Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Autolékárnička – víte, co musí v roce 2022 obsahovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1386x )

Autolékárnička je v České republice povinnou výbavou každého motorového vozidla, na tom se už mnoho let nic nemění. Často se předkládá při policejní kontrole a za její absenci nebo nevyhovující vybavení můžete dostat pokutu. Co vše musí autolékárnička 2022 obsahovat? A jak je to s ní v zahraničí?

shutterstock.com

Povinné složení autolékárničky se často zákonem mění. Poslední větší změna proběhla v roce 2018, kdy z autolékárniček zmizela povinná rouška, trojcípý šátek a náplasti s polštářkem. Zařídit si autolékárničku není nikterak komplikované. Můžete ji koupit plně vybavenou na benzinových stanicích, někdy na pobočkách pošty, v lékárnách, ale i na internetu v různých e-shopech. Cena vybavené autolékárničky se pohybuje do 500 korun. Naprosto stačí, když si zakoupíte jednotlivé položky a vytvoříte si autolékárničku sami.

Obsah autolékárničky v roce 2022

Obsah autolékárničky stanovuje vyhláška č. 206/2018 Sb. Ta konkrétně ukládá, že autolékárnička musí obsahovat:

  • 3x obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 3x obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)
  • rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu
  • nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty, s délkou nejméně 14 cm
  • isotermická fólie (min. rozměr 200 x 140 cm)

Vyhláška rovněž stanovuje, že se obsah lékárničky se ukládá do samostatného pouzdra. Součásti obsahu lékárničky musí být neporušené, vizuálně v pořádku a nesmí vykazovat známky znečištění či jiného znehodnocení. 

Proč je autolékárnička důležitá?

Obsah autolékárničky je specifikován ve vyhlášce a musí jí být vybaveno každé osobní vozidlo, motolékárničkou pak motorka či skútr. Nevyhovujícím nebo nekompletním obsahem autolékárny riskujete nejen pokutu, ale ohrožujete tím především lidské životy.

Kam lékárničku v autě uložit? 

Autolékárnička je nezbytně nutná pro rychlé poskytnutí pomoci při dopravní nehodě, proto musí být uložena na místě, kde je okamžitě po ruce. Na to myslete především v případě, kdy kompletně naložíte zavazadlový prostor třeba při cestě na dovolenou –⁠ autolékárnička by rozhodně neměla být na dně kufru. Autolékárničku uložte na dostupné místo, kam nesvítí přímé slunce. A zároveň ji dejte na místo, kde nehrozí vlhko. V osobních automobilech je volba uložení na vás.

Platnost lékárničky do automobilu obvykle má určitou dobu expirace, která obvykle činí 48 měsíců (4 roky). Dnes už ale platnost není potřeba pečlivě sledovat, pokud jsou součásti autolékárničky neporušené nebo nejsou nějak znehodnocené, lze ji používat i nadále. Vyplatí se však si pohlídat, zda autolékárnička stále zahrnuje to, co musí obsahovat – třeba když některou z jejích částí použijete. Pokud něco chybí, musíte to do autolékárničky co nejdříve doplnit. 

V případě policejní kontroly můžete být vyzváni, abyste předložili lékárničkuí. Pokuta za nekompletní nebo chybějící autolékárničku může být pět set korun až dva tisíce.

Jak je to s autolékarničkou v zahraničí?

Potřebujete pro cesty do zahraničí kromě dálniční známky i novou autolékárničku? V zahraničí si běžně vystačíte s autolékárničkou, kterou máte v autě už z České republiky. To platí např. na Slovensku. V Rakousku je navíc potřeba, aby autolékárnička byla v originálním neporušeném obalu. Její obsah na druhou stranu není definován, doporučují se ale autolékárničky schválené organizací ÖAMTC. V Německu by vás pro chybějící autolékárničku neměli pokutovat. Povinnost vozit autolékárničku mají jen vozidla registrovaná v Německu. V Polsku autolékárnička pro osobní vozy vůbec povinná není, je pouze doporučená.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce