Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Musíte se u praktického lékaře registrovat?

(10. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1376x )

Registrace pacienta je administrativní úkon, který podle zákona č. 372/2011 Sb. (o zdravotních službách) musí následovat vždy po tom, co lékař registrujícího poskytovatele přijme pacienta do své pravidelné péče. Registrace se provádí u praktického lékaře, u zubního lékaře a ženy se registrují u ženského lékaře.

shutterstock.com

Registrující lékař je povinen při přijetí pacienta do dlouhodobé, pravidelné péče vyplnit registrační list, který pacient podepíše. Jeden doklad zůstává v evidenci registrujícího poskytovatele a druhý doklad (stejnopis) obdrží pacient. Právě podepsaný registrační list je potvrzením pro pacienta, že je registrován do pravidelné dlouhodobé péče u daného lékaře.

Registrační list je také dokladem pro poskytovatele zdravotní péče, že pacient souhlasil s registrací a že poskytovateli vznikl nárok na pravidelnou platbu od zdravotní pojišťovny za daného pojištěnce (viz níže). Poskytovatel následně informuje zdravotní pojišťovnu prostřednictvím formuláře „Přihláška registrovaných pojištěnců“. Zdravotní pojišťovna všechny registrace eviduje z důvodů úhrad poskytovateli a následné kontroly.

Musíte se u praktického lékaře registrovat?

Nejste povinni se registrovat, odmítnutí registrace u lékaře ale nelze doporučit. Ze zákona o  totiž vyplývá, že úhrada řady zdravotních výkonů je vázána jen na  – např. pravidelné , komplexní vstupní prohlídky,  doma u vážně nemocných a špatně pohyblivých pacientů atd. Bez registrace by vám toto vše nemohlo být uhrazeno z veřejného zdravotního pojištění. To platí i v případě registrujícího  a  (s výjimkou ).

Kdy se můžu (pře)registrovat k jinému/novému lékaři?

Novou registrací automaticky zaniká předchozí registrace u původního registrujícího lékaře. Vždy je platná poslední provedená registrace, resp. poslední vyplněný a podepsaný registrační list.

S registrací jsou spojeny další aspekty, které by měl každý pojištěnec znát. Pacient má právo na výběr registrujícího ambulantního lékaře ve výše uvedených odbornostech primární péče a znovu ho může změnit nejdříve za 3 měsíce od předchozí registrace. V kratších intervalech to není možné. Registrován může být pouze vždy u jednoho poskytovatele příslušné odbornosti. 

Pokud lékaře změníte, informujte původního registrujícího lékaře o této změně. Nově zvolený registrující lékař si vyžádá výpis z vaší , který je důležitý pro zajištění návaznosti .

Dostává lékař něco za registraci pacienta?

V odbornostech všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost a klinická stomatologie jsou úhradové mechanismy vázány na evidované registrace pacientů, které daný poskytovatel nahlásil zdravotní pojišťovně.

V případě praktického lékařství se jedná o tzv. kapitační platbu za každého registrovaného pacienta. Kapitační platba se liší dle věku pacienta, tzn. je odlišena tzv. věkovými indexy, které zohledňují nákladovou náročnost pacienta. V této kapitační platbě jsou zahrnuty některé základní úkony spojené s péčí o registrované pojištěnce. V případě stomatologů probíhá úhrada ze strany zdravotní pojišťovny prostřednictvím tzv. agregované platby a (oproti praktickým lékařům) není odlišena tzv. věkovými indexy.

Zdroj: vzp.cz

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce