Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Český den proti rakovině směřuje na karcinom reprodukčních orgánů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5652x )

Na prevenci karcinomu reprodukčních orgánů mužů a žen se zaměřila osvětová kampaň, která provázela celonárodní veřejnou sbírku Český den proti rakovině. Ve středu 13. května a na některých místech také ve čtvrtek 14. května, si můžete zakoupit kvítky měsíčku se stříbrnou stužkou a tím přispět do této sbírky. Výtěžek bude použit na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, na podporu výzkumu a vybavení onkologických pracovišť a hospiců.

shutterstock.com

Důvodem letošního zacílení Ligy na nádorová onemocnění reprodukčních orgánů je především skutečnost, že na tato onemocnění zbytečně každoročně umírají naši spoluobčané jen proto, že příznakům onemocnění nevěnovali včas dostatečnou pozornost (např. u rakoviny varlat) nebo nevyužívali skríningová vyšetření (stěr z děložního hrdla). Primář MUDr. Daniel Driák, Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK Praha a Nemocnice Na Bulovce osvětluje situaci v České republice: „Příznivou informací je, že sledujeme stagnaci, respektive pokles úmrtnosti na zhoubné nádory obecně u mužů i žen, ve výskytu u nás dlouhodobě přetrvává nepříznivá situace, počty nově hlášených případů převyšují evropský standard.“ Liga proto v letošním letáčku, který ke každé kytičce dárce obdrží, vyzývá ženy, aby rozhodně nezapomínaly na pravidelné roční prohlídky gynekologem, muže, aby sledovali změny na varlatech, rodiče, aby využili možnosti očkování svých dcer proti lidskému papilomaviru.

Rakovina děložního čípku připraví o život každých dvacet hodin jednu Češku

I když se v ČR vyskytuje „jen“ zhruba tisíc případů rakoviny děložního čípku (medicínsky cervix), celosvětově jde o druhý nejčastější zhoubný nádor žen. Každý rok se tak na světě vyskytne kolem půl milionu nových případů, přičemž 60 tisíc je v Evropě. V Česku se rakovina děložního čípku vyskytuje v počtu zhruba 20 případů na sto tisíc žen. V ČR tak žije více než 17 tisíc žen s tímto typem karcinomu, přičemž pětileté přežití je 67,5 procenta. Nejlepší prevence je vakcinace, může totiž předcházet 71 procentům karcinomů děložního čípku.

Příčinou rakoviny děložního čípku jsou lidské papillomaviry (HPV). Nejnebezpečnější jsou HPV viry typů 16 a 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % onemocnění rakovinou děložního čípku.
"Dívky mohou přijít do kontaktu s HPV viry velmi brzy, prakticky již při prvním pohlavním styku. Infekce přitom může v těle přetrvávat několik let bez jakýchkoliv příznaků. Je proto vhodné začít s prevencí co nejdříve. Přednádorové stavy rakoviny děložního čípku často diagnostikujeme u velmi mladých žen, které teprve plánují založit rodinu. Pokud by měly dříve možnost očkování, pravděpodobně by se tomuto onemocnění vyhnuly,“ říká prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol.
"Papillomaviry jsou zodpovědné za celou řadu nemocí, rakovina děložního čípku je však bezesporu nejzávažnějším z nich. Představuje pro pacientku nejen velkou zdravotní, ale i psychickou a sociální zátěž,"
dodává prof. Rob.

Ve vývoji je nová vakcína na devět typů HPV

Ke včasnému záchytu slouží od loňského roku adresný screening, tedy zvaní na prohlídku, které chodí přímo do poštovních schránek pacientů. V současnosti je účast na vyšetřeních kolem 56 procent, což je ovšem ve srovnání se zeměmi, kde běží screening déle, ještě málo – tamní příčka je totiž 80 procentní účast. Právě díky ní se pak incidence a mortalita na rakovinu děložního čípku výrazně snižuje.

Vedle preventivních vyšetření ovšem může ženy ochránit zmíněná vakcinace, která je, co se týče onkologie, unikátní. K dispozici jsou dvě vakcíny, přičemž jedna je proti dvěma typům viru a druhá proti čtyřem – dva přidané typy způsobují kondylomata, tedy genitální bradavice. Obě vakcíny jsou ve třech dávkách a v poslední době se objevuje také dvoudávková přípustnost. Ve vývoji je navíc vakcína proti devíti typům rizikových lidských papilomavirů – záběr je totiž dosud 71 procent u dvouvalentní vakcíny, takže nově by měl být záběr vyšší. Od 13 do 14 let věku hradí dívkám očkování pojišťovny, v jiných věkových kategoriích na něj dávají příspěvek. Existuje i možnost vakcinace chlapců mezi 11 a 13 lety, která chrání před genitálními bradavicemi, rakovinou hlavy a krku, análního otvoru či penisu.

Zatímco ve výskytu rakoviny děložního čípku jsme na 13. pozici v Evropě, v nádorech endometria čili děložní sliznice, jsme ve výskytu první. U nás jde o necelé dva tisíce případů ročně. Rizikovými faktory jsou obezita, cukrovka, kouření, hypertenze a nedostatek pohybu, přičemž nemoc postihuje většinou bezdětné ženy. Ze statistik vyplývá, že nestačí jen redukovat váhu, ale je nutná i fyzická aktivita. Naštěstí má tento nádor lepší výsledky pětiletého přežití než ostatní karcinomy reprodukčních orgánů, bývá totiž včas diagnostikován.

Rakovina vaječníků


Mnohem hůře s prognózou je na tom bohužel rakovina vaječníků, jde totiž o pátou nejčastější příčinu smrti u žen. Dvacet procent onemocnění je vázáno na genetické změny, nebo je onemocnění dědičné a někdo v rodině už ho měl. Jako prevence tady funguje pohybová aktivita a nekouření. Mutace genu BRCA 1 a 2 jsou v současnosti známé hlavně díky Angelině Jolie. Nositelky BRCA 1 mají velmi vysoké riziko ovariálního karcinomu, nemluvě o ještě vyšším riziku rakoviny prsu. U BRCA 2 je riziko o něco nižší, ale stále významné. Bohužel ani preventivní odstranění obou vaječníků neznamená úplnou jistotu, že žena nemůže onemocnět nádorem.

Diagnózu rakoviny vaječníků u nás vyslechne zhruba 1100 žen ročně, polovině je nad 65 let. Vysoká úmrtnost je dána tím, že průběh nemoci je dlouho bezpříznakový, a tím pádem se zachycují až pokročilá stadia, což ale není jen v ČR, ale jde o celosvětový parametr. Vedle rizikových faktorů existují  tzv. ochranné faktory, mezi které patří více těhotenství a kojení. Jedna z teorií vývoje tohoto karcinomu jsou mnohočetné ovulace. To, co tedy ovulace reguluje, jako např. hormonální antikoncepce pět a více let užívaná, snižuje riziko na polovinu, jinak během života hrozí nemoc jedné ze 70 žen.

Kožní nádory

Poměrně malou skupinu nádorů tvoří kožní nádory v oblasti ženských genitálií, u nichž ale opět bývá pozdní záchyt a s ním i vysoká úmrtnost. Ženy se často za změny v oblasti anogenitálu stydí, takže velmi často přijde pacientka na vyšetření pozdě.

Vůbec nejčastější v této oblasti je spinocelulární karcinom, což je obecně druhý nejobvyklejší kožní nádor. Na genitálu se můžeme setkat i s maligním melanomem, což je sice velmi vzácně, ale s velmi špatnou prognózou.

Nádorová onemocnění reprodukčních orgánů se zdaleka netýkají pouze žen

Muže postihuje rakovina varlat, která sice není tak častá, ale stejně jako rakovina děložního čípku postihuje mladé lidi, jde o onemocnění mužů od 18 do 40 let. Prevence je zejména samovyšetření. Každá změna tvaru, objemu, bolest či pocit nepohody je jednoznačným pokynem k návštěvě lékaře!

Přečtěte si také

Zánět močových cest pozná až polovina žen

Nepodceňujte bolest zad, může být signálem nebezpečných kostních metastáz

Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce