Dobrý den, slyšela jsem na jedné přednášce o makrobiotice, že vitamín C ve velkém množství je karcinogenní. Je to pravda? Nezdá se mi to.
Je to chřipka nebo jen nachlazení?
Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením...
(MUDr. Magdaléna Patočková | přečteno: 82783x )
Černou můrou středověkého námořníka bývaly kurděje neboli skorbut, nemoc projevující se krvácením z dásní, slabostí, náchylností k dalším nemocem. Mohla skončit i smrtí.
Černou můrou středověkého námořníka bývaly kurděje neboli skorbut, nemoc projevující se krvácením z dásní, slabostí, náchylností k dalším nemocem. V nejtěžších případech končívala smrtí. Až později se zjistilo, že "původcem" je nedostatek vitamínu C v chudé jednotvárné stravě mořských vlků.
Vitamín C je důležitý pro správnou funkci vlastně všech buněk lidského těla. Podílí se totiž na tvorbě mezibuněčné hmoty, takže je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže. Je nutný při hojení ran. Ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinách a hypofýze, a tak má vliv na reaktivitu a obranyschopnost organismu. Kromě toho se účastní tvorby imunoglobulinů, má vliv na aktivitu leukocytů a fagocytů (bílé krvinky), což opět znamená vliv na obranyschopnost. Také se podílí na odbourávání cholesterolu v játrech, čímž předchází ateroskleróze (ukládání cholesterolu a tuků do stěny cév s jejich následným kornatěním a ucpáváním). Dále prokazatelně chrání proti některým virovým chorobám a je důležitý v prevenci některých nádorů. Působí jako antioxidant, neboli chrání buňky před poškozením volnými radikály. V neposlední řadě usnadňuje vstřebávání železa a naopak váže těžké kovy, například olovo.
Člověk, na rozdíl od většiny ostatních savců, si vitamín C nedokáže vyrobit sám. Naleznete ho především v různých druzích zeleniny včetně brambor a ovoce. Není pravda, že teplem se vitamín C ničí. Ničí se oxidací (reakce s kyslíkem), takže při varu pod pokličkou by k jeho velkým ztrátám nemělo docházet.
Jeho úplný nedostatek se projeví skorbutem, jak je popsáno v úvodní stati. V našich zeměpisných šířkách lidé trpívají hlavně částečným nedostatkem tohoto vitamínu. Kritický pro vznik viditelných obtíží je příjem nižší než 10 mg denně. Projevy zahrnují únavu, podrážděnost a sklon k infekcím. Může nastat krvácení z dásní, při hlubším nedostatku vitamínu C pak krevní výrony, chudokrevnost, bolesti při krvácení do podkoží, svalů a kloubů.
Nadměrný příjem vitamínu C způsobuje zvýšení hladiny kyseliny močové a šťavelové v moči, snižuje hladinu cukrů v krvi a způsobuje nadměrné vstřebávání železa. Dávka vyšší než 4 g denně může zvýšit výskyt oxalátových ledvinných kamenů. Vysoké dávky tohoto vitamínu také zvyšují vstřebávání rtuti a zatěžují játra.
Denní potřeba vitamínu C v ČR se odhaduje na 60 mg, doporučená je 80 mg na den. Jako fyziologicky optimální dávka se uvádí 200 mg/den.
Jeho potřeba stoupá při:
Krátkodobé zvýšení denní dávky na 500 mg je vhodné například při nachlazení, větší tělesné námaze či stresu.
Pokud máte dojem, že trpíte nedostatkem vitamínu C, můžete ho kromě konzumace v zelenině a ovoci užívat v podobě široké škály potravinových doplňků. Obtíže, zejména pokud trpíte několika z uvedených, však doporučujeme raději konzultovat s lékařem.
Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
Dobrý den, slyšela jsem na jedné přednášce o makrobiotice, že vitamín C ve velkém množství je karcinogenní. Je to pravda? Nezdá se mi to.
http://mustwatch.hztz.cz/film/food-matters/ JISTE , karcinogenita a vit. C maji neco spolecneho - jsou to nepratele ... !!!
už 30 se dělají studie s vit. C napři proti rakovině a předepisují se dávky až 100 000 mg, bez vedlejších účinků - naopak rakovina ustupuje - žádné ledvinové kameny, žádná zátěž pro játra, žádné vedlejší účinky - to jsou bludy farmaceutických firem, abychom byli nemocní a oni nám mohli dál prodávat drahé a neúčinné léky, silně doporučuji zhlédnout dokument food matters
Přidat nový komentář