Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

David: Problémy s erekcí jsem řešil s televizí

( Renata Vyšínová | přečteno: 7443x )

Problémy v sexu trápily Davida natolik, že se začal manželce vyhýbat. Do ložnice se vracel až po půlnoci, když spala. Nedokázal jí říct pravdu, vysvětlit své chování. To by musel přiznat, že má poruchu erekce. „Tak jsem večery trávil jen s televizí, té jsem nemusel nic vysvětlovat,“ vzpomíná dnes, když už jsou jeho problémy minulostí.

„Nenuťte mne vzpomínat na dobu, kdy jsem se choval jako hlupák. Kdyby nebylo oslavy narozenin kamaráda, tak už jsem asi rozvedenej a opuštěnej chlap bez sebevědomí,“ komentuje David (52) dobu, kdy své problémy nechtěl ze studu řešit. „Doma to nestálo za nic. Bál jsem se manželku zklamat, tak jsem z toho raději pokaždé vykličkoval. Mohl bych napsat knihu výmluv. Ale za pár týdnů už to bylo divné a manželka začala mít strach, že jsem si našel někoho jiného, nebo že už se mi nelíbí. Začala se trápit dietami, cvičit. A já se na to díval a říkal si v duchu, že by bylo lepší přiznat se a netrápit jí, ale nedokázal jsem to. Začal jsem být sám na sebe naštvaný, což vedlo jen k hádkám s ženou i s dětma, prostě dusno v celé rodině. Naštěstí pak zavolal Čenda. Na jeho oslavu narozenin jsem se těšil, vyloženě mužská partička, grilování. K ránu jsme začali řešit trochu košilatá témata, takže došlo i na choulostivé téma stárnoucí muž a sex. Všichni jsme byli chlápci kolem padesátky, takže bylo o čem mluvit. Najednou se ukázalo, že to, co já mám za největší problém na světě, znají skoro všichni. Ne, že bych přijel domů a dokázal o tom s manželkou mluvit, ale už jsem dokázal vytočit číslo urologa a objednat se na prohlídku. Ještě jsem ji dvakrát přehlásil, protože se mi tam opravdu hodně nechtělo, ale nakonec jsem tam přece jen došel. Dnes už to je docela v pohodě. Ne, že by občas nebyl problém, ale už z něj nepanikařím – a co víc, teď už jsme na to dva, manželka už to ví,“ vypráví David.

Porucha erekce může být důsledkem nemoci

Podobné příběhy zná ze své praxi i z poradny MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. „Poruchou erekce mohou trpět muži v každém věku. Více než 50 % mužů mezi 40-70 lety trpí určitou formou poruchy erekce, přičemž u 10 % jde o úplnou poruchu ztopoření,“ říká lékař. Podle reprezentativního průzkumu agentury STEM/MARK u 3 500 mužů v České republice přiznává některou z forem poruch erekce každý druhý muž ve věku 35-65 let. Jedná se tedy o problém velmi častý, o kterém se pouze málo mluví.

K občasnému selhání erekce může dojít i úplně zdravého muže, zvláště když je přepracovaný a unavený. V takovém případě nejde o nemoc.

Kdy byste měli vyhledat lékaře?

V řadě případů stačí pro stanovení pracovní diagnózy a doporučení léčebného postupu jedna návštěva lékaře. Vyšetření je velice jednoduché, bezbolestné a pouze u nízkého počtu pacientů je nezbytné další podrobnější odborné vyšetření.

„Poruchy erekce se dnes dají bezpečně a účinně léčit. Díky neustálému vývoji medicíny se nabízí široké spektrum léčebných možností,“ říká MUDr. Zámečník.

Léčba poruch erekce

Nejčastější formou léčby erektilní dysfunkce jsou účinné a bezpečné léky s minimálními vedlejšími účinky, které se liší rychlostí nástupu, intenzitou prožitku či dosaženou tvrdostí erekce. Obecně platí, že je vhodné používat léky, jejichž účinné látky nezůstávají dlouho v organismu. „Tělo tak není po aktu zbytečně zatěžováno chemickými látkami a současně dochází ke snížení rizika interakce s jinými léky - zvláště u kardiaků. Je důležité, abyste lékaře seznámili se svým komplexním zdravotním stavem,“ upozorňuje MUDr. Zámečník. Lékař pak na základě celkové anamnézy vybere nejvhodnější lék. Při užívání léků je k dosažení erekce nezbytná sexuální stimulace - stejně jako je tomu i u zdravých jedinců. Tyto léky jsou na lékařský předpis. Občas lékař místo léků předepíše i injekce, aplikované přímo do penisu. Právě léky se staly pomocí i pro Davida.

Hormonální léčba se používá spíše okrajově. Je vhodná pouze pro určité muže, u kterých se na vzniku poruchy erekce podílí nedostatek hormonů.

Řešením jsou i vakuové pumpy, které se nasazují na penis a odsátím vzduchu (vlivem vzniklého podtlaku) vhání krev do penisu. Mechanicky tak navozují erekci bez nutnosti sexuální stimulace. Dosažená erekce se udržuje pomocí gumového kroužku navlečeného na kořen penisu.

Poslední možností je chirurgická léčba - nejběžnějším chirurgickým zákrokem je voperování penilních protéz (plastových polotuhých nebo kapalinou plněných těles, která jsou operačně vložena do penisu místo vlastní topořivé tkáně).

Všechny skutečně účinné léky na léčbu erekce jsou na předpis. U volně prodejných přípravků se o léky nejedná, i když jsou tak mnohdy označovány.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Impotence

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce