Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolesti zad

( Redakce | přečteno: 465713x )

Počet lidí sužovaných bolestmi zad se stále zvyšuje. Jedná se o vůbec nejčastější příčinu pracovní neschopnosti. Také Vás bolí záda? Stoupá i výskyt bolesti zad u dětí.

shutterstock.com

Nejúčinější zbraň

Těžko můžeme posoudit, která zbraň měla pro lidstvo v celé jeho historii největší význam. Jedním z kandidátů by byl určitě penicilin, objevený roku 1928. Když mladý anglický mikrobiolog Alexandr Fleming zjistil, že houba rodu Penicillium vytváří látku zabíjející bakterie, dal lékařům do rukou dosud nejúčinnější zbraň proti bakteriálním infekcím, včetně obávaného zápalu plic. Po právu za tento objev dostal v roce 1945 Nobelovu cenu. Sir Fleming odstartoval éru antibiotik, bez kterých si dnešní medicínu vůbec nedokážeme představit. Byl jedním z mála vědců, kteří vymysleli zbraň co nezabíjí, ale naopak vrací lidem život. Dnes nám diagnóza zápal plic už hrůzu nenahání, ale v době, kde ještě antibiotika známa nebyla , nás toto smrtelné onemocnění připravilo o mnohé velikány. Jmenujme alespoň Karla Hynka Máchu nebo Karla Čapka.

Počet lidí sužovaných bolestmi zad se stále zvyšuje. Odhaduje se, že aspoň jednou za život trpí problémy s páteří nejméně 80% lidí.Ještě výhružnější je procento popisující výskyt bolestí zad u dětí - 75%. Bolesti zad se vyskytují dokonce ještě častěji než bolesti hlavy.

Bolest zad může být náhlá (akutní) nebo dlouhodobá (chronická). Jako akutní jsou označovány všechny případy, kdy průběh bolestí nepřesáhne dobu třech měsíců. O chronické bolesti zad se mluví tehdy, trvá-li déle než tři měsíce, nebo vyskytne-li se akutní bolest nejméně dvakrát za rok. Zdravotní i sociální význam bolestí zad je obrovský a stále se zvětšuje. Důkazem je již jen skutečnost, že jsou vůbec nejčastější příčinou pracovní neschopnosti

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
petr
64x

Mám dotaz.Je možné,že bolesti v oblasti bederní páteře mají souvislost s ochabováním rameního kloubu a s rozmazaným viděním?Je možné aby tato obtíž měla spojitost s bolestmi hlavy a dolních končetin?Prosím poraďte [email protected]

Andrea
22x

Dobrý den,prosím o radu.Přes měsíc mě bolí dost krční páteř,ztuhlost velká.V práci- sedavá na poště jako třidička přes noc je bolest silná až mě pálí záda.Pomohla by masáž?Snad nejde o něco vážnějšího.Děkuji za radu na email [email protected].

sura
29x

mam tchyni ktera ma stejny problem a nevi co delat.Stale trpi bolesti ruky az ji nekdy brni a ruka ji boli od ramena az po prsty.Nekdy ji ma celou oteklou. mame tedy spolecne problemy.Muzete doporucit neco co by mohla delat krome plavani,protoze plavat neumi.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 119. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce