Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Brigáda v zahraničí a zdravotní pojištění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 889x )

Chystáte se odjet na letní brigádu do zahraničí? Co musíte zařídit před odjezdem z hlediska zdravotního pojištění?

shutterstock.com

Ať už pojedete do státu Evropské unie, Norska, Lichtenštejnska, Islandu, Švýcarska nebo Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (dále jen „státy aplikující pravidla EU“) nebo jiného zahraničního státu, měli byste si zjistit co nejpřesnější informace o práci, kterou tam budete vykonávat. Nejen tedy jaký druh práce budete vykonávat, ale také jak je na tuto práci pohlíženo místní právní úpravou a v neposlední řadě, jak je to s účastí v sociálním systému daného státu, tedy mj. i s účastí v systému veřejného zdravotního pojištění.  

Jestliže se jedná o jedinou výdělečnou činnost vykonávanou v některém ze států aplikujících pravidla EU nebo v některém ze států, se kterými má Česká republika (ČR) uzavřenou mezinárodní smlouvu (např. Makedonie, Srbsko, Albánie, Tunisko) obecně platí, že je třeba se odhlásit z účasti ve veřejném systému zdravotního pojištění v ČR.

V případě souběhu výdělečných činností v ČR a v některém ze států aplikujících pravidla EU je nutné doložit formulář A1 – Osvědčení týkající se právních předpisů v oblasti sociálního zabezpečení, které se vztahují na držitele. V ČR tento formulář vystavuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Pokud je výdělečná činnost vykonávaná v ostatních státech světa (mimo státy aplikující pravidla EU a mimo smluvní státy) lze se odhlásit z českého systému veřejného zdravotního pojištění dle § 8 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Musí být tedy dodrženo, že odhlášení se provede předem, pobyt v cizině trvá nepřetržitě po dobu šesti měsíců nebo déle a musíte být v cizině zdravotně pojištěni po celou dobu pobytu.

Zaměstnavatel nebo instituce provádějící zdravotní pojištění ve státě, kde budete pracovat, vám musí vydat doklad o tom, že jste v dané zemi zdravotně pojištěni. Tímto dokladem se v případě potřeby prokazujete ve zdravotnickém zařízení, a může vám posloužit také pro prokázání existence pojištění pro českou zdravotní pojišťovnu po dobu odhlášení v ČR v případě opětovného přihlášení do systému veřejného zdravotního pojištění v ČR.

Výše uvedené skutečnosti lze shrnout do základních pravidel:

1. Při výkonu výdělečné činnosti ve státech aplikujících pravidla EU nebo v některém ze smluvních států je třeba oznámit své zdravotní pojišťovně tuto skutečnost a odhlásit se z účasti v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR. Po dobu práce v zahraničí a příslušnosti do tamějšího systému sociálního zabezpečení nebudete v ČR platit pojistné na zdravotní pojištění.

2. V případě souběhu výdělečných činností je nutné doložit formulář A1 (blíže viz výše).

3. Pokud se jedná o výdělečnou činnost v některém ze států aplikujících pravidla EU nebo v některém ze smluvních států, která nezakládá účast v některém ze sociálních systémů daného státu, zůstáváte po dobu práce v zahraničí nadále pojištěni v ČR. S evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC) máte ve státech aplikujících pravidla EU stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění.

4. Pokud se jedná o výdělečnou činnost v ostatních státech světa, odhlášení z českého systému veřejného zdravotního pojištění lze provést za podmínek stanovených zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Musí být tedy dodrženo, že odhlášení se provede předem, pobyt v cizině trvá nepřetržitě po dobu šest měsíců nebo déle a musíte být v cizině zdravotně pojištěni po dobu celého pobytu.

Pokud si nejste jisti, jak přesně postupovat, můžete se obrátit před odjezdem na nejbližší pobočku vaší pojištovny, kde vám poskytnou veškeré potřebné informace.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce