Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Až polovina žen občas zapomene na antikoncepci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2435x )

Až polovina žen si občas zapomene vzít antikoncepční pilulku. Mohou nechtěně otěhotnět, nebo mít kvůli výpadku hormonů zdravotní obtíže, jako je špinění mimo menstruaci. Podle gynekoložky Zdeňky Kravarové je nepřesné užívání nejrozšířenějším a zároveň nejzávažnějším problémem spojeným s hormonální antikoncepcí.

Spousta žen užívá pilulky nepravidelně, jen když si vzpomenou, a někdy si nevzpomenou vůbec, shrnula zkušenosti ze své ordinace v Českých Budějovicích. Problémy se zapomenutím řeší s pacientkami i několikrát týdně, nejčastěji po víkendu.

Proti zapomínání radí pár jednoduchých triků - napsat si připomínku na zrcadlo nebo na lednici, pověsit balení pilulek nad postel, aby to bylo vždy to první, co žena ráno uvidí. Další možností je dát balení ke kartáčku na zuby nebo si nechat napsat více balení a jedno nosit vždy u sebe, například v pouzdru na doklady. Řešením je i dát si na pravidelnou dobu zvonění na mobilu či využít různých SMS služeb, které antikoncepci připomenou.

Tyto triky fungují spolehlivě při pravidelném denním režimu ženy, která vykonává běžné činnosti pravidelně a ve stejném prostředí, uvedla lékařka. Podle ní myslí ženy při výběru antikoncepce hlavně na to, aby byla účinná. Zajímá je, zda se jim díky hormonům zvětší malá prsa, nebo naopak velká se zmenší. Málokterá se ale zamyslí nad tím, jak zajistit pravidelné užívání.

Gynekologové proto při výběru antikoncepce upozorňují ženy i na tuto okolnost. Dotazují se na jejich životní rytmus a hledají nějakou pravidelnou činnost, s níž se dá užití pilulky spojit. Může to být snídaně či večeře, u žen s malými dětmi třeba televizní večerníček.

Tyto rady ale nefungují u žen, které chronicky zapomínají, nebo mají naprosto nepravidelný životní rytmus. Pro ně je variantou antikoncepční náplast, která se mění jednou za týden. Další možností jsou antikoncepční tělíska, která působí až pět let, nebo tyčinky, které se voperují pod kůži a chrání před otěhotněním tři roky.

Podle Kravarové si ženy mnohdy stěžují na špinění, střevní potíže či bolesti a přičítají je pilulkám. Na vině podle ní není ve většině případů antikoncepce, ale špatný pitný režim. Pro vstřebání účinné látky je nutný dostatek vody. Žena by proto v průběhu dne měla vypít 40 mililitrů tekutin na kilogram své váhy, poradila lékařka.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce