Inzerce https://www.lekarna.cz/darkove-sady/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=darkove-sady

Baklažán- fialový poklad zdravé kuchyně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12481x )

Recepty z různých exotických zemí u nás zdomácňují. Italskou kuchyň jsme již téměř přijali jako domácí. Přesto existují potraviny, k nimž jsme ve větší míře stále ještě nenašli vřelý vztah. Patří meze ně i lilek, často zvaný baklažán.

shutterstock.com

U nás je lilek známý coby temně fialový plod, ale ve světě je běžná i odrůda s šedobílou slupkou. Proč zrovna baklažán je v českém jídelníčku tak opomíjený? Těžko říci. Ve světě je naopak velice populární, v Indii a Číně se z něj vaří přes čtyři tisíce let. A čelní, historií potvrzené místo má i ve středomořské gastronomii. Jižní Itálie si bez této zeleniny prakticky neumí svou kuchyň představit.

Baklažán obsahuje až 92 % vody, podporuje krvetvorbu, pomáhá při trávicích potížích, udržuje krevní tlak a cholesterol v normálu.Dužnatý lilek nemá výraznou chuť. Tu mu dodává koření. Jeho příjemná vůně se rozvíjí až při tepelné úpravě. Jako syrový se nikdy nejí - obsahuje hořečnany a jedovatý solanin, které se při vaření rozloží. Velké plody lilku se musí nakrájet na plátky, posolit a nechat v sítu tzv. vypotit. Po chvíli z nich vyteče nahnědlá hořká šťáva, která se slije. Teprve pak je možné baklažán upravovat dál. Malý lilek potní kúru nepotřebuje. Stačí jeho řezy potřít olejem, aby nezhnědly. Baklažán lze dusit, péct, smažit, nadívat. Výtečně chutná orestovaný na olivovém oleji ve spojení s česnekem a rajčaty, aromatickými bylinkami, kozím sýrem, olivami.

Zkuste třeba dušený lilek s kuřecím masem. Potřebujete 2 menší lilky, 2 pláty kuřecích prsou, 2 stroužky česneku, olej, chilli papričku, lžíci kečupu a sladké sójové omáčky, olivový olej, lžičku Solamylu a sůl. Postup je jednoduchý. Lilek se slupkou nakrájet na hranolky a zakápnout olejem. Maso nakrájet na nudličky, česnek a chilli papričky na plátky. Na rozpáleném oleji lilek orestovat, vyjmout z pánve a po něm opéci kuře s česnekem a papričkou. Všechno podusit a podle potřeby podlít trochou horké vody. Po deseti minutách vložit zpět orestovaný lilek, přidat kečup a sójovou omáčku. Jídlo nakonec zahustit škrobovou moučkou rozmíchanou ve třech lžících studené vody a za stálého míchání krátce povařit. Ke kuřeti s lilkem se hodí jako příloha rýže, křupavá tmavá bageta, případně brambory.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

24%
76%
Zatím hlasovalo 331 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetes mellitus 2. typu: nemoc, které lze předcházet

Již tradičně na 14. listopad připadá Světový den diabetu, který má podpořit povědomí o onemocnění, prevenci a odstraňovat stigmatizaci lidí s cukrovkou. Datum 14. listopadu současně připomíná narození Fredericka Bantinga, který společně s Charlesem Bestem objevil v roce 1922 inzulin.

Novinky ve zdravotní péči pro rok 2026

Od ledna 2026 pokryje veřejné zdravotní pojištění více výkonů než dosud. Nově se jedná například o on-line terapii při depresích, sledování lékařem na dálku nebo podstoupení kolonoskopie o pět let dříve. Souhrn těch nejvýznamnějších představila Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Zuby moudrosti: Proč zpravidla musejí „ven“?

Zuby moudrosti se objevují většinou až v dospělosti, kdy už ale bývá čelist plná. Kvůli nedostatku místa pak osmičky rostou křivě, utlačují okolní zuby nebo se prořezávají jen částečně. To vše vede k bolestem a zánětům. Proto je nutné mnohdy tyto zuby vytrhnout.

Podzimní únava může skrývat závažné onemocnění

Kratší dny, chlad a méně slunečního svitu bývají hlavními viníky podzimní únavy. Jenže pocity slabosti, bolesti hlavy a svalů či zvýšená teplota mohou signalizovat i závažnější onemocnění. Podobnými symptomy se může projevovat například klíšťová encefalitida, lymeská borelióza, chřipka nebo covid-19. Odborníci proto upozorňují, že přetrvávající únavu byste neměli podceňovat a je vhodné ji konzultovat s lékařem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce