Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bronchitida

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 219913x )

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

shutterstock.com

U lékaře

Lékař s vámi probere nejprve anamnézu (předchorobí). Budou ho zajímat onemocnění, se kterými se léčíte, jaké léky užíváte, zda kouříte, jaké nemoci se vyskytly v rodině. Ze současných obtíží je důležité, jak dlouho kašlete, zda něco vykašláváte, jestli máte teplotu, bolesti hlavy, svalů, kloubů, jestli jste dušný(á)- při námaze nebo dokonce v klidu, zda máte otoky nohou.

Dále vás lékař podrobně a komplexně vyšetří, změří vám krevní tlak, počet pulsů a teplotu. Velmi pozorně si fonendoskopem poslechne zvuky vyvolané dýcháním - na zádech i vepředu na hrudníku, hrudník dále vyšetří poklepem.

Velmi důležitým vyšetřením při chronickém zánětu průdušek je rentgenový snímek hrudníku . Při akutní bronchitidě nemusí být prováděn, protože na něm nemusí být patrné odchylky od normálního nálezu. Provádí se mikrobiologický rozbor sputa, aby se zjistilo, zda je nebo není přítomna bakteriální infekce průdušek.

Při CHB se provádí spirometrie , aby se vyloučilo nebo potvrdilo, že je přítomná i CHOPN. Je to vyšetření, při kterém je měřena rychlost proudění vzduchu při nádechu a výdechu, hodnotí se dechové objemy a další důležité parametry.

Při akutním zánětu průdušek vám lékař doporučí, abyste dodržovali klidový režim, přijímali dostatečné množství tekutin a samozřejmě nekouřili. Na horečku se užívají běžné léky proti teplotě (paracetamol, kyselina acetylosalicylová). Ke zmírnění dráždivého kašle v počátečních stádiích jsou podávána antitusika (kodein atd.), později k odkašlávání pomáhají expektorancia. Pokud není podezření na bakteriální příčinu, tak se antibiotika nepodávají.

Složitější je léčba chronické bronchitidy, protože změny v průduškách bývají nevratné. Přestaňte kouřit! V případě, že je CHB důsledkem škodlivého pracovního prostředí, tak bývá nutné změnit práci. Po konzultaci s lékařem začněte cvičit a zvyšujte svou fyzickou aktivitu některým z aerobních cvičení (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika, aerobik). Na dechové obtíže jsou podávány léky, nejčastěji ve formě aerosolů, které jsou vdechovány a způsobují roztažení průdušek (bronchodilatancia). Bakteriální superinfekce, která může být zodpovědná za akutní zhoršení kašle, se musí přeléčit antibiotiky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
John

Garlic-Thyme (Česnek s tymiánem). Výrobek arizonské firmy FLP. Ta je mj. pěstitelem a producentem nejkvalitnějších a nejúčinnějších šťáv a dalších výrobků z aloe vera. Česnek s tymiánem je kombinace dvou velmi silných a známých léčivek česneku a tymiánu. Účinky má antioxidační, antiseptické, protiplísňové, pomáhá při bronchitidě a poruchách zažívání. Konzumaci česneku a tymiánu lidstvo praktikuje již tisíce let. Egyptský papyrus z období roku 1500 před naším letopočtem obsahuje seznam 22 česnekových receptů proti bolestem hlavy, v krku a fyzické slabosti. První skutečný důkaz o síle a užitečných vlastnostech česneku přišel v roce 1858, kdy Louis Pasteur objevil, že česnek má sílu eliminovat růst škodlivých baktérií. V dnešní době konečně začínáme rozumět , jak tato bylina působí jako léčivý prostředek. Národní lekářská knihovna v Bethesda, stát Maryland, archivuje více než 100 vědeckých prací vztahujících se k česneku, publikovaných od roku 1983. Česnek je komplexní rostlinou. Hlavní účinná složka v čerstvém česneku je alliin. Když česnek krájíme nebo drtíme, alliin reaguje s enzymem allinázou, rovněž přítomným v této bylině, a vzniká allicin, který dává česneku jeho charakteristickou pichlavě dráždivou vůni. Allicin je silně antibakteriální, přechází do krevního oběhu a dezinfikuje plíce, střeva a pokožku, a je hlavní aktivní složkou přípravku Garlic-Thyme. Mezi další aktivní složky patří ajoen s protisráženlivými účinky a lecitin, který se podílí na odstraňování tukových usazenin, jako např. cholesterolu, a pomáhá metabolické přeměně tuků na energii. Sirnaté sloučeniny v česneku působí protiplísňově a antibakteriálně, takže je účinný v případě různých zdravotních těžkostí, včetně chřipky a kandidóz (Candida albicans). Tyto sloučeniny také pomáhají chránit organizmus před volnými radikály, česnek je tedy i silný antioxidant. A mimo jiné obsahuje i stopový prvek germanium, o kterém se předpokládá, že posiluje imunitní systém organizmu, a selenium, stopový minerální antioxidant. Tymián obsahuje tanin, fenol a tymol (saponiny), silné antioxidanty s antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi, které mohou prospět při bronchitidách nebo utišit podrážděný trávicí systém. Dalšími prospěšnými živinami v přípravku Garlic-Thyme jsou draslík, vápník, hořčík, vitaminy B a vitamin C. Složení: Česnekový olej (ekvivalent 1000 mg čerstvého česneku), tymián 50 mg, lecitin. V balení je 100 kapslí. Za 516 korun si je objednávám na adrese info.harmonie@volny.cz. John

Lucka
1x

Jen bych se chtěla zeptat,jestli se dá chronická bronchitida přenášet

Jindřich
3x

Ahojky Lucko. Tvůj dotaz je už starý,ale pokud jsis to ještě nezjistila jinde,tak bronchitida není nakažlivá.Měj se hezky.J.Surynek(surajz@seznam. cz)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 21. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Chronická obstrukční plicní choroba

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

Nemoci plic a dýchacích cest

Daň z cigaret neplatíme pouze státu. Kdo na náš rozmar doplácí nejvíce není ani tak naše kapsa jako spíše zdraví.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce