Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Časté záněty močových cest mohou poukazovat na cukrovku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2233x )

Cukrovka zvyšuje riziko zánětu močových cest a inkontinence. Jak se bránit?

shutterstock.com

Zánět močových cest je infekční onemocnění močového měchýře, močové trubice anebo močových cest. Častěji se projevuje u žen než u mužů. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí. S přemnožením bakterií pomáhá i nedostatečné dodržování pitného režimu. Dostatek tekutin totiž zajistí častější močení a následné vyplavování bakterií. Zánět močových cest doprovází nepříjemné pálení, řezání a bolest. Mnohdy je vůbec problém dojít si na toaletu, ale přesto máte neustálý pocit, že jste nedostatečně vyprázdněni. Moč je zakalená a mohou se v ní objevit i stopy krve.

Čtěte také: Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví

K nastartování zánětu močových cest stačí málo

V létě je často na vině pobyt v mokrých plavkách, a následné prochladnutí, nebo posezení na studené zemi. Podle uroložky MUDr. Michaely Matouškové z pražského Urocentra postihuje zánět močových cest desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů.
„Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici zhruba 3 až 4 centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadnou dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů,“ uvedla MUDr. Matoušková.

Častou příčinou vzniku zánětu močového měchýře je diabetes. Kvůli dlouhodobě zvýšené hladině cukru nejen v krvi, ale i v moči se dobře daří bakteriím a kvasinkám, které se následně přemnožují. V případě, že trpíte na pravidelné infekce, je vhodné nechat si změřit hladinu cukru v krvi. 

Jak poznáme zánět močového měchýře

  • časté a bolestivé močení
  • časté nucení na močení (intervaly až 10–20 min)
  • bolestivé nutkání na močení
  • pocit pálením a řezání při močení doznívající chvíli po vymočení
  • řezavá bolest vystřelující na hráz a do podbřišku
  • velmi bolestivé domočování
  • pocit nedovyprázdněného měchýře
  • moč bývá zkalená, zapáchající, někdy krvavě zbarvená

Při výraznějším průběhu může být i mírně zvýšená teplota, celková únava.

V případě, že se objeví horečky, třesavky nebo zvracení, je pravděpodobné, že se infekce rozšířila do ledvin (pyelonefritida), což ohrožuje pacienta na životě. V tomto stavu je tedy nutné bez odkladu navštívit lékaře.

První pomoc při vzniku obtíží představuje zvýšený příjem vhodných tekutin, vedoucí ke snížení koncentrace moče, a tím ke snížení dráždění a bolesti spojené s močením. Pokud se stav sám neupraví, je nezbytné vyhledat lékaře. Nedostatečně léčené a neléčené infekce mohou přecházet do chronických nebo často recidivujících forem onemocnění, která jsou pro pacienty nejen zdrojem nepříjemných zdravotních obtíží, ale mají dopad i na intimní život či začlenění do pracovního procesu. Základem léčby zánětu močových cest je antimikrobiální léčba, která je bez dostatečného příjmu tekutin však méně efektivní.

Čtěte také: Zánět močového měchýře - potíže pomůže zmírnit homeopatie

Kdy jít k lékaři

Pokud se potíží nezbavíte do 3 dnů jděte raději k lékaři, který udělá bakteriologické vyšetření moči se stanovením bakteriálního kmene a citlivosti na antibiotika. Zánět je pak léčen cíleně. Pokud se cystitida projeví „v plné kráse“, lékař vám nejspíš předepíše vhodná antibiotika. Zcela nevhodná je léčba pouhých příznaků infekce. Za těmito příznaky se může skrývat mnohem vážnější onemocnění jako močové kamínky či nádory močového měchýře. I pokud máte opakované záněty močového měchýře, je potřeba se objednat na urologické vyšetření.

Při opakující se infekci je možné využít navíc i některé léky na podporu imunity. V případě častějšího užívání antibiotik nebo chemoterapeutik je vhodné doplnit léčbu probiotik – preparáty na podporu přirozeného mikrobiologického osídlení organismu. Důležité je vždy doléčení.

Čtěte také: Krev v moči nelze podceňovat

Lépe je všemu předejít

Předejít zánětu močového měchýře můžete správnou hygienou, dostatečným pitným režimem, doplňky stravy pro zdravé močové cesty a nošením kvalitního bavlněného prádla. Mnoho lidí zapomíná na správné hygienické návyky. Mezi ty patří vymočení se po každém pohlavním styku, otírání se po stolici správným směrem nebo nepoužívání obyčejného sprchového gelu, který narušuje správné pH intimních míst. Dále je vhodné zařadit doplňky stravy obsahující extrakt z brusinek nebo manózu, které znemožňují uchycení bakterií na sliznici.

Ohledně diety záleží na tom, s jakými dalšími onemocněními se léčíte. Pokud máte cukrovku, platí pro vás obecná doporučení diabetické diety. Jestliže se léčíte s chronickým onemocněním ledvin, je třeba jíst kvalitní bílkoviny v množství doporučeném vaším lékařem a hlídat například i obsah soli ve stravě. K nejdůležitějším ochranným opatřením u diabetiků samozřejmě patří hlídat si vyrovnanou hladinu glykémie a důkladně dodržovat doporučenou léčbu. Tak mohou výrazně snížit riziko opakovaných infekcí.

Čtěte také: Brusinky - přírodní prevence zánětu močových cest

6 rad, jak uchovat močové cesty v klidu a zdravé

1. Dbejte na to, abyste od pasu dolů neprochladly. Nesedejte si tedy na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť ve studeném podzimním a zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčena do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím.

2. Dodržujte pitný režim. Denně vypijte minimálně dva litry, neuškodí ani tři litry tekutin denně. Vodu také můžete prokládat urologickými čaji, anebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek.

3. Posilujte svou imunitu dostatečným přísunem vitaminů, a to především vitaminu C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují. Jako účinná prevence poslouží i konzumace brusinek v jakékoliv formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, anebo v čaji.

4. Do svého jídelníčku zařaďte více močopudných (diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

5. Dodržujte správnou hygienu. Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňovat tampony a vložky. Na toaletu choďte i po pohlavním styku – moč zdravého člověka je sterilní a pomůže vyplavit bakterie.

6. Nenoste příliš často tanga, přestože jsou pohodlná a slušivá. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce