Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chřipka a nachlazení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 29957x )

Naučíme vás rozpoznat "co na vás leze".

shutterstock.com

Něco na mne leze

Také čekáte v rozhlasových či televizních zprávách na informaci, jak daleko je chřipková epidemie, abyste pak nechali osudu, jestli vás chřipka dostane nebo ne? Spolehlivější než spoléhat na náhodu je pojistit se očkováním, zejména jste-li člověk, který onemocnět nesmí nebo nemůže. Dostatečný přísunvitaminu C, otužování a sport vaši tělesnou schránku podpoří, ale očkování je opravdu jediné spolehlivé opatření.

Každý rok vyvolává chřipku jiný typ viru, protože chřipkové viry mají schopnost se neustále měnit. Proto také očkování chrání před chřipkou pouze jeden rok a před další očekávanou epidemií je třeba se nechat přeočkovat. Očkování si musíme zaplatit, pokud nepatříme do rizikové skupiny nemocných, kterým očkování hradí pojišťovna. I když u Vás bývá průběh chřipek mírný, není dobrý nápad chřipku přechodit či přesedět v práci. Jednak riskujete vznik komplikací, jednak se zhoršuje průběh všech chronických chorob, kterými trpíte. Navíc se chřipka šíří vzdušnou cestou, tzv. kapénkovou infekcí, čili je velmi pravděpodobné, že se vám podaří nakazit své spolupracovníky a lidi ve vašem okolí. V době chřipkové epidemieplatí, že riziková jsou všechna místa, kde je hodně lidí pohromadě a to platí pro obě stany - pro zdravé i nemocné.

Optimální doba pro očkování je říjen a listopad, nejpozději začátek prosince, vždy před vypuknutím epidemie. Chřipky se u nás nejčastěji šíří koncem prosince, v lednu, únoru a na jaře. Pokud pociťujete, že už na vás chřipka " leze ", musíme očkování odložit či zrušit, neboť očkování nás již nezachrání. Jeho smyslem je podnítit v organismu vytvoření protilátek proti chřipkovému viru. Pokud se očkuje v počátku onemocnění, může mít nemoc horší průběh. Informace o očkování poskytuje místní hygienické stanice a váš ošetřující lékař.


Bronchitida

Bronchitida - tedy zánět průdušek - může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Zatímco akutní bronchitida je nárazová záležitost, která odezní během dvou týdnů, chronická bronchitida je dlouhodobý problém a bývá považována za banální kuřácký kašel. Čtěte více …

Rýma

Co je to rýma ví snad každý, ne každý ale ví, jaké má příčiny. Nejčastější příčinou je infekce, v prvé řadě virová. Jedná se běžné nachlazení, často spojené i s bolestí v krku, případně kašlem, tedy celkovým zánětem sliznic horních cest dýchacích. Známe ale i rýmu bakteriální a plísňovou. Čtěte více …

Zánět vedlejších dutin nosních

Jako zánět vedlejších dutin nosních (sinusitida) se označuje zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní - vedlejších dutin nosních. Udává se, že asi 15% veškeré populace prodělá tento zánět alespoň jedenkrát ročně. Ve většině případů je průběh onemocnění nekomplikovaný. Jestliže dojde k postižení okolních orgánů - očnice, nitrolebí - jedná se o závažný stav. Čtěte více …

Chřipka

Jak ukazuje historie, virus chřipky je výkonnější a rychlejší zabiják, než válka vedená konvenčními zbraněmi. Během čtyř let první světové války zahynulo 15 milionů lidí. Španělská chřipka v letech 1918 - 1919 dokázala zlikvidovat dvakrát tolik obětí během šesti měsíců. Během celosvětové epidemie – pandemie španělské chřipky bylo jen v USA hlášeno 550 000 úmrtí. Čtěte více …

Tipy pro domácí péči


  • Riziko přenosu infekce můžete snížit častým mytím rukou, zejména když přijdete zvenku.
  • Zvlhčujte vzduch zvlhčovačem.
  • Nechejte se naočkovat proti chřipce.
  • Dělejte vše pro podpoření vašeho imunitního systému.

Potravní doplňky

Černý rybíz
Acerola
Echinacea neboli třapatka nachová
Vitamín P
Vitamín C

Léčivé rostliny

Divizna
Dobromysl
Hluchavka
Jitrocel
Sedmikráska
Sléz

Zajímavosti

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny
Spíše než mrazy se na zdraví podepíše změna počasí a inverze
Trápí vás nosní a krční mandle?

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
MUDr. Randáková

MUDr. Lenka Randáková nabízí ve své ordinaci 182 00 Praha 8, Rajmonova 1199 (u stanice metra Ládví) očkování proti chřipce pro pacienty, kterým nehradí očkování pojišťovna. Cena očkování 300,-- Kč včetně vakcíny, která je zajištěna. Ordinační hodiny Po;Út;St;Pá 7-12; Čt 12-18.

Ladislav

Mám rýmu,kašel a vše se mi nejspíše dalo na průdušky,je to znát při kašli,zatím nějaká léčba vitamínu,acylpyrinem,paraceta momol,či kapkama nezabírá.Mohla by tedy nyní vypuknout nějaká epidemie zmutovaného viru?Nikde nic nepíší.

MUDr. Jiří Černošek

MUDr. Jiří Černošek nabízí ve své ordinaci Ivanovice na Hané a Vyškov očkování proti chřipce pro pacienty, kterým nehradí očkování pojišťovna. Vakcína je zajištěna.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce