unavená jako dříve. Měla jsem už dvoje antibiotika a více už jich nechci, protože hladinu ABO mám v normě. Neznáte někdo nějaký zaručený lék? Nerada bych skončila v nemocnici. Děkuji

Adam
8x

Bohužel, i když je to svízelné, jediným kurativním postupem je zabití - vymýcení streptokoka z organismu, a to zpravidla antibiotiky. Je fakt, že někdy se jich musí vyzkoušet neuvěřitelné množství i druhy, ale jiná cesta nevede, pokud člověk nechce zemřít na komplikace srdce nebo ledvin. Z mandlí se dostat dá poměrně snadno, při napadení a pomnožení v celém těle je to už horší. Takže pozor na hnisavé čepy v krku - hajdy k doktorovi a hlavně se vyhněte různým šarlatánům, homeopatům a kyvadýlkářům, co tvrdí, že to zvládnou i bez antibiotik - nezvládnou. Příznaky opravdu časem z krku zmizí i samy, ale po létech to udeří znovu a pak je to často bohužel konečná.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 71. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Opakované anginy

Milá Lékárno, píši za svou kamarádku a doufám že ji budete moci poradit. Lini mela 8x zánět hrtanu nebo anginu a asi 6x na to brala antibiotika i Imudon. Letos měla 5x zanět hrtanu nebo anginu a 4x brala atibiotika. Poslední asi s odstupem 3 týdnů. A to je na mateřské dovolené. Co by měla dělat? Děkuji i za svou kamarádku. Monika Janečková

Zánět mandlí (tonsillitis acuta)

Typické je zarudnutí a zduření mandlí, které mohou být pokryté povláčky, jsou zduřelé a zpravidla bolestivé podčelistní uzliny, trvají polykací potíže a horečka. Postiženy jsou především děti a mladší dospělí ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce