Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na obyčejnou chřipku můžete zemřít

( Renata Vyšínová | přečteno: 17974x )

Chřipka vypadá jako banální onemocnění, které se nezdráháme přechodit. Víte ale, že právě přechozená chřipka může být vstupenkou na listinu žadatelů o transplantaci srdce? A to ještě není ta nejhorší varianta – ročně u nás zemře na chřipku asi 2000 lidí.

shutterstock.com

Taky razíte názor, že nějaká rýma, kašel a teplota vás nedostanou do postele? Pokud ale chřipku neléčíte a nedáte organismu dostatek klidu na to, aby nemoc zvládl, mohou přijít komplikace a pokud nebudete mít štěstí, pak mohou mít doživotní následky, nebo dokonce skončí smrtí. Viry, které chřipku způsobují, totiž zaútočí hlavně na průdušky a plíce, takže k zápalu plic není nikdy daleko. Když oslabený organismus a hlavně jeho sliznice, napadnou ještě bakterie, například stafylokok nebo pneumokok, může jít o život. Například chřipkový, čili virový zápal plic je často smrtelným onemocněním, zvlášť pokud se pacient velmi rychle nedostane do nemocnice.

Další komplikace chřipky

Virus chřipky může způsobit akutní zánět hrtanu, ale může se rozšířit a napadnout i svaly (nejčastěji to je stehenní sval) a srdce. Pokud se dostane virus do srdce, může způsobit zánět osrdečníku, srdečního svalu, ale i způsobuje i nedomykavost chlopní nebo další poruchy. Bohužel se nezřídka stává, že několik přechozených chřipek má na srdce tak devastující vliv, že přestane správně fungovat a je zapotřebí jej transplantovat.

Zmíněné oslabení imunity dává prostor bakteriím, aby tělo napadly také – a z toho vzniká většinou zánět středního ucha, vedlejších nosních dutin nebo zápal plic.

Jak zabránit tomu, aby nás chřipka skolila?

Chřipka nastupuje v době, kdy povolí mrazy a načne obleva – právě v tu dobu jsou schopny viry přežít a přenést se vzduchem v mikroskopických částečkách slin – tedy kašlem, při mluvení, kýchání, ale i dýchání. V tomto období se vyplatí dopřát si hodně vitamínu C.

Nepotvrzená, ale čím dál častěji zmiňovaná je i nutnost dodávat vitamin D – vědci si myslí, že infekcím podléháme v zimě snáze právě proto, že je méně světla a tím pádem máme méně tohoto vitamínu.

Během chřipkové epidemie se vyplatí vyhýbat místům s velkým počtem lidí, chránit tělo před častým střídáním teplot a mýt si často a důkladně ruce.

Bolí vás v krku? Otestujte se!

Lék, který by chřipku rázně a naprosto vyléčil, neexistuje. Viry sídlí uvnitř buněk a léky na ně "nedosáhnou". Pokud vám v paměti naskočí například Tamiflu, pak je zapotřebí říci, že patří mezi antivirotika, která svým i účinky znemožňují tvorbu a uvolňování nově vznikajících virů z infikovaných buněk. Zpomaluje tedy šíření viru v těle - tím pádem si s ním tělo lépe poradí.

Více o fungování nových léků najtete v tomto článku. Užitečné je také vědět, jak nebezpečná je chřipka pro alergiky.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce