Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pomůcky pro diabetiky - co zaplatí pojišťovny automaticky a o co musíte požádat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1785x )

Recept od lékaře neznamená pro diabetika automaticky nulový doplatek na léky a zdravotnické pomůcky. Zatímco základní léčbu cukrovky 2. typu hradí pojišťovny, u dalších variant musí lidé s diabetem počítat s tím, že si na lékyy připlatí. Pokud ale víte, jak požádat, vynaložené peníze se vám mohou částečně vrátit.

shutterstock.com

Stovky až tisíce korun je možné získat v rámci preventivních programů podporujících zdravý životní styl obecně, nebo zaměřených přímo na diabetes. Investice do zdraví se lidem s diabetem tedy vrátí nejen v podobě nižšího rizika dalších zdravotních komplikací, včetně vážného průběhu covid-19.

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

Jeden lék různá úhrada od pojišťovny

Léčbu diabetu 2. typu je možné rozdělit do 3 skupin podle toho, zda ji hradí pojišťovna plně, částečně, nebo vůbec. Jeden lék přitom může současně patřit do všech skupin, a zatímco některému diabetikovi ho tedy bude pojišťovna hradit plně, jiný si bude muset připlatit.

Důvodem jsou stanovené podmínky (tak zvaná indikační omezení) pro první, případně i opakované předepsání léku. Často je tímto omezením hladina dlouhého cukru, hmotnost nebo zlepšení kompenzace diabetu a snížení hmotnosti po určité době užívání. Více vám řekne lékař.

„Jako příklad léčby, kterou pojišťovna hradí u pacientů s cukrovkou 2. typu pouze v některých případech, můžeme uvést GLP-1 agonisty. Pojišťovna tuto léčbu plně hradí pacientům s obezitou 2. stupně a hůře kompenzovanou nemocí. Léčba totiž nejen že upravuje hladinu cukru v krvi, ale zároveň snižuje rizika kardiovaskulárních komplikací a poškození ledvin a podporuje snižování hmotnosti. Ochrana před srdečně-cévními onemocněními a potřeba snížit hmotnost se ale týkají většiny diabetiků 2. typu, proto je cílem diabetologů předepisovat tuto léčbu tak zvaně na pojišťovnu i pacientům s lepšími hodnotami,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.
„Ochrana před srdečně-cévními onemocněními i ochrana ledvin je totiž patrná i u nemocných s dobrou kompenzací cukrovky. Než se podaří systémově rozšířit možnost úhrady od pojišťovny, je na pacientech, aby se rozhodli investovat do svého zdraví,“ pokračuje. Díky ochrannému limitu navíc mohou pacienti od pojišťovny získat peníze i v případě, že na léčbu sami doplácí, částečně zpět.

Ochranný limit zajistí proplacení od pojišťovny

Pokud za doplatky za léky na předpis zaplatíte více, než je roční ochranný limit, pojišťovna vám peníze vrátí.

  • U ochranného limitu nemusíte o nic žádat, pojišťovna vám pošle peníze automaticky na nahlášené číslo účtu.
  • Do 65 let se jedná o 5 000 Kč/rok, nad 65 let o 1 000 Kč/rok a nad 70 let o 500 Kč/rok. O snížení limitu na 500 Kč mohou požádat také lidé v invaliditě 3. stupně, případně 2. stupně bez přiznaného invalidního důchodu.
  • To, co pojišťovna započítává, je rozdíl mezi cenou přípravku v lékárně a stanovenou úhradou z veřejného zdravotního pojištění. Nezapočítávají se tedy doplatky v plné výši.
  • Peníze můžete očekávat za 60 dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí.

Čtěte také: Selfmonitoring u diabetu je pro efektivní léčbu klíčový

Pojišťovny hradí i další zdravotnické pomůcky

prof.HaluzíkAby mohla být cukrovka pod kontrolou (dobře kompenzovaná), musí diabetici nejen užívat léky, ale také vědět, jakou mají hladinu cukru v krvi. Pojišťovny proto lidem s diabetem hradí proužky do glukometru, k testování moči a v případě, že je vhodný tak zvaný kontinuální monitoring glukózy, také senzor.
„Pomůcky hrazené diabetikům se liší podle způsobu léčby. Například u
 léčby tabletami stačí pro běžnou kontrolu glykémie průměrně 100 měření, a tedy i 100 kusů proužků, za rok. U injekčních neinzulínových antidiabetik a léčby inzulinem jedenkrát denně to je 400 ks a u pacientů s intenzivní inzulinovou léčbou (podávání nejméně 3x denně) doporučujeme měření glykémie několikrát denně. Tomu odpovídá i množství hrazeného materiálu. Stejně tak mají diabetici zdarma například jehly do aplikačních per,“ říká prof. Haluzík.

Čtěte také: Jak si správně aplikovat inzulin a injekční inkretiny?

Peníze je možné získat i z preventivních programů

Protože prevence je vždy lepší než řešení následků, podporují pojišťovny zdravý životní styl a včasné odhalení zdravotních komplikací a přispívají v rámci preventivních programů. Požádat tak můžete o další příspěvky a čerpat celkem podporu v řádech tisíců.

Řada pojišťoven má připravené speciální balíčky přímo pro diabetiky a jinak chronicky nemocné. Nad rámec běžně hrazených pomůcek tak můžete získat až 1 000 Kč na další nákupy desinfekčních prostředků, testovacích a diagnostických proužků, odstraňovače náplastí, hojící krémy a gely, podiatrické služby nebo lancety a lancetová pera.

Co musíte udělat pro získání peněz?

  • Do vyhledávače zadejte název své pojišťovny a spojení „preventivní program“, nebo jděte přímo na webové stránky pojišťovny.
  • Projděte si možnosti preventivních programů a vyberte všechny, které můžete využít.
  • Zjistěte podmínky získání (například v případě pohybu potvrzení o zaplacení).
  • Navštivte pobočku nebo vyplňte žádost o příspěvek a odešlete ji poštou, e-mailem nebo přes datovou schránku (dle pojišťovny).

Čtěte také: Zimní rady pro diabetiky

Plavání nebo jídelníček na míru

Příspěvky je také možné použít na proplacení pohybových aktivit, plavání, konzultace u obezitologa nebo nutriční terapeutky, na sestavení jídelníčku nutriční terapeutkou a na specializovaná vyšetření (například podiatrické centrum pro včasné zachycení hrozící neuropatie, přístrojovou analýzu tělesné hmotnosti).

U některých pojišťoven můžete požádat i o proplacení nákupu roušek, respirátorů a desinfekce kvůli snížení rizika nákazy covid-19. Proč by lidé s diabetem neměli ochranu před covid-19 podceňovat se dočtete například na www.nebudkardiak.cz.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce