Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovku prodražuje neposlušnost

( Renata Vyšínová | přečteno: 31523x )

Podle odhadů stojí v ČR léčba diabetu kolem 20 miliard ročně, 75 procent z toho je ale určeno právě na léčbu přidružených onemocnění diabetu a jeho komplikací. V každém případě platí, že náklady na léčbu cukrovky jsou vždy nižší u pacienta, který se na ní aktivně podílí. Nejnákladnější je léčení komplikací - velmi drahá je péče o diabetika po amputaci končetin, po mrtvici nebo po selhání ledvin, kdy vyžaduje dialýzu.

shutterstock.com

Přepočítávat nemoc na peníze, to většinou začneme dělat, až když se nám uleví. Ale někdy je právě „cena“ nemoci argumentem pro to, abychom začali s prevencí. Abychom si dovedli spočítat, že se nám prostě vyplatí neonemocnět, nebo se včas léčit. Nejen u cukrovky platí, že pokud ignorujete doporučení lékaře, pak se nemoc začne velmi prodražovat – státu i vám.

Kolik stojí diabetes mellitus

Určit jednoznačné číslo, to nejde. Liší se podle typu cukrovky, léčby, ale také tom, zda v souvislosti s diabetem dojde k hospitalizaci… Požádali jsme VZP o vyčíslení nákladů na jednoho diabetika ročně. „Vzorový pacient“ je dobře léčený, stabilizovaný a bez komplikací. Léčí se výhradně u ambulantních soukromých specialistů a žádná vyšetření ani léčba neprobíhají v lůžkových zařízeních, hrazených paušálem. Potřeby na inzulín, měření glykemie a aplikační pomůcky je velmi individuální. Proto jsme zůstali u kontrol a vyšetření, které pacient za rok absolvuje:

  • oční vyšetření 1 x
  • návštěvu diabetologické poradny 4 x
  • kontrolní odběry krve
  • ultrazvukové vyšetření žil 1 x
  • kompletní vyšetření močových cest 1 x
  • neurologické vyšetření 1x
  • EMG  1x
  • EKG 4x
  • urologické vyšetření a odběr krve 1 x
  • dostane předpis na léky na prostatu, vysoký tlak, cukrovku, cholesterol
  • vitaminové přípravky hrazené pojišťovnou
  • na kontrolu na ortopedii jde 4x, včetně vyšetření rentgenem

Celkové náklady za rok pak činí 35 449 Kč

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Denisa Nováková

Diabetes je opravdu nepříjemná nemoc , v rodině máme dva diabetiky a moc se o svou nemoc nestarají, kouří, nedodržují dietu, nesportují .... to jsou potom ceny! Jinak teď jsem našla fotografickou soutěž pro diabetiky a jejich rodiny, už máme pár fotek, docela je to pozitivně naladilo, tak uvidíme, jestli jim to vydrží. Soutěž jsem našla na www.rok1.cz

jana

jsem diabetik 2 typu a vyšetření který tady popisují jsem v životě nebyla,pouze mně veme krev a moč a pošle na oční proto jsem ukončila u pani doktorky návštěvy a našla si novou doktorku tak snad to tam bude lepší

karel nakobyl

souhlas,já také u 9 citovaných cvyšetření čtu za ta leta poprvé.To asi jen někde,třeba v Praze.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce