Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čisté ruce pomáhají chránit před infekcemi

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 594x )

Světový den hygieny rukou, který připadá na 5. května, je součástí iniciativy Světové zdravotnické organizace (WHO) Save lives: Clean your hands (Zachraň životy: Umývej si ruce). Zvláště letos, kdy se potýkáme s pandemií koronaviru, je toto heslo aktuálnější než kdykoli dříve.

Dobrá rada
shutterstock.com

Mějte ruce čisté nejen na Světový den hygieny rukou

Pátý květen by nám měl připomenout, že ruce jsou přenašečem nejrůznějších infekčních nemocí a měli bychom je tedy udržovat stále čisté. To si kvůli obavám z nákazy nemocí COVID-19 uvědomuje stále více lidí a hygienu rukou začínají brát vážně. Ale i když se snaží mýt si ruce co nejčastěji a používat dezinfekce, ne vždy zvolí ten správný postup. Buď si nemyjí ruce důkladně a jejich snaha tak přichází vniveč, nebo naopak hygienu rukou přehánějí a zbytečně si ničí přirozenou imunitu a zatěžují pokožku.   

„Ruce jsou výrazným přenašečem virů i bakterií, a proto bychom neměli jejich hygienu podceňovat. Cílem Světového dne hygieny rukou je zvýšit povědomí zdravotníků o jejím významu. I v běžném životě je důležité dodržovat správný postup při mytí rukou, nebo používat dezinfekční přípravky. Je to jeden z nejjednodušších a nejúčinnějších kroků, kterými může každý z nás přispět ke snížení šíření infekcí, včetně viru COVID-19,“ říká Petr Havlíček, brand manažer pro divizi Dezinfekce společnosti Hartmann-Rico.

Myjete si ruce správně?

Zbavit ruce virů a bakterií zvládne voda a mýdlo, nebo dezinfekce. Aby však pouhé umytí vodou a mýdlem bylo dostačující, musí se provádět správně. A i když se může zdát, že to není žádná věda, i tahle obyčejná každodenní činnost má svá pravidla. Zaprvé by mytí mělo trvat minimálně jednu minutu. Tato doba zaručí odstranění většiny mikroorganismů, s kratším časem se účinnost snižuje. V zájmu zdraví je však důležité vydržet alespoň půlminutovou proceduru, v rámci které bychom měli dvacet sekund důkladně mydlit celou plochu rukou včetně konečků prstů a dalších deset sekund mýdlo smývat.

Kdy použít dezinfekční přípravek?

Dezinfekční přípravek je dobré použít pouze v případech, kdy není možnost si ruce umýt běžným způsobem, tedy v přírodě, v dopravních prostředcích, v obchodech a všude tam, kde se potkává velké množství lidí. Velmi populární se staly gely na ruce, kterých je v současné době v regálech obchodů velký výběr. Ne všechny však zvládnou splnit vše, co se od nich očekává. Při výběru opravdu účinného gelu na ruce je proto důležité zaměřit se na několik faktorů. Na etiketě každého kvalitního gelu by mělo být uvedeno, zda je účinný proti virům, bakteriím, nebo je to jen čistící gel, který nás pouze zbaví nečistot, a také jak dlouhou dobu je nutné mít ruce gelem navlhčené, aby účinkoval, jak má. Dále se doporučuje používat takové gely na ruce, které mají 80 % alkoholu a více. Jen takové přípravky totiž dokážou efektivně eliminovat škodlivé mikroorganismy.

Pokud si s výběrem nevíte rady, můžete se inspirovat i u svého lékaře. Protože přípravky, které používají lékaři, musí nejen fungovat proti virům a bakteriím, ale také pečovat o ruce.

hygiena rukou

Jak správně používat dezinfekci

Zdroj: hartmann.info

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce